5 Gezakte Aandelen met Potentie | Lange Termijn Gevallen Aandelen
gezakte-aandelen-met-potentie
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
06/10/2024
4 min

5 Gezakte Aandelen met Potentie | Lange Termijn 'Gevallen' Aandelen

06/10/2024
4 min


Beleggen in Gezakte Aandelen met Potentie

In deze video bespreken we een aantal gezakte aandelen met potentie. Let wel, dit is geen koopadvies maar ter inspiratie voor jouw eigen onderzoek naar interessante aandelen. Deze selectie is gebaseerd op onze dagelijkse research en screening van verschillende aandelen.

Gezakte aandelen 1. Whirlpool Corporation (WHR)

Whirlpool Corporation (ticker: WHR) is een gezakt aandeel dat sinds zijn all-time high met 62% is gedaald. Op korte termijn zijn er geen signalen om in te stappen, maar op lange termijn kan het interessant zijn. Hoewel het bedrijf momenteel een negatieve trend en een hoge schuld heeft, kan het een kans bieden voor value beleggers als de huidige negatieve verwachtingen overdreven blijken te zijn. De dividend yield van 7,6% en de relatief lage prijs-to-sales ratio maken het aantrekkelijk voor de lange termijn, mits het bedrijf zijn schulden kan beheren.

Gezakte aandelen 2. Unity Software (U)

Unity Software, een bedrijf dat sinds zijn IPO met 90% is gedaald, heeft moeite om een winstgevend verdienmodel op te zetten. Ondanks interessante technologieën en een potentieel turnaround met nieuw management, blijven de operationele verliezen en stijgende uitgaven een zorg. Hoewel de fair value hoger ligt dan de huidige koers, biedt Unity op dit moment een beperkt opwaarts potentieel. Het is verstandig om dit aandeel op je watchlist te zetten en verder te onderzoeken voordat je een beslissing neemt.

Gezakte aandelen 3. Boston Beer Company (SAM)

Boston Beer Company (ticker: SAM) is een ander gezakt aandeel dat sinds zijn all-time high met 75% is gedaald. Het bedrijf heeft een stabiele horizontale trend en een klein competitief voordeel, wat het interessant maakt voor de lange termijn. Hoewel de huidige waardering nog steeds hoog is, wijzen prognoses op een mogelijke groei in de komende jaren. De fair value volgens Morningstar ligt hoger dan de huidige prijs, wat suggereert dat er potentie is voor waarde beleggers.

Gezakte aandelen 4. Lululemon Athletica (LULU)

Lululemon Athletica (ticker: LULU) staat bekend als een kwaliteitsbedrijf, maar is sinds zijn all-time high met 40% gedaald. De huidige koers is vergelijkbaar met de niveaus van 2020 en 2022, wat suggereert dat er op korte termijn geen duidelijk instapmoment is. Ondanks de daling blijft de waardering relatief hoog. Lange termijn beleggers kunnen echter overwegen om dit aandeel te kopen als de koers verder daalt en een aantrekkelijker instapmoment biedt.

Gezakte aandelen 5. Bristol-Myers Squibb (BMY)

Bristol-Myers Squibb (ticker: BMY) is een biofarmaceutisch bedrijf dat sinds zijn all-time high bijna 50% is gedaald. De huidige koers is vergelijkbaar met het niveau van 2013, wat het interessant maakt voor dividendbeleggers met een dividendrendement van 5%. Hoewel de toekomst van het bedrijf onzeker is vanwege operationele verliezen en hoge schulden, kan een hernieuwde winststijging in 2025 leiden tot een hoger rendement. Dit aandeel vereist grondig onderzoek voordat je investeert, vanwege de complexiteit en risico’s van de biofarmaceutische sector.

Voordelen van Beleggen in Gezakte Aandelen

Potentieel Hoog Rendement

Gezakte aandelen kunnen aanzienlijk in waarde stijgen als het bedrijf zich herstelt of als de markt zijn waarde opnieuw erkent. Dit kan resulteren in een hoog rendement op je investering.

Kansen voor Value Investing

Als een aandeel flink is gedaald, kan het ondergewaardeerd zijn in vergelijking met zijn intrinsieke waarde. Dit biedt kansen voor value beleggers die goed onderzoek doen en bedrijven willen kopen voor minder dan ze daadwerkelijk waard zijn.

Dividend Rendement

Sommige gezakte aandelen blijven hoge dividenden uitkeren, ondanks de daling in aandelenkoers. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar inkomsten uit hun investeringen.

Lange Termijn Groeipotentieel

Bij gezakte aandelen bestaat de kans dat het bedrijf op lange termijn weer groeit en floreert. Dit kan leiden tot een aanzienlijke waardestijging van het aandeel over de jaren.

Nadelen van Beleggen in Gezakte Aandelen

Beleggen in gezakte aandelen brengt een aantal belangrijke risico's met zich mee die beleggers goed moeten begrijpen. Het grootste risico is dat de aandelen niet herstellen en het bedrijf blijvend in moeilijkheden verkeert. Stel je voor dat je een flink bedrag investeert in een bedrijf waarvan de aandelen drastisch zijn gedaald. In plaats van dat de aandelenkoers zich herstelt, blijft het bedrijf worstelen met problemen, waardoor je uiteindelijk je gehele investering kunt verliezen. Dit risico op permanente verliezen is een serieuze zorg voor elke belegger.

Daarnaast is er de hoge volatiliteit van gezakte aandelen. Deze aandelen kunnen op korte termijn sterk schommelen in waarde. Voor beleggers betekent dit veel onzekerheid en stress, omdat de waarde van hun investering op een dag dramatisch kan dalen of stijgen zonder duidelijke reden. Deze volatiliteit kan het moeilijk maken om rationele beslissingen te nemen en kan zelfs ervaren beleggers nerveus maken.

Een andere belangrijke factor om te overwegen zijn de fundamentele redenen waarom een aandeel is gedaald. Vaak zijn deze aandelen in waarde gedaald vanwege ernstige problemen binnen het bedrijf, zoals slecht management, hoge schulden of een krimpende markt. Als deze fundamentele problemen niet worden opgelost, zal de aandelenkoers waarschijnlijk blijven dalen. Dit betekent dat je als belegger niet alleen de huidige situatie van het bedrijf moet begrijpen, maar ook moet inschatten of er realistische kansen zijn dat het bedrijf zijn problemen kan overwinnen.

Ten slotte is er het probleem van markttiming. Het is bijzonder lastig om het juiste moment te bepalen om in te stappen bij gezakte aandelen. Beleggers hopen vaak goedkoop aandelen te kopen die later in waarde zullen stijgen, maar het voorspellen van het exacte moment waarop een aandeel zal herstellen is bijna onmogelijk. Veel beleggers stappen te vroeg of te laat in, wat kan resulteren in gemiste winsten of verdere verliezen. Dit maakt markttiming een groot risico bij het beleggen in gezakte aandelen.

Wel of niet gezakte aandelen kopen?

Het is cruciaal om grondig onderzoek te doen voordat je in gezakte aandelen investeert. Hoewel deze aandelen potentie hebben, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze zijn gedaald en of de toekomstperspectieven positief zijn. Een cruciale tip hierbij is om te investeren in bedrijven die je volledig begrijpt. Als je ziet dat het aandeel sterk zakt, en jij kan beoordelen waarom, dan ligt hier een kans. Als een gevallen aandeel alleen op basis van korte termijn nieuws daalt, dan ligt er een koopkans voor de lange termijn. Wel of niet gezakte aandelen kopen is dus zeer subjectief en dient per casus te worden beoordeeld.

Abonneer je op Happy Investors voor meer inspiratie over aandelen, ETF's en beginnen met beleggen. Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer!

Reacties
Categorieën