Geld besparen, hoe doe ik dat? Onmisbare budget tips en adviezen!

Welkom op mijn blog the Happy Investors waarop ik voornamelijk schrijf over het bereiken van financiële vrijheid. Om dat te doen kan je meer geld gaan verdienen, of meer geld besparen. Dit artikel gaat over dat laatste: hoe kan je meer geld besparen? Deze vraag is eigenlijk niet zo moeilijk te beantwoorden. Waarschijnlijk kan je zelf ook wel met een aantal goede spaar tips komen. Alleen blijkt uit de praktijk dat het voor heel veel mensen toch erg moeilijk is om (veel) geld te besparen. Dus waar ligt dan de oorzaak?

In dit artikel ga ik in op een aantal oorzaken die leiden  tot minder sparen of besparen van geld. Zo geef ik jou hieronder goede spaartips en budget advies waar je ook echt iets aan hebt. Zo kijk ik in al mijn artikels die ik schrijf naar de werkelijke oorzaak. Wat is nu de echte reden dat je minder geld bespaar dan dat je zou willen? Zo zou je misschien denken dat de oorzaak van minder geld sparen ligt bij een gebrek aan kennis. Dat menig mens niet weet hoe ze veel geld kunnen besparen. Maar niks is minder waar, en in dit artikel lees je de werkelijke achterliggende redenen. En als je deze begrijpt kan je zelf veel geld besparen.

Ben jij benieuwd naar mijn gratis spaartips en budget advies? Laten we dan snel verder lezen.

Veel geld besparen vraagt om rationeel denken, maar mensen zijn emotioneel en denken vaak korte termijn. Dus hoe kan je dan meer geld sparen?

Hoe bespaar ik meer geld? Het antwoord hierop is: houd vast aan een rationeel plan voor minimaal 5 tot 10 jaar. Als ik naar dit antwoord kijk besef ik dat er wel wat van mij gevraagd wordt. De grootste uitdaging hierbij zit niet zozeer in het bedenken en opstellen van een plan van aanpak. Hieronder lees je hier een aantal goede tips en budget adviezen over. Maar de uitdaging zit in het volhouden hiervan. En dan bedoel ik niet alleen het volhouden van 5 of 10 jaar, maar het emotioneel volhouden. Want daar ligt de oorzaak dat je minder geld bespaart dan dat je zou willen: emoties. Emoties zijn menselijk, het is een gift in het leven waardoor we veel plezier en voldoening kunnen ervaren. Alleen wanneer het specifiek aankomt op geld besparen, kunnen emoties vooral in ons nadeel werken (maar dus ook in ons voordeel. Dus, hoe zit dat dan?

Heb jij wel eens het gevoel dat je gewoon even zin hebt om iets te kopen voor jezelf. Gewoon omdat je het verdient? Of veel “erger”: koop je wel eens iets om jezelf beter te voelen? Of dan een ander? De reden dat mensen zoveel geld “weggooien” is te danken aan emoties. Denk bijvoorbeeld aan een avondje opstap met vrienden. Wanneer jouw vrienden genoeg geld hebben (of doen alsof) en continue rondjes geven, dan is het verleidelijk om hierin mee te gaan. Niet omdat je het per se zo leuk vindt, maar om gezichtsverlies te voorkomen. Want ja…. Hun kunnen (of zo lijkt het) veel geld uitgeven en jij niet. Op een of andere manier zijn mensen hier gevoelig voor. Dat noemt met status. En iedereen wil status en aanzien hebben, want dat vormt je eigen zelfbeeld. Kortom, dit allemaal gaat nogal diep en vereist eigenlijk een aparte blog. Daarom houd ik het iets concreter met nog een paar andere voorbeelden van waarom je minder geld bespaart dankzij emoties.




Voorbeelden van hoe emoties ervoor zorgen dat jij meer geld uitgeeft zodat je minder geld bespaart


Wanneer het specifiek aankomt op geld besparen (en dus even niet het genieten van het leven), dan is er een combinatie van emoties, spontaniteit, timing en ongepland die leidt tot het uitgeven van veel geld. Hierdoor kan je simpelweg minder sparen. Kortom, minder geld uitgeven is meer geld besparen. Enkele voorbeelden van emoties die effect hebben op jouw spaargedrag zijn:


  • Te veel leuke activiteiten doen met vrienden (en dan ook nog eens ongepland veel geld uitgeven doordat je je laat meeslepen in alle gezelligheid).
  • Dure auto of een te groot (en te duur) huis kopen, omdat je vrienden, familie en buren dit ook hebben.
  • Te vaak nieuwe meubels kopen, bijvoorbeeld na 2 jaar al, omdat jijzelf of je partner die ene sofabank niet meer zo mooi vindt staan bij de rest van het interieur.
  • Te luxe leven omdat je wilt genieten in het moment, in plaats van een goede balans vinden door ook geld te sparen voor later.
  • Een partner hebben die geen besef van geld heeft en daardoor te veel geld over de balk “smijt”.
  • Verwende kinderen die hoge eisen stellen en geen idee hebben wat de waarde van geld is (en hoelang je er voor moet werken).


Nogmaals: bovenstaande zijn concrete en realistische voorbeelden die specifiek te maken hebben met geld besparen en emoties. Uiteraard is er veel meer context, en zal je ook moeten genieten van het leven. Plezier staat voorop, want wat heb je er aan om rijk te zijn zonder geleefd te hebben? Echter, met de onderstaande bespaartips kan jij meer balans aanbrengen zodat je EN geld kan besparen EN kan genieten van het leven zoals jij dat wilt. Met name mijn spaaradvies tip nummer 4 en 5 zullen hier voor zorgen.


Bespaar tip 1: breng je huidige vaste lasten en uitgaven in kaart


Je wilt geld besparen. Maar hoe kan je geld besparen als je niet weet waarop je geld kan besparen? Een eerste goede stap die je kan zetten om meer geld te gaan sparen is door het in kaart brengen van je huidige vaste lasten en uitgaven. Hoeveel ben je maandelijks in totaal kwijt, en hoeveel jaarlijks? Zo vind je hieronder een voorbeeld van wat voor soort vaste lasten je allemaal kan hebben.



Als we kijken naar de bovenstaande afbeelding dan zien we een aantal vaste lasten die groot zijn, en nog een aantal kleintjes. Geld besparen doe je het snelste en gemakkelijkste door te richten op de grote vaste lasten. Als je hierop 10, 20 of zelfs 50% kan besparen, dan zal je in één klap veel geld besparen waardoor je maandelijks aanzienlijk minder vaste lasten hebt. Een handige website voor het bepalen van de gemiddelde maandelijkse uitgaven in Nederland vind je via deze link van Nibud. Op basis daarvan kan je vergelijken op welke vaste lasten jij aanzienlijk meer geld uitgeeft.

Budget advies: kies per keer één grote vaste kostenpost uit. Richt hier je aandacht op en bedenk een manier om er fors op te besparen. En is het gelukt? Kies dan een tweede grote vaste kostenpost uit om op te besparen. Herhaal dit proces. En vergeet niet je maandelijkse kosten op abonnementen. Zo is het slim om te besparen op abonnementen, want deze kosten stiekem erg veel geld.


Geld bespaar tip 2: stel een financieel doel


Het stellen van een financieel doel kan jou helpen bij het besparen van geld. Want wanneer je een financieel doel hebt zal je andere keuzes maken in het leven. Wanneer je eerst geld bespaar tip 1 hebt opgevolgd, weet je wat je vaste lasten zijn. Op basis hiervan kan je voor jezelf een financieel doel stellen om bijvoorbeeld 10 tot 30% geld te besparen op je huidige vaste lasten. In feite is het besparen op zich niet zo moeilijk. Dat is eerlijk gezegd gewoon een kwestie van slim omgaan met geld. Maar het uitvoeren ervan is wel lastiger als je geen goed doordacht plan hebt, en je hier ook aan houdt. Kortom: bekijk je vaste lasten en zet een financieel doel dat je bijvoorbeeld 20% wit besparen binnen 1 jaar.

Ken je het gezegde van 1 + 1 = 3? Bij een financieel doel geldt hetzelfde: sparen + meer geld verdienen = financieel doel behalen. Sparen is dus een van de factoren, maar je zult ook meer geld moeten verdienen. Het is dus en/en. En dat is belangrijk. Want als je een financieel doel alleen wilt behalen dankzij het meer sparen van geld, dan kan dit ook negatieve consequenties op jouw privé leven hebben. En dat is het laatste wat je wilt. Geld is een middel, maar nooit het eind doel.

Budget advies: pas dus goed op met hetgeen dat je wilt bereiken! Laat het financiële doel niet jouw leven overheersen. Een financieel doel is een hulpmiddel om je te helpen bij het meer sparen van geld. Het is niet de bedoeling dat het je leven overneemt en dat geld centraal komt te staan. Te veel geld sparen is nooit goed. Doe het dus met mate, en prikkel zo nu en dan ook je emoties (en die van je partner) door te genieten van het leven.

In mijn andere blog vertel ik je meer over hoe je al jouw doelen bereiken kan met een bijbehorend stappenplan.



Bespaar tip 3: neem je partner mee in je spaarplannen

Deze bespaartip is heel belangrijk, maar ik kan er wel kort over zijn. Neem je partner mee in jouw plannen voor geld besparen. Begin met
het delen van jouw gedachten, en waarom je dit wilt doen. Om je partner mee te nemen zal je samen overeenstemming moeten bereiken over het plan tot geld besparen. Wat wordt jullie financieel doel? Hoe ga je dit bereiken? En welke rol gaan jullie hierin vervullen? Alleen als je dit samendoet, zal ze zich er ook verantwoordelijk voor voelen. Als je meer advies en tactieken wilt weten om goed je partner te overtuigen en mee te nemen in jouw spaarplannen, lees dan deze blog over hoe je met jouw partner kan praten over meer geld besparen.

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de  cursussen beleggen.

Bespaar tip 4: stel jezelf altijd de vraag “heb ik dit echt nodig?”

Mijn beste budget en geld bespaar advies is deze tip. Met de vraag “heb ik dit echt nodig?” kan je het meeste geld besparen. Met deze vraag kan jij zoveel geld besparen, dat je zelfs financiële vrijheidkan bereiken. Stel deze vraag bij iedere aankoop die je doet. Denk hierbij aan hoe hard je het nu echt nodig hebt. En waarom heb je het nodig? Zijn er geen andere manieren om dit op te lossen? Met deze simpele vraag kan je ook direct emotie aankopen voorkomen. Want zulke aankopen zijn niet rationeel, terwijl het antwoord op deze vraag wel rationele logica moet bevatten.

Een handige richtlijn hierbij is om te denken aan hoeveel waarde iets oplevert. Dus wanneer je de vraag aan jezelf stelt of je deze aankoop ook echt nodig hebt, kan je denken aan hoe waardevol het is. Zo kan het bijvoorbeeld een besparing opleveren, en daarmee is het waardevol voor jou. Denk hierbij aan zonnepanelen. Of misschien is die ene barbecue echt aan vervanging toe, en moet je dus wel een andere kopen. Maar een nieuwe barbecue kopen omdat je dat gewoon graag wilt (en het dus eigenlijk niet nodig is), is geen rationeel logisch argument.

Natuurlijk ben jij de enige die bepaalt wat logisch is, en of je een aankoop ook echt nodig is. Toch is mijn advies om zeer kritisch te zijn naar jezelf: heb je deze aankoop echt nodig? Kan jij je enkele situaties bedenken waarbij deze vraag jou heel veel geld had kunnen besparen? Laat het mij weten in een reactie hieronder, zodat we er allemaal van kunnen leren!



Geld bespaar tip 5: alles is de vraagprijs

De spaar tip is als budget advies zeer relevant en kan grote impact geven op jouw financiële situatie. Het gaat hier namelijk om een
bepaalde mindset. En deze mindset is dat alles de vraagprijs is. Wanneer jij iets in een winkel koopt, zie je een prijs op een labeltje staan. Dit is de
vraagprijs. Dit is de prijs die de winkelier vraagt. Maar ben jij ook bereid om dit geld te bieden? Want wat is het nu echt voor jou waard, wat is de
biedprijs? Misschien wil je wel 10 euro minder betalen. Waarom niet? Denk eens even goed na over het feit dat alles de vraagprijs is, en dat dit niet betekent dat je dat bedrag er ook voor zou moeten (of hoeven) te betalen.

Wanneer je alles ziet als de vraagprijs, ga je automatisch onderhandelen. Vaak hoef je het enkel maar te vragen: “kan je iets met de prijs doen”? Je vraagt niet eens om een korting, je vraagt gewoon vriendelijk of iemand zijn vraagprijs misschien iets lager kan doen. En 9 van de 10 keer kunnen mensen dit ook. Want de vraagprijs is altijd gebaseerd op een mooie winst / marge. Je zou kunnen zeggen dat ze wat “vet op de botten” nemen, en dat ze verwachten dat mensen gaan onderhandelen.

Dus iedereen die niet onderhandelt op hun vraagprijs, is mooi meegenomen en geeft een extra zakcentje voor de verkoper. Want kijk eens naar jezelf? Als jij iets te koop zet, doe je dan gelijk de meest goedkope vraagprijs aanbieden? Of neem je zelf ook wat vet op de botten om wat extra vruchten van de verkoop te plukken? Ongetwijfeld zal je ook genoegen nemen met 5 of 10% minder.

Dat is dus de vraagprijs. Je hoeft het niet te betalen en je mag onderhandelen. Doe dat dan ook! Want hoeveel budget zou jij besparen wanneer je gemiddeld op al jouw aankopen 5% korting krijgt?

Spaar tip 6: houd je emoties in bedwang

Dit is verreweg de moeilijkste bespaartip van allemaal. Zoals we hierboven al hadden gelezen zijn emoties dé oorzaak dat we minder geld besparen dan dat we zouden willen. Zelfdiscipline is een woord dat vaak wordt geassocieerd bij het in bedwang houden van emoties. En voor heel veel mensen heeft discipline een negatieve associatie. Maar waarom? Discipline geeft vrijheid, kracht, zelfvertrouwen en voldoening. Zelfdiscipline is het antwoord op het in bedwang houden van je emoties. Maar toegegeven, het is en blijft het moeilijkste van allemaal.

Budget advies: je hebt dus discipline nodig om je emoties in bedwang te houden en jezelf niet bloot te leggen aan impulsen om meer geld uit te geven. Zo’n impuls kan zijn dat je buren een dure, nieuwe auto kopen, of dat al je vrienden grote reizen maken en hier mooie verhalen over vertellen, of dat je vrouw behoefte heeft aan een nieuwe sofabank terwijl de huidige nog geen twee jaar oud is. En om je emoties in bedwang te houden bij zulke impulsen kunnen alle bespaartips uit deze blog jouw helpen. Hieronder lees je mijn conclusie, en hoe mijn bespaartips jou kracht en discipline kunnen geven om je emoties in bedwang te houden wanneer het aankomt op meer geld besparen.

Een laatste budget advies tip over emoties is deze: wees nooit de eerste consument om iets nieuws te kopen. Komt er een nieuwe iPhone op de markt? Of die nieuwe schoenencollectie? In deze gevallen betaal je de dikke hoofdprijs! Koop in plaats daarvan de schoenencollectie van vorig jaar, met 50% korting(!). Of koop een tweedehands iPhone van twee of drie edities terug, bespaar honderden euro’s met één kleine en eenvoudige keuze. Wees nooit de eerste consument om nieuwe producten te kopen. Je kan erg veel geld besparen door een jaartje te wachten. En wees eerlijk naar jezelf: waarom zou je niet een jaartje kunnen wachten? Heeft dat iets te maken met emoties, zoals de eerste te willen zijn (trendzetter)?

Conclusie: geld besparen vs. emoties, volg de bespaartips op om discipline te behouden dankzij richting, doelgerichtheid, vertrouwen en kennis.

Mijn conclusie over hoe je meer geld kan besparen is het opstellen van aan een rationeel plan voor minimaal 5 tot 10 jaar en je hier aan te houden. Dit is de weg om enigszins je emoties in bedwang te houden en meer discipline te krijgen voor een beter spaargedrag. Naast deze conclusie ben ik wel sterk van mening dat je moet blijven genieten van het leven. Het leven gaat niet om rijk worden, maar om je rijk te voelen. Een goede balans in genieten van het leven en ook geld besparen gaat hand in hand. Want met bovenstaande bespaartips kan jij geld besparen op nutteloze, waardeloze dingen die er niettoe doen. Dit geld kan je deels besparen en deels gebruiken voor leuke dingen. Hieronder een korte samenvatting van hoe alle 6 de bespaartips jou gaan helpen meer geld te besparen.

Door het in kaart brengen van je vaste lasten kan je achterhalen op welke grote posten jij gemakkelijk en snel geld kan besparen. Ook kom je er zo achter dat je waarschijnlijk veel geld uitgeeft aan kleine dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Om dit inzicht in leven te houden kan je een financieel doel stellen over hoeveel geld je zou willen besparen op 1, 5 en 10 jaar tijd. Vergeet daarbij niet om dit samen met je partner te doen, zodat jullie samen nog meer geld kunnen besparen. Bedenk hierbij dat je het meeste geld kan besparen door alleen waardevolle dingen te kopen, die je echt nodig hebt. Heb je iets niet echt nodig? Koop het dan gewoon niet. Leen het desnoods, of koop tweedehands als het niet anders kan. Maar bedenk altijd goed bij iedere aankoop dat je in eerste instantie de vraagprijs ziet.

Alles is de vraagprijs!

Producten en diensten worden altijd aangeboden tegen een vraagprijs. Dit is wat men ervoor wilt krijgen. Je bent niet verplicht om deze vraagprijs te betalen. Zo zou je standaard de vraag moeten stellen of ze nog iets met de prijs kunnen doen. Zeggen ze nee? Vraag dan om 10% korting, in de hoop 5% korting te krijgen. En tot slot, wees ook kritisch op jezelf. Behoud discipline om je (koop) emoties in bedwang te houden, zodat je geen te dure impuls aankopen doet en geen onnodig geld uitgeeft.

Tot slot, een laatste tip. Geld besparen is goed en kan ook heel leuk zijn. Maar vergeet niet dat juist geld investeren de weg naar rijkdom is.

Volg mij en ontdek de Happy Investors Mindset. Op naar een leven met meer voldoening en meer financiële vrijheid!

Dit is de weg naar meer geld besparen, en ik hoop oprecht dat jij meer geld gaat kunnen sparen met mijn spaartips en advies! Mocht je nu meer van mijn adviezen en tips rondom financiële vrijheid willen meekrijgen: schrijf je dan in op mijn nieuwsbrief of volg mij via Social Media. Ik zal je nooit spammen, maar je krijgt hierdoor wel mijn laatste nieuws en inzichten mee op het gebied van financiële vrijheid (en ook persoonlijke ontwikkeling en management kennis). Volg via Social Media en mis nooit meer de laatste blogs.