10x Nieuwe IPO in 2023: van Instacart tot Reddit | Happy Investors
Groeiaandelen
Happy Investors
Groeiaandelen
01/12/2023
4 min

10x Nieuwe IPO in 2023: van Instacart tot Reddit | Happy Investors

01/12/2023
4 min

Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom24, belicht 10 grote bedrijven die van plan zijn in 2023 naar de beurs te gaan nu de marktvolatiliteit afneemt. In dit artikel belichten we 10 nieuwe IPO's in 2023.

In 2022 stelden veel grote bedrijven hun beursgang uit vanwege de hoge marktvolatiliteit te midden van hoge inflatie en stijgende rente, maar deze pauze kan bedrijven helpen zich voor te bereiden op een mogelijke publieke lancering in 2023. De laatste Amerikaanse inflatiecijfers voor oktober 2022 waren lager dan verwacht, wat de druk op groeiaandelen gedeeltelijk heeft weggenomen en in het algemeen zou kunnen leiden tot een vertraging van de renteverhogingen door de Fed, wat ook een IPO-venster in 2023 zou kunnen openen.

Er moet echter waarschijnlijk aan nog meer economische voorwaarden worden voldaan voordat bedrijven weer het vertrouwen krijgen om hun beursgang te lanceren. Eerst en vooral is er de dalende inflatietrend, aangezien de Fed de rente verhoogt tegen een achtergrond van hoge inflatie, wat de waardering van bedrijven uit de groeisector negatief beïnvloedt te midden van druk op toekomstige verdisconteerde winsten. Met andere woorden, ervan uitgaande dat de obligatierente op lange termijn begint te dalen, zou de versoepeling van de Fed kunnen leiden tot het einde van de rotatiecyclus van groeiaandelen naar waarde. Dit alles zou de marktvolatiliteit kunnen verminderen en de belangstelling van de markt voor beursintroducties kunnen herstellen.

Bovendien is het ook belangrijk dat de VIX (volatiliteitsindex) onder de 20 daalt om het IPO-venster te openen, want als deze boven de 20 staat, hebben bedrijven het historisch gezien moeilijk met de prijsstelling vanwege de hoge volatiliteit. In dat scenario kunnen het bedrijf en de underwriters geen 'eerlijke' prijs vaststellen waartegen het bedrijf interessant zal zijn voor beleggers en het juiste kapitaal zal aantrekken, met als mogelijk gevolg dat het bedrijf zijn beursgang voor onbepaalde tijd uitstelt. Het is dus cruciaal dat de VIX onder de 20 staat - en daar blijft.

Dit alles samen zou de belangstelling van bedrijven voor beursintroducties en de belangstelling van beleggers voor speculatieve beleggingen kunnen terugbrengen. Terwijl we vooruitkijken naar een betere toekomst voor bedrijven die naar de beurs gaan, zijn dit de aandelen die Maxim Manturov, hoofd beleggingsonderzoek bij Freedom24, heeft geselecteerd als de meest interessante vooruitzichten in 2023.

Stripe

Een van de snelst groeiende fintech-bedrijven, dat laatst werd gewaardeerd op $ 74 miljard (£ 62 miljard). Stripe is actief in meer dan 120 landen, en hun klanten zijn onder meer Zapier, Slack, Google, Instacart, Amazon en Shopify. Het bedrijf zelf staat bekend om zijn diensten, die variëren van belastinghulp tot "koop nu, betaal later" regelingen.

Klarna

Een Zweeds fintechbedrijf dat online financiële diensten aanbiedt zoals online winkelbetalingen, directe betalingen en betalingen na aankoop. De laatste waardering van het bedrijf bedroeg 6,7 miljard dollar (5,6 miljard pond).

Chime

Sinds de lancering in 2012 is Chime uitgegroeid tot een van de snelst groeiende financiële technologieplatforms in de VS. Chime exploiteert een volledig mobiel bankplatform en biedt veel van de diensten van traditionele banken zonder de noodzaak van filialen of fysieke locaties, terwijl het ook rekeningen-courant aanbiedt zonder maandelijkse kosten.

Instacart

Instacart, een van de populairste boodschappenbezorgdiensten, heeft een complex logistiek systeem opgebouwd dat overeenkomsten omvat met meer dan 500 detailhandelaren die meer dan 40.000 winkels in meer dan 5500 steden in de VS en Canada bestrijken. Het bedrijf werd het laatst gewaardeerd op 24 miljard dollar (20 miljard pond).

Stripe, Klarna, Chime, Instacart, allen behoren ze tot populaire IPO aandelen die u wilt blijven volgen. Dit soort bedrijven hebben de potentie om een duurzaam concurrentieel voordeel te maken en behouden. Anderzijds is de concurrentie en innovatiegraad hoog. Dit betekent dat het risicoprofiel hoger is, en daarmee ook het potentieel rendement. Pas uw strategie aan op basis van uw eigen beleggingsstrategie.

Tip: om risico te spreiden kunt u ook een IPO ETF bekijken. Let er echter op dat iedere vorm van IPO een hoger risicoprofiel kent. Download onze gratis IPO tools voor meer inspiratie hoe wij hiermee omgaan.

Databrics

Databrics is misschien wel een van de beste nieuwe IPO's voor 2023. Een start-up die software heeft ontwikkeld om big data snel te verwerken en klaar te maken voor analyse. Het bedrijf heeft een klantenbestand van meer dan 5000 klanten, waaronder CVS Health, Comcast, Condé Nast en Nationwide. Het bedrijf werd het laatst gewaardeerd op 38 miljard dollar (31 miljard pond). Er is geduchte concurrentie voor Databrics, zoals Snowflake, Alteryx, en diverse andere bedrijven. Kan dit bedrijf op de lange termijn een verschil maken?

Discord

Een gratis platform voor tekst-, audio- en videochatten. De app, gericht op gamers, werd nog populairder tijdens de pandemie. In 2021 wilde Microsoft het bedrijf kopen voor $10 miljard (£8,3 miljard), maar het management van Discord wees de deal af. Het bedrijf werd het laatst gewaardeerd op 17 miljard dollar (14,2 miljard pond).

Reddit

Een populaire online gemeenschap met een verscheidenheid aan threads om verschillende onderwerpen te bespreken. In januari 2021 had het meer dan 50 miljoen actieve gebruikers en het bedrijf werd het laatst gewaardeerd op $10 miljard. Reddit is een populaire nieuwe IPO die haar beursintroductie in 2023 kan realiseren. Het zou niet het eerste contentplatform zijn. Bekijk ook eens de aandelen van Nerdwallet, GoodRx, en meer contentplatformen.

Plaid

Stelt klanten in staat hun bankrekeningen te koppelen aan andere apps om efficiënter geld over te maken en betalingen te verrichten. Begin 2020 tekende Plaid een fusieovereenkomst van 5,3 miljard dollar (4,4 miljard pond) met Visa. De overname viel echter slechts enkele maanden later af. Het bedrijf werd in 2021 voor het laatst gewaardeerd op $13,4 miljard (£11,2 miljard).

Impossible Foods

Impossible Foods is mogelijk een nieuwe IPO voor 2023. Een fabrikant van plantaardige vervangers voor vlees-, zuivel- en visproducten. Zijn producten zijn verkrijgbaar in meer dan 20.000 kruidenierswinkels en 40.000 restaurants wereldwijd. De laatste waardering van het bedrijf bedroeg 7 miljard dollar (5,8 miljard pond). Een geduchte concurrent van Beyond Meat. Verwacht hoge koersvolatiliteit voor dit soort groeiaandelen. En let goed op het verdienmodel: winstgevend of niet?

Better.Com

Een online hypotheekverstrekker die binnen 3 minuten een pre-approval geeft. Tussen 2015 en 2020 financierde Better $30,9 miljard (£25,9 miljard) aan woningleningen en bood het $7 miljard (£5,8 miljard) aan totale dekking via zijn verzekeringsdivisies.

Disclaimer: dit artikel is geschreven door Freedom24. Bekijk haar website en het artikel voor de volledige disclaimer. Gebruikte afbeeldingen zijn gepubliceerd onder de aankooprechten van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Reacties
Categorieën