Aandelen Kopen Tips voor Beginners: een goed begin!
Aandelen Kopen Tips voor Beginners: een goed begin!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/12/2021
13 min

Aandelen Kopen Tips voor Beginners: een goed begin!

02/12/2021
13 min

Beste Happy Investor, via e-mails en binnen de Happy Investors Community krijg ik regelmatig vragen over het aankopen van aandelen. Vooral beginnende beleggers hebben moeite om te starten met aandelen kopen. En niet alleen dat, ze hebben vaak geen idee wat het nu echt inhoudt. Is dit voor jou ook zo? Geen zorgen, en vooral geen schaamte! Beleggen in aandelen is niet zo eenvoudig als sommigen denken (die zullen vanzelf tegen verlies aanlopen 😉). Het feit dat jij dit kennisartikel gaat lezen geeft je al een voorsprong. Hieronder lees je cruciale tips voor aandelen kopen uit ervaring, omdat een goed begin goud waard is (letterlijk…). Tevens vind je een concreet stappenplan als leidraad naar jouw financiële succes.

Ik deel mijn kennis en ervaring om andere mensen te helpen met het maken van betere financiële keuzes. Het enige wat ik van jou verwacht is dat je het gehele artikel zal lezen. Zodat je de essentie beter begrijpt. Bovendien zou ik het enorm waarderen als je dit kennisartikel wilt delen met vrienden en familie die erdoor geholpen worden.

Laten we beginnen!

Aandelen kopen stappenplan en tips voor beginners

In de basis kan je het volgende stappenplan aanhouden voor aandelen kopen. Het is een allesomvattend stappenplan dat je gedurende de lange termijn (> 10 jaar) kan aanhouden. Daarbij is de voorbereiding (stap 1 t/m 4) van groot belang voor jouw toekomstige succes bij beleggen in aandelen. Hieronder vind je de stappen. Daarna zal ik per stap uitleg geven alsook cruciale tips bij aandelen kopen.

Stappenplan aandelen kopen:

  1. Begin met het einde in gedachte
  2. Maak een plan (en bij voorkeur een lange termijn beleggingsstrategie)
  3. Eerst vertragen, om daarna te versnellen
  4. Bepaal je risicoprofiel
  5. Een voordelige start is beter dan een dure
  6. Koop aandelen op basis van je risicoprofiel
  7. De maandelijkse marathon en “buy the dip”
  8. Hoe hoger je komt, hoe harder je kan vallen
  9. Weet wanneer je moet stoppen

Op basis van mijn jarenlange (succesvolle) ervaring met beleggen in aandelen, zal ik je hieronder enkele gouden tips geven. Als je vaker mijn artikels leest weet je dat ik van de lange termijn beleggen ben. Ik durf risico te nemen door te investeren in groeiaandelen, maar ik weet wat ik doe. Dit in tegenstelling tot velen die zomaar beginnen zonder te weten waaraan. Deze tips voor aandelen kopen zijn voor zowel beginners als gevorderden. En belangrijker: het zijn eerlijke tips. Ik beloof je geen gouden bergen. Geen snel en makkelijk rijk worden. Wat heb ik daaraan? Mijn missie is om jou te helpen in het maken van betere financiële keuzes. Dat is wat mij drijft en hopelijk pluk jij hiervan de vruchten (als je ervoor openstaat).

Aandelen kopen tips #1. Begin met het einde in gedachte

aandelen-kopen-tips

Waarom word je wakker? Wat drijft je? Waar word je gelukkig van? Dit zijn geen evidente vragen die men zichzelf doorgaans stelt. Misschien omdat het moeilijke vragen zijn, waarvoor we ons brein op de proef moeten stellen. En dat is een eeuwige zonde als je het mij vraagt. Want te veel mensen leven haar leven zonder duidelijke doel. Dit noemen ze ook wel eens purpose. En nog beter, is een stapje verder door het leven binnen je Ikigai. Mijn antwoorden hierop vind je terug in het artikel over gelukkig zijn. Voor nu is mijn vraag aan jou: waarom wil je aandelen kopen?

Je bent jezelf een serieus antwoord verplicht. Aandelen kopen doe je niet zomaar. Niet om even wat geld erbij te hebben of iets anders. Nee, denk groter. Denk dieper. Aandelen kopen is een middel naar meer geld (als je het goed doet). Maar wat dan? Rijk worden met beleggen? Ook geld is een middel, en geen doel op zich. Dus wat ga je met dat geld doen? Stoppen met werken? Meer reizen? Leven in welvaart? Wat het antwoord ook is, het is jouw antwoord. En dat is het enige wat telt.

Mijn advies en tips bij aandelen kopen is om een heel concreet doel voor jezelf weg te zetten. Een hoger gelegen doel zoals ‘minder werken’ of ‘meer kunnen geven’. Zo heb ik voor mijzelf al sinds jonge leeftijd het doel om financieel onafhankelijk te zijn. Om de limitatie van geld weg te nemen, en geld voor mij te laten werken. Om niks meer te hoeven, maar alleen iets doen omdat ik het wil. En daarbij hoef ik niet eens veel materialistische bezittingen te hebben. Het streven naar mijn vrijheid was voldoende om jarenlang keihard te werken en in te investeren.

goedkoop-aandelen-beleggen

Aandelen kopen tips #2. Maak een plan (lange termijn beleggingsstrategie)

Als je iets wilt bereiken, doe je dat door goede doelen te stellen. Doelen bereiken is eenvoudig als je weet hoe. Wat hierbij van groot belang is, is het opstellen van een concreet plan. Een plan geeft je richting en focus. In het kader van tips voor aandelen kopen zou ik het liefst willen zien dat je denkt aan de lange termijn. Lange termijn beleggen geeft een veel hogere kans op succes dan korte termijn denken. Hoe dat werkt leer je deels door te lezen over mijn lange termijn beleggingsstrategie.

Het lange termijn plan dat je gaat opstellen is gekoppeld aan stap 1. Bij stap 1 heb je een bepaalde visie of droom voor je. Nu is het een kwestie om jezelf af te vragen hoeveel geld je nodig hebt om die droom te bereiken. Stel dat je minder wilt werken, en met aandelen kopen een jaarlijkse inkomstenbron van 20.000 euro wilt hebben. In dat geval zou dividend beleggen een optie kunnen zijn, waarbij het doel is om (bijvoorbeeld) 500.000 euro te hebben. Bij 7% dividend geeft dat een jaarlijks (passief) inkomen van circa 25.000 euro (500 K * 0,07 = 35 K * 0,75 (25% belasting)). En zo heb je oneindig veel mogelijkheden en doelen.

Ik begrijp dat bovenstaande niet zo eenvoudig is. Binnen de Happy Investors Community heb ik er enkele trainingen voor opgesteld om mensen hierbij te helpen. Daarbij vind ik het fijn om mijn eigen rekentool te gebruiken. Die kan je overigens downloaden bij het menuknopje “gratis trainingen”. Dit ziet er als volgt uit:

beginnen-met-aandelen-kopen

aandelen-kopen-beginner-tips

Mijn tip bij aandelen kopen is om een financieel plan op te stellen. Bepaal heel concreet wat het einddoel is. De volgende stap is bepalen hoeveel je maandelijks kan inleggen en welk rendement je nodig hebt. Meer uitleg hierover lees je in dit artikel over hoeveel maandelijks beleggen.

Aandelen kopen tips #3. Eerst vertragen, om daarna te versnellen

Aandelen kopen is slechts een handeling die je verricht. Maar of je er succesvol mee wordt ligt aan je voorbereiding. Stap 3 als tip voor aandelen kopen is om eerst een stapje terug te doen, om daarna harder vooruit te gaan. Hiermee doel ik op het vergaren van kennis en ervaring. Het allerbelangrijkste bij beleggen is namelijk de hoogte van je rendement in verhouding tot het risico. Slimme beleggers streven naar een beheersbaar risico in ruil voor een zo hoog mogelijk rendement. Dit is echt een cruciale les. Alles draait om het rendement bij beleggen. Het is niet voor niets dat ze rente op rente het 8ste wereldwonder noemen. Op de lange termijn geeft het namelijk exponentiele groei. Dit is ook terug te zien in mijn persoonlijk plan van hierboven. In de eerste jaren gaat het traag. Maar in de jaren loopt het rendement heel hard op.

Eerst vertragen om daarna te versnellen. Het is een essentiële tip bij aandelen kopen. Als jij besluit om individuele aandelen te gaan kopen, zou je de intentie moeten hebben om die voor minimaal de komende 7 – 15 jaar vast te houden. Als je er zo over nadenkt, besef je al snel dat iedere aankoop van groot belang is. Je kan je geld immers maar één keer investeren. Daarom is het cruciaal om eerst heel goed onderzoek te doen, en daarna pas in te stappen in hetgeen waarvan je (bijna) zeker weet dat het je in de toekomst meer geld gaat opleveren. Denk daarbij aan sterke, gezonde bedrijven die over tien jaar van nu groter en meer winstgevend zijn.

Keep learning. Keep growing!

Leer van mijn ervaring: doe eerst heel veel onderzoek alvorens je besluit om groter in te stappen. Leer de aandelenmarkt kennen. Word een specialist in het analyseren van individuele aandelen. En stap eerst klein in met een paar euro’s als “speel” geld. Pas na enkele maanden krijg je een beter besef van hoe je slimme investeringen kan maken. Raadpleeg daarbij verschillende bronnen, zoals kennisartikels, boeken en je eigen hersenen. Ook kan je eens een kijkje nemen om de Happy Investors Community. Als lid krijg je toegang tot al mijn trainingen (> 70 uur) en tevens publiceer ik periodiek een exclusief beleggingsrapport over unieke groeiaandelen die in potentie meer dan 300% rendement kunnen genereren.

Als je meer kennis over beleggen krijgt, zal het nodig zijn om je plan (stap 2) hierop aan te passen. Zo weet een slimme belegger hoe je minder risico kan hebben bij een bepaald percentage rendement. Of juist een hoger rendement bij eenzelfde mate van risico. Ook stap 4 zal invloed hebben op jouw plan.

Aandelen kopen tips #4. Bepaal je risicoprofiel

tips-beginnen-aandelen-kopen

Een cruciale tip bij aandelen kopen is om eerst stil te staan bij hoeveel risico je wilt nemen. Besef dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Hoe minder kennis je hebt, hoe meer geld je kan verliezen. De hoeveelheid risico staat hierbij altijd in relatie met rendement. Bekwame beleggers nemen bewust meer risico als zij meer rendement willen. Onbekwame beleggers nemen onbewust meer risico, simpelweg omdat zij niet begrijpen wat voor soort risico ze nu eigenlijk lopen.

Ik kan je verzekeren dat het beleggen in individuele aandelen veel meer risicovol is dan je zou denken. Hier hoef je geen wetenschapper voor te zijn. Laat mij een retorische vraag stellen. Wat denk je dat meer risicovol is: investeren in vijf bedrijven actief in de krimpende oliemarkt, of investeren in 3000 bedrijven die wereldwijd gevestigd zijn in alle denkbare industrieën? Veel Nederlanders investeren veel geld in Shell, omdat zij “denken” dat dit een veilig bedrijf is zonder er zich in te verdiepen. Maar tijden veranderen, en ook giganten als Shell kunnen in serieuze problemen komen zoals nu het geval is. Daarom is het mijns inziens veel slimmer voor beginnende beleggers om te beginnen met ETF beleggen. Dat geeft namelijk veel minder risico.

In enkel dit artikel kan ik je helaas niet alles uitleggen over risico en rendement. Voor meer verdieping lees je hier meer tips over rendement. Wat je voor nu zou willen onthouden is dat je mogelijk meer risico loopt dan je denkt. Het beleggen individuele aandelen is een serieuze kwestie waarbij je veel onderzoek moet doen. Let daarbij op de juiste spreiding en bouw veiligheden in om risico af te dekken. Lees vaker mijn artikels om hier meer over te leren, en denk er vooral zelf goed over na. Hoeveel risico ben je bereidt te nemen?

Aandelen kopen tips #5. Een voordelige start is beter dan een dure

Deze tip is vrij eenvoudig: kies voor het beste beleggingsplatform waarbij de transactiekosten zo laag mogelijk zijn. Bij aandelen kopen is het namelijk zo dat je bij iedere aankoop (transactie) wat kosten maakt. Hoe lager deze kosten, hoe hoger je rendement. Zeker als je kiest voor maandelijkse inleg, wat ik je sterk kan aanraden, is het van belang dat je lage transactiekosten betaald.

Klik hier voor mijn onafhankelijke vergelijking van de beste beleggingsplatformen.

Aandelen kopen tips #6. Koop aandelen op basis van je risicoprofiel

Stap 1 t/m 5 uit deze tips voor aandelen kopen betreft allemaal de voorbereiding. Je weet nu wat het hoger gelegen doel is. Dit is de reden waarom je aandelen wilt kopen. Ook heb je hiervoor een plan van aanpak opgesteld. Deze stel je regelmatig bij, omdat je steeds meer kennis en ervaring krijgt waardoor je een beter rendement kan halen (of lager risico). Tot slot heb je een beleggingsaccount aangemaakt bij de beste online broker DEGIRO.

De volgende stap is om aandelen te kopen. Het aankopen an sich is heel eenvoudig. Zoals eerder aangegeven gaat het dus vooral om kwaliteit. Welke kwalitatieve aandelen ga je kopen? Dat is de cruciale vraag. Sowieso dient dit te gebeuren op basis van je risicoprofiel. Als je relatief weinig risico wilt lopen zou je bijvoorbeeld eerder kiezen voor dividend aandelen of betrouwbare dividend vastgoedfondsen. Maar als je een hoog rendement wilt en bereidt bent om meer risico te nemen, zou je ervoor kunnen kiezen om wat meer te investeren in de groeiaandelen. Of nog beter: in de beste ETFs (omdat die minder risico hebben maar wel hoog rendement geven).

Wil je meer weten over deze stap? Lees dan dit artikel over hoe aandelen werkt.

vastgoed beleggen met weinig geld

Aandelen kopen tips #7. De maandelijkse marathon en “buy the dip”

Super, je hebt je eerste aandelen gekocht. Hoe nu verder? In feite begint het nu pas. Allereerst is er tijd. Tijd kan voor of tegen je werken. Om tijd in jouw voordeel te gebruiken, is het mijns inziens het meest verstandig om te kiezen voor lange termijn beleggen. Dit noemen ze “buy & hold”, een beleggingsstrategie waarbij je investeert in (fenomenale) bedrijven die op de lange termijn groeien (Coca Cola, Apple, Walt Disney Company, et cetera). Omdat je de tijd in je voordeel gebruikt, kan het voorkomen dat je onderweg hevige pieken en dalen ervaart, maar op de lange termijn een stijgende trend ziet. Dankzij lange termijn beleggen haal je risico uit het spel, omdat je blijft vasthouden wanneer de economie slecht gaat. En ook wanneer de economie goed gaat. Meestal, maar niet altijd, beweegt de aandelenmarkt mee met de economische ontwikkeling die doorgaans een stijgende trend heeft.

En wat doe je in de tussenperiode? Moet je zoveel mogelijk sparen en wachten op beurscrashes om vervolgens weer alles te beleggen? Mijn tip voor aandelen kopen is om te kiezen voor een vaste, maandelijkse inleg. Deze tactiek zorgt ervoor dat je zowel op de pieken als dalen aandelen koopt, waardoor je over een langere termijn een gemiddelde aankoopprijs krijgt. Dit is de meest eenvoudige tactiek, waardoor je veel valkuilen omtrent markttiming kan vermijden.

Tot slot nog een bonustip: soms zie je dat er een unieke gebeurtenis is in de vorm van een beurscrash. De aandelenmarkt daalt dan in een korte tijd heel snel, soms tot wel -30%. Het zijn deze momenten waarop je de extra cashreserve kan investeren. Dankzij deze combinatie kan je hoger rendement pakken terwijl je niet meer risico loopt. De combinatie benoem ik simpelweg ‘maandelijkse inleg + buy the dip’.

Aandelen kopen tips #8. Hoe hoger je komt, hoe harder je kan vallen

aandelen-kopen-tips-ervaring

Bekijk nog eens stap 2. Je ziet dat je bij beleggen op de lange termijn steeds meer vermogen krijgt. Hoe meer geld je hebt, hoe meer je kan verliezen. Maar andersom is ook waar. Het helpt om dit geld te zien als “gewoon” een paar cijfertjes. Zie het als een spelletje. Zo weet ik uit ervaring dat je bij aandelen kopen steeds minder emotie krijgt. Mijn geld blijft toenemen, en ik ga er steeds minder waarde aan hechten. Dit komt omdat ik het eigenlijk niet nodig heb. Ik wil graag financiële vrijheid, en dat ga ik 100% zeker bereiken. Maar daarbuiten hoef ik niks. Ik hoef geen dure auto of een duur huis. De manier waarop ik naar geld kijk, maakt mij vrij. Dit is een bepaalde Geld Mindset die veel mensen kunnen helpen naar een vrijer en gelukkiger leven.

Dit alles wilt echter niet zeggen dat je roekeloos moet zijn. Je hebt hard gewerkt om aan steeds meer geld te komen. Het vergt ijzersterke discipline. En vergeet niet dat je veel risico neemt door je geld te beleggen. Het rendement is louter een beloning voor jouw lef (en het feit dat bedrijven dit kapitaal gebruiken om te groeien). Daarom kan je overwegen om steeds minder risico te nemen, naargelang je steeds meer geld hebt. Zo kan je beleggen met weinig risico, en alsnog een gemiddeld jaarlijks rendement van circa 6 – 8% halen. Tevens is het slim om ieder jaar een deel van je rendement te verzilveren. Gebruik dit geld om je vaste lasten af te lossen. Stel je voor dat je huis geheel is afgelost, dat maakt dat je “bijna” gratis kan leven. Nou ja, bijna dan 😉.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Beleg dus alleen met geld dat je ook daadwerkelijk kan missen!

Aandelen kopen tips #9. Weet wanneer je moet stoppen

Mijn laatste tip bij aandelen kopen is om te weten wanneer je moet stoppen. Waarom? Omdat er een grote valkuil is die ze ‘hebzucht’ noemen. Hebzucht is de reden waarom mensen onverantwoor veel risico nemen. Zij willen snel rijk worden. Juist wanneer het goed gaat, en het lijkt alsof het geld vanzelf binnenstroomt, zou je op je hoede moeten zijn. Bouw altijd veiligheden in, stel je toekomst veilig en weet wanneer je moet stoppen! Als het goed is heb je bij stap 1 een duidelijk en concreet doel geschetst. Als je dit doel hebt bereikt, is het tijd om te stoppen.

Of ik ooit zou stoppen met beleggen? Nooit 😉. Wel bouw ik langzaam af in het kader van risico nemen. Ik ben begonnen met heel risicovol investeren in groeiaandelen. En in de loop der jaren maak ik de transitie naar ETFs en vastgoed(fondsen). Daarmee wil ik bewust minder risico nemen, en accepteer ik een lager doch stabieler rendement. En als ik dan mijn toekomst heb veilig gesteld door het aflossen van al mijn vaste lasten, dan kan ik altijd nog wat rendement gebruiken om te spelen met risicovolle groeiaandelen. Het is en blijft immers mijn specialiteit en passie. Daarnaast zou ik met de winst, wat dan letterlijk gratis geld is, goede dingen kunnen doen zoals het ondersteunen van mijn familie of mensen die het echt nodig hebben.

Dit waren mijn tips voor aandelen kopen. Hopelijk heb je er nieuwe inzichten door gekregen. Heb je echter nog vragen? Stel ze dan hieronder in een reactie, dan help ik je graag verder. Daarnaast zou ik het enorm waarderen als je dit waardevolle artikel wilt delen met je vrienden en kennissen die erdoor geholpen worden.

Reacties
Categorieën