Beste Beleggen in Waterstof ETF’s? Top 3 Trackers | Happy Investors

Beste Happy Investors, beleggen in waterstof kan wel eens heel lucratief worden. Zeker gezien de strenge klimaateisen die wereldwijd worden gehanteerd. Waterstof kan hier op de lange termijn een cruciale rol in spelen, omdat groen waterstof een duurzame energiebron is. Maar in welke bedrijven moet je beleggen voor waterstof? Omdat de industrie nog nieuw en onzeker is, kan het slimmer zijn om te investeren in een ETF waterstof. Daarmee kan je eenvoudig je geld spreiden over meerdere waterstof aandelen. Hierdoor heb je lager risico, maar kan je wel profiteren van de eventuele koersstijging dankzij de waterstof ETF.

Hieronder vind je een overzicht van de beste ETF’s voor waterstof. Ook geef ik je tips en uitleg over of dit een goede investering kan zijn.

Note: op 31 oktober 2020 schreef ik een artikel over investeren in waterstof met daarin drie unieke aandelen. Sinds publicatie zijn twee van deze aandelen met meer dan 161 % en 377% in rendement gestegen. Vandaag de dag zijn dit echter geen koopjes meer. Daarom is vroegtijdig instappen tot unieke aandelen cruciaal voor exponentieel hoog rendement.

Inhoudsopgave:

Is een ETF waterstof een goede belegging?
Is een waterstof / hydrogen ETF zonder risico?
Wat zijn de beste ETF’s voor waterstof?
VanEck Hydrogen Economy ETF
L&G Hydrogen Economy ETF

Is een ETF waterstof een goede belegging?

Toen ik op 31 oktober 2020 het artikel over waterstof schreef, met daarin 3 unieke groeiaandelen voor hoog rendement, gaf ik ook een overzicht over de waarom. Waarom zou je in waterstof willen investeren? De waarom geeft ook antwoord op de vraag of beleggen in een ETF waterstof een goed idee is.

Een korte samenvatting van mijn eerdere artikel is dat je zou moeten willen investeren in waterstof ETF’s, omdat je hiermee een duurzame industrie stimuleert. Waterstof is geschikt voor onder meer transport en openbaar vervoer. Daarmee kan waterstof een meer duurzamer alternatief tot diesel en benzine zijn.

Wel is het zo dat waterstof niet altijd even duurzaam is. Zo wordt grijze waterstof geproduceerd uit aardgas waarbij voor elke kilo watergas bijna tien kilo CO2 vrijkomt. De toekomst voor duurzame beleggers ligt in groene waterstof. Dit wordt geproduceerd uit groene wind- en zonne-energie waarbij geen CO2 vrijkomt.

Waterstof is de toekomst. Maar op dit moment is nog niet duidelijk welk bedrijf de grootste gaat worden in deze aanstaande industrie. Sterker nog, veel bedrijven actief in waterstof zijn (nog) verliesgevend. Beleggen in een ETF voor waterstof is hierbij een uitkomst als je risico wilt verlagen. Dankzij een waterstof ETF kan je jouw geld verspreiden over meerdere “waterstof-bedrijven”.

In zo’n hydrogen ETF zullen een paar bedrijven in zitten die mogelijk niet zullen groeien of zelfs failliet gaan. Maar als waterstof de nieuwe groei industrie is voor duurzame energie, dan zullen de meeste bedrijven binnen de ETF wel groeien. Een gevolg hiervan is dat de waterstof ETF gemiddeld genomen in rendement kan stijgen.

Dit is echter niet zonder risico. De prijs kan ook dalen. Hieronder geef ik je een oplossing.

Is een waterstof / hydrogen ETF zonder risico?

Kort samengevat kan dit een slimme investering zijn waarbij je vroegtijdig instapt tot de waterstof-industrie, maar wel aan risicospreiding doet. Dit wilt overigens niet zeggen dat er dan geen risico is. Sterker nog, mijns inziens is het risico relatief groot. De kans bestaat nog steeds dat waterstof haar potentie als duurzame energiebron niet gaat waarmaken. In dat geval zullen (overheid) investeringen staken, met als gevolg dat de industrie doodbloed. Tevens is de vraag of er een winstgevend verdienmodel kan ontstaan binnen deze economie. Voor mij is dat nog een vraagteken op dit moment.

Een ander risico is dat de industrie nu een hype is maar in praktijk nog te jong. Zo is de verwachting van het adviesbureau McKinsey dat waterstof in 2050 een cruciale rol speelt. De potentie van waterstof is door beleggers momenteel al deels in de aandelenkoers geprijsd. Dit begint vaak met een hype. Tijdens een hype worden aandelen heel duur, terwijl het nog (tientallen)jaren gaat duren alvorens deze aandelen haar werkelijke potentie (kunnen) waarmaken. Het risico bestaat dat nu een hoogtepunt kan zijn en dat de waterstof ETF pas na enkele jaren weer boven dit hoogtepunt uit stijgt. In dat geval heb je dus enkele jaren geen rendement.

Een oplossing voor bovenstaande is om structureel iedere maand een klein bedrag in de waterstof ETF te investeren, en extra bijkopen bij grote dalingen. Dit is dezelfde tactiek die ik gebruik bij VWRL beleggen om het rendement te verhogen.

Wat zijn de beste ETF’s voor waterstof?

Op moment van schrijven zijn er nog maar twee ETF’s voor waterstof. De eerste heet VanEck Hydrogen Economy ETF. De ander heet L&G Hydrogen Economy ETF. Hieronder gaan we beide waterstof ETF’s met elkaar vergelijken. Daarbij kijk ik vooral naar de inhoud en risicospreiding.

VanEck Hydrogen Economy ETF

De VanEck Hydrogen ETF heeft momenteel posities in 24 verschillende waterstof bedrijven. Het criteria is deze bedrijven minstens 50% van haar omzet uit de waterstofeconomie halen, of het potentieel hebben dit op termijn te halen. Dit ETF voor waterstof bedrijven is nog heel klein. Het totale vermogen bedraagt momenteel slechts 5,5 miljoen euro. Dit is een zeer kleine ETF wat zal resulteren in een hoge koersvolatiliteit.

De lopende kosten, oftewel de Expense Ratio, is 0,55% per jaar. Dit is een gemiddelde prijs voor een ETF, dus niet duur noch goedkoop.

De VanEck Waterstof ETF kan je gratis aanschaffen bij DEGIRO. Bij DEGIRO heb je meer dan 200 ETFs die je gratis, 100% commissievrij, kan kopen. De VanEck Waterstof ETF hoort hier ook bij. Zelf beleg ik al vele jaren met volle tevredenheid bij deze broker, en naast mij miljoenen andere beleggers.

Meer weten? Lees hier alles over hoe beleggen bij DEGIRO werkt.

Spreiding en risicoklasse

Volgens de Essentiele Beleggersinformatie is het risico van dit waterstof ETF een 7 op een schaal van 1 tot 7. Dit geeft aan dit type ETF niet geschikt is voor risicomijdende beleggers. Het risico ligt vooral in het speculatieve karakter. Immers, het is een klein fonds dat haar geld verspreidt over slechts 24 bedrijven actief in de waterstofeconomie. Veel van deze bedrijven hebben nog niet bewezen dat ze überhaupt winst kunnen maken.

Het succes van een waterstof ETF valt of staat met de toekomstige investeringen in de waterstofeconomie. Je zou erin willen investeren, als jouw aanname is dat in de komende jaren deze investeringen zullen toenemen.

Hieronder zie je de geografische spreiding en sector verdeling. Op zich is dit wel prima, echter ligt het risico vooral in de kleine selectie aan bedrijven. En daar komt bij dat de grootste 10 van de 24 posities bijna 75% van de totale portefeuille uitmaken. Met andere woorden: 75% van de totale 5,5 miljoen is geïnvesteerd in slechts 10 bedrijven.

De VanEck Waterstof ETF geeft beslist hoog risico. Vroegtijdig investeren kan leiden tot hoge rendementen, mits de waterstofeconomie haar potentie gaat waarmaken en de nodige investeringen krijgt. Gebeurt dit niet, dan zal zich de komende jaren een negatieve koersontwikkeling manifesteren.


Persoonlijk vind ik het wel interessant om een heel klein bedrag in dit waterstof ETF te investeren. Daarbij accepteer ik een potentieel verlies. Tevens is het een stem om mijn geld te investeren in duurzame industrieën voor een betere wereld. Overigens kan je diezelfde stem ook uiten door het aanschaffen van veiligere ETFs voor schone energie, zoals de iShares Global Clean Energy.

L&G Hydrogen Economy ETF

De L&G Hydrogen Economy ETF is een groter fonds dan VanEck. Momenteel zit er circa 180 miljoen euro in dit fonds, in vergelijking tot de 5,5 miljoen euro bij de VanEck waterstof ETF. De risicoklasse is 6 op een schaal van 7. In totaal heeft het fonds posities in 28 bedrijven.

Verschillen met de VanEck waterstof ETF is dat de L&G meer spreiding heeft. Zowel geografisch, in sectoren als in bedrijven. De top 10 posities bezit circa 40% van het totaal. Dit is al aanzienlijk lager dan bij VanEck (75%). Het risico is hierdoor lager dankzij betere verspreiding van het geld over meerdere posities. Tevens is het opvallend dat de top 10 bestaat uit andere type bedrijven. De VanEck waterstof ETF is meer gericht op pure spelers binnen de waterstofeconomie.

Puur kijkende naar risico is de L&G Hydrogen Economy ETF minder risicovol. Welke van de twee ETF’s in de komende jaren beter zal presteren kan ik niet aangeven.

Ook deze waterstof ETF kan je heel goedkoop aanschaffen via DEGIRO. Zelf beleg ik ook bij deze broker, zoals je kan teruglezen in mijn DEGIRO update.

Defiance Next Gen H2 ETF (HDRO)

Dit is een nieuwe waterstof ETF die sinds begin 2021 te koop is. De HDRO doet mij denken aan de VanEck Hydrogen ETF. In feite zijn de top 10 holdings erg vergelijkbaar. Deze beste tracker volgt 26 bedrijven die actief zijn in de waterstofindustrie. 60% van het gewicht zit in de top 10. Dat is dus wederom erg fors en je mag dit zien als een (zeer) risicovolle thema ETF.

Hieronder vind je de verdeling over de top 10: 

Bron: factsheet www.defianceetfs.comHet is belangrijk te begrijpen dat deze waterstof ETF slechts 40 miljoen aan investeringskapitaal heeft. Dit betekent dat het een heel klein fonds is. In praktijk kan dit problemen geven wanneer je snel aandelen wilt verkopen. De liquiditeit is beperkt.

Ik zie geen reden om in de HDRO ETF te beleggen. Persoonlijk blijft mijn voorkeur bij het fonds VanEck Hydrogen.

En, wat vind jij de beste waterstof ETF waar je in wilt beleggen?

PS: meer weten over individuele waterstofaandelen? Bekijk hier een update van de beste waterstofaandelen