Beleggingsportfolio Aandelen en ETF 2024 | DEGIRO Portfolio Voorbeeld Aandelen en ETFs
beleggingsportfolio-aandelen-2024
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
03/23/2024
5 min

Beleggingsportfolio Aandelen en ETF 2024 | DEGIRO Portfolio Voorbeeld Aandelen en ETF's

03/23/2024
5 min

In deze video bespreek ik uitgebreid mijn ervaringen en strategieën met betrekking tot het opbouwen van een succesvolle beleggingsportefeuille in aandelen via twee prominente platformen: DEGIRO en Interactive Brokers. Het creëren van een robuuste aandelenportfolio vergt inzicht, geduld en een strategische benadering, vooral in de hedendaagse fluctuerende markten.

Eerst neem ik je mee in mijn recente avontuur met het aanmaken van een nieuw zakelijk beleggingsaccount bij Interactive Brokers, een platform dat bekend staat om zijn lage transactiekosten en aantrekkelijke spaarrentes. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor zowel persoonlijk als zakelijk beleggen. In Nederland is het aanbod van brokers waar je een zakelijk account kunt openen beperkt, wat mijn keuze voor Interactive Brokers verder versterkte.

Het aantrekkelijke van Interactive Brokers ligt niet alleen in de kostenstructuur, maar ook in de uitgebreide tools en analyses die beschikbaar zijn voor beleggers. Dit helpt enorm bij het maken van weloverwogen beslissingen bij het kopen van aandelen. Ik benadruk het belang van geduld in het beleggingsproces; ik jaag niet op snelle winsten, maar focus op het vinden van waardevolle aandelen tegen een goede prijs.

Bij DEGIRO heb ik recentelijk mijn aandelenportfolio geüpdatet door zeven aandelen te verkopen en tien nieuwe toe te voegen. Dit illustreert dat er, ondanks de hoge marktprijzen, nog steeds kansen zijn om waardevolle aandelen te vinden en te kopen. Het vraagt echter wel om een grondige marktanalyse en soms het nemen van gecalculeerde risico's.

Ik deel ook mijn benadering van het beheren van mijn beleggingsportefeuille, waarbij ik het belang van diversificatie en de langetermijnvisie benadruk. Beleggen in aandelen is geen snelle route naar rijkdom, maar een strategische aanpak waarbij je investeert in bedrijven die je begrijpt en waarvan je gelooft dat ze op lange termijn waarde zullen genereren.

Daarnaast bespreek ik de voordelen van het gebruik van screeningtools en geavanceerde analysefunctionaliteiten die beschikbaar zijn via Interactive Brokers, zoals de Portfolio Analyst. Deze tools bieden diepgaande inzichten die verder gaan dan wat veel andere brokers bieden. Het stelt beleggers in staat om hun aandelenportfolio grondig te analyseren en te optimaliseren op basis van een breed scala aan financiële metrics.

Een interessante ontwikkeling bij Interactive Brokers is de mogelijkheid om commissievrij in bepaalde ETF's te handelen, wat een extra voordeel biedt voor beleggers die hun aandelenportfolio willen diversifiëren zonder hoge kosten. Ook biedt het platform aantrekkelijke spaarrentes, wat een bijkomend voordeel is in tijden waarin men wacht op de juiste beleggingskansen.  Let op: in dit artikel staan geen affiliate links voor Interactive Bokers. Ik krijg ook geen promotiegeld. Ik benoem enkel de producten waar ik zelf gebruik van maak, en het kan zijn dat er voor jou een betere keuze is wat betreft beste beleggingsplatform.

Beleggingsportefeuille opbouwen met aandelen en Exchange Traded Funds

Het opbouwen van een succesvolle beleggingsportefeuille in aandelen vereist toewijding, onderzoek en een goed begrip van de markt. Mijn ervaringen met zowel DEGIRO als Interactive Brokers tonen aan dat het kiezen van de juiste broker, die past bij je persoonlijke beleggingsstrategie en -doelen, cruciaal is. Door slim te beleggen, geduld te hebben en strategisch te diversifiëren, kan men streven naar het realiseren van een robuuste en rendabele aandelenportfolio.

Om een solide aandelenportfolio op te bouwen, is het essentieel om een strategie te hebben die zowel op korte als lange termijn voordelen biedt. In mijn aanpak ligt de nadruk op het identificeren van ondergewaardeerde aandelen met een sterk groeipotentieel, en het gebruik van geavanceerde tools om deze kansen te ontdekken. Een goed uitgebalanceerde beleggingsportefeuille in aandelen vereist een mix van verschillende sectoren en geografische gebieden om het risico te spreiden en de potentie voor groei te maximaliseren.

Het belang van fundamentele analyse

Bij het selecteren van aandelen voor mijn portfolio leg ik een sterke focus op fundamentele analyse. Dit betekent dat ik diep duik in de financiële gezondheid van bedrijven, kijk naar hun winstmarges, schuldniveaus, omzetgroei en andere cruciale indicatoren zoals de P/E-ratio (koers/winst-verhouding) en de ROE (return on equity). Door gebruik te maken van screeningtools aangeboden door platforms zoals Interactive Brokers, kan ik filteren op aandelen die voldoen aan mijn criteria voor financiële stabiliteit en groeipotentieel.

Diversificatie in beleggingsportefeuille: de sleutel tot risicobeheersing

Een belangrijk aspect van het beheren van een beleggingsportefeuille is diversificatie. Dit houdt in dat ik mijn investeringen spreid over verschillende sectoren en zelfs over grenzen heen. Door te investeren in een brede waaier van industrieën en markten, kan ik het risico verminderen dat komt kijken bij het investeren in aandelen. Mijn doel is om een portfolio samen te stellen die zowel stabiele, dividenduitkerende bedrijven bevat, als groeiaandelen met hoger risico maar ook hoger rendementspotentieel.

De rol van technische analyse bij aandelen kopen

Naast fundamentele analyse maak ik ook gebruik van technische analyse als onderdeel van mijn beleggingsstrategie. Dit helpt mij om de juiste instap- en uitstapmomenten voor aandelen te identificeren door te kijken naar koerspatronen en -trends. Hoewel mijn focus voornamelijk ligt op de lange termijn potentie van aandelen, biedt technische analyse waardevolle inzichten die kunnen helpen om op korte termijn rendementen te optimaliseren.

Technische analyse is nuttig, maar voor mij geen must. Het is aan aanvulling, maar geen bepalende indicator. Voor mij zijn fundamentals veel belangrijker als keuze om wel of niet te investeren voor een lange termijn.

Geduld en timing bij het samenstellen van aandelen portfolio

Een van de grootste lessen die ik heb geleerd in mijn beleggingsreis is het belang van geduld en timing. Niet elke investering zal onmiddellijk resultaten opleveren, en markttiming is vaak onvoorspelbaar. Daarom ben ik voorzichtig met het kiezen van mijn momenten om te kopen en te verkopen, en vermijd ik het nemen van overhaaste beslissingen gebaseerd op korte-termijn marktbewegingen. Ik streef ernaar om te investeren in bedrijven waarvan ik geloof dat ze op de lange termijn waarde zullen toevoegen aan mijn portfolio.

Continue blijven leren met beleggen in aandelen

De aandelenmarkt is constant in beweging, en succesvol beleggen vereist dat ik continu bijleer en mijn strategieën aanpas waar nodig. Dit betekent dat ik voortdurend de markttrends volg, financieel nieuws bijhoud en mijn beleggingsbeslissingen heroverweeg in het licht van nieuwe informatie. Door flexibel en geïnformeerd te blijven, kan ik betere beslissingen nemen en mijn beleggingsportefeuille in aandelen effectief beheren.

Wat hier belangrijk is, is dat ik mij vooral richt op het onderzoeken van bedrijven. Macro-economische trends zijn voor mij minder bepalend. Ik wil vooral beleggen in aandelen van de beste bedrijven ter wereld. Of in bedrijven die op korte termijn een sterk momentum doormaken, en op de lange termijn kunnen groeien (dit zijn idealiter small cap aandelen of mid cap aandelen).

In de transcript wordt besproken dat er verschillende transacties hebben plaatsgevonden in de beleggingsportefeuilles bij DEGIRO en Interactive Brokers. Hier volgt een overzicht van de genoemde aandelen en ETF's die zijn gekocht en verkocht, inclusief de redenen en overwegingen achter deze beslissingen:

Gekochte Aandelen en ETF’s binnen mijn beleggingsportefeuille (2024)

  1. Applovin: Gekocht vanwege het potentieel als groeiaandeel. De keuze was deels gebaseerd op selectiecriteria van een betaalde nieuwsbrief.
  2. DT Holdings, TK Tankers, Frontline: Dit zijn rederij- of scheepvaartaandelen die zijn gekocht om te profiteren van de sector's potentieel.
  3. Global Clean Energy ETF: Gekozen voor beleggen in duurzame energie, gezien als gunstiger gewaardeerd in vergelijking met traditionele indexen zoals S&P 500 of AEX.
  4. Twilio: Aangekocht vanwege het sterke bedrijfsmodel en het potentieel voor langdurige groei, ondanks korte termijn tegenslagen.
  5. Intesa Sanpaolo: Een Italiaanse bank, gekocht vanwege aantrekkelijke waardering en het bieden van een hoog dividendrendement.

Verkochte Aandelen en ETF's binnen mijn beleggingsportefeuille (2024)

  1. Uranium ETF: Verkocht na een periode van aanzienlijke winst. De beslissing werd mede gedreven door volatiliteit in de markt en de cyclische aard van uraniumbedrijven.
  2. Salesforce: Deels verkocht vanwege de hoge waardering, als strategie om winst te nemen en risico te verminderen.
  3. Modine Manufacturing en Abercrombie & Fitch (ANF): Beide verkocht na het behalen van aanzienlijke kortetermijnwinsten. Dit weerspiegelt een strategie van winstnemen in reactie op marktbewegingen.
  4. Celestica: Een deel van de aandelen verkocht nadat het aandeel aanzienlijke winsten had gegenereerd, en de waardering dicht bij de 'fair value' lag. Celestica is nog steeds interessant, maar ik heb nu mijn initiele inleg verkocht en dus gratis aandelen in Celestica die ik voor een lange termijn wil vasthouden.

De beslissingen rond het kopen en verkopen van aandelen en ETF's zijn gebaseerd op diverse overwegingen, zoals marktwaardering, sectorpotentieel, en het diversifiëren van de beleggingsportefeuille. Het onderliggende doel is het maximaliseren van rendement terwijl het risico beheersbaar blijft. Belangrijk is dat de belegger niet blindelings trends volgt, maar zorgvuldig geselecteerde kansen benut die passen binnen een langetermijnstrategie voor vermogensopbouw.

Let op: dit artikel dient alleen ter inspiratie en bevat op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies.

Reacties
Categorieën