NFT voor Dummies: Investeren in Non-Fungible Tokens
nft-voor-dummies
Beleggen in Crypto
Happy Investors
Beleggen in Crypto
05/10/2022
8 min

NFT voor Dummies: Investeren in Non-Fungible Tokens

05/10/2022
8 min

Beste Happy Investor, in dit artikel behandelen we een basisuitleg omtrent NFT. Zie het als NFT voor dummies. We geven aan wat een NFT is en waarom en hoe te investeren in deze non-fungible tokens. Tevens geven we tips en uitleg om te beginnen. En, zeer belangrijk, we benoemen de grote risico’s van deze interessante ontwikkeling binnen de cryptowereld.

Alles over NFT voor dummies!

Inhoudsopgave

Wat is een NFT?

wat-is-een-nftVoorbeelden van NFT categorieën. Bron: OpenSea

NFT is een acroniem dat staat voor non-fungible token. NFT's zijn unieke digitale activa en kunnen niet worden vervangen door andere identieke tokens/activa. In tegenstelling tot valuta of cryptovaluta, zijn NFT's niet onderling inwisselbaar. Elke NFT heeft en waarde en kan worden verhandeld of verkocht zoals elk verzamelobject. Dankzij haar unieke eigenschappen hebben NFT's het potentieel om een revolutie te veroorzaken in de manier waarop we omgaan met digitale ervaringen.

Laten we een NFT voor dummies voorbeeld geven. Op dit moment heeft een non-fungible token verschillende toepassingen. Zo kan een NFT worden gebruikt voor een digitaal kunststuk. Stel dat je een waardevolle baseball kaart hebt. In plaats van deze fysiek te bewaren in de originele verpakking, kan zo’n baseball kaart ook worden omgezet tot een NFT. In dit geval krijgt de baseball kaart een soort unieke digitale codering in de vorm van een NFT. Hierdoor is deze kaart als het ware “gebrandmerkt” zodat iedereen kan herkennen dat dit de originele uitgave is.

De toepassing van de non-fungible token staat nog in haar kinderschoenen. Het sluit echter wel naadloos aan op de alsmaar toenemende digitalisering.

300x250

NFT voor dummies: waarom (niet) investeren?

NFT's zijn een nieuwe en opwindende technologie met heel wat potentieel. Er zijn echter ook enorme risico's, omdat de ontwikkeling van non-fungible tokens nog pril is. Zorg ervoor dat je veel onderzoek doet en de risico's begrijpt voordat je investeert. In feite betekent dit dat NFT’s niet voor dummies zijn 😉.

NFT voor dummies is niet zo eenvoudig uit te leggen. Ja, het potentieel is groot omdat iedere digitale asset een unieke codering kan krijgen. Met een NFT kan een digitaal bestand uniek worden. Een praktische toepassing voor beleggers zijn NFT’s van collector items. Maar dit is ook een hele moeilijke markt, waardoor NFT’s niet geschikt zijn voor dummies.

Op dit moment worden NFT’s voor hoge prijzen verkocht. Dit gaat om vrij “nutteloze” assets. Zo bestaan er CryptoPunk NFT’s. Dit is niets meer dan een afbeelding van een “cryptopunk”. Je kan er helemaal niks mee. De vraag is echter torenhoog. Waarom kopen mensen dit? Omdat zij speculeren. Ze verwachten dat de prijs kan oplopen door toenemende vraag. En als ze ernaast zitten, dan blijven ze achter met een digitaal kaartje ter waarde van duizenden euro’s. Ja, echt.

NFT’s zijn niet voor dummies. Bovendien zijn ze erg volatiel. De prijzen van NFT's kunnen zeer snel op en neer gaan. Dit betekent dat je veel geld kan verliezen als je slechte aankopen doet. Als je alleen maar “hype” items koopt, dan is er een grote kans dat je veel geld verliest. Probeer in plaats daarvan te zoeken naar werkelijk waardevolle non-fungible tokens. En dat is niet bepaald eenvoudig op dit moment.

Al met al kunnen dummies beter niet investeren in NFT’s. Waarom onnodige risico’s nemen? Je kan lange termijn vermogen opbouwen puur dankzij risicospreiding in waardevolle assets. Het enige wat je nodig hebt is kennis en geduld. Met het eerste kunnen we je helpen. Bekijk onze cursussen beleggen om te leren van onze strategie voor succesvol beleggen.

gratis-cursus-beleggen

NFT voor dummies: hoe te kopen en verkopen

hoe-nft-kopen

Dit artikel gaat over NFT voor dummies. We gaan ervan uit dat dit fenomeen geheel nieuw voor je is. Om je op weg te helpen doornemen we een overzicht van het proces tot kopen en verkopen:

Hoe NFT’s kopen?

Een NFT kan je meestal niet kopen via een cryptobroker zoals Bitvavo. Om een NFT te kopen, moet je een marktplaats vinden die het type NFT verkoopt waarin je geïnteresseerd bent. Als je bijvoorbeeld digitale “kunst” wilt kopen, kan je zoeken op "NFT art marketplace" om verschillende opties te vinden. Hieronder benoemen we enkele populaire marktplaatsen.

Zodra je een NFT marktplaats hebt gevonden dien je een account aan te maken en geld op je rekening te storten. Meestal kan dit ook met Ethereum. Daarna is het een kwestie van NFT’s kopen.

Tips voor het kopen van NFTs:

 1. Bekijk het profiel van de maker voordat je koopt. Het zal je een idee geven van hun reputatie en de kwaliteit van het werk
 2. Lees de beschrijving van het item zorgvuldig om er zeker van te zijn dat je weet wat je koopt
 3. Let op de prijs. Betaal niet te veel voor een NFT alleen omdat het trendy is

Grote waarschuwing omtrent NFT voor dummies: zoals aangegeven is dit niet voor beginners. Ja, de technologie biedt, net als blockchain, veel potentie. Het is echter zo dat op dit moment het op en top speculatie is. Je kan NFT’s kopen die werkelijk niets kunnen. Het is in feite net als met baseball kaarten. Alleen in dit geval is het veel moeilijker om te bepalen welke NFT’s veel toekomstige waarde hebben.

Beleggen in crypto is sowieso niet voor beginners. NFT’s voor dummies al helemaal niet. Wat ons betreft kan je beter kiezen voor succesvol lange termijn beleggen in échte assets.

Hoe NFT’s verkopen?

Om een NFT te verkopen, moet je het te koop aanbieden op een marktplaats. Je zult een prijs moeten bepalen en informatie moeten geven over de NFT, zoals een beschrijving en een afbeelding. Zodra jouw NFT te koop staat, kunnen kopers het overkopen. Dit werkt niet anders dan iedere andere marktplaats.

Tips voor het verkopen van NFT's:

 1. Zorg ervoor dat je item van hoge kwaliteit is met een reële prijs
 2. Promoot je item op sociale media en andere kanalen om meer exposure te krijgen
 3. Wees geduldig! Het kan even duren voordat je een koper vindt, maar uiteindelijk zal er iemand langskomen die bereidt is je vraagprijs te betalen. Blijf veel promotie maken om de vraag te laten toenemen

300x250

Marktplaatsen voor het kopen en verkopen van NFT's

nft-voor-dummies-uitleg

Marktplaatsen zijn een belangrijk onderdeel bij NFT voor dummies. Er zijn verschillende marktplaatsen die je kunt gebruiken om NFT's te verkopen en te kopen. Hieronder hebben we enkele van de beste opties opgesomd die momenteel beschikbaar zijn.

Open Sea: dit is een van de grootste en meest populaire NFT marktplaatsen. Het ondersteunt een breed scala aan NFT's, waaronder die van Ethereum-games zoals CryptoKitties en Decentraland. De NFT’s van Decentraland zijn gericht op de real estate metaverse.

Enjin Marktplaats: is een andere grote optie voor het kopen en verkopen van NFT's. Het biedt een brede selectie van NFTs, waaronder die van populaire spellen zoals Minecraft en World of Warcraft.

Nifty Gateway: Nifty Gateway is een opkomende marktplaats die zich specialiseert in NFT's uit de gamewereld. Het ondersteunt momenteel NFTs van Fortnite, CryptoKitties, en Gods Unchained games. In de toekomst kunnen dit soort digitale afbeeldingen best waardevol zijn. Fanatieke gamers hebben veel geld over voor zeldzame collector items.

periodiek-beleggen

Belangrijke dingen om in gedachten te houden tijdens het verkopen en kopen van NFT

Als je geïnteresseerd bent in het kopen of verkopen van NFT's, zijn er verschillende factoren om in gedachten te houden:

 1. Zorg ervoor dat je de risico's begrijpt voordat je een NFT koopt of verkoopt. Zo is er altijd de mogelijkheid dat de waarde van een NFT in de loop van tijd daalt
 2. Wees je bewust van de kosten die in rekening worden gebracht door de marktplaats die je gebruikt. Sommige marktplaatsen brengen kopers kosten in rekening, terwijl andere verkopers kosten in rekening brengen
 3. Lees recensies over de marktplaats die je gebruikt om er zeker van te zijn dat deze een goede reputatie heeft
 4. Zorg ervoor dat je de voorwaarden en bepalingen van de marktplaats begrijpt voordat je een NFT koopt of verkoopt
 5. Koop NFT alleen met geld dat je op de lange termijn kan missen. Ga ervan uit dat je geld verliest. Houd daarom ook voor de lange termijn vast
 6. Koop idealiter “onontdekte” NFT’s met veel toekomstige waarde. Welke dat exact zijn is uiteraard de crux

300x250

NFT Risico's en hoe te beginnen

Wanneer je als “dummies” toetreedt tot de wereld van NFT's, is het essentieel om je bewust te zijn van de risico's die ermee gepaard gaan. Hier zijn enkele van de belangrijkste risico's om in gedachten te houden:

 1. Gebrek aan regelgeving: de wereld van NFT's is nog steeds grotendeels ongereguleerd, wat kan leiden tot oplichting of andere onethische praktijken
 2. Volatiliteit: de prijzen van NFT's kunnen zeer volatiel zijn, wat betekent dat je uiteindelijk geld zou kunnen verliezen. De kans hierop is aanzienlijk hoog
 3. Beperkte liquiditeit: het kan een uitdaging zijn om een NFT te verkopen als je deze eenmaal hebt gekocht, omdat er vaak beperkte liquiditeit in de markt is
 4. Opslag en beveiliging: het opslaan en beveiligen van uw NFT's kan lastig zijn, omdat ze vaak worden opgeslagen op platforms van derden die mogelijk niet helemaal betrouwbaar zijn.
 5. Technische complexiteit: de technologie achter NFT's kan complex zijn, waardoor het moeilijk is om ze te gebruiken of te begrijpen hoe ze werken.

Als je overweegt om met NFT's te gaan werken, is het van essentieel belang dat je onderzoek doet en de risico's begrijpt. Er zijn echter ook enkele tips die je kan volgen om meer verantwoord aan de slag te gaan:

 1. Begin klein: investeer niet meer dan je kan veroorloven te verliezen, en koop niet meer NFT's dan je kan bijhouden
 2. Verricht onderzoek
 3. Gebruik een betrouwbaar NFT platform
 4. Sla NFT's veilig op: Bewaar NFT's veilig, bij voorkeur offline, om het risico op verlies of diefstal te beperken
 5. Zoek professionele hulp: als je ergens niet zeker over bent, vraag dan professioneel advies voordat je een beslissing neemt

Vragen of opmerkingen over NFT voor dummies? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reacties
Categorieën