Beleggen in ETF | ETF Portfolio Update 2024 | Happy Investors
beleggen-in-etf
ETF Beleggen
Happy Investors
ETF Beleggen
06/03/2024
2 min

Beleggen in ETF | ETF Portfolio Update 2024 | Happy Investors

06/03/2024
2 min


Welkom terug bij Happy Investors. In deze update bespreken we onze ETF-portefeuille en de recente aanpassingen die we hebben gedaan. We hebben veel verkocht en veel nieuwe aankopen gedaan, vooral in de energiesector. Op basis van onderzoek en data geloven we dat de energiesector meer kans van slagen heeft dan technologieaandelen, die momenteel relatief hoog gewaardeerd zijn. Het is belangrijk om te beleggen volgens je eigen strategie en kritisch te zijn over de informatie die je ontvangt.

Beleggen in ETF’s: Verkoop en Aankoop Updates

Verkoop van Technologie ETF's

We hebben besloten om een aantal technologie-gerelateerde ETF's te verkopen, waaronder de VanEck Semiconductor ETF en WisdomTree Cloud Computing ETF. Hoewel deze ETF's in het verleden hoge rendementen hebben opgeleverd, vinden we de huidige waarderingen te hoog. Vooral bedrijven als Nvidia hebben een geweldige marktpositie, maar de waardering is naar onze mening overgewaardeerd, wat de kans op een daling vergroot.

Daarnaast hebben we ook de Invesco QQQ ETF verkocht. Ondanks dat dit een uitstekende lange termijn belegging is, denken we dat de waardering momenteel te hoog is, wat het risico op een marktcorrectie verhoogt. Marktcorrecties van 20-30% zijn relatief normaal voor dit type ETF.

Aankoop van Energie ETF's

In plaats van technologie-ETF's hebben we geïnvesteerd in energie-ETF's, waaronder iShares Global Clean Energy ETF, iShares Oil and Gas ETF, Sprott Uranium Miners ETF en VanEck Rare Earth and Strategic Metals ETF. We geloven dat deze sectoren momenteel beter gewaardeerd zijn en meer groeipotentieel bieden.

We zien bijvoorbeeld een positieve trend bij de VanEck Rare Earth and Strategic Metals ETF. Ondanks een flinke daling in het verleden, beginnen de waarderingen te stabiliseren en zien we een opwaartse trend. Dit biedt potentieel voor aanzienlijke rendementen, vooral omdat lithium en andere zeldzame metalen waarschijnlijk relevant blijven in de toekomst.

Tip: Wil je ook leren hoe je het beste kan beginnen met beleggen? Of wil je gewoon sparren over jouw beleggingen? Bekijk onze beste aandelen, of maak een afspraak voor een vrijblijvend strategiegesprek.

Technische Analyse en Waarderingen bij ETF beleggen

VanEck Semiconductor ETF

Hoewel de VanEck Semiconductor ETF in het verleden hoge rendementen heeft opgeleverd, hebben we besloten te verkopen vanwege de negatieve signalen in de technische analyse. De prijs daalde onder de 20-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelde (EMA) en de MACD en stochastische oscillatoren waren negatief. Dit, gecombineerd met de hoge waardering, suggereerde dat het een goed moment was om winst te nemen.

Sprott Uranium Miners ETF

De Sprott Uranium Miners ETF hebben we eerder gekocht en daarna verkocht vanwege de volatiliteit. We hebben echter recentelijk weer gekocht omdat de prijs terugveerde na een dip. Hoewel uranium volatiel is, denken we dat het op lange termijn interessant blijft, vooral gezien de huidige ontwikkelingen in de energiemarkt.

iShares Global Clean Energy ETF

Deze ETF is recentelijk veel gedaald, maar we zien dit als een koopkans. Ondanks de hoge kosten (expense ratio) biedt deze ETF brede spreiding in duurzame energiebedrijven met een relatief lage waardering vergeleken met de technologieaandelen. Bedrijven zoals First Solar en Enphase Energy blijven relevant, en we verwachten dat de duurzaamheidstrend doorzet.

Beleggen in ETF’s: Macro-Economische Overwegingen

Bij het maken van onze beslissingen houden we ook rekening met macro-economische ontwikkelingen. De vraag naar energie blijft hoog, en ondanks schommelingen in de olie- en gasprijzen, verwachten we dat deze sectoren op lange termijn goed zullen presteren. Dit is ook een reden waarom we hebben geïnvesteerd in de iShares Oil and Gas ETF, ondanks de hoge volatiliteit in deze sector.

Conclusie over investeren in Exchange Traded Funds

Onze ETF portefeuille is momenteel sterk geconcentreerd in de energiesector, waarbij we geloven dat deze sector meer groeipotentieel biedt dan technologie op dit moment. Hoewel we technologie-ETF's zoals de Invesco QQQ en VanEck Semiconductor ETF hebben verkocht vanwege hun hoge waarderingen, blijven we alert op toekomstige koopkansen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en te wachten op betere instapmomenten.

Bij het beleggen in ETF's is het cruciaal om te focussen op zowel fundamentele als technische analyse. Daarnaast is het essentieel om je investeringen te spreiden en regelmatig je portefeuille te herzien op basis van marktontwikkelingen en waarderingen. Het doel is om op lange termijn consistente rendementen te behalen en financiële zekerheid op te bouwen.

Bedankt voor het kijken en we zien je graag terug bij de volgende update van Happy Investors. Heb je vragen of opmerkingen over ETF beleggen, laat het ons weten. Tot de volgende keer!

Reacties
Categorieën