ZTO Express aandelen kopen? Analyse +35,5% Groei | Happy Investors
aandelen-zto-express
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
09/20/2023
9 min

ZTO Express aandelen kopen? Analyse +35,5% Groei | Happy Investors

09/20/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van ZTO Express  aandelen. ZTO Express  aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over ZTO Express, China´s grootste expresbezorger

ZTO Express (ZTO) is een toonaangevend koeriersbedrijf in China. Via zijn eigen logistieke netwerk en dat van partners levert ZTO Express binnenlandse en internationale leveringsdiensten en aanverwante diensten. Op 31 december 2022 bestond het infrastructuurnetwerk van het bedrijf uit 98 sorteerhubs met 458 automatiseringslijnen en meer dan 3.750 lijntransportroutes.  Het logistieke netwerk van ZTO Express beslaat meer dan 99% van de steden en provincies in China.

 • Ticker: ZTO
 • Instapprijs: $23,9
 • Richtkoers: $35,3
 • Potentieel: 47,7%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Middelmatig
 • Positiegrootte: 2%

Analyse ZTO Express aandelen

 • De Chinese e-commercemarkt zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 11,04% in 2023-2027. Tegen het einde van de prognoseperiode zal het marktvolume volgens de statisticus Market Insights $ 2,09 biljoen bedragen.
 • De Chinese bezorgmarkt zal in de periode 2023-2028 naar verwachting groeien met een CAGR van 13,39% en aan het einde van de prognoseperiode een waarde van 238,54 miljard dollar bereiken.
 • Herstel van de sector na het coronavirus: van januari tot juni 2023 werden in China meer dan 60 miljard pakketten verwerkt, een stijging van 17% j-o-j.
 • Hoge operationele efficiëntie: ZTO Express laat een hogere omzetgroei zien dan kosten.
 • Het bedrijf implementeert een aandeleninkoopprogramma met het resterende geautoriseerde bedrag van 2,65% van de marktwaarde.

Waarom ZTO Express aandelen kopen?

Reden 1. Groei van de Chinese markten voor e-commerce en bezorging

ZTO Express biedt 24-72 uur expressdiensten aan in China. De belangrijkste doelmarkten van het bedrijf zijn de e-commerce-industrie in China, maar ook in het buitenland, waar de levering kan worden uitgevoerd via de infrastructuur van het bedrijf.

Volgens Statista werd de Chinese e-commercemarkt in 2022 geschat op $1,24 biljoen, een stijging van slechts 3,9% jaar-op-jaar als gevolg van de effecten van COVID-19. In de periode 2023-2027 zal de markt naar verwachting groeien met een hogere CAGR van 11,04% tot $ 2,09 biljoen aan het einde van de prognoseperiode, aldus Market Insights.zto-express

Volgens Mordor Intelligence zal de groei van de e-commercemarkt zorgen voor een aanzienlijke toename van de Chinese bezorgmarkt. Het analysebureau voorspelt dat de sector in de periode 2023-2028 zal groeien met een CAGR van 13,39% en aan het eind van de prognoseperiode $238,54 miljard zal bedragen. Koeriers expresbezorging was de snelst groeiende categorie van diensten met een jaar-op-jaar groei van 10% tegen het einde van 1H 2023, volgens Fitch.

Er moet worden opgemerkt dat de Chinese markt voor expresbestellingen momenteel een consolidatieproces doormaakt waarbij het aantal kleine spelers afneemt, terwijl hun marktaandelen worden overgenomen door grotere en technologisch meer geavanceerde bedrijven, waaronder ZTO Express.

De onderstaande grafiek laat zien dat het bedrijf van 2011 tot 2022 zijn marktaandeel in termen van pakketvolume heeft vergroot van 7,6% tot 22,1%, waarmee het de grootste speler in de Chinese expresbezorgingsindustrie is geworden.zto-express-aandelenHet is belangrijk om op te merken dat het voor kleine spelers steeds moeilijker wordt om te concurreren met de top-6 spelers in de markt voor expresbezorging, aangezien deze laatste over een uitgebreide infrastructuur en moderne gedigitaliseerde bedrijven beschikken. Voor kleinere bedrijven is het moeilijk om diensten van vergelijkbare kwaliteit te leveren en tegelijkertijd een acceptabele marge aan te houden, waardoor hun marktaandeel volgens McKinsey zal blijven afnemen.

Volgens de prognose van ZTO Express voor 2023 is het bedrijf van plan om zijn marktaandeel verder te vergroten met ten minste 1,5%.

De groei van de Chinese e-commercemarkt in het algemeen en het groeiende aandeel van ZTO Express in de markt voor expresbezorging kunnen dus een positieve invloed hebben op de financiële resultaten van het bedrijf in toekomstige verslagperioden.

Reden 2. Herstel van de post-coronavirusindustrie

De Chinese e-commercemarkt vertoonde in 2022 een lage groei, wat ook gevolgen had voor de expressector en de financiële prestaties van ZTO Express.

In een toelichting op de resultaten van het bedrijf in 2022 merkte het management op dat de vertraging te wijten was aan een uitbraak van de omicron-variant van het coronavirus in maart 2022 en de afschaffing van het nultolerantiebeleid voor coronavirus eind 2022.

Volgens ZTO Express was er na het opheffen van de sanitaire beperkingen door China een toename van het aantal infecties, wat leidde tot stilstand van sommige afhaalpunten en sorteercentra en invloed had op de timing en mogelijkheid van goederenleveringen.

Tegelijkertijd toonden de resultaten van ZTO Express voor Q1 2023 aan dat de markt een opleving doormaakt, aangezien het volume van de door het bedrijf verwerkte pakketten met 20,5% steeg op jaarbasis.

Tegelijkertijd lieten de resultaten van ZTO Express voor het tweede kwartaal van 2023 een opleving van de markt zien, aangezien het aantal pakketten dat door het bedrijf werd verwerkt met 24% steeg op jaarbasis.

In zijn commentaar op de resultaten van Q1 2023 zei Mason Lai, CEO van ZTO Express, dat hij verwachtte dat de expressector tot het einde van het jaar gestaag zou groeien. In dit verband verhoogde het management van het bedrijf zijn prognose voor het aantal pakketten in 2023 naar 29,27-30,24 miljard, wat een jaar-op-jaar groei van 20%-24% inhoudt.

 Lai merkte op dat het bedrijf, ondanks de zwakke marktomstandigheden, goede resultaten liet zien in het tweede kwartaal van 2023.

Chinese overheidsstatistieken stemmen ook optimistisch over de toekomstige resultaten van de sector. Volgens het State Postal Bureau of China werden van januari tot juni 2023 meer dan 60 miljard pakketten verwerkt in het land, een stijging van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van de sector zullen naar verwachting uitkomen op 76,6 miljard dollar, een stijging van 11,5% op jaarbasis.

Met het einde van de pandemie en de vermindering van de coronavirusbeperkingen in China is de expressector stabieler geworden, waardoor het aantal verwerkte pakketten is gestegen. Tegen deze achtergrond kan ZTO Express solide resultaten laten zien in 2023.

Reden 3. Behoud van hoge operationele efficiëntie

Ondanks zijn leidende positie op de Chinese markt voor expresbezorging laat ZTO Express een hoge omzetgroei zien. Het is ook belangrijk om op te merken dat de inkomsten van het bedrijf recentelijk sneller zijn gestegen dan de bedrijfskosten.

Zo zijn bijvoorbeeld de bezorgkosten per pakket gedurende vier kwartalen ongeveer gelijk gebleven, voordat ze in het tweede kwartaal van 2023 een aanzienlijke daling lieten zien.zto-express-analyse

 De kosten van inkomsten stegen langzamer dan de inkomsten tegen het einde van 2022, evenals in het tweede kwartaal van 2023.

zto-express-groeianalyseDe operationele efficiëntie van ZTO Express wordt ondersteund door verschillende bedrijfsinitiatieven. Zo heeft ZTO Express de afgelopen jaren het aantal vrachtwagens met grote opleggers van 15-17 meter consequent verhoogd. Hun aandeel in de bedrijfsvloot is gestegen van 39% in 2016 naar 88% in 2022. Daarnaast heeft ZTO Express zijn eigen model van een gestroomlijnde aluminium trailer gepatenteerd, waardoor de capaciteit, het gewicht en de aerodynamische eigenschappen zijn toegenomen. Het nieuwe ontwerp hielp het bedrijf om de energie-efficiëntie van zijn logistieke netwerk te verbeteren, zoals de grafiek hieronder laat zien:

zto-express-aandelen-kopenDe strakke beheersing van de bedrijfskosten geeft ZTO Express dus een concurrentievoordeel, waardoor het bedrijf zijn marges kan vergroten en zijn marktaandeel kan blijven uitbreiden.

Reden 4. Terugkoopprogramma

ZTO Express heeft een aandeleninkoopprogramma dat loopt tot 30 juni 2024 en dat het bedrijf de mogelijkheid biedt om voor $1,5 miljard aan aandelen in te kopen.

Tegen het einde van het tweede kwartaal van 2023 had het bedrijf voor $ 0,97 miljard aan terugkopen uitgevoerd. Het resterende geautoriseerde bedrag van het programma is dus ongeveer $0,53 miljard, of 2,71% van de marktkapitalisatie van het bedrijf.

Financiële analyse ZTO Express aandelen

ZTO Express publiceert zijn jaarrekening in yuan. De financiële resultaten van het bedrijf in de afgelopen 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg ¥ 36,50 miljard, een stijging van 6,30% op jaarbasis.
 • De aangepaste EBITDA steeg van JPY 11,29 miljard naar JPY 12,28 miljard. De aangepaste EBITDA-marge steeg van 32,88% naar 33,65%.
 • De nettowinst bedroeg ¥7,58 miljard tegen ¥6,81 miljard in 2022. De nettomarge steeg van 19,83% naar 20,77%.

aandelen-zto-express-kopenDe omzet en winst stegen door een toename van het aantal orders en de prijs per order, wat ook van invloed was op de financiële resultaten van H1 2023. Het bedrijf noteerde een stijging van de verkoop van accessoires, met name thermisch papier, met 12,5%.zto-express-aandelen-kopen-analyse

De financiële resultaten van ZTO Express in H1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 13,05% j-o-j van ¥ 16,56 miljard naar ¥ 18,72 miljard.
 • De aangepaste EBITDA steeg van ¥ 4,89 miljard naar ¥ 7,02 miljard. De aangepaste EBITDA-marge steeg van 29,55% naar 37,48%.
 • De nettowinst bedroeg ¥ 2,53 miljard, vergeleken met ¥ 1,76 miljard een jaar eerder.
 • In de afgelopen 12 maanden daalde de operationele kasstroom licht tot ¥ 11,46 miljard, van ¥ 11,48 miljard in 2022.
 • De vrije kasstroom daalde van ¥ 4,07 miljard naar ¥ 3,38 miljard.

De operationele kasstroom bleef op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar, terwijl de vrije kasstroom daalde, voornamelijk door hogere investeringen.

analyse-zto-express

ZTO Express heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld bedraagt ¥ 12,92 miljard.
 • Kasequivalenten en financiële kortetermijninvesteringen zijn goed voor ¥ 13,53 miljoen.

Dit niveau van schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van het bedrijf aan. Opmerkelijk is ook de hoge kasreserve, waardoor het bedrijf nieuwe projecten kan lanceren en kan deelnemen aan fusies en overnames zonder aanzienlijke externe financiering.

Waardering ZTO Express aandelen

ZTO Express wordt verhandeld tegen een korting ten opzichte van het sectorgemiddelde: EV/Sales - 0,55x, EV/EBITDA - 2,13x, Fwd P/E - 11,93x, P/FCF - 14,22x. De discount is te wijten aan het feit dat het bedrijf actief is op de Chinese markt, die nog steeds een onzekere factor is door de spanningen tussen China en de VS en door een langzamer dan verwacht herstel van de pandemie.analyse-aandelen-zto-expressHet gemiddelde koersdoel van de vier grootste investeringsbanken van Wall Street is $ 38,6 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van sectorgemiddelde en historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $ 35,3, wat een opwaarts potentieel van 47,7% impliceert.aandelen-kopen-zto-express

Belangrijkste risico's ZTO Express aandelen kopen

Mogelijke vertraging in China's e-commerce markt. Als de markt niet het verwachte tempo van snelle groei laat zien, zal het moeilijk worden voor ZTO Express om de dubbelcijferige omzetgroei vast te houden, wat een negatieve invloed kan hebben op het beleggerssentiment ten opzichte van het bedrijf.

 • Stijgende brandstofprijzen. Transportkosten maken ongeveer de helft uit van de kosten van ZTO Express voor een pakketlevering. Bij een stijging van de brandstofprijzen kan het bedrijf te maken krijgen met hogere kosten, wat de marges negatief zou beïnvloeden.
 • Mogelijke nieuwe uitbraken van het coronavirus kunnen leiden tot downtime in de afhaalpunten of distributiecentra van het bedrijf, wat een negatieve invloed kan hebben op het volume van de verwerkte pakketten en de financiële resultaten van het bedrijf.

En, wat denk jij? ZTO Express  aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën