2x Aandelen Zeldzame Metalen voor Groene Energie | Happy Investors
zeldzame-metalen-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/17/2023
10 min

2x Aandelen Zeldzame Metalen voor Groene Energie | Happy Investors

03/17/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van 2 aandelen zeldzame metalen voor groene energie met groeipotentie. Aandelen voor zeldzame aardmetalen kopen of niet wil je doen omwille haar groeipotentie. De groene evolutie is in volle ontwikkeling. Veel mensen denken bij duurzame aandelen aan zonne-energie en waterstof aandelen. Of zij investeren in een duurzame ETF die overwegend daarop is gericht. Maar zeldzame metalen zoals lithium zijn een noodzakelijke brandstof voor verduurzaming. Of de delving van aardmetalen duurzaam is nemen we niet in beschouwing in dit artikel.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Waarom aandelen in zeldzame metalen kopen voor groene energie?

Zeldzame aardmetalen vormen de basis voor de elektronica-industrie en de technologische vooruitgang van de laatste jaren. Zeldzame aardmetalen zoals lanthaan (La), cerium (Ce), praseodymium (Pr) en neodymium (Nd) worden gebruikt bij de productie van smartphones, geheugenchips voor computers en e-boeken. Deze elementen zijn essentieel voor windturbines en accu's van elektrische voertuigen en zijn derhalve noodzakelijk voor de overgang naar een groene economie. Door de snelle groei van de elektrische auto en de alternatieve energiesector, krijgen aandelen van zeldzame aardmetalen steeds meer aandacht van beleggers. Wij hebben voor u twee aandelen geselecteerd die zouden kunnen profiteren van de overgang naar een groene economie:

 • Livent Corp. (LTHM)
 • MP Materials Corp. (MP)

Hieronder volgt de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot aandelen in zeldzame metalen voor de groene energie. Het betreft aandelen analyses van Livent Corp. en MP Materials Corp.

Tip: als je echt geinteresseerd bent in het investeren in grondstofaandelen, bekijk dan eens onze partner Capitalist Exploits. Met haar Insider lidmaatschap richten ze zich vooral op interessante groeimarkten met groot opwaartspotentieel, waaronder zeldzame aardmetalen als cobalt en lithium. Ook andere aspecten, zoals beleggen in Argentinie en de scheepsvaartsector behandelen ze uitgebreidt.

1. Aandelen zeldzamen metalen voor groene energie: Livent Corp: +52% groeipotentie.

 • Ticker: LTHM
 • Toegangsprijs: 21,70 dollar
 • Richtprijs: $33
 • Potentieel: 36%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over Livent aandelen

Livent is een verticaal geïntegreerde producent van lithium voor batterijen, speciale polymeren, farmaceutische producten, ruimtevaartapparatuur en toepassingen voor chemische synthese. Livent werd opgericht in 1940 en heeft zijn hoofdkantoor in Philadelphia, Pennsylvania.

Analyse Livent Corp. als aandeel voor zeldzame metalen voor groene energie

Lithium is een essentieel onderdeel van lithium-ionbatterijen die worden gebruikt in elektrische voertuigen en consumentenelektronica. Volgens McKinsey zou de vraag naar lithium-ionbatterijen in de komende tien jaar met 30% kunnen toenemen tot 4.000 à 4.500 gigawattuur.

welke-lithium-aandelen-kopen

Verwachte vraag naar lithium-ion batterijen; bron: McKinsey

Batterijen waren in 2015 goed voor slechts 30% van de totale vraag naar lithium; het grootste deel van de vraag ging naar keramiek, glas, metallurgische poeders, polymeren en andere industriële toepassingen. Verwacht wordt dat batterijen 95% van de vraag naar lithium zullen uitmaken tegen 2030, waarbij de totale vraag naar dit element jaarlijks met 25%-26% zal toenemen tot 3,3-3,8 miljoen ton.

beste-zeldzame-metalen-aandelen

Vraag naar lithium per eindgebruik; bron: McKinsey

In 2022 overtrof de wereldwijde vraag naar elektrische voertuigen, batterijen en lithium alle verwachtingen. Het management van Livent gelooft dat deze trend zich in 2023 zal voortzetten, aangezien de lithiummarkt een groeiende vraag ziet bij een aanhoudend aanbodtekort. China heeft zijn voorraden op een recordlaag niveau.

aandelen-zeldzame-metalen-kopen

LiCa Inventaris in China; bron: Bedrijfspresentatie

Hoewel Livent momenteel de grootste lithiumproducent van de VS is, heeft het bedrijf zijn productiecapaciteit agressief uitgebreid. Eind 2022 voltooide Livent een uitbreidingsproject voor lithiumhydroxide in Bessemer City, North Carolina. Verwacht wordt dat de productiecapaciteit van lithiumcarbonaat in Argentinië in 2023-2024 met 20.000 ton en tegen eind 2025 met nog eens 30.000 ton zal toenemen. De totale carbonaatcapaciteit in Argentinië zal 70.000 ton bedragen.

Livent is begonnen met de bouw van een extra lithiumhydroxidefabriek van 15.000 ton in China. Het bedrijf overweegt ook de mogelijkheid van de bouw van een lithiumverwerkingsfabriek in Noord-Amerika of Europa. Op lange termijn wil Livent zijn hydroxideproductiecapaciteit in verschillende regio's in de wereld uitbreiden om aan de groeiende mondiale vraag te voldoen.

Tot de klanten van Livent behoren grote namen als Tesla en BMW. In juli 2022 sloot het bedrijf een meerjarige leveringsovereenkomst voor lithiumhydroxide met General Motors, de grootste automaker van de VS.

Financiële analyse Livent aandelen voor zeldzame metalen

De financiële resultaten van Livent voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet van het bedrijf bedroeg 813,2 miljoen dollar, tegen 420,4 miljoen dollar een jaar eerder.
 • Het nettoresultaat bedroeg 273,5 miljoen dollar, tegenover 0,6 miljoen dollar in 2021.
 • De nettomarge steeg van 0,14% tot 33,63%.
 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg 454,7 miljoen dollar, tegenover 26,4 miljoen dollar een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom steeg van -105,5 miljoen dollar in 2021 tot 117,8 miljoen dollar.

welke-aandelen-zeldzame-aardmetalen-kopen

Financiële resultaten van Livent; bron: samengesteld door auteur

Het bedrijf heeft een sterke balans: de totale schuld bedraagt $242 miljoen, de kasequivalenten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $189 miljoen, en de nettoschuld bedraagt $53 miljoen, wat 8,5 keer minder is dan de jaarlijkse kasstroom uit operaties.

Financiële waardering Livent Corp. aandelen

Livent handelt tegen een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 5,42x, EV/EBITDA - 11,71x, P/Cashflow - 17,46x, P/E - 17,33x, Forward P/E - 11,79x. De meeste bedrijven in de steekproef hebben echter een lagere blootstelling aan lithium. De dichtstbijzijnde peer is Allkem, dat een minder stabiele bedrijfsgeschiedenis heeft.

aandelen-zeldzame-aardmetalen

Livent's vergelijkbare taxatie; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat China International Capital heeft vastgesteld is $25,7 per aandeel. Loop Capital schat LTHM op $45 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $33, wat een opwaarts potentieel van 52% impliceert.

aandelen-voor-aardmetalen

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur 

Belangrijkste risico's bij Livent aandelen kopen

 • Livent wordt sterk beïnvloed door economische cycli. Bij een sterke vertraging van de economische groei, versnelde inflatie of andere macro-economische tegenwind kunnen de financiële prestaties van de onderneming onder druk komen te staan.
 • Livent bevindt zich momenteel in een actieve investeringscyclus en moet daarom aanzienlijke investeringen doen. De komende jaren zal de vrije kasstroom van het bedrijf onder druk blijven staan.

Livent aandelen kopen of niet doe je op basis van eigen onderzoek. Analyseer Livent Corp. aandelen op basis van haar toekomstige financiële waardering. Bekijk ook of de markt voor zeldzame metalen, en aandelen daarin, interessant is voor uw beleggingsstrategie. Op dit moment lijkt Livent aandelen een gunstige financiële waardering en sterke groeiverwachting te bieden. De winstgevendheid is echter minder goed. En de koersmomentum is slecht.

Wees bewust van de vele risico’s. Wees bedacht dat er diverse alternatieven zijn om te investeren in duurzame energie. Beleggen in zeldzame metalen aandelen is slechts één van de mogelijkheden.

2. Aandelen zeldzamen metalen voor groene energie: MP Materials +56,2% groeipotentie

 • Ticker: MP
 • Toegangsprijs: 30,10 dollar
 • Richtprijs: $47
 • Potentieel: 38,4%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Over MP Materials aandelen

MP Materials (MP) is gespecialiseerd in de extractie en verwerking van zeldzame aardmetalen. Het bedrijf biedt neodymium-praseodymium (NdPr), lanthaan, ceriumoxiden en carbonaten aan, die worden gebruikt in vele technologieën, waaronder de productie van elektrische voertuigen, windturbines en medische apparatuur. MP Materials werd opgericht in 2017 en heeft zijn hoofdkantoor in Las Vegas, Nevada.

Analyse MP Materials als aandeel voor zeldzame metalen voor groene energie

Volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) kan de vraag naar zeldzame aardelementen tegen 2040 drie tot zeven keer hoger liggen dan in 2020, afhankelijk van de mate van politieke steun voor een overgang naar schone energiebronnen.

aardmetalen-aandelen-kopen

Verwachte groei van de vraag naar geselecteerde mineralen, waaronder zeldzame aardmetalen, tegen 2040; bron: IEA 

MP Materials is een van de belangrijkste spelers op de Amerikaanse markt voor zeldzame aardmetalen. Om haar activiteiten uit te breiden en haar winstgevendheid te verhogen, heeft de onderneming zich toegespitst op de opbouw van een verticaal geïntegreerde structuur. MP Materials heeft een meerjarenplan uitgevoerd dat in twee fasen is verdeeld: Fase II en Fase III.

Fase II zal naar verwachting in de eerste helft van 2023 worden voltooid. In het kader van deze fase lanceerde het bedrijf een oxidatieve roostereenheid, verhoogde het zijn raffinagecapaciteit op volle schaal, verbeterde het afvalwaterbeheer en bracht het verschillende andere verbeteringen aan in de behandeling en opslag van materiaal. De geplande werken zullen MP Materials helpen om de exploitatie- en onderhoudskosten te verlagen en de bedrijfstijd te verhogen.

Fase III omvat de bouw van een fabriek voor de productie van zeldzame aardmetalen, legeringen en magneten in Fort Worth, Texas. De fabriek zal naar verwachting ongeveer 1.000 MT afgewerkte zeldzame aardmagneten per jaar produceren, genoeg om ongeveer 500.000 elektromotoren aan te drijven. Hierdoor zal MP Materials de kwaliteit van de dienstverlening aan haar Amerikaanse klanten verbeteren en de afhankelijkheid van China, momenteel de belangrijkste markt van het bedrijf, verminderen. De bouw van het geraamte van het fabrieksgebouw werd voltooid in september 2022.

Met de voltooiing van deze plannen wordt MP Materials de eerste en enige volledig geïntegreerde leverancier van zeldzame aardmagneten op het westelijk halfrond. Concurrerende prijzen en zekerheid van levering zullen van MP Materials de leverancier bij uitstek maken voor westerse autobedrijven bij de overgang naar EV. In april 2022 sloot het bedrijf een langetermijnovereenkomst met General Motors voor de levering van in de VS geproduceerde zeldzame aardmetalen, legeringen en afgewerkte magneten voor elektrische voertuigen.

Financiële analyse MP Materials aandelen voor zeldzame aardmetalen

De financiële resultaten van MP Materials voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet van het bedrijf bedroeg 517,3 miljoen dollar, tegen 328,6 miljoen dollar een jaar eerder.
 • Het nettoresultaat bedroeg 289 miljoen dollar, tegen 135 miljoen dollar in 2021.
 • De nettomarge steeg van 41,08% naar 55,87%.
 • De operationele kasstroom bedroeg 343,5 miljoen dollar, tegen 102 miljoen dollar een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom steeg van -21,9 miljoen dollar in 2021 tot 16,9 miljoen dollar.

welke-aardmetalen-aandelen-kopen

MP Materials' financiële prestaties; bron: samengesteld door auteur

MP heeft een sterke balans: de totale schuld bedraagt 678,4 miljoen dollar, de kasequivalenten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor 1,18 miljard dollar en de nettoschuld is met -503,9 miljoen dollar diep negatief.

Financiële waardering MP Materials aandelen

MP Materials handelt tegen een premie ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 10,48x, EV/EBITDA - 16,44x, P/Cashflow - 18,73x, P/E - 21,02x, Forward P/E - 26,94x.

beleggen-in-zeldzame-metalen

MP's vergelijkbare taxatie; bron: samengesteld door auteur

Naar onze mening is de premie gerechtvaardigd omdat:

 • Ten eerste heeft MP Materials een sterke concurrentiepositie als de enige verticaal geïntegreerde leverancier van zeldzame aardelementen in de VS.
 • Ten tweede heeft het bedrijf een extreem hoge marge (en een verwaarloosbare premie op de koers-winstverhouding). Gewoonlijk worden bedrijven met een hoge marge verhandeld tegen een premie ten opzichte van hun tegenhangers met een lage marge, omdat hun resultaat veel voorspelbaarder is.

Het minimum koersdoel van investeringsbanken dat door Cowen is vastgesteld is $40 per aandeel. D.A. Davidson waardeert MP op $50 per aandeel. Volgens de consensusschatting is de reële marktwaarde $47 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 56,2% impliceert.

beleggen-in-zeldzame-aardmetalen

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's bij MP Materials aandelen kopen

 • MP Materials wordt sterk beïnvloed door economische cycli. Bij een sterke vertraging van de economische groei, versnelde inflatie of andere macro-economische tegenwind kunnen de financiële prestaties van het bedrijf onder druk komen te staan.
 • MP Materials bevindt zich in een actieve investeringscyclus, waardoor het genoodzaakt is aanzienlijke kapitaaluitgaven te doen. De komende jaren zal de vrije kasstroom van het bedrijf onder druk blijven staan.

Livent en MP Materials kunnen tot de beste zeldzame metalen aandelen voor groene energie behoren. Aandelen voor zeldzame metalen zijn echter volatiel. Indien je wilt beleggen in zeldzame metalen aandelen, dan is het verstandig om niet te veel geld op één aandeel te zetten. Immers, er zijn risico’s aan verbonden die kunnen leiden tot geld verlies. Onderzoek daarom nauwkeurig alle potentieel beste aandelen voor zeldzame metalen. Of bekijk grondstoffen ETF’s als veiliger alternatief. Er zijn diverse mining ETF’s die diversificatie bieden in met veel aandelen voor zeldzame metalen.

Tip: lees hier meer over beleggen in grondstoffen en rare earth metals.

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën