Beleggen in Obligaties? Waarom (niet), Hoe(veel) & Alternatieven
beleggen-obligaties-tips
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
10/11/2021
6 min

Beleggen in Obligaties? Waarom (niet), Hoe(veel) & Alternatieven

10/11/2021
6 min

Beste Happy Investor, dit artikel gaat over beleggen in obligaties. Er zijn voor- en nadelen aan obligaties, maar als lange termijn belegger ben ik er geen “voorstander” van. Niet persoonlijk, maar wel vanuit rendementsperspectief. Waarom beleggen in obligaties, als ik elders hoger rendement kan halen? Natuurlijk zijn er ook voordelen voor de risicomijdende belegger. Hieronder leg ik je alles uit over beleggen in obligaties: van het waarom, hoe en hoeveel (niet), tot aan (complementaire) alternatieven als betere belegging.

Op naar hoger rendement én lager risico!

Waarom beleggen in obligaties? Voor- en nadelen

tips-obligaties-beleggen

Obligaties bevinden zich aan de onderkant van het spectrum “risico”. Typisch gezien zijn obligaties een veiligere belegging dan aandelen. Tevens is de obligatiemarkt groter. Dit wilt niet zeggen dat er geen risicovolle obligaties zijn. Zoals je kan beleggen in relatief veilige aandelen, zijn er ook relatief risicovolle obligaties.

Waarom beleggen in obligaties? Het wordt vaak gebruikt voor vermogensbehoud en diversificatie. Obligaties bieden meer stabiliteit. Meestal als hedge tegen de inflatie. Beleggers met hoge risico-aversie combineren goud ETF’s met obligatie- en aandelen ETF’s.

Waarom niet beleggen in obligaties? Als je kiest voor obligaties ETF’s is het jaarlijks rendement circa 2 – 4%. Dat is bijzonder laag. Vergelijk dit met aandelen. Relatief veilige aandelen ETF’s halen circa 7 – 8% rendement. Nu kan je misschien kiezen voor risicovolle obligaties. Wellicht is zodoende 8% haalbaar. Maar met individuele aandelen kan je boven de 10 – 15% halen. Je moet alleen weten hoe je goede aandelen vindt (zoals bv. met Value Investing).

Dit is mijns inziens het grote voordeel van obligaties vs. aandelen. Obligaties koop je (min of meer) tegen een vaste prijs. Bij aandelen is deze prijs afhankelijk van veel factoren. Onervaren beleggers kopen aandelen tegen een te hoge prijs (in relatie tot de winst: P/E, ROE, …). Als je de hoofdprijs betaalt, loop je meer risico.

Anderzijds: wie leert hoe aandelen te analyseren is in staat om een goedkope prijs te betalen (en dus lager risico te lopen met hoger rendement).

Meer weten over aandelen analyseren? Bekijk onze cursussen beleggen. Zo krijg je binnen het aandelen abonnement een gehele cursus ‘aandelen analyseren’ er gratis bij.

Voor- en nadelen van obligaties kopen

Twee voordelen van obligaties zijn:

  1. Relatief veilig beleggen (bij de juiste obligaties)
  2. Vaste uitkering van inkomsten dankzij couponrente

Twee nadelen:

  1. (te) laag rendement voor gevorderde beleggers
  2. Belastingen

Laten we eerst kijken hoe en welke obligaties je kan kopen. Dit geeft inzicht in waarom obligaties niet zo’n interessante belegging zijn.

Meer weten over obligaties? Lees hier alles over obligatie kopen.

Hoe en welke kan ik obligaties kopen? Junk bonds vs. veilig obligatie beleggen

voor-en-nadelen-obligaties

Er zijn héél veel obligaties om te kopen. Je kan deze scharen onder twee groepen, waarvan de meest gebruikelijke staats- en bedrijfsobligaties zijn. Staatsobligaties leveren amper couponrente en rendement op. Om een rendabele belegging te maken zal je moeten kijken naar bedrijfsobligaties. De keuze is enorm, van banken tot internationale miljardenbedrijven.

Wat je in ieder geval niet wilt zijn junk bonds. Dit zijn dubieuze obligatieleningen van niet-kredietwaardige bedrijven. Koop geen kansloze obligaties om zo je potentiële rendement te verhogen. Daartoe zijn veel betere keuzes (zie alternatieven hieronder).

Een veiligere keuze is het kopen van obligatiefondsen. Je hebt niet-beursgenoteerd en beursgenoteerde obligatiefondsen. Een voorbeeld van beursgenoteerde obligatiefondsen zijn de bekende ETF’s.

Voorbeelden van obligatie ETF’s

Hierbij drie voorbeelden van obligatie ETF’s:

  1. iShares Broad USD High Yield Corporate Bond ETF (USHY)
  2. VanEck Vectors Emerging Markets High Yield Bond UCITS ETF (HYEM)
  3. Vanguard EUR Corporate Bond UCITS ETF (VECP)

Om dit in perspectief te plaatsen. De iShares Broad USD High Yield Corporate Bond ETF bevat meer dan 2.100 bedrijfsobligaties (!). Dit is een soortgelijk principe als met aandelen ETF’s. In plaats van één aandeel of obligatie, koop je gewoon de gehele stapel (bij wijze van 😊). In theorie geeft dit lager rendement op de lange termijn, maar wel enorm veel risicospreiding. Obligatie ETF’s mag je wel als relatief veilig beschouwen.

Als je weinig risico wilt nemen is het raadzaam om deels te beleggen in obligaties.

Goed om te weten: bij beheerd beleggen doen ze hetzelfde. Ze stellen een fonds samen met duizenden aandelen en -obligaties. Ze combineren dus twee type activa, om derhalve risico te spreiden en rendement iets hoger te maken (aandelen geven gemiddeld hoger rendement dan obligaties).

Als je serieus overweegt om te beleggen in obligaties, kan je mijns inziens net zo goed kiezen voor beheerd beleggen. Dan heb je geen kennis noch tijd nodig. Zo lees je hier de top 3 uit beheerd beleggen vergelijken.

Wil je toch liever zelf beleggen in obligaties? Je kan ze eenvoudig zelf kopen via de gebruikelijke beleggingsapps. Hier kan je de beste beleggingsapps vergelijken.

Hoeveel investeren in obligaties? Tips en scenario’s

Ga je zelf beleggen in obligaties? In dat geval is de vraag: hoeveel. Dit kunnen we het beste behandelen aan de hand van het potentiële rendement. Immers, beleggen doe je met een financieel doel. Om dit doel te behalen heb je kapitaal en rendement nodig. (en geduld, en een strategie, en emoties vermijden, en…).

Ik zie weinig nut in het beleggen van individuele obligaties. Mijns inziens kan je in dat geval beter kiezen voor dividendaandelen. Dat is echter wel een persoonlijke invulling die je mag verwaarlozen.

Dus, wat dan? We kunnen investeren in obligatie ETF’s. Afhankelijk van het risiconiveau zou je zo’n 2 – 6% rendement per jaar kunnen realiseren. Dit is couponrente + koersstijging. Bedenk wel dat ook obligatie ETF’s een lange termijn belegging zijn.

Hoeveel investeren in obligaties (ETF’s)? De klassieke vuistregel binnen de beleggerswereld is 60% aandelen en 40% obligaties. Je zou eigenlijk ook circa 10 – 20% cash achter de hand willen houden. Stel dat we deze vuistregel volgen. Laten we ervan uitgaan dat we maandelijks €625 kunnen beleggen, waarvan €250 in obligaties. (note: €625 begint al veel te worden. Kiezen voor obligaties betekent opportuniteitskosten in nadeel van hoger rendement op aandelen).

Scenario 250 euro per maand investeren in obligaties

Wat levert €250 investeren in obligaties mij op? Hieronder heb ik drie scenario’s uitgewerkt:


Bij 2% rendement ga je er niet op vooruit wanneer inflatie ook 2% is. Het wordt eigenlijk pas een beetje interessant bij het best-case scenario van 6%.

Nu stel ik ter discussie: waarom 40% beleggen in obligaties? Waarom niet 100% beleggen in aandelen en vastgoed? Met een goede spreiding kan je hoger rendement halen. Ja, weliswaar tegen hoger risico maar mijns inziens wel een acceptabel risico. Immers, wat is het werkelijke risico wanneer geld investeer in duizenden bedrijven over de gehele wereld? Als deze omvallen, zullen ook de obligatieleningen (met lager rendement) niet worden terugbetaalt…

Er zijn hierbij drie voorwaarden. De eerste is dat je moet lange termijn beleggen in aandelen. Ten tweede moet je aandelen tegen een gunstige prijs kopen. Dit laatste kunnen we omzeilen door periodiek investeren in ETF’s. En tot slot heb je een bewezen beleggingsstrategie nodig die risico minimaliseert en opbrengst maximaliseert.

Ter contrast: op de Happy Investors Community streven wij naar 14% gemiddeld rendement per jaar. Dit doen we dankzij een gevorderde en bewezen beleggingsstrategie die werkelijk iedereen kan toepassen. Ook al halen we geen 14%, maar bijvoorbeeld 10%. Dan nog heb je véél meer dan het best-case scenario van obligaties (6%).

aandelen-of-obligaties-hoger-rendement

En bij een inleg van 625 euro per maand zou je financieel vrij zijn:

aandelen-of-obligaties-beleggen

Hieronder vind je, mijns inziens, betere alternatieven voor beleggen in obligaties. Alternatieven die hoger rendement geven op de lange termijn. En tegen acceptabel risico.

Betere alternatieven voor beleggen in obligaties

De klassieke vuistregel van 60% aandelen en 40% obligaties komt vanuit grote beleggingsfondsen. Zij spelen uiteraard meer op safe. Het laatste wat je wilt zijn geruïneerde levens die al haar geld hebben verloren.

Als lange termijn belegger zou ik echter willen opteren voor een andere vuistregel. Namelijk 0% obligaties, en 100% in aandelen, vastgoed en alternatieven. Hierboven heb ik al aangetoond hoe Happy Investors boven de 10% per jaar komen. Op de lange termijn genereer je hierdoor, letterlijk, honderdduizenden euro’s extra. En ja, ook met een kleine maandelijkse inleg!

Hieronder twee interessante alternatieven of aanvullingen op obligaties. Hier haal je geen 10% of hoger mee, maar zo’n 7 – 8% is haalbaar.

Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen

Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn een relatief stabiele investering. In Nederland heb je twee uitstekende fondsen. Zij keren al jarenlang circa 7,5 – 8% dividend per jaar uit. Tevens ontvang je maandelijks voorschotdividend. Stel dat je max. 10 – 20% in dergelijke fondsen investeert. Zodoende kan je het gemiddeld rendement opschroeven 😊. Er zijn veel verschillende vastgoedfondsen. Een tip is om te kiezen voor grotere fondsen. Zij bieden doorgaans meer spreiding. Een andere tip is om niet te veel kapitaal op één fonds te zetten.

Meer weten over de beste vastgoedfondsen? Klik hier voor vastgoedfondsen vergelijken

Aandelen ETF’s

Wat als je jouw geld inzet op duizenden bedrijven over de gehele wereld? En je blijft dit voor twintig jaar lang volhouden. De kans op positief rendement is aannemelijk. Hoger rendement in vergelijking tot obligaties. In essentie is het echter wel risicovoller. En dus is de stelling: met iets meer risico kan je een hoger rendement halen.

Meer weten? Lees hier de beste ETF’s

Hoe denk jij over beleggen in obligaties? Waarom wel/niet? En hoeveel? Laat het ons weten in een reactie hieronder 😊.

Reacties
Categorieën