Hoe investeren in cashflow? Onmisbare tips voor rijker leven!

Beste Happy Investor, Cashflow is King zowel in business als wie financiële onafhankelijkheid wilt bereiken. Maar cashflow komt niet voor niets, en daarom is de vraag hoe te investeren voor cashflow. In dit artikel deel ik enkele onmisbare tips met jou over hoe je succesvol kan investeren in cashflow. Uiteindelijk met als doel om rijker te leven, maar ook om makkelijker te leven. Immers, wanneer wij voldoende cashflow hebben om onze maandelijkse kosten te dekken, betekent dit in feite dat je niet / nooit meer hoeft te werken. Dat je dan kan stoppen met werken hoeft niet te betekenen dat dit dan ook moet. Nee, het gaat om de keuzevrijheid die je ermee krijgt. Je kan in zo’n situatie namelijk zelf bepalen of je wel of niet stopt met werken.

Investeren in cashflow geeft dus meer keuzevrijheid, en kan ook leiden tot meer gemak, comfort en voldoening. Laten we eens kijken hoe we dit kunnen doen, met enkele onmisbare tips die je niet mag missen.

Inhoudsopgave:

Assets zijn de basis bij investeren in cashflow
5 Tips voor investeren in cashflow
Conclusie over investeren voor cashflow

Assets zijn de basis bij investeren in cashflow

Voor het bereiken van financiële onafhankelijkheid is cashflow absoluut noodzakelijk. De basis hiervoor zijn assets. Assets is een benaming voor investeringen die geld op leveren. Zij leveren geld op en dus dragen zij bij aan een hoger inkomen genereren. Dit in tegenstelling tot schulden. Schulden kosten maandelijks geld, en zorgen ervoor dat je maandelijks minder geld overhoudt. Zo is zijn je maandelijkse zorgverzekering, autoverzekering en je hypotheek typische voorbeelden van schulden. Een hypotheek is geen investering, het is een schuld. En ja, het kan zijn dat je ooit overwaarde op je huis krijgt, maar zolang de hypotheek loopt moet je geld inleveren bij de bank. Dit terwijl assets juist geld genereren.

Dit ziet er als volgt uit:

balance sheet van ‘Rich dad, Poor dad’

Bovenstaande afbeelding is een ingevulde “income statement” zoals terug te lezen in het boek Rich Dad, Poor Dad. De basis voor investeren in cashflow is om te investeren in assets, en dus niet geld uitgeven aan schulden (liabilities). Hieronder geef ik je vijf onmisbare tips wanneer het aankomt op slim investeren voor cashflow.

Nu is bovenstaande een hele korte uitleg over een basisonderdeel tot rijker worden. Als jij gemotiveerd en serieus bent, zou je een goede aanvulling zijn tot de Happy Investors Community. Dit is een exclusief membership waarop succesvolle mensen met elkaar sparren over geld zaken & beleggen. Ook vind je er meer dan 60 trainingen voor financiële onafhankelijkheid en voor ‘Winnen met Beleggen’. Het doel van de community is om jou te leren hoe je rijker kan worden op lange termijn, waarbij investeren in cashflow slechts een klein onderdeel is van het grotere geheel.

Wil je meer informatie? Klik dan op deze link met informatie over Happy Investors Community, en abonneer je tot onze exclusieve groep voor wie rijker & succesvoller wilt worden.

5 Tips voor investeren in cashflow

Laten we nu kijken naar vijf tips voor investeren in cashflow. Dit zijn tips die uitgebreid terugkomen in de cursussen van de Happy Investors Community. Deze cursussen leren jou hoe je op lange termijn rijker kan worden door succesvol te beleggen waarbij je de winstkans vergroot (en risico verkleint).

Tip 1. Vastgoed Cashflow

Een van de meest betrouwbare vormen tot investeren in cashflow is vastgoed. Dan heb ik het over het opkopen van vastgoedpanden zoals huizen, appartementen, loodsen en garageboxen. Om cashflow te genereren, moet je ervoor zorgen dat je deze vastgoedpanden gaat verhuren. Hierbij is het zeer belangrijk dat de huurprijs hoger ligt dan de totale kosten. Is dat niet het geval, dan maak je verlies en heb je negatieve cashflow.

Uit de afgelopen 50 jaar is bewezen dat rijk worden met vastgoed prima mogelijk is op de lange termijn. Zo kan je er interessante huurinkomsten (cashflow) door genereren, en als bonus kan je te maken hebben met overwaarde. Zeker wanneer jij goede aankopen doet in groeiende steden, kan je enorme overwaardes boeken zoals recentelijk gebeurt met de huizenprijzen in Amsterdam.

Al met al is vastgoed een slimme investering. Wel zijn er enkele nadelen aan vastgoed, namelijk:

  • Bij vastgoed heb je een hoog startkapitaal nodig van minimaal 20.000 euro of hoger
  • Er is risico tot leegstand, waardoor je geen cashflow genereert
  • Er zijn andere risico’s zoals schade, juridische conflicten met huurders, et cetera

Een oplossing voor wie geen hoog startkapitaal heeft, maar wel wilt investeren in vastgoed, is door te kijken naar vastgoedfondsen. Bij vastgoedfondsen genereer je typisch gezien een lager rendement dan bij vastgoed kopen. Ook is het zo dat je bij vastgoedfondsen geen eigenaar wordt van een vastgoedobject. Je bent participant en/of obligatiehouder. Maar er zijn ook veel voordelen aan vastgoedfondsen, zoals een relatief stabiele bron tot maandelijkse cashflow, een heel laag startkapitaal (vanaf 50 euro) en direct spreiding van je geld over meerdere vastgoed objecten.

Wel is het noodzakelijk om te kiezen voor de beste vastgoedfondsen, zodat je het maximale rendement behaalt tegen dezelfde of zelfs lager risico. Bekijk hiervoor de onafhankelijke vastgoedfonds vergelijker.

Tip 2. Dividend als ‘cashcow’ voor cashflow

Zoals hierboven al beschreven is het online beleggen in vastgoedfondsen een prima manier om maandelijks dividend te ontvangen. Maar er zijn nog andere manieren om dividend als cashflow te krijgen, namelijk door middel van investeren in aandelen. Hierbij ontvang je per kwartaal dividend, waardoor het een minder frequente cashflow stroom is maar desalniettemin genereert het wel cashflow waarvan je kan leven.

Een andere optie is dividend. Dividend is een uitkering van geld als beloning voor aandeelhouders. Er zijn meerdere bronnen tot dividend. Hiervan is dividend uit aandelen de meest bekende. Als je wilt investeren in cashflow kan je ervoor kiezen om een deel van je geld te investeren in dividendaandelen en/of dividend ETFs.

Stel dat je 1.000 euro investeert in bedrijf X. Dit bedrijf keert een dividend uit van 8% per jaar. Dan zal je ieder kwartaal 2% dividend ontvangen in de vorm van 20 euro. Per jaar gaat het om 80 euro. Nu is dit niet veel, maar als je 100.000 euro aan dividend hebt spreek je toch over 8.000 euro per jaar. Wel moeten we hier nog dividendbelasting over betalen.

Let op: er is een enorm verschil in risico tussen investeren in individuele aandelen en investeren in ETFs. ETFs zijn typisch gezien aanzienlijk minder risicovol. Maar ook bij ETFs geldt dat je risico loopt en er zijn gevallen waarbij je zelfs tot 100% van je inleg verliest.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Tip 3. Cashflow dankzij P2P Lending

Een andere tip voor investeren in cashflow is P2P Lending. Via dit artikel leer je hoe P2P Lending werkt. De korte samenvatting is dat je als particuliere belegger kan aanmelden via een beschermd P2P platform. P2P staat voor Peer-2-Peer en behelst dat je geld kan uitlenen aan andere particulieren en ondernemers. Als vergoeding ontvang je hiervoor rente, wat je kan zien als rendement. Het interessante aan deze investering voor cashflow is dat het een heel hoog rendement kan opleveren. Een rendement van tussen de 8 tot 13%. Maar let op: P2P Lending is nog vol in ontwikkeling en er is een serieus risico tot scams / oplichting. Zo zijn al enkele P2P platformen opgerold omdat zij deden aan piramide scam. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor, maar het risico is nog steeds aanwezig.

Zover ik weet zijn alleen Mintos en IUVO P2P betrouwbaar, maar dit moet je echt zelf verder onderzoeken. Mocht je je hierin willen verdiepen zou je mijn review over IUVO kunnen lezen ter verdieping van de materie. Mijn advies is om als je erin gaat investeren, sowieso heel klein te beginnen. Denk aan maximaal 10% van je totale vermogen wat je beschikbaar hebt om te investeren (al is dit afhankelijk van je financiële situatie die ik niet ken!). Een andere tip is om dat geld te verspreiden over minimaal meer dan 20 tot 50 verschillende leningen met een A-rating (afhankelijk van je inleg). Dat is wel een voordeel aan IUVO, want daarop kan je zien welke leningen meer betrouwbaar zijn (A-rating) dan anderen (bv. D-rating).

Tip 4. Investeren in aandelen voor cashflow

Alhoewel niet-dividend aandelen en niet-dividend ETFs geen typische vorm van cashflow genereren, is het toch mogelijk. Dit vergt een bepaalde tactiek voor gevorderden. Daarbij maak je gebruik van stop loss en limiet orders om structureel koerswinst te cashen.

Voorbeeldje: stel dat je vandaag de dag voor 10.000 euro aan aandelen en ETFs hebt gekocht. Dan kan je vandaag een limiet order instellen dat je 5% van je totaal portefeuille wilt verkopen wanneer de koers +10% gaat. Is de koers eenmaal +10%, dan kan je een stop loss inzetten dat je een deel van je portefeuille wilt verkopen wanneer de koers bijvoorbeeld -5% daalt.

Uiteraard is bovenstaand een te eenvoudige uitleg van wat je daadwerkelijk moet doen. Dat kan ik alleen goed en helder uitleggen aan de hand van training video’s die ik heb gemaakt binnen de online cursus beginnen met beleggen.

Het nadeel aan deze tip voor investeren in cashflow is dat het voor gevorderden is. De andere tactieken tot investeren voor cashflow zijn makkelijker en zijn ook relatief iets veiliger.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

Tip 5. Eigen bedrijf opstarten voor cashflow

In principe betekent meer geld verdienen dat je ook meer positieve cashflow kan genereren (mits je de vaste lasten gelijk houdt). Nu kan je dit al relatief snel bereiken door een fixe promotie te onderhandelen. Echter zal dit niet in alle gevallen mogelijk zijn. Een alternatief waarbij je kan investeren in cashflow is het oprichten van een eigen bedrijf. Dit hoeft niet eens groot te zijn, naar gelang het maar extra geld genereert. Stel dat je dankzij een eigen bedrijfje zo’n 1.000 euro netto extra gaat verdienen, is dat toch 12.000 euro per jaar. In vergelijking tot geld investeren is dat het equivalent van 150.000 euro * 8% dividend (belasting niet meegerekend). Niet iedereen heeft even 150.000 euro liggen.

Een eigen bedrijf opstarten om te investeren in meer cashflow is dus een vrij reële optie en mogelijk ook meer korte termijn. Zo zijn er verschillende manieren om relatief eenvoudig geld vanuit huis te verdienen, zonder hoge opstartkosten te hebben. Echter is er wel een groot nadeel. Het grote nadeel hieraan is dat een eigen bedrijf in eerste instantie enorm veel tijd en energie kost. En in sommige gevallen kost het zelfs ook geld. Dat is een risico omdat je niet weet of je ooit wordt uitbetaald voor jouw investering van tijd en geld. Anderzijds is het ook mogelijk dat jij een goede, slimme ondernemer bent en al snel meer geld gaat verdienen dan in loondienst.

Een ding is zeker: als je het niet probeert zal je sowieso niet succesvoller worden. In het ergste geval ben je (heel) veel tijd kwijt in het opstarten van een eigen bedrijf, wordt het niet succesvol, maar