4 Soorten Beleggingsfondsen als Lange Termijn Beleggingen!
Beste Happy Investor, heeft heb je geworsteld met de keuze uit de verschillende soorten beleggingsfondsen? Zo is er aandelenfonds, een doeldatumfonds, een hedgefonds, actief of passief beheerde fondsen, en een open-end of closed-end fonds? Er is een overvloed aan fondsen om in te beleggen en dit kan problematisch zijn. Want waar moeten we nu uitkiezen?
In dit gastartikel van Jorgo proberen we je de weg te wijzen. We geven een overzicht van beleggingsfondsen met hun voordelen en tekortkomingen. Aangezien het aantal beschikbare beleggingsfondsen groot is, is het overzicht in dit artikel zeker niet volledig.
Heb je vragen en/of opmerkingen? Stel ze dan gerust in een reactie onderaan dit artikel.
Laten we beginnen!
Inhoudsopgave:
Wat zijn beleggingsfondsen? Een korte uitleg met voor- en nadelen
4 verschillende soorten beleggingsfondsen
Soorten beleggingsfondsen: Fondsen gebaseerd op de onderliggende activa
Soorten beleggingsfondsen: Fondsen op basis van het type beheer
Soorten beleggingsfondsen: Open-end vs. closed-end fondsen
Wat zijn beleggingsfondsen? Een korte uitleg met voor- en nadelen
Een beleggingsfonds ontvangt en belegt geld in een verzameling van activa voor rekening van een groep individuele beleggers. Als individuele belegger koop je als het ware een deel van het beleggingsfonds. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een vermogensbeheerder, ook wel fondsbeheerder genoemd. De fondsbeheerder belegt het geld van alle deelnemers samen in veel verschillende activa (bijvoorbeeld een aandelenfonds, een obligatiefonds of een vastgoedfonds).
Je kan de risicospreiding zelf nog vergroten door tegelijkertijd in meerdere beleggingsfondsen te beleggen, die zich elk op een andere strategie, een ander gebied of een ander activum richten. Denk hierbij aan een inleg in zowel een aandelenfonds en de beste vastgoedfondsen.
Een algemeen voordeel van een beleggingsfonds is de mogelijkheid om met een relatief klein bedrag te beleggen in een brede, goed gediversifieerde selectie van beleggingsmogelijkheden. En dit is onder toezicht van professionele beheerexpertise. Een ander voordeel is dat het voor jou een passieve belegging is. Je maakt eenmalig en/of maandelijks geld over, en de fondsbeheerder doet het werk.
Het nadeel is dat je geen of weinig invloed hebt op de beleggingsbeslissingen of -strategieën van de fondsbeheerder (d.w.z. hij beslist welke activa moeten worden gekocht en verkocht). Ook is deze expertise niet gratis, in ruil voor de verdiensten betaal je een vergoeding. Dit doe je in de vorm van een percentage, bijvoorbeeld 1% per jaar. Het is wel zo dat deze vergoeding vaak lager is dan jij als individuele belegger kan realiseren indien je hetzelfde wilt doen.
4 verschillende soorten beleggingsfondsen
Er zijn over het algemeen 4 soorten beleggingsfondsen.
1) Beleggingsfonds
Als we denken aan beleggingsfondsen, dan denken we meestal aan mutual funds. Deze zijn het meest gebruikelijke uitgangspunt voor individuele beleggers, omdat ze een evenwichtige portefeuille bieden in één belegging. In wezen past een mutual fund heel goed in de bovenstaande beschrijving van “wat is een beleggingsfonds?”.
Een voorbeeld van een mutual funds is een fonds met daarin zowel aandelen en obligaties. Dit zijn meestal grotere fondsen met daarin veel posities in zowel aandelen als obligaties. Vaak is er wereldwijde spreiding, maar dit alles is afhankelijk van de strategie van de fondsbeheerder.
Bekende voorbeelden van mutual funds zijn BinckBank vs. Brand New Day.
2) Exchange Traded Fund (ETF)
Een variatie op het beleggingsfonds is een exchange-traded fund (ETF), ook wel tracker genoemd omdat het een index, sector of ander actief volgt. ETFs worden steeds populairder op de financiële markten. Geïntroduceerd in de jaren negentig, is deze activaklasse vandaag goed voor 35% (!) van het volume op de Amerikaanse aandelenmarkten (Bend-David et al., 2018). Ze verschillen van een traditioneel beleggingsfonds omdat ze net als gewone aandelen op beurzen worden verhandeld (vandaar hun naam). Bijgevolg kunnen ETFs op elk moment van de handelsdag worden gekocht en verkocht, zijn ze liquide en goedkoper dan een beleggingsfonds.
Als lange termijn belegger is een ETF beslist interessant. Lees hier meer over de beste ETFs.
3) Target-date fondsen
Een recente nieuwe wending aan beleggingsfondsen en ETFs is het zogenaamde streefdatumfonds. Een doeldatumfonds is een beleggingsfonds of ETF dat periodiek de onderliggende activa opnieuw in evenwicht brengt om de risico’s en rendementen te optimaliseren voor een vooraf bepaalde datum in de toekomst (vandaar de naam), zoals pensionering of het collegegeld van een kind.
Deze fondsen zijn aantrekkelijk omdat de belegger één keer belegt en het product vervolgens op ‘automatische piloot’ gaat door automatisch over te schakelen op een conservatiever profiel om de risico’s te minimaliseren wanneer de streefdatum nadert. Target-date fondsen zijn uiterst handig voor lange termijn beleggers.
4) Hedgefondsen
Een hedge fund onderscheidt zich van beleggingsfondsen, ETFs of target date funds en is minder geschikt voor individuele (retail) beleggers. Hedgefondsen worden doorgaans (zeer) actief beheerd, wat leidt tot hoge vergoedingen, en maken gebruik van een breed scala aan geavanceerde beleggingsstrategieën, wat mogelijk leidt tot hoge risico’s. Zo beleggen hedgefondsen ook in derivaten (bv. opties) en futures, en maken ze gebruik van leverage en short selling.
Voor de kleine, particuliere belegger is dit vaak geen keuze aangezien de minimale inleg hoog ligt.
Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
- Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
- Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
- Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
- Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement + coaching + community met 75% korting.
Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.
Soorten beleggingsfondsen: Fondsen gebaseerd op de onderliggende activa
De vier fondstypen kunnen in vele categorieën worden onderverdeeld als men de onderliggende activa, het onderliggende gebied of de onderliggende beleggingsbenadering bestudeert. Er is een fonds voor bijna elk type belegger of benadering die je kan bedenken.
Beleggingsfondsen voor aandelen en vastrentende waarden
Ongetwijfeld de twee grootste en meest bekende beleggingsfondsen zijn gebaseerd op aandelen of vastrentende waarden (obligaties). Ook vind je vaak op een mix van beide. Met een aandelenfonds beleg je in aandelen van veel verschillende bedrijven. Vaak heeft elk fonds zijn eigen specialisme: bijvoorbeeld om te beleggen in bedrijven uit een werelddeel, markt (d.w.z. opkomend of ontwikkeld), of sector (d.w.z. industrie).
Bij een vastrentend fonds beleg je in staats- of bedrijfsobligaties, of een mix daarvan. Door obligaties te kopen, leent het fonds geld uit aan overheden of bedrijven en ontvangt het rente, die vervolgens aan jou als belegger wordt uitbetaald.
Vastrentende fondsen zijn een manier tot beleggen met weinig risico, maar ze hebben een aanzienlijk lager rendement dan aandelenfondsen. Het is ook verstandig om zelf een portefeuille samen te stellen door zowel vastrentende fondsen als aandelenfondsen te kopen. Een goede vuistregel is om 60% in aandelen en 40% in obligaties te beleggen.
Dit soort verhouding geeft wel een bescheiden rendement en is vooral geschikt voor wie een lage risicoaversie heeft. Stel dat je naar een hoger rendement van bijvoorbeeld 7 – 10% wilt streven, dan zal je een groter gedeelte in aandelen (en vastgoed) dienen te stoppen. Persoonlijk opteer ik voor een hoger risico waarbij ik vasthoudt aan mijn lange termijn beleggingsstrategie. Spreiding is en blijft daarbij cruciaal. Zo zou je naast aandelen en vastgoed ook kunnen investeren in andere beleggingen, waaronder P2P Lending, Crowdfunding, dividend en andere alternatieven.
Beleggingsfondsen voor vastgoed en grondstoffen
Een ander groot deel van de markt is onroerend goed. Met een vastgoedfonds beleg je in kantoorgebouwen, hotels, winkelcentra of andere vastgoedprojecten. Het rendement wordt gegenereerd uit de huur of de waardestijging van het onderliggende vastgoed. Onroerend goed heeft andere risico-rendementseigenschappen dan aandelen en obligaties, dus het kan een potentieel vruchtbare diversificatie opleveren.
Er zijn enkele zeer goede vastgoedfondsen, zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde. Lees meer over beleggen in online beleggen in vastgoed.
Grondstoffen (d.w.z. energie, vee, metalen) zijn doorgaans een ondergewaardeerde activaklasse, maar vanuit een diversificatieperspectief kunnen ze uiterst interessant zijn om in te beleggen. Goud bijvoorbeeld heeft aantrekkelijke eigenschappen wanneer je valutarisico’s van de Amerikaanse dollar of inflatierisico’s probeert te compenseren.
Lees hier meer over de beste ETFs voor goud.
Speciale fondsen
De rest van de markt bestaat uit wat wij ‘speciale fondsen’ noemen en die omvatten alles wat je maar kan bedenken. Deze speciale fondsen zijn minder populair dan de bovenstaande categorieën, en je kan ze ook niet strikt indelen. Voor beleggers die op zoek zijn naar specifieke risicoblootstellingen, zijn deze speciale fondsen uiterst nuttig. In dat geval is mijn advies om zelf in de details van het fonds te graven. Hier is een overzicht:
- Sectorfondsen: gebaseerd op de sector van de onderliggende onderneming, zoals mijnbouw, waterstof, gezondheid, of hypotheken. Dit type fonds kan ook gezien worden als thema beleggen. Een voorbeeld hiervan zijn de ETFs voor waterstof.
- Regionale fondsen: gebaseerd op de regio waarin het fonds belegt, zoals continenten, wereldwijd, alleen internationaal (om het thuisvooroordeel te vermijden), opkomende markten (zoals Afrika en Zuid-Amerika) en ontwikkelde markten (zoals Noord-Amerika).
- Sociaal verantwoordelijke fondsen: gebaseerd op overtuigingen van beleggers, zoals geen wapens, geen tabak, geen olie en “groene” obligaties. Een voorbeeld hiervan is het soort beleggingsfonds van Semmie. Daarin zitten enkel bedrijven die voldoen aan duurzaamheidscriteria. Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kan zo’n fondstype interessant zijn. Lees hier meer over Semmie review.
- Geldmarktfondsen: gebaseerd op schuldpapier op zeer korte termijn, meestal schatkistpapier, dat een uiterst veilig (maar laag) rendement biedt.
- Digitale fondsen: gebaseerd op de nieuwe cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum.
Soorten beleggingsfondsen: Fondsen op basis van het type beheer
Beleggingsfondsen worden of actief beheerd, ofwel passief beheerd. Een actief beheerd fonds heeft een fondsbeheerder die beslist of er wordt belegd in firma A of firma B. Over het algemeen is het doel van deze fondsen om de markt te verslaan en outperformance te bereiken. Onderzoek toont echter aan dat het bijzonder moeilijk kan zijn om de markt te verslaan. Voor de geïnteresseerde lezer, zie de noties over de Efficiënte Markt Hypothese. Daarom worden passief beheerde fondsen steeds populairder, ook omdat ze minder duur zijn door de afwezigheid van actief beheer.
Een passief beheerd fonds heeft als doel een index zo dicht mogelijk te volgen. Daarom volgt een passief fonds de index op basis van een vaste beleggingssamenstelling. De beleggingssamenstelling hoeft veel minder te worden bijgesteld dan bij een actief fonds. Bijvoorbeeld alleen als de activagewichten in de samenstelling te veel gaan verschillen (op basis van een vooraf bepaalde waarde).
Soorten beleggingsfondsen: Open-end vs. closed-end fondsen
Er is een verschil in de manier waarop de prijzen, en dus de rendementen en risico’s, van beleggingsfondsen tot stand komen. De koersen van open-end fondsen zijn gebaseerd op de waarde van de onderliggende beleggingen en activa van het fonds (d.w.z. de intrinsieke waarde). Minder formeel is dit de “intrinsieke waarde” en bijgevolg zijn open-end fondsen minder gevoelig voor vraag- en aanbodeffecten. Open-end fondsen worden niet op beurzen verhandeld. Hun koersen worden uitsluitend bepaald door de netto-inventariswaarde aan het einde van elke dag.
Gesloten fondsen daarentegen worden op de beurs verhandeld en reageren derhalve op elk moment van de handelsdag op vraag- en aanbodeffecten, net als gewone aandelen. Interessant is dat de prijzen van closed-end fondsen op de beurs doorgaans verschillen van hun onderliggende intrinsieke waarde: closed-end fondsen worden verhandeld met een korting ten opzichte van de intrinsieke waarde (dit is de closed-end fondsenpuzzel). Closed-end fondsen hebben vaak hogere rendementen dan open-end fondsen, maar in een negatieve markt kan het moeilijk zijn om de closed-end fonds te verkopen omdat de vraag laag zal zijn.
Referenties
BEN-DAVID, I., FRANZONI, F. and MOUSSAWI, R. (2018), Do ETFs Increase Volatility?. The Journal of Finance, 73: 2471-2535.1