arrow_drop_up arrow_drop_down

Persoonlijke groei: 8x advies voor persoonlijke groei

Persoonlijke groei is een must voor wie meer succesvol wilt worden. De definitie van succes hangt van jou af. Maar hoe je het ook went of keert, als je ergens beter in wilt worden zal je als persoon moeten groeien daarin. Persoonlijke groei doormaken is dan ook een leerproces. Maar daarbij is het wel handig om te weten waar je op moet letten zodat je op een effectieve wijze persoonlijke groei kan doormaken. En dat is nu net waar dit artikel over gaat. Hieronder lees 8 adviezen die bijdragen aan persoonlijke groei, zodat jij jezelf als persoon kan ontwikkelen en succesvol kan worden in jouw doelen.

Tip: na het lezen van dit artikel zou je ook eens deze blog over persoonlijke ontwikkeling moeten lezen voor nog meer tips over persoonlijke groei! Maar laten we eerst naar de 8 adviezen van hieronder kijken.

tips voor persoonlijke groei

1. Zelfreflectie: know thyself

Om persoonlijke groei door te maken zal je eerst jezelf moeten kennen. Het is een oud Grieks gezegde “know thyself”. Even los van de interpretaties die je eraan kan verbinden gaat het erom dat je jezelf kent. Hoe ben je? Wat wil je bereiken? Waar krijg je energie van (passie)? Zelfreflectie is een absolute must voor persoonlijke groei. Want bekijk het op de volgende manier: hoe wil je iets bereiken als je niet weet waar je vandaan komt, wat je startpositie is? Wanneer je jezelf kent, weet je wat je van jezelf kan verwachten.

Laten we als voorbeeld eens passie nemen. Passie is hetgeen waar je energie van krijgt. Het is iets dat je zou willen doen ook als je er niet voor betaald krijgt. Als jij persoonlijke groei wilt doormaken dan kan je twee dingen doen. Ofwel groei je in iets waar je geen interesse in hebt, ofwel groei je in je passie en krijg je er enorm veel energie van. Klinkt logisch toch? Kies daarom voor de lange termijn, en kies voor persoonlijke groei in hetgeen dat je leuk vindt en waar je energie van krijgt. Want persoonlijke groei en succesvol worden is een lange weg van tientallen jaren.

Het bovenstaande advies is enorm logisch, en toch zie ik veel mensen kiezen voor het snelle geld. Zij zetten bijvoorbeeld alles op alles om een bepaald beroep te leren waar ze veel geld mee verdienen, maar waar ze een totale hekel aan hebben. Of nog erger: mensen worden loonslaaf en kiezen voor het comfort van een maandelijks salaris. Ze verhuren hun ziel en passie aan een bedrijf, en gaan fulltime werken in een kansloos baantje dat energie kost in plaats van energie oplevert. Stop daar mee: kies voor de lange termijn, volg je hart en neem risico!

2. Doelen stellen voor persoonlijke groei

Zonder het stellen van doelen zal je niet de persoonlijke groei doormaken die je zou willen. Het stellen van doelen geeft namelijk richting. Als je een figuurlijke berg gaat beklimmen, is het wel zo nuttig om te weten welke richting je moet aanhouden. Kortom, met het stellen van doelen zal je dus eerder jouw persoonlijke groei doormaken. Een tip hierbij is het stellen van leerdoelen. We spreken immers over persoonlijke groei, wat vooral een leerproces is. Laten we eens het verschil bekijken tussen het stellen van doelen en leerdoelen.

Een doel kan van alles zijn. Vaak kiezen mensen voor tastbare doelen. Denk hierbij aan geld of materiaal bezit. Een voorbeeld is door een doel te stellen om binnen een jaar van 2500 naar 3500 euro per maand te groeien. Of om binnen vijf jaar een groot huis van 800 m2 te hebben. Maar uit praktijk blijkt dat je niet gelukkiger wordt van financiële doelen. Sterker nog, het onderzoek blijkt dat je er ongelukkig door wordt. En dat is logisch, want het niet bereiken van een financieel doel kan frustratie en ergernis opleveren. Ook zal het ten koste gaan van je sociale relaties, terwijl juist sociale relaties je meer gelukkig maken. Dus wat is het alternatief?

Het alternatief is het stellen van leerdoelen. Daarbij definieer je hoe je ergens beter in kan worden, persoonlijke groei doormaken. Stel jezelf bijvoorbeeld als doel om een expert in je werk te worden, of om bijvoorbeeld een betere verkoper voor je eigen bedrijf te worden. Je zal zien dat het stellen van leerdoelen leidt tot meer voldoening en geluk. En financieel? Wanneer jij ergens goed in wordt zal de financiële beloning spoedig volgen. Ga voor meer informatie naar mijn artikel over alle doelen bereiken in 9 stappen.

advies persoonlijke groei

3. Eigenaarschap nemen

Een van mijn beste adviezen voor persoonlijke groei is het nemen van eigenaarschap. Met name op de werkvloer zal jouw baas het opmerken dat je persoonlijk leiderschap hebt, wanneer je eigenaarschap neemt. Het gaat hier om volledig eigenaarschap nemen over alles wat te maken heeft met jouw doelen. Je weet inmiddels wat je wilt, en wat je doelen zijn. De volgende stap is om daar volledige eigenaarschap over te nemen. Dit houdt in dat je alleen naar jezelf kijkt. Hoe kan jij invloed uitoefenen op het bereiken van jou doel? Hoe kan jij als persoon groeien door het nemen van volledige verantwoordelijkheid over je eigen persoonlijke groei? Kijk niet naar buiten, maar juist naar binnen. De oorzaak ligt bij jou. Niet bij iets of iemand anders.

Dankzij het nemen van volledige eigenaarschap kan je enorme vooruitgang maken in persoonlijke groei. Je zal namelijk proactief actie ondernemen om jouw leerdoelen te bereiken. Dit zowel op het werk als in het privé leven. Ik kan je verzekeren dat dit gedrag zeer gewenst wordt op de werkvloer. Kijk nu naar het bedrijfsleven. Hoeveel collega’s van jou modderen zomaar wat aan? Zij die nooit verantwoordelijkheid nemen en de schuld afschuiven naar anderen? En wat is het gevolg? Het bedrijf komt geen steek verder, en in het ergste geval gaan de resultaten achteruit. Maar wanneer jij volledige eigenaarschap neemt over jouw functie en verantwoordelijkheden zal je als persoonlijke leider op de voorgrond treden.

Wil je meer weten over het concept van Eigenaarschap nemen? Dan mag je het leerzame boek over Extreme Ownership (over de Navy Seals) beslist niet missen.

4. Win-Win denken

Nu je volledige verantwoordelijkheid gaat nemen over je eigen persoonlijke groei, wordt het tijd om ook naar de omgeving te kijken. Het begint bij jezelf, maar natuurlijk beweeg je in een bepaalde omgeving. En in deze omgeving spelen er ook krachten die invloed hebben op jouw persoonlijke groei. Dus hoe ga je hier het beste mee om? Mijn advies voor duurzame persoonlijke groei is door te denken in Win-Win. Zie mensen / collega’s niet als concurrentie. Zie hen eerder als bron van inspiratie om samen te groeien, om van elkaar te leren. En denk daarbij vooral Win-Win.

Win-Win denken houdt in dat je denkt in oplossingen waar iedereen iets aan heeft. Zo heb jij je doelen, en heeft bijvoorbeeld je collega ook een doel. Waarom zou je niet een oplossing kunnen bedenken waarbij jullie samen je doelen bereiken? Vooral wanneer je denkt in de relatie van verkoper – klant valt er bij veel mensen nog veel persoonlijke groei te behalen. Zowel de verkoper als de klant kan denken in termen van Win-Win, waardoor beide partijen hun doelen behalen. Het gevolg hiervan is twee tevreden partijen, en dat vormt de basis voor een verdere samenwerking. Een samenwerking die mogelijk kan uitgroeien tot een jarenlange partnership. Denk daarom altijd Win-Win. Want samen bereik je meer dan alleen.

Gratis beleggen via mobiel? Via de gratis Bux App kan je via jouw mobiel snel en gratis handelen in aandelen en cryptomunten (commissie vrij). Meer weten? Klik dan hier voor Download Gratis Mobiel Beleggen App.

gratis mobiel beleggen

5. Open Mindset

Het hebben van een open mindset zorgt voor persoonlijke groei. Mijn definitie van een open mindset is het openstaan voor verandering en leren. Je hanteert dus een open houding waarbij je bereidt bent om te veranderen op basis van hetgeen dat je leert. Een van de beste voorbeelden hiervan is door uit je comfort zone te stappen. Zo kan je stretch goals voor jezelf stellen, die buiten je comfort zone liggen. Een typisch voorbeeld van iets dat buiten je comfort zone ligt is iets dat je niet weet of geen ervaring mee hebt. Toen ik zelf nog geen twee jaar in dienst was bij mijn eerste werkgever was ik al dringend opzoek naar een andere uitdaging. Omdat ik een hele goede mentor c.q. leidinggevende had, kreeg ik een hele grote kans met een dikke promotie. Dat er een behoorlijke loonsverhoging bij hoorde vond ik leuk, maar was niet mijn reden. Ik was namelijk opzoek naar een hele grote uitdaging waardoor ik veel kon leren en ervaring kon opdoen. Maar ik wist alleen nog niet hoe ik mijn promotie ging aanpakken: behoorlijk buiten mijn comfort zone dus. Het gaf wel de juiste energie en uitdaging die ik nodig had, en waardoor ik op vlak van persoonlijke groei exponentieel kon ontwikkelen. Het kost je alleen wel meer inzet en je zal harder moeten werken. Maar beter investeren wanneer je nog jong bent, zodat je de daarop komende jaren de vruchten ervan kan plukken!

6. Feedback en vragen stellen

Een bijzonder effectieve manier van persoonlijke groei is door het stellen van vragen en het vragen van feedback. Wanneer je leergierig blijft en veel vragen stelt, zal je ook veel leren. Wees daarbij niet bang dat je “domme” vragen zou stellen. Mensen waarderen het juist enorm dat je hen probeert te begrijpen. Door het stellen van vragen kan je een enorme persoonlijke groei doormaken. Immers, wie denkt het te weten kan ernaast zitten. En hoe meer je vraagt, hoe meer je leert.

Ook het vragen van feedback is enorm belangrijk voor persoonlijke groei. Helaas is het zo dat hoe ouder en slimmer je wordt, hoe minder feedback je vraagt. Feedback vragen is namelijk niet prettig. Je krijgt opmerkingen te horen waarin je minder goed bent. Een tip hierbij is door selectief feedback te vragen van mensen waar je tegen op kijkt. Vraag feedback aan collega’s die al tien jaar verder zijn dan jij, en die ook vanuit een objectieve invalshoek feedback kunnen geven. De kwaliteit van feedback is minstens zo belangrijk dan de kwantiteit. Denk daar eens over na 😉.

Mijn beste advies voor feedback is door opzoek te gaan naar een goede mentor. Het belang van mentorschap is cruciaal voor wie persoonlijke groei wilt doormaken. Kies daarbij de juiste mentor!

Wil je beleggen in aandelen, ETF’s, Bitcoin, en meer op een zo goedkoop mogelijke manier? Het beleggingsplatform Etoro hanteert 0,- euro transactiekosten bij aankoop van aandelen. Dat betekent commissievrij en dus gratis handelen. Meer weten? Klik hier voor meer informatie, of klik op de banner hieronder.

beleggingsplatform geen transactiekosten

7. Zelfstudie

Persoonlijke groei bereik je niet alleen maar door te ervaren en te werken. Ook studeren is benodigd om te leren vanuit boeken en thuisstudies. Want waarom zou je voor alles zelf het wiel opnieuw uitvinden? Door het lezen van kennisboeken en het volgen van thuisstudies leer je van de beste uit het vak. Om alles zelf te ervaren en te groeien door trail-and-error is enorm tijd en energie rovend. En als je pech hebt maak je hele grote fouten. In plaats daarvan is het verstandig om dus ook van anderen te leren.

Qua aanbeveling volg ik zelf veel thuisstudies van Laudius.nl. Dat is een van de beste aanbieders op het gebied van thuisstudie en het is je investering meer dan waard. Want thuisstudies worden steeds beter en beter, en worden ook gewaardeerd bij bedrijven en op je CV. De beste investering is in jezelf!

8. Accepteer een ander om wie hij is

persoonlijke groei tips

Zoals je ziet zijn de bovenstaande 7 adviezen over persoonlijke groei allemaal gericht op eigen gedrag. Je hebt controle over je eigen denkwijze en je eigen gedrag. Niemand anders is daarvoor verantwoordelijk behalve jij. Maar persoonlijke groei draait niet alleen maar om jezelf. Zoals hierboven al aangeven acteer je ook binnen een omgeving, en daarin kom je andere mensen tegen. Heel veel andere mensen. Daarom is mijn laatste advies om andere mensen te accepteren zoals ze zijn. Dit geeft je enorm veel rust: mindfulness. Maar ook zal het je verder brengen. Want wanneer je anderen accepteert om wie ze zijn, zal je kijken naar hoe je samen kan werken. Accepteer je mensen niet zoals ze zijn, dan zal je proberen ze te gaan veranderen. Dit laatste geeft risico tot ergernis, frustratie en zelfs ruzie. Ik beweer niet dat je mensen niet moet willen veranderen. Soms kan je iemand helpen te veranderen als het echt nodig is. Denk hierbij aan het geven van feedback, mentorschap en coaching. Maar in de basis heeft een persoon wel bepaalde behoeften, denkwijzen en gedragingen. Wanneer je hier deels vrede mee hebt, zal je veel fijner kunnen samenwerken met anderen.

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, afgestudeerd in Masteropleidingen over Management en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset community. Sluit jij je aan bij onze reis naar Financiële Vrijheid?
Reactie plaatsen

Voorkom dat je het gratis boek "Meer Geld Verdienen in Minder Tijd" misloopt!

Mijn boek Meer Geld Verdienen in Minder Tijd telt bijna 100 pagina's met duidelijke en concrete tips over hoe je veel meer geld in minder tijd kan verdienen. Dit is inclusief stappenplan en, uit onderzoek bewezen, de beste tactieken om dit te bereiken. Om mijn kennis en ervaringen met jou te delen, mag je het boek gratis downloaden via onderstaande button. Enjoy!
50%
Download Gratis