Onderhandelen om loonsverhoging met of zonder promotie: onmisbare tips!
Heb jij je ooit wel eens afgevraagd hoe het kan dat iemand meer verdient dan een ander persoon, terwijl zij exact hetzelfde werk doen? Of je kent wel van die personen die belachelijk veel verdienen, en vrijwel om het jaar een loonsverhoging krijgen. Tja, wie wilt er nu niet een loonsverhoging… Alleen hard werken is niet genoeg. Een loonsverhoging krijgen is ook een combinatie van tactiek, strategische aanpak en vooral mensenkennis. En dan nog niet te spreken over hoe te onderhandelen voor hoger loon bij een promotie. Alleen, de truc zit hem niet zo zeer in onderhandelen voor een hoger salaris. Er is een betere, effectievere manier om een loonsverhoging te krijgen. En geloof mij, ook zonder promotie kan jij een loonsverhoging krijgen.
Mijn naam is Jorik Vermeulen. Ik schrijf voornamelijk over het bereiken van financiële vrijheid door het opbouwen van vermogen. Dit betekent geld sparen, of meer geld verdienen. Maar ook heb ik een passie voor persoonlijke ontwikkeling en management kennis. Zo scheef ik eerder al dit artikel over hoe je hoger loon kan krijgen. Maar bekijk na deze blog zeker eens alle categorien die jou gaan helpen aan meer zelfontwikkeling en meer financiele vrijheid!
In deze blog gaan we het hebben over het bereiken van loonsverhoging. Snel dus snel verder!
Loonsverhoging onderhandelen, hoe doe je dat?
De vraag over hoe je moet onderhandelen voor een loonsverhoging krijg ik vaak gesteld. Mensen komen met wilde suggesties, voorstellen en strategieën. Maar laten we eens een stapje terugnemen, en vraag jezelf eens af wat beter is: wel of niet onderhandelen voor een loonsverhoging? Denk er eens over na. Het is toch veel beter om een loonsverhoging te krijgen, in plaats van erom te moeten onderhandelen?
5 Stappenplan voor het krijgen van loonsverhoging, en dat zonder te onderhandelen
In dit artikel benoem ik vijf stappen die je moet zetten om op langere termijn een hoog salaris te krijgen. Het gaat hier om een strategische, fundamentele aanpak om een hoger loon te krijgen. En zoals we zullen zien is onderhandelen slechts 1 stap hiervan, en niet eens de meest cruciale.
1. Bepaal het doel: wat voor loonsverhoging wil je bereiken?
Wie effectief wilt zijn, stelt en behaalt doelen. Om iets te bereiken, in dit geval een loonsverhoging, moet je ook weten hoe je dat doel wilt bereiken . Om jezelf te helpen kan je een concreet doel stellen. Je maakt iets concreet aan de hand van de bekende SMART-methode. Dit staat voor Specifiek, Meetbaar, Actueel, Realistisch en Tijdsgebonden. Een voorbeeld van een concreet doel is iets in de trend van “ik wil binnen twee jaar een loonsverhoging van 20% realiseren door een promotie van binnendienst naar de buitendienst”.
Tip: in deze blog leer jij hoe je ieder doel kan bereiken in 9 stappen. Daarin lees je ook hoe dermate essentieel het stellen doelen is voor jouw succes. Iedereen die succesvol is, stelt zijn of haar eigen doelen.
2. Maak een plan om de loonsverhoging te bereiken
Een doel stellen is goed. Dit zorgt voor richting en focus. Maar daarna zal er een plan moeten komen om dat doel te behalen. Een goede manier om dit voor jezelf helder te krijgen is door te beginnen met pen en papier. Schrijf op het papier linksonder punt A. Punt A is waar je momenteel staat (je huidige status). Tegen vervolgens rechtsboven punt B. Punt B is het concrete doel dat je wilt bereiken. De laatste stap is om een lijn te trekken van A naar B. Deze lijn staat voor het tijdframe / tijdsperiode, zoals bijvoorbeeld 1, 2 of 5 jaar. Bepaal nu welke tussenstappen gerealiseerd moeten worden om van punt A naar B te komen, en dat terwijl je rekening houdt met de tijd.
Om dit duidelijker en meer begrijpelijk te maken zal ik het illustreren met een voorbeeld. Stel dat ik momenteel de functie binnendienst heb. Ik verdien per maand 2500 euro bruto (punt A). En stel dat mijn doel is om over 3 jaar minimaal 3500 euro bruto per maand te verdienen (punt B). Nu zijn er verschillende scenario’s en keuzes die mij van punt A naar punt B kunnen leiden. Zo kan ik bijvoorbeeld ervoor kiezen om hard te werken, en veel overuren te gaan draaien. Zo bereik ik punt B op korte termijn, maar is dat een domme strategie. Immers, je gaat per uur niet meer verdienen maar je werkt enkel gewoon meer uren. Je werkt dus meer, en je kan minder leven. Denk eraan: tijd = geld. Het is daarom beter om slim en effectief te werken, waardoor je beter kan presteren in minder tijd.
Maak promotie voor een dikke loonsverhoging
Een andere mogelijkheid, die meer realistisch is om mijn loonsverhoging te behalen, is promotie. Zo zou ik van de binnendienst een promotie kunnen maken naar de buitendienst, en bemiddelen dat ik een loonsverhoging naar 3500 euro bruto per maand krijg. Om van binnendienst naar buitendienst te gaan, zal ik mijn verkooptechniek / sales moeten verbeteren. Ik kan dit doen door bijvoorbeeld een interne of externe opleiding, ik kan kennisboeken over sales lezen of ik kan meelopen met mijn sales collega’s. Bij dit laatste kan je leren uit ervaring. Welke keuzes je ook maakt, doe het omdat je er achter staat. Als je iets niet leuk vindt, en je er geen energie voor krijgt, dan houd je het ook niet vol. Zoals te lezen in het geniale boek Drive dat gaat over intrinsieke motivatie, is plezier hebben in je werk de beste en meest duurzame manier om later meer geld te gaan verdienen. En dus ook om je loonsverhoging structureel te krijgen.
Gratis beleggen in crypto’s en aandelen met 0,- euro transactiekosten?
Als je interesse hebt in crypto (en aandelen) beleggen dan mag je NAGA niet missen. Dit is namelijk het nieuwe en trending crypto beleggingsplatform waarop je commissievrij (dus 0 euro transactiekosten) kan traden in crypto’s. Een account aanmaken is gratis. En bovendien krijg je toegang tot heel veel voordelen. Daarbij is het belangrijkste voordeel dat NAGA een alles-in-een beleggingsplatform voor cryptomunten en aandelen is, en dat commissievrij. Ook hebben ze unieke functies, zoals bijvoorbeeld autocopy. Autocopy houdt in dat je snel en eenvoudig alle beleggingen van een professionele belegger kan overnemen. Kortom, op die wijze kan je rendement halen zonder er zelf iets voor te doen. Inmiddels zijn meer dan 600.000 crypto beleggers aangesloten bij het revolutionaire NAGA. Meer weten? Klik hier voor meer informatie
Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
- Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
- Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
- Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
- Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.
Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!
3. Voer het plan uit: prestatie en tactiek
Zodra eenmaal je doel en plan van aanpak zijn bepaald, is het noodzaak om te presteren. Presteren is de cruciale basis. Wie echt goed presteert, zal vele loonsverhogingen krijgen zonder te hoeven onderhandelen. Zelf ben ik een sterk voorstander van meritocratie, en ook bij veel bedrijven zie je deze gedachtegoed terugkomen. In essentie houdt meritocratie in dat wie hard werkt hiervoor wordt beloond door hoger op te klimmen in de sociale ladder. Wie presteert, die wordt beloond. Prestatie is dus de basis. Maar let op: presteren moet je wel aanvullen met tactiek. Dit vergt sociale vaardigheden zoals netwerken, mensenkennis en communicatietechnieken.
De essentie van het plan uitvoeren is om de focus te behouden. Je prestaties en tactische keuzes (met welke mensen ga je om, hoe profileer je jezelf, et cetera) moeten gericht zijn op het concrete doel dat je in stap 1 hebt gesteld. Je hoeft niet hard te werken, maar wel slim. En wie slim werkt, die werkt effectief. Richt dus al jouw tijd en energie op het behalen van jouw concrete doel, door het uitvoeren van het plan dat je hebt uitgestippeld in punt 2. Dit principe kan van alles betekenen. Zo betekent het bijvoorbeeld dat je vaker nee moet zeggen tegen collega’s met kansloze verzoeken. Hen kan je er vriendelijk op wijzen dat dergelijke verzoeken hun eigen verantwoordelijkheid is. Maar natuurlijk moet je wel zorgvuldig afwegen hoe je een collega kan helpen zonder te veel inspanning. Teamwork en elkaar helpen blijft heel belangrijk, maar men moet zich wel aan hun eigen verantwoordelijkheid houden.
Een laatste tip als het aankomt op presteren voor een loonsverhoging. En dat is: er moet een balans zijn in hetgeen dat je presteert en hetgeen dat mensen zien. Je kan bijvoorbeeld heel goed werk verrichten, maar als mensen het niet zien dan zal je ook geen erkenning krijgen. Laat dus ook zien aan de
buitenwereld wat je doet. Dit vraagt om communicatie: durf te spreken en laat je kennis en mening gelden!
Zie jij raakvlakken van hoe jij kan verbeteren op deze aspecten? Denk er eens over na. En als je erover wilt sparren kan je hieronder een reactie achterlaten. Durf om advies te vragen.
4. Onderhandelen bij de loonsverhoging
Een slimme lezer heeft opgemerkt dat wie stap 1 tot 3 goed doet, in feite niet zo zeer meer hoeft te onderhandelen voor loonsverhoging. Want wie het voorbereidend werk goed doet, zal een loonsverhoging krijgen aangeboden door excellent presteren. Dit kan een promotie zijn, of een loonsverhoging in je huidige functie. Dat is ook afhankelijk van het concrete doel dat je jezelf hebt gesteld bij stap 1.
Toch blijft onderhandelen bij een salarisgesprek altijd belangrijk. Het is namelijk de kers op de taart, de extra beloning die je voor jezelf kan binnen halen. Want het principe is heel erg eenvoudig: wie niet om loonsverhoging vraagt, zal het ook niet krijgen. Het is daarom van belang dat wanneer je tijdens een salarisonderhandeling een nieuw loon krijgt aangeboden, dat je gewoon vraagt om een hoger loon. Alleen zo krijg je een nog hogere loonsverhoging.
Dus ik hoef alleen maar te vragen om nog meer geld? Je hebt gelijk, het is niet zo eenvoudig. Het is afhankelijk van de situatie. Als je bijvoorbeeld een
zeer hoog loon krijgt aangeboden omdat je een mega promotie hebt gemaakt, dan is het tactisch om niet nog eens een extra hoog loon te vragen. Dat is niet realistisch, en bovendien komt het arrogant over. Maar er zijn wel een aantal factoren die je kan meenemen als argument voor loonsverhoging tijdens een salarisgesprek. Hieronder vind je een aantal goede argumenten waardoor je een hoger salaris kan krijgen.
Argumenten voor onderhandelen van een loonsverhoging
Een goed argument voor loonsverhoging is wanneer je niet marktconform salaris krijgt. Met andere woorden, je werkgever biedt jou dus een lager loon aan dan dat je kan krijgen bij de concurrent. Je verdient in dit geval onder het gemiddelde. Door aan te tonen dat het marktconforme salaris 10% hoger ligt, kan jij eenvoudig een 10% loonsverhoging erbij krijgen. Een werkgever kan daar niet veel tegen inbrengen. En doet hij dat wel? Houdt dan voet bij stuk!
Je doet hetzelfde werk als je collega’s, maar je verdient wel een stuk minder. Dit argument is zeer krachtig wanneer jij (dik) minder betaald krijgt dan collega’s die exact hetzelfde werk doen. Hierbij helpt het wel als je ook kan aantonen dat je minimaal op het zelfde niveau presteert. Als je dit kan aantonen met cijfers, dan kan je een dikke loonsverhoging eisen.
Een ander argument voor loonsverhoging is je verhoogde individuele prestatie. Als jij stap 1 tot 3 goed hebt gevolgd, zal je enorm verbeteren. Probeer dit te concretiseren met feiten en getallen. Kan je bijvoorbeeld aantonen dat je de hoogste omzet en winst van iedereen hebt behaald? Of dat je de hoogste klantenbeoordeling hebt ontvangen? Wat het ook is waar je enorm in vooruit bent gegaan: zet dit om in cijfers en feiten. Alleen als je spreekt met logica en cijfers ter onderbouwing, heb je een goede zaak om een loonsverhoging te eisen.
Naast deze argumenten kunnen er nog andere argumenten voor loonsverhoging zijn. Welke argumenten ben jij van plan om te gebruiken bij je eerstvolgende salarisgesprek? Laat het mij weten in een reactie hieronder, zodat ik je argumenten misschien kan aanvullen.
Er is nog een belangrijk principe dat ik met jou wil delen. En dat is het principe van logica en feiten. Wanneer je om een loonsverhoging vraagt, is het raadzaam om alleen rationele argumenten aan te dragen. Een argument is rationeel wanneer deze logica en feiten bevat. En de enige manier om dat te bereiken is door aantoonbare data. Dus bijvoorbeeld een omzet verhoging, klachtenvermindering, enzovoorts. Probeer emotionele argumenten te vermijden tijdens een loongesprek. Spreek niet met woorden zoals “ik vind” of “ik denk”, maar spreek in woorden zoals “de cijfers tonen aan dat ik beter dan gemiddeld presteer” of “deze grafiek laat mijn voortgang zien”. In plaats van iets te vinden of te denken, moet je het weten! En meten = weten. Want als jij iets 100% zeker weet, en dat ook kan aantonen, dan heb je een argument waar je werkgever niet omheen kan.
5. Wees dankbaar, spreek het uit, en herhaal het proces
Gefeliciteerd! Je hebt je (extra) loonsverhoging binnen. Maar dit is niet het einde. In tegendeel zelfs. De laatste stap is om dankbaar te zijn aan jouw leidinggevende en werkgever. Spreek het uit, laat merken dat je dankbaar bent dat je hun vertrouwen in jou gaat terugbetalen door nog beter te presteren. Want als jij goed presteert, dan is jouw leidinggevende blij. En dat is de basis voor je volgende loonsverhoging.
Dus hoe ga je dan verder nadat je jouw leidinggevende bedankt hebt voor je loonsverhoging? Het antwoord is simpel. Begin weer bij stap 1. Stel een nieuw concreet doel voor jezelf, definieer een plan van aanpak, en werk aan dat plan. Blijf presteren, want dat is de basis voor succes. En zo blijf je in een continue proces van loonsverhogingen. Niet omdat je een top onderhandelaar bent, maar omdat je het verdient.
Een laatste tip: er zijn ook andere effectieve manieren om veel geld te verdienen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel over 11 manieren voor veel geld verdienen die ook echt werken.