JD.Com aandelen kopen of niet? Analyse +49,2% Groei | Happy Investors
groei-jd-com-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
09/13/2023
10 min

JD.Com aandelen kopen of niet? Analyse +49,2% Groei | Happy Investors

09/13/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van JD.com aandelen. JD.com aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over JD.Com, een grote Chinese retailer

JD.com (JD) is een van de grootste spelers in de Chinese e-commerce-industrie. Het bedrijf heeft een eigen logistieke infrastructuur die bijna het hele Chinese grondgebied bestrijkt. Het merendeel van de verkopen wordt rechtstreeks door JD.com gedaan, maar het bedrijf heeft ook een marktplaatssegment ontwikkeld, dat commissies genereert van verkopers die hun goederen op de website van het bedrijf plaatsen.

 • Ticker: JD
 • Instapprijs: $33,85
 • Richtprijs: $50,5
 • Potentieel: 49,2%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2% 

Analyse JD.com aandelen

 • De Chinese e-commercemarkt zal in de periode 2023-2027 naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11,04% en in 2027 $ 2,09 biljoen bedragen, aldus de statisticus Market Insights.
 • De bezorgmarkt van het land zal naar verwachting groeien met een CAGR van 13,39% in 2023-2028 om 238,54 miljard dollar te bereiken tegen het einde van de prognoseperiode.
 • JD.com onderhoudt exclusieve strategische partnerschappen en maakt efficiënt gebruik van het omnichannel verkoopmodel.
 • Herstel van de sector na het coronavirus: van januari tot juni 2023 werden in China meer dan 60 miljard pakketten verwerkt, een stijging van 17% j-o-j.

Waarom JD.com aandelen kopen?

Reden 1. Groei van de e-commercemarkt in China en wereldwijd

Volgens de gegevens van Statista werd de Chinese e-commercemarkt in 2022 gewaardeerd op 1,24 biljoen dollar, een stijging van slechts 3,9% j-o-j als gevolg van de effecten van COVID-19. De verwachting is dat de markt de komende jaren sneller zal groeien. Verwacht wordt dat de markt de komende jaren sneller zal groeien met een CAGR van 11,04% in 2023-2027. Tegen 2027 zal het marktvolume volgens de statisticus Market Insights $ 2,09 biljoen bedragen.jd-com-aandelen

Als e-commerceplatform verdient JD.com het grootste deel van zijn inkomsten uit de verkoop van goederen die het bedrijf zelfstandig inkoopt bij leveranciers. Hun aantal werd eind 2022 geschat op ongeveer 45.000. Ondanks zijn grote omvang heeft JD.com zijn inkomsten in een hoog tempo zien stijgen: het groeide met een CAGR van 21,1% in 2017-2022.jd-com-aandelen-kopen

Volgens Mordor Intelligence zal de groei van de e-commercemarkt leiden tot een aanzienlijke toename van de Chinese bezorgmarkt. Het analysebureau voorspelt dat de sector in de periode 2023-2028 zal groeien met een CAGR van 13,39% tot 238,54 miljard dollar aan het einde van de prognoseperiode.

JD.com's eigen bezorgings- en logistieke diensten zijn een belangrijke groeimotor voor het bedrijf, aangezien de inkomsten uit dit gebied sneller stijgen dan de inkomsten uit de verkoop van goederen. In 2017-2022 groeiden de inkomsten uit logistieke diensten en commissies van de markt met een CAGR van 42,3% tegenover 21,1% voor de kerninkomsten uit de verkoop van goederen, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.jd-com-aandelen-kopen-of-nietDus, na een tijdelijke vertraging in de Chinese e-commerce industrie veroorzaakt door een hoge 2021 basis, zal de markt naar verwachting terugkeren naar zijn typische dubbelcijferige groeipercentages in de komende jaren, wat aanzienlijke groeimogelijkheden biedt voor het bedrijf.

Reden 2. Strategische partnerschappen en nieuwe technologische diensten

Als een van de grootste handelsplatformen in China heeft JD.com een aanzienlijk partnerbestand, wat het bedrijf helpt om zijn klantenaanbod te verbeteren en concurrentievoordelen te behalen ten opzichte van andere marktspelers.

Zo heeft JD.com sinds 2014 een strategisch partnerschap met het Chinese technologiebedrijf Tencent, dat JD.com voorziet van klantenverkeer vanaf zijn Weixin-platform. Dit partnerschap heeft JD.com geholpen om het aantal klanten dat via mobiele applicaties winkelt aanzienlijk te verhogen. Medio 2022 werd de samenwerking met drie jaar verlengd.

Sinds 2016 heeft JD.com ook een geldige samenwerkingsovereenkomst met Walmart Inc, een Amerikaans e-commercebedrijf met een wereldwijd netwerk. Als onderdeel van de overeenkomst hebben beide bedrijven beloofd om gedurende acht jaar, onder bepaalde voorwaarden, concurrentie met elkaar te vermijden. Op basis van de overeenkomst heeft JD.com verschillende winkelformules gelanceerd, waaronder Sam's Club Global Flagship Store, Walmart Global Flagship Store en ASDA Flagship Store, die zich richten op de verkoop van bepaalde producten van Walmart.

JD.com wil ook uitbreiden naar de offline markt via een omnichannel model. In samenwerking met Dada (deels eigendom van JD.com) tekende het bedrijf een overeenkomst met ASUS, waardoor JD.com meer dan 150 merkwinkels opende.

Sinds 2017 heeft JD.com zijn netwerk van offline winkels die vers voedsel verkopen 7FRESH uitgebreid. Het bedrijf heeft geavanceerde supply chain- en opslagtechnologieën geïmplementeerd om de efficiëntie van de keten te maximaliseren. Daarnaast opende JD.com in 2021 de eerste offline winkel, JD MALL, om zich te specialiseren in de verkoop van goederen voor thuis.

JD.com ontwikkelt verschillende technologische diensten en initiatieven. Zo heeft het bedrijf geïnvesteerd in het JD Health-platform, dat hoogwaardige medicijnen en medische diensten aanbiedt. Het gemiddelde aantal dagelijkse consulten met artsen op het platform bedroeg in 2022 meer dan 300.000.

Dankzij strategische partnerschappen en de ontwikkeling van een omnichannel-verkoopmodel onderscheidt JD.com zich dus van een pure e-commercespeler: naast zijn kernactiviteiten heeft het bedrijf zich ontwikkeld op aanverwante gebieden, waardoor het de klantervaring kan verbeteren en de verkoop kan verhogen.

Reden 3. Herstel na het coronavirus

In 2022 werd de e-commerce en bezorgindustrie geconfronteerd met uitdagingen als gevolg van de piek in het aantal gevallen van het Omicron-coronavirus in maart, evenals de opheffing van sanitaire beperkingen aan het einde van het jaar.

Volgens gegevens van een van China's grootste koeriersbedrijven, ZTO Express, was er een toename van het aantal besmettingen nadat China zijn nultolerantiebeleid tegenover Covid-19 had ingetrokken. In dit verband hadden sommige afhaalpunten en sorteercentra te kampen met downtime, wat gevolgen had voor de timing en de mogelijkheid van expresslevering van goederen. JD.com had net als andere marktdeelnemers te kampen met de problemen.

In H1 2023 stabiliseerde de situatie. Volgens het State Postal Bureau of China werden van januari tot juni 2023 meer dan 60 miljard pakketten verwerkt, een stijging van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat duidelijk wijst op een herstel in China's e-commerce sector. De omzet van de sector zal dit jaar naar verwachting meer dan 76,6 miljard dollar bedragen, een stijging van 11,5% ten opzichte van vorig jaar.

In zijn toelichting op de resultaten van het tweede kwartaal van 2023 merkte JD.com's CFO Yang Su Shan op dat de omzet en marges van het bedrijf in de verslagperiode de verwachtingen van het management overtroffen.

Terwijl de COVID-19 pandemie afnam en de beperkingen op het coronavirus werden opgeheven, versnelde de Chinese e-commerce-industrie haar groei, zoals blijkt uit het toenemende aantal verwerkte pakketten. Tegen deze achtergrond zou JD.com in 2023 sterke resultaten kunnen laten zien.

Reden 4. Ondergewaardeerde Chinese aandelenmarkt

De politieke spanningen tussen China en de VS zijn de afgelopen jaren toegenomen. De handelsoorlog tussen de twee landen begon in 2018. Volgens analisten is dit te wijten aan de poging van de VS om zijn economische positie te behouden en de politieke invloed en economische groei van China in te dammen. In dit verband is er steeds meer discussie over mogelijke beperkingen voor Amerikaanse investeringen in Chinese bedrijven. Zo heeft de Amerikaanse president Joe Biden onlangs een wet ondertekend die Amerikaanse investeringen beperkt in Chinese bedrijven die te maken hebben met de productie van halfgeleiders, micro-elektronica, enz.

Ondertussen vertoont China een post-COVID herstel, maar in een langzamer tempo dan analisten hadden verwacht. Daarnaast hebben de stijgende jeugdwerkloosheid en zwakke cijfers uit de vastgoedsector ook een negatief effect op de investeringen in de economie.

Tegen de achtergrond van deze twee factoren is de Chinese aandelenmarkt het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald en Chinese aandelen worden momenteel erg goedkoop verhandeld. Zo is de Hang Seng-index, die de top 40 bedrijven volgt die op de beurs van Hongkong worden verhandeld, sinds begin 2023 met 22,7% gedaald.aandelen

Er zijn echter positieve factoren die kunnen bijdragen aan een verbetering van de situatie. Zo ontmoette de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in juni en juli de Chinese ministers van Buitenlandse Zaken Qin Gang en Wang Yi. De partijen bereikten een aantal algemene overeenkomsten, waarvan de belangrijkste was dat de banden tussen de VS en China opnieuw werden aangehaald. Bovendien heeft de Chinese regering zich actief ingespannen om de economische groei te stimuleren: het vergemakkelijken van consumentenkrediet om de aankoop van een auto aan te moedigen, het bouwen van meer betaalbare huizen voor jongeren, het ondersteunen van de bouw van oplaadpunten voor elektrische voertuigen en het aanmoedigen van lokale overheden om voedsel-, muziek- en sportfestivals te organiseren om toeristen aan te trekken. De Centrale Bank van China heeft onlangs haar belangrijkste rentetarief verlaagd naar 3,45%, wat ook zou moeten helpen om de economische groei te stimuleren.

De verbetering van de betrekkingen tussen de VS en China en/of de terugkeer van de Chinese economie naar haar eerdere groeicijfers kunnen de aandelenkoersen van Chinese bedrijven, waaronder JD.com, dus ondersteunen.

Financiële analyse JD.com aandelen

De financiële resultaten van JD.com over de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $149,17 miljard, een daling van 1,66% ten opzichte van 2022.
 • EBITDA steeg van $4,87 miljard naar $5,64 miljard. De EBITDA-marge steeg van 3,21% naar 3,78%.
 • De nettowinst bedroeg $3,07 miljard tegen $1,51 miljard vorig jaar. De nettomarge steeg van 0,99% naar 2,06%.

De winst verbeterde in de afgelopen 12 maanden, dankzij een hogere vraag naar alle producten en diensten van JD.com, wat ook tot uiting kwam in de resultaten van H1 2023.aandelen-groei-jd-comDe financiële resultaten van JD.com in H1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet daalde met 3,32% op jaarbasis, van $75,73 miljard naar $73,21 miljard.
 • EBITDA steeg van $1,98 miljard naar $2,74 miljard. De EBITDA-marge steeg van 2,61% naar 3,75%.
 • De nettowinst bedroeg $1,77 miljard vergeleken met $207 miljoen een jaar eerder.groei-aandelen-jd-com
 • In de afgelopen 12 maanden daalde de operationele kasstroom van $8,38 miljard in 2022 naar $7,20 miljard.
 • De vrije kasstroom daalde de afgelopen 12 maanden van $5,16 miljard naar $4,60 miljard.

De operationele en vrije kasstromen daalden vooral door de waardevermindering van de yuan ten opzichte van de dollar. In yuan stegen de operationele en vrije kasstromen, voornamelijk door een stijging van de nettowinst, een daling van de kapitaaluitgaven en een positief effect op de vorderingen op JD Baitiao.jd-com-aandelen-groei

Het bedrijf heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld is $10,06 miljard.
 • Kasequivalenten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $32,42 miljard.

Dit niveau van schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van JD.com aan. Opmerkelijk is ook de hoge kasreserve, waardoor het bedrijf nieuwe projecten kan lanceren en kan deelnemen aan fusies en overnames zonder aanzienlijke externe financiering.

Waardering JD.com aandelen

JD.com wordt verhandeld tegen een korting op het sectorgemiddelde EV/Sales - 0,20x, EV/EBITDA - 0,96x, P/FCF - 7,84x, Fwd P/E - 9,86x. Naar onze mening handelt het bedrijf goedkoop ten opzichte van sectorgenoten in de VS, voornamelijk vanwege de kwesties die zijn opgesomd in Reden #4.groeiaandelen-jd-com

Het gemiddelde koersdoel van de 11 grootste investeringsbanken van Wall Street is $ 53,9 per aandeel. Volgens onze consensus is het aandeel ondergewaardeerd op basis van de gemiddelde multiples in de sector; de reële marktwaarde is $50,5, wat een opwaarts potentieel van 49,2% inhoudt.aandelengroei-jd-com

Belangrijkste risico's JD.com aandelen kopen

 • Mogelijke vertraging in de Chinese e-commercemarkt. Als de markt niet het verwachte tempo van snelle groei laat zien, wordt het moeilijk voor JD.com om de dubbelcijferige omzetgroei vast te houden, wat een negatieve invloed kan hebben op het beleggerssentiment ten aanzien van het aandeel.
 • Mogelijke nieuwe uitbraken van het coronavirus kunnen leiden tot uitval bij de afhaalpunten of distributiecentra van het bedrijf, wat een negatieve invloed kan hebben op het volume van de verwerkte pakketten en dus op de financiële resultaten van het bedrijf.
 • Mislukte fusies en overnames. Zoals eerder opgemerkt, heeft het bedrijf een liquiditeitsreserve voor fusies en overnames. Als het overnamedoelwit niet succesvol wordt ingebouwd in de perimeter van JD.com, kan de investering tevergeefs zijn, wat een negatieve invloed zou hebben op de houding van beleggers ten opzichte van het aandeel.
 • Spanningen tussen China en de VS kunnen de liquiditeit van de hele Chinese aandelenmarkt negatief beïnvloeden. Als de spanningen escaleren, zullen Amerikaanse beleggers hun investeringen in Chinese bedrijven terugschroeven, waardoor Chinese aandelen zullen stagneren of in waarde dalen.

En, wat denk jij? JD.com aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën