FIRE Beleggen: Ervaring & Uitleg van Experts | Happy Investors
hoe-fire-beleggen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
11/26/2021
11 min

FIRE Beleggen: Ervaring & Uitleg van Experts | Happy Investors

11/26/2021
11 min

Beste Happy Investor, streef jij naar FIRE? Het fenomeen van Financial Independence, Retire Early is een aantrekkelijke ideologie. En tevens haalbaar, voor wie het echt graag wilt. Door veel geld sparen en dit effectief te beleggen worden we FIRE. In dit artikel vind je tips en uitleg over FIRE beleggen. We beginnen eerst met de hoe en waarom, en bekijken vervolgens 4 scenario’s voor FIRE beleggen met ETF’s, aandelen, vastgoed en crypto.

Op naar duurzaam succes!

Inhoudsopgave

Hoeveel geld heb ik nodig voor FIRE en hoe word ik het?

fire-beleggen-tutorial

Beleggen voor Financial Independent, Retire Early is mogelijk. Het is mogelijk om financieel onafhankelijk te worden voor vervroegd pensioen. Alhoewel dit wel tegen een prijs komt (zie verder). Voor de fanatiekelingen lukt dit binnen 15 – 20 jaar. Voor de lucky ones lukt het zelfs binnen 10 jaar, maar dat is een uitzondering op de regel.

Er zijn verschillende manieren tot FIRE. Per definitie is dé snelste manier om te leven op zuinige voet. Dit betekent een levenswijze met lage vaste lasten. Hoe minder geld je nodig hebt, hoe eerder je met pensioen kan. Desondanks valt dit in praktijk vaak tegen. Althans, wanneer je in het Westen blijft leven (op de Filipijnen heb je niet zoveel geld nodig 😉).

Voor FIRE heb je al snel €500.000 tot €1.000.000 per persoon nodig. Met de aanname dat je een gemiddeld jaarlijks dividenduitkering van 6% kan realiseren. Na belasting zou je een mooi netto bedrag overhouden:

hoeveel-geld-nodig-fireBron: Happy Investors

Hoe lager de vaste lasten, hoe eerder je FIRE bent.

Hoe dan ook: dit vraagt om veel geld. Te veel geld om louter te sparen. En dus is het noodzakelijk om te beleggen voor FIRE (zeker gezien de lage spaarrente).

Het resultaat van beleggen voor FIRE is sterk afhankelijk van de hoeveelheid geld en het gemiddelde rendement. Hoe dit exact werkt leg ik je hieronder uit. Eerst vertel ik je iets over mijn ervaringen.

Mijn ervaringen met FIRE en beleggen voor financiële onafhankelijkheid

ervaringen-fire-beleggen

Wereldwijd zijn er behoorlijk wat jongere mensen die FIRE behalen op haar 40ste. Sommigen zelfs eerder. Toen ik jong was wilde ik graag miljonair worden. Waarom wist ik niet. Nu inmiddels wel: omdat ik kennelijk destijds geïndoctrineerd was met de beperkte Westerse definitie van succes. Waarbij succes vooral draait om geld, status en macht.

Maar goed, dat is een ander verhaal. In dit artikel blijven we bij de kern: beleggen voor FIRE.

Toen ik 23 was maakte ik een keuze: ik word financieel onafhankelijk voor mijn 40ste. Gewoon, omdat het kan. Jij kan deze keuze ook maken. Net als ik of iemand anders. Je moet alleen wel de keuze maken, want de weg ernaar toe is niet gemakkelijk.

In een notendop is dit wat ik deed: hard werken + vaste lasten laag houden + alles investeren in lange termijn beleggingen.

Nu ben ik 30. Nog zeker niet FIRE. Mijn beleggingsvermogen gaat nu richting de twee ton. Hedendaags heb ik mijn lat echter lager gelegd. Niet omdat ik er niet in geloof, maar omdat ik er minder nut in zie. Wat ga ik doen als ik met vervroegd pensioen kan gaan op mijn 40ste? Bovendien, zelfs met mijn lagere doelstelling zal ik naar verwachting FIRE zijn rond mijn 45ste.

Dat is de kracht van beleggen. Je moet beleggen om het te behalen. In principe hoef je maar 5 tot 10 jaar heel hard te werken om een goede basis te leggen. Daarna is het een kwestie van rendement-op-rendement accumuleren. En hoe beter je in beleggen wordt, hoe eerder je het doel bereikt.

De vraag is alleen: wat dan?

FIRE beleggen is misschien niet de oplossing waar je naar opzoek bent. Ja, het is een nuttig middel en het biedt een luxe positie, maar het is niet de volledige oplossing voor gelukkig zijn met voldoening, plezier, liefde en meer.


Waarom FIRE beleggen niet de oplossing is

Heb nog even geduld met me. Zo direct leg ik je exact uit hoe je FIRE kan bereiken met zowel beleggen in aandelen, ETF’s, vastgoed als crypto. Maar laten we eerst nog even stilstaan bij het waarom.

Waarom wil je FIRE bereiken?

FIRE beleggen is mogelijk tegen een bepaalde prijs. Offers moeten worden gemaakt, waaronder: hard werken, discipline, veel “nee” zeggen, tunnelvisie, et cetera.

Werken aan FIRE betekent dat je aan veel dingen niet kan werken. Zo zal je minder tijd kunnen spenderen aan je vrienden, aan je hobby’s en misschien zelfs aan je relatie. Pas hiermee op, want FIRE is een middel en geen doel op zich.

Het doel van FIRE beleggen gaat je niet ook waarschijnlijk niet geven wat je wilt. Wanneer je het gehaald hebt kan je stoppen met werken. Super. En nu? Misschien houd je het een maand vol om niks te doen. Of misschien ga je op wereldreis en houd je het langer vol. Maar vroeg of laat zal je weer iets willen oppakken. Een nieuw doel die je voldoening en uitdaging geeft.

Wat ga je doen zodra je financieel onafhankelijk bent en vroegtijdig met pensioen kan?

voor-nadelen-fire

Niemand wilt zich nutteloos voelen. Waarom denk je dat de rijkste mensen van die gekke dingen doen? Ze zoeken naar een nieuwe kick, omdat ze alles al hebben wat ze ooit begeerde.

Een ander effect van “geld speelt geen rol” zien we terug bij gepensioneerden: zeg op straat hallo tegen je gepensioneerde buurvrouw en voor je het weet ben je verstrikt in een verhaal over koetjes en kalfjes.

Zodra je het geld hebt, of niet meer nodig hebt, draait het niet om het geld.

Tijd is daarentegen wel zeer waardevol. Je kan altijd meer geld krijgen, maar niet meer tijd.

Het leven draait om plezier en voldoening, waarbij er een juiste balans is met vrijheid, liefde en andere fundamentelere zaken. Probeer in jezelf te vinden wat je echt leuk lijkt, en begin daaraan te werken. Dit kan vrijwilligerswerk zijn tot aan het opzetten van een eigen bedrijf. Maar dit soort activiteiten zullen veel meer plezier en voldoening geven dan geld.

Nu ik terugblik op waar ik ben, beschouw ik FIRE als een onnodig ambitieus doel. Ik geloof wel sterk in geld voor je laten werken. In het financieel vrij worden en op termijn zelfs -onafhankelijk, maar dit kan je ook bereiken op een “langzamere” manier die minder offers vraagt.

Waarom investeren voor duurzaam succes beter is dan beleggen voor FIRE

Mijns inziens kan je beter beleggen voor duurzaam succes. Dit betekent dat je geld voor jou laat werken tegen een mooi rendement (10 – 12%). Naast geld, laat je ook tijd voor jou werken. In plaats van beleggen voor rijk worden in 20 jaar, wil je het nu binnen 30 jaar worden. En ook dat is uitstekend. Met als groot voordeel dat deze 10 extra jaren veel meer “ruimte tot leven” geven.

Deze “ruimte tot leven” vertaalt zich in de dagdagelijkse praktijk tot een meer “relaxed leven”. Waarbij je niet constant denkt aan FIRE, maar ook de ruimte hebt om te genieten van het leven. Meer doen. Meer ervaren. En niet alleen maar werken, besparen en beleggen.

Want, zodra je het geld hebt draait het niet langer om geld.

Geluk is te vinden in het werken aan een nuttig doel. Niet zozeer in het behalen daarvan. Eens je FIRE bent, wil je weer iets anders. Dat is hoe het menselijk brein werkt.

Doe met deze denkwijze wat je wilt. Hieronder leg ik je uit hoe te beleggen voor FIRE.

Hoe FIRE beleggen: Scenario’s + Tips voor aandelen, ETF’s, vastgoed en crypto

tips-fire-beleggen

Dan nu concrete scenario’s, tips en voorbeelden van hoe je Financial Independence, Retire Early kan worden middels investeren in aandelen, ETF’s, vastgoed en crypto.

Om het overzichtelijk te houden doen we een aanname dat we FIRE behalen met €750.000 vermogen. Met 6% dividend, zou dit na belasting (zonder fiscaal partner) leiden tot €35.000 netto inkomsten uit beleggen.

Hieronder bekijken we vier scenario’s voor FIRE beleggen:

  1. Scenario 1: FIRE Beleggen met ETF’s
  2. Scenario 2: FIRE Beleggen met Aandelen
  3. Scenario 3: FIRE Beleggen met Vastgoed
  4. Scenario 4: FIRE Beleggen met Crypto

Scenario 1: FIRE Beleggen met ETF’s

Beleggen voor vroegtijdig pensioen is niet zonder risico. Een van de meer veiligere opties is door te kiezen voor ETF’s. In het artikel over tips voor ETF beleggen lees je meer concrete tips over wat dit exact inhoudt.

De kracht van ETF’s is dat je veel risico kan spreiden. Daardoor wordt het aannemelijk dat je een bepaald rendement mag verwachten. Bij de juiste samenstelling van ETF’s is een gemiddeld rendement van 8% over een lange termijn realistisch. In realiteit ligt deze bandbreedte op ±6 – 10%. De meer gevorderde beleggers zullen iets hoger rendement halen.

Hoeveel geld moeten wij inleggen om €750.000 vermogen te behalen bij 8% als gemiddeld rendement?

Note: we rekenen met 2% jaarlijkse inflatie en 1,4% jaarlijkse belasting (op basis van huidige fictieve rendement). In realiteit zal je meer geld hebben, maar omwille inflatie is dat minder waard.

Hierbij een uitwerking van scenario’s:

hoeveel-investeren-voor-fireBron: Happy Investors. Onze rekentool kan je gratis downloaden via menu > gratis trainingen beleggen.

De tabel toont het antwoord. Indien we maandelijks €1000 investeren in ETF’s hebben we na 30 jaar ons doel behaald. Bij €2000 maandelijkse inleg is dit na 20 jaar. Als we inflatie niet meerekenen zal je het doel eerder behalen, maar dan houd je jezelf voor de gek 😊.

FIRE beleggen met ETF’s is best zwaar. Je hebt een serieuze maandelijkse inleg nodig. Lang niet iedereen komt aan dit netto bedrag. Want let op: je moet alleen beleggen met geld dat je 100% kan missen. Die regel mag je nooit overschrijden.

Wanneer je deze maandelijkse inleg niet behaalt heb je twee opties. Of je stelt je doelen lager bij, ofwel moet je een hoger gemiddeld rendement behalen. Dit laatste impliceert dat je meer gevorderd gaat beleggen.

Wil je leren succesvol beleggen volgens de Happy Investors lange termijn strategie? Wij streven naar 14% gemiddeld rendement middels een combinatie van ETF’s en aandelen. Bekijk onze cursussen beleggen en krijg direct toegang tot de strategie + 70+ uur videotrainingen + wekelijks aandelen onderzoek + community + persoonlijke coaching.


Scenario 2: FIRE Beleggen met Aandelen

Wil je eerder met vervroegd pensioen? Dan zal je (1) meer geld moeten inleggen of (2) het rendement verhogen. Met aandelen kan je hoger rendement halen, maar het geeft ook hoger risico. Zo is een gemiddeld rendement van 10% beslist haalbaar. Afhankelijk van je skills kan dit ook 5 – 15% per jaar zijn. Met goede Value en/of groeiaandelen kan je hoog rendement halen.

Hoeveel geld moeten wij inleggen om €750.000 vermogen te behalen bij 10% gemiddeld rendement?

Hierbij een uitwerking van scenario’s:

hoeveel-beleggen-financieel-onafhankelijkBron: Happy Investors. Onze rekentool kan je gratis downloaden via menu > gratis trainingen beleggen.

We zien dat een 2% extra rendement op jaarbasis een groot verschil maakt. Nu behalen we onze doelstelling in circa 18 jaar bij een maandelijkse inleg van €2000. En bij een maandelijkse inleg van €1500 doen we er 21 jaar over.

Let wel dat het rendement sterk afhankelijk is van jouw skills. Wil je toegang tot onze wekelijkse onderzoeken naar unieke aandelen voor potentieel hoger rendement? Bekijk eens het Happy aandelen abonnement voor meer informatie over Value en groeiaandelen.

Scenario 3: FIRE Beleggen met Vastgoed

FIRE beleggen met vastgoed werkt anders dan bij ETF’s en aandelen. Bij vastgoed heb je allereerst meer startkapitaal nodig. Tegenover dit nadeel staan meerdere voordelen. Zoals het hebben van belastingvoordelen bij de eerste paar vastgoedpanden. Bovendien ontvang je maandelijkse cashflow vanuit huurders (zoals met dividend bij aandelen).

De meeste vastgoedbeleggers rekenen met een minimale Bruto Aanvang Rendement (BAR) van 8%. Daarbij rekenen ze met een jaarlijkse waardestijging van 3%. Het bruto rendement komt daarmee uit op 11%. Maar let op: de jaarlijkse waardestijging kan alleen geeffectueerd worden bij verkoop van het huis. Met de overwaarde kan je een ander pand kopen, idealiter onder de marktwaarde.

Het nettorendement is afhankelijk van de onderhoudskosten en dergelijke. Doorgaans zou dit op circa 5 – 7% uitkomen indien we geen rekening houden met de jaarlijkse waardestijging.

Het nettorendement kan verhoogt worden op meerdere manieren. Zo dien je allereerst onder de marktwaarde te kopen (als eerste winst). Tevens kan je huizen selecteren die je eenvoudig kan opknappen om extra overwaarde te creëren. Ook de selectie van betrouwbare huurders die een goede huurprijs betalen is belangrijk.

Met een beetje effort zou je een jaarlijks gemiddeld rendement van 10% kunnen halen. Wie veel skills heeft kan hier ruim boven zitten. In dit geval zou FIRE beleggen met vastgoed enigszins vergelijkbaar zijn als met aandelen. Het ligt natuurlijk wel aan je startkapitaal 😉.

Scenario 4: FIRE Beleggen met Crypto

Crypto is een van de meest risicovolle beleggingen van het moment. Het is slechts giswerk om uitspraken te doen over hoeveel rendement we met crypto kunnen behalen. Immers, het lange termijn potentieel van deze markt is nog heel pril. En van hetgeen we wel weten, zien we een extreem hoog rendement.

Laten we voor het gemak crypto scharen onder heel risicovol beleggen om snel FIRE te worden. Andere risicovolle beleggingen zijn onder meer groeiaandelen en hoog-risico leningen (P2P). Het kan nog extremer met day trading en CFD’s, maar dat is uiterst risicovol.

Het uitgangspunt is dat wij met succesvol beleggen in hoog-risico activa ±15% jaarlijks rendement behalen. Bedenk wel dat ’s werelds beste beleggers op de lange termijn ±20% halen. In dat perspectief is het optimistisch dat wij 15% halen (als Happy Investors streven we naar 12 – 14% wat serieus hoog is).

Hoeveel geld moeten wij inleggen om €750.000 vermogen te behalen bij 10% gemiddeld rendement?

Hierbij een uitwerking van scenario’s:

hoe-fire-worden-uitlegBron: Happy Investors. Onze rekentool kan je gratis downloaden via menu > gratis trainingen beleggen.

Conclusie: met een hoger rendement worden we eerder FIRE.

Tip: wat betreft crypto kan je mijns inziens het beste kiezen voor ETF’s/portfolio’s. Momenteel is er nog geen ETF waarin bijvoorbeeld 50 cryptomunten zitten. Er bestaan echter wel kant-en-klare portfolio’s die circa 20 cryptomunten tracken.

Meer hierover lees je in dit artikel over crypto portefeuille samenstellen.

Conclusie over FIRE: offers, beleggen en risico’s

Financial Independence, Retire Early is een aantrekkelijke ideologie. Het is mijns inziens voor iedereen haalbaar, mits je bereidt bent de nodige offers te maken. Zo betekent het werken aan FIRE dat je voor minimaal twintig jaar veel geld moet sparen om dit te kunnen beleggen. In een realistisch scenario kan 8% gemiddeld rendement behaald worden. Met een maandelijkse inleg van €2000 zouden we na 20 jaar een netto vermogen van €750.000 realiseren. Dit kan iets langer of iets eerder zijn.

20 jaar is een lange periode. Er kan veel gebeuren. Wellicht kom je er halverwege achter dat FIRE toch een té ambitieus doel is. Immers, wat ga je werkelijk doen wanneer je niet hoeft te werken? Het probleem ligt niet aan het werk. Het probleem bevindt zich in jouw perceptie omtrent werk. Zoek naar betekenisvol werk waar je met plezier en voldoening aan kan werken. In dat geval hoef je geen FIRE te zijn.

Natuurlijk wordt het leven makkelijker door een deel van je geld te beleggen. Geld voor je laten werken is de beste financiële keuze. Iedereen wordt beter van meer financiële vrijheid. Het geeft in ieder geval luxe, zoals bijvoorbeeld een paar dagen minder werken. Maar helemaal stoppen met werken? Voor even misschien.

Hoe denk jij over FIRE? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Reacties
Categorieën