Tips bij Baan Opzeggen en Voor Jezelf Beginnen met Beter Begin
Tips bij Baan Opzeggen en Voor Jezelf Beginnen met Beter Begin
Ondernemerschap
Happy Investors
Ondernemerschap
06/12/2021
8 min

Tips bij Baan Opzeggen en Voor Jezelf Beginnen met Beter Begin

06/12/2021
8 min

Beste Happy Investor, overweeg je het opzeggen van je (goede) baan om voor jezelf te gaan beginnen? Spannend! Het is een bijzondere stap en je weet alleen of het de juiste is als je het hebt gedaan 😉. Uit ervaring weet ik dat emotie hierin een sterke rol kan spelen. Je wilt graag knallen en aan je droom werken! Maar daarbij is het wel belangrijk om ook feitelijk te kijken of je er wel klaar voor bent. In dit artikel geef ik je tips in relatie tot je baan opzeggen en voor jezelf beginnen. Dat mijn ervaring je mag helpen naar een voortvarende start!

Mocht je vragen en/of opmerkingen hebben stel die dan gerust onderaan dit artikel.

Laten we beginnen!

Inhoudsopgave:

Voor jezelf beginnen: een sprong in het diepe vs. een goede basis
Waarom je baan opzeggen en voor jezelf beginnen? Over passie, voldoening en vrijheid
Tips en vragen bij voor jezelf beginnen voor een betere start

Voor jezelf beginnen: een sprong in het diepe vs. een goede basis

Na afronding van HBO en universiteit ben ik in loondienst gegaan bij een internationaal bedrijf. Na twee jaar kreeg ik een flinke promotie, namelijk de verantwoordelijkheid over het coördineren en opstarten van een nieuwe fabriek van 60 miljoen euro. Twee jaar later was het project voor mij grotendeels afgerond. Dankzij deze ontwikkeling mocht ik wel spreken over een goede positie binnen het bedrijf met een zeer riant salaris. Tevens stond ik op de lijst der kandidaten die een mooie carrière zou kunnen maken.

En toch ga ik mijn baan opzeggen en voor mijzelf beginnen. De interne drang naar het ondernemerschap werd mij te veel. Het vurige verlangen om aan iets te bouwen waar ik 100% in geloof.

Is dit bij jou ook zo? Het is belangrijk dat je drijfveren sterk genoeg zijn om volledig achter je keuze te staan. 100% commitment is nodig bij als je voor jezelf wilt gaan beginnen.

Daarbij is het ook van belang dat je een goed plan hebt. Je kan wel in het diepe springen, maar dat is niet rationeel. Ik zal uitleggen hoe dit bij mij ging:

Tijdens het afronden van mijn universitaire studie was ik ook bezig met het oprichten van een webshop. Vijf jaar later, en vele leermomenten verder, heb ik volledige focus op de Happy Investors Community. Hierbij help ik mensen naar financiële vrijheid dankzij een laagdrempelige methode die letterlijk iedereen kan voltooien. Gedurende mijn loondienst heb ik mijn onderneming steeds verder opgebouwd.

Ik spring daarom niet zomaar in het diepe. Ik ken mijn business en weet inmiddels dat ik een goed verdienmodel heb waarmee ik in de toekomst meer winst kan maken (en veel waarde toevoeg door het helpen van mensen).

Deze zekerheid is van groot belang. Ik begrijp het volledig als je voor jezelf wilt beginnen. Het is alleen niet verstandig om per direct je baan op te zeggen zonder dat je een goede basis hebt. Stel dat je nu stopt en je nog volledig je nieuwe bedrijf moet opzetten, dan neem je een (te?) groot risico.

Heb je echter een goed plan klaarliggen en geloof je hier volledig in? Dan moet je ervoor gaan! Je kan beter falen en ervan leren, dan spijt hebben dat je nooit de “gok” hebt gewaagd.

Waarom je baan opzeggen en voor jezelf beginnen? Over passie, voldoening en vrijheid

De grootste reden dat mensen haar baan opzeggen en voor zichzelf willen beginnen is omdat ze er meer passie, voldoening en vrijheid uithalen. Voor mijzelf is dit ook het geval. Bovendien is het zo dat je de beste uit jezelf kan halen indien je werkt aan je passie. Dat is een betere drijfveer dan “veel geld willen verdienen” 😉.

Deze passie zal je overigens nodig hebben, want zoals Nietzsche ons leert:

He who has a why to live can bear almost any how – Friedrich Nietzsche

Ondernemen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook dagen waarop je flinke tegenslagen te voorduren krijgt. Juist op die momenten is het van belang dat je jezelf eraan herinnert waarom je dit doet.

Waarom werk je aan je passie?

Wat draag je bij aan de wereld?

Een stapje terugdoen en denken aan het grotere geheel geeft je de nodige energie om door te gaan!

Jouw passie zal je naar een hoger niveau tillen. Een passie is een essentiële basis, alleen niet altijd voldoende om een succesvolle ondernemer te worden. Zo is er een concept genaamd Ikigai die dit helder uitlegt. Naast (1) passie zal je ook andere facetten nodig hebben om te excelleren naar succes. Zo moet je er wel (2) goed in zijn, er (3) geld mee kunnen verdienen en het moet zinvol zijn zodat je er (4) voldoening uit haalt. Het concept van Ikigai is perfect voor gelukkig zijn, en dat hoeft niet per se te betekenen dat je je baan moet opzeggen 😉.

Samengevat: veel ondernemers beginnen vanuit passie. Dit is goed en zelfs essentieel. Passie brengt je naar een hoger niveau en helpt je zware tijden doorstaan. Maar als ondernemer moet je ook winst maken om te kunnen leven.

De onderstaande vragen gaan je helpen om een betere basis te leggen voor succesvol ondernemerschap!

Tips en vragen bij voor jezelf beginnen voor een betere start

Voor jezelf beginnen is geweldig. Natuurlijk moet je wel een boterham kunnen verdienen. Dat wilt zeggen: je moet winst maken met je onderneming! Anders begin je voor jezelf, en kan je na twee jaar stoppen omdat je bankrekening in het rood komt te staan.

Wil je jouw baan opzeggen en voor jezelf beginnen? Stel jezelf eerst de onderstaande (kritische) vragen en zorg dat je een goed plan hebt 😉. En als je hierover wilt sparren help ik je graag verder, laat dan een reactie achter onderaan dit artikel.

Waarom wil je voor jezelf beginnen? Over Missie en Visie

Eerder zag je al de quote van Nietzsche. Je waarom is belangrijk. Waarom wil je jouw baan opzeggen en voor jezelf beginnen? Dit is de WHY. Een sterke WHY zorgt ervoor dat je genoeg drive en passie hebt voor de lange termijn.

Vanuit je onderneming is een WHY ook nodig. Hier heeft bekend denker Simon Sinek het boek ‘Start With Why’ over geschreven. Dit gaat niet alleen over jou, maar ook over je bedrijf.

Je kan deze WHY omzetten naar een missie (waarom bestaat jouw onderneming) en een visie (wat wil je in de toekomst bereiken). Ieder bedrijf met een unieke en vooral specifieke missie en visie zal meer succesvol zijn dan ieder standaard bedrijf.

Schrijf voor jezelf op waarom je voor jezelf wilt beginnen. Dit word jouw persoonlijke missie en visie. Doe dit zo specifiek mogelijk. Waarom moeten mensen bij jou zijn? Waar help je ze mee? En waarom doe je dat?

Vertaal deze vragen ook naar een missie en visie voor je bedrijf. Waarom bestaat je onderneming? Hoe ga je mensen helpen, zowel nu als in de toekomst? En waarom moeten klanten voor jou kiezen?

Ben je geschikt om voor jezelf te beginnen? Over Competenties en Mindset

Niet iedereen is een ondernemer. Je kan beter nu kritisch naar jezelf zijn, dan hier achter komen wanneer je jouw baan hebt opgezet. Zo heb je als ondernemer de juiste competenties nodig. Zorg ervoor dat je gaat ondernemen binnen je krachten. Zoek het juiste speelveld op waarin jij beter bent dan de rest, en doe vooral waar je goed in bent en plezier aan beleefd.

Belangrijker dan competenties is de juiste Mindset. Als ondernemer werk je volledig voor jezelf. Als jij niet komt opdagen, zal je ook niks verdienen. Daarom zijn discipline en wilskracht misschien wel de belangrijkste elementen voor een succesvolle ondernemer. Persoonlijk geloof ik meer in hard werken dan in het hebben van “het meeste talent”. Wie harder én slimmer werkt dan de rest en altijd maar doorgaat, zal overwinnen.

Ben jij geschikt om voor jezelf te beginnen? Ik hoop dat je hier volmondig ‘JA’ op kan zeggen. In jezelf geloven is existentieel voor je business.

Heb je een goed verdienmodel waarmee je winst kan maken?

Voor jezelf beginnen betekent ook dat je geld moet verdienen. Dit doe je door het maken van winst. Als ZZP’er is dit eenvoudig te berekenen. Maar wie een online of fysieke business opstart, zal daar meer moeite mee hebben. Hoe dan ook, in beide gevallen is het belangrijk dat je continue manieren zoekt om meer winst te maken. Dit betekent je inkomsten verhogen en je kosten gelijk houden of verlagen.

Denk daarbij ook aan de lange termijn. Kan je vandaag de dag acties ondernemen die nu wat minder opleveren, maar in de toekomst veel meer geld opleveren?

En denk aan de risico’s. Hoe kan je een minder risicovolle onderneming beheren? Heb je te maken met hoge opstartkosten? Hoge vaste lasten? Bedenk manieren hoe je kleiner kan opschalen zonder grote lasten. En zo heb je nog meer risico’s, zoals de concurrentie en jouw relevantie tot de markt.

Tip: gebruik de SWOT-analyse om meer helderheid in je eigen business te krijgen.

Tot slot, voor mij is de belangrijkste tip om te geven dat je kijkt naar hoe uniek en onderscheidend je bent. Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen is een flinke stap. Dit wil je natuurlijk wel succesvol doen. Nu zijn de meest succesvolle bedrijven diegene die uniek en onderscheidend zijn. Zij blijven ook innoveren binnen haar specifieke kracht. Deze onderscheidende factor betekent ook dat je een specifieke doelgroep aantrekt. Ook hier telt weer dat je specifiek denkt te zijn in wat je doet, voor wie en waarom.

HIM Tip: online website/business opstarten met >5.000 euro per maand aan winst

Wil je weten hoe ik een succesvolle online business heb opgericht? Dit begint met keihard werken. Dat is alleen niet genoeg. Je moet ook de beste software hebben die jouw online business exponentieel laat groeien. Hieronder vind je de software die ik gebruik. Voor mij heeft het geleidt tot een fulltime online onderneming waar ik van kan leven. Dit kan ik je 100% aanbevelen:

  • Lees mijn Phoenix review en ervaringen over hoe ik +2296% meer bezoekers kreeg in twee jaar
  • Lees mijn Huddle review en ervaringen over hoe ik een winstgevende online cursus en community heb opgericht
  • Lees mijn Plug & Pay review en ervaringen over hoe ik 25% conversie behaal met geoptimaliseerde betaalpagina’s

De links van hierboven zijn producten van IMU. Deze gebruik ik zelf ook voor mijn website, community en betaalpagina’s. Mijns inziens de beste aanbieder voor iedereen die een winstgevend online verdienmodel wilt hebben. Zo heb ik dankzij de software +2296% groei in twee jaar gerealiseerd. En mijn winstgevendheid is +382% gestegen dankzij hogere conversie.

Meer weten over de kwaliteit van alle IMU software? Lees hier al mijn IMU Reviews en Ervaringen

Ook kan je via deze link gratis cursussen downloaden voor SEO marketing, conversie,  community building en Affiliate Marketing downloaden.

imu-software-review

Wat is je toekomstplan? Over Strategie en Waarde creatie

Een andere tip bij je baan opzeggen en voor jezelf beginnen is dat je moet weten wat je wilt gaan doen. Dit doe je door het opstellen van een strategie. Een strategie is een plan van aanpak om je bedrijf uit te bouwen naar een gewenste positie in de toekomst. Dit betekent dat je verder vooruit moet kijken:

  • Welke producten/services ga je ontwikkelen om je doelgroep beter van dienst te zijn?
  • Welke acties ga je ondernemen om je verdienmodel sterker te maken?
  • Hoe kan je nog unieker worden en meer relevant voor de markt?
  • Hoe zal de markt zich ontwikkelen over vijf jaar, en hoe kan je hierop inspelen?

Het is daarbij belangrijk dat je waarde blijft creëren. Dit betekent dat je relevant bent voor je doelgroep en dat je ze continue blijft voorzien van kwaliteit en service. Ontneem de probleem van je klant, en ze zullen tevreden zijn. Overtref de verwachtingen, en ze zullen lyrisch worden.

Heb je een spaarbuffer om de eerste maanden te overbruggen?

Tot slot nog een hele praktische tip bij je baan opzeggen en voor jezelf beginnen. Zorg ervoor dat je voldoende spaarbuffer hebt om in ieder geval de eerste zes maanden te kunnen overbruggen. Je weet nooit wat er gebeurt, en je kan daarom beter voorbereiden op slecht weer.

Dit waren enkele tips om je op weg te helpen. Heb jij nog andere tips of vragen? Laat het mij weten in een reactie hieronder 😊.

Reacties
Categorieën