5x Uranium Aandelen met Sterk Momentum [2022]
uranium-aandelen-beleggen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
11/08/2021
7 min

5x Uranium Aandelen met Sterk Momentum [2022]

11/08/2021
7 min

Beste Happy Investor, willen we in 2022 nog beleggen in uranium aandelen? Het afgelopen jaar zijn de uraniumprijzen gradueel toegenomen. De markt biedt ook in de nabije toekomst (lichte) groei. Met name China lijkt behoorlijk uit te breiden met reactoren. Zal uranium weer een comeback maken nu de energiecrisis aansterkt en landen zich zorgen maken of ze de “schone energie doelstellingen” überhaupt kunnen halen?

Allerlei interessante ontwikkelingen. Het gevolg? Een sterk opwaarts momentum in de koers van uranium aandelen. Beleggers speculeren op een nieuwe opleving van deze commodity.

Hieronder vind je vijf uranium aandelen met sterk momentum. Dit kunnen interessante investeringen zijn voor 2022, maar let op: het opwaarts potentieel is wel minder geworden na de recente stijgingen.

Wil je weten wat onze beste aandelen zijn? Krijg toegang tot het exclusieve aandelenonderzoek van Happy Investors voor potentieel x5 - x10 rendement. Lees hier meer informatie over het aandelen abonnement.

Inhoudsopgave

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies

5 Uranium Aandelen met Momentum met exposure tot de toenemende uraniumprijs

Dit zijn 5 interessante uranium aandelen met sterk momentum:

  1. Cameco Corporation
  2. Energy Fuels
  3. Paladin Energy
  4. Uranium Energy Corporation
  5. Uranium Royalty Corporation

Het is belangrijk dat we verschillende factoren in ogenschouw nemen bij beleggen in uranium aandelen. Zo hebben we individuele factoren, waaronder de kwaliteit en visie van het management, de strategie en bedrijfsexecutie. Er zijn echter ook externe (macro-economische) factoren die een invloed hebben op uranium aandelen. Twee sterke factoren zijn de marktprijs voor uranium en de politieke omgeving (bijvoorbeeld besluitvorming omtrent kerncentrales).

Zie dit als bij goudmijnen. Een bedrijf kan het beste presteren in termen van operationele bedrijfsexecutie, maar als de goudprijs keldert zal ook de winst kelderen. Derhalve kunnen ook sterke bedrijven binnen de commodities verlies maken. Daarom is beleggen in uranium aandelen complexer dan bedrijven binnen een stabiele markt zoals de retail.

Een ander nadeel is de lage marktgroei op lange termijn. Naar verwachting is de CAGR 3.1% tussen 2020 – 2040 (bron: IAEA PRIS 1 november, 2021: WNA Fuel Report Sep. 2021). De grootste groei zal waarschijnlijk in China plaatsvinden. Zij hebben 150 nieuwe reactoren gepland voor de komende 15 jaar (bron: Bloomberg Green Nov 2, 2021). Het huidige aantal reactoren is 442. De tijd zal ons leren wat hiervan waar is en hoe de vraag naar uranium zich zelf ontwikkelen.

Wat is dan het voordeel? Als op de korte termijn de uraniumprijs fors stijgt, zullen zelfs de losers winstgevend kunnen zijn 😉.

Tip: ik leer enorm veel vanuit betaald onderzoek van Capitalist Exploits. Zij zijn experts binnen de commodity markt. Lees hier mijn Capitalist Exploits review met informatie over hun diensten voor hoog rendement binnen de grondstoffenmarkt.

value-aandelen

Uranium Aandeel 1: Cameco Corporation (CCJ)

cameco-aandelen-analyse

Cameco is een van de grootste producenten van uranium. De jaarlijkse uraniumproductie komt neer op 53 miljoen pond (100% basis). Ze geven aan over 205 miljoen pond aan “proven” en 150 miljoen “probable” uranium reserves te beschikken. Daarnaast hebben ze enkele uraniumprojecten lopen in Canada, en Australië. Dat klinkt als een prima basis.

Dit is interessante informatie op haar website:

According to the International Atomic Energy Agency there are currently 442 reactors operating globally and 51 new reactors under construction. That growth is led by Asia and China with 23 reactors under construction. – website cameco

Qua financiële cijfers doet Cameco Corporation (CCJ) het op dit moment niet bijzonder goed. Zo neemt de omzet jarenlang af. In 2011 was dit $2,3 miljard. In 2021 circa $1,3 miljard. De winstgevendheid is niet stabiel. Enkele jaren boeken ze verlies, en sommige jaren een kleine winst.

Als de vraag naar uranium stijgt en prijzen nemen toe, dan lijkt Cameco wel prima in staat om hier van te profiteren op basis van de circa 205 miljoen pond aan beschikbare uranium. Ook is het belangrijk dat de lopende projecten een succes worden.

Gezien haar grootte is Cameco Corporation een van de “veiligste” keuze onder individuele uranium aandelen.

Uranium Aandeel 2: Energy Fuels (UUUU)

energy-fuels-uranium-aandelen

Energy Fuels (UUUU) is een Amerikaanse producent van uranium en vanadium. In 2021 hebben ze ook REE productie toegevoegd. Dit staat voor Rare Earths Elements, nodig als grondstof voor accu’s (elektrische voertuigen) en andere toepassingen. Vanuit de investors presentation bieden ze een interessante vergelijkingstabel aan:

energy-fuels-aandelen-analyseBron: investors presentation Energy Fuels Inc, 8 november 2021

Energy Fuels is interessant omwille haar spreiding over meerdere grondstoffen. Zo is de recente toevoeging van rare earths een slimme zet. Dit is een groeiende markt. Het is alleen wel de vraag of ze hier winstgevend in worden.

Qua financiële positie is het goed dat het bedrijf geen schulden heeft (zero debt). De aandelenprijs is echter discutabel. Zo is haar 2021 guidance volgens de investors presentation dat er geen uranium productie is voor dit jaar (?). Ze geven aan dat ze een uranium en vanadium boekwaarde hebben die circa +81% en +57% upside hebben tegen de huidige marktprijs. Zie hiervoor de presentatie.

Een feit is dat de huidige marktwaarde van 2 miljard fors is voor een bedrijf dat nog amper omzet realiseert. De vraag is in hoeverre de toekomstige winst al in de huidige aandelenprijs is verwerkt.

gratis-aandelen-kopen

Uranium Aandeel 3: Paladin Energy (PDN)

beleggen-uranium-aandelen

Paladin Energy Limited is 75% eigenaar van een uraniummijn genaamd “Langer Heinrich Mine” in Namibië (Afrika). In 2007 was de piekproductie (zie ook koersafbeelding). In 2018 is de uraniummijn gesloten omwille de lage uraniumprijzen. In juni 2020 hebben ze aangekondigd weer in productie te gaan. Tevens hebben ze exploraties lopende in Canada en Australië opzoek naar potentiële uraniummijnen.

Een voordeel aan dit bedrijf is dat ze in het verleden hebben bewezen een efficiënte uraniumproducten te zijn. De aandelenprijs van dat moment was echter afhankelijk van de output en uraniumprijs van dat moment. Hoe dit in de toekomst zal zijn weet niemand. Beleggers anticiperen echter op een toename, en daarom heeft Paladin Energy (PDN) op dit moment een sterk momentum. Het nadeel is de ingecalculeerde speculatie. Indien de uraniumprijzen daadwerkelijk sterk toenemen, zal dit uraniumaandeel blijven stijgen.

value-aandelen

Uranium Aandeel 4: Uranium Energy Corporation (UEC)

uranium-aandelen-analyse

Uranium Energy Corporation is opgericht in 2013 in de Verenigde Staten. Ze hebben een aantal uranium- en vanadiumprojecten lopen in de V.S. (Colorado en Arizona), New Mexico en Paraguay. Zover ik kan opmaken uit gegevens op haar website en presentaties, kan ze momenteel een kleine 4 miljoen pond aan uranium produceren. Volgens mijn gegevens maken ze echter nog geen omzet. Wel hebben ze een relatief kleine schuld van 10 miljoen op de balans. Ook lijken ze goed op weg qua exploratie, maar in praktijk kan dat derhalve vies tegenvallen.

De koers van uraniumaandeel UEC is recentelijk fors gestegen. Met zelfs +800% rendement t.o.v. haar dieptepunt in 2020. Mijns inziens is UEC als uraniumaandeel meer risicovol en derhalve niet zo interessant op dit moment. Een koersdaling zou een mooi instapmoment kunnen bieden.

beleggen-bij-financial-freedom

Uranium Aandeel 5: Uranium Royalty Corporation (URC of UROY)

uranium-royalty-aandelen-kopen

Uranium Royalty Corporation (URC of UROY) is de enige niet-producent uit deze lijst. Dit bedrijf investeert in uraniumproducenten met als doen royalty’s, streams, leningen en fysieke uranium transacties. Oftewel: een investeringsfonds dat geld investeert in de wereld van uranium.

Een voordeel aan URC voor ons als belegger is diversificatie. Zo heeft URC investeringen in verschillende projecten, waaronder die van Cameco, Paladin Energy, Energy Fuels en Uranium Energy Corporation.

Het bedrijf ontvangt momenteel zo’n 40 miljoen dollar aan royalty’s (inkomsten). Bovendien hebben ze 103 miljoen in kas, klaar om te investeren. Dit klinkt interessant, maar de huidige beurswaarde van dit uraniumaandeel staat op circa 590 miljoen (CAD). De boekwaarde van het bedrijf is 5.01. Dit is aan de hoge kant.

Ik denk dat Uranium Royalty Corporation een interessant uranium aandeel is, maar niet tegen deze aandelenprijs. Bovendien is er ook een andere manier om diversificatie toe te passen binnen de uranium sector, namelijk met een ETF.

uranium-aandelen-of-etfBron: corporate presentation Uranium Royalty Corporation, Nov. 2021

Beleggen in Uranium ETF: een goed alternatief voor lager-risico?

Naast het beleggen in uranium aandelen kan je ook kiezen voor een ETF. De afbeelding van Uranium Royalty Corporation (zie boven), weergeeft de voordelen van een Uranium ETF. Het is een eenvoudige manier om direct risico te spreiden binnen een complexe markt. Dit zou je willen doen wanneer je wél exposure in uranium wilt, maar niet zeker weet welke bedrijven te kopen. Of dat je momenteel de huidige aandelenprijs te hoog vindt, maar toch klein wilt instappen.

Een voorbeeld van beleggen in uranium ETF is de Global X Uranium ETF (URA). Dit fonds bevat 45 uraniumbedrijven. De grootste positie is in Cameco Corporation (23%). Andere grote posities zijn NAC KAZATOMPROM, NexGen Energy, Paladin Energy, Denison Mines Corporation, Energy Fuels, Uranium Energy Corporation en Yellow Cake.

Naast uranium kan je middels een ETF ook investeren in andere grondstoffen. Zo zijn er gediversifieerde fondsen die je toegang geven tot vrijwel alle commodities. En dat met één klik op de knop. Uiteraard heeft dit voor- en nadelen, wat vooral interessant is voor risicomijdende beleggers.

Meer weten? Lees hier mijn onderzoek naar 7 goede grondstoffen ETF’s

Reacties
Categorieën