8x Nieuwe IPO Aandelen 2022: Potentievolle IPO’s kopen?
8x Nieuwe IPO Aandelen 2022: Potentievolle IPO’s Analyse
23 november 2021 
11 min. leestijd

8x Nieuwe IPO Aandelen 2022: Potentievolle IPO’s Analyse

Beste Happy Investor, de meer risicovolle beleggingsstrategie van IPO’s kopen kan lucratief zijn. De vraag is alleen: welke IPO aandelen? In dit artikel vind je 8 potentievolle IPO aandelen voor 2022. Deze bedrijven gaan mogelijk naar de beurs in de nabije toekomst. Van een lekker biertje tot aan een robothond. Het zijn grote, bekende namen. Waaronder het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk tot aan grote Fintech disruptors die directe concurrentie zijn voor Adyen, Snowflake en andere grote spelers.

Op naar de potentievolle IPO’s!

Inhoudsopgave

[[showindex]]

Waarom (en waar) potentievolle IPO’s kopen?

Het kopen van IPO’s is zeer risicovol. Na beurslancering gaat de markt opzoek naar een stabiel koersniveau wat haar toekomstige intrinsieke waarde zou moeten representeren. Vaak vertonen IPO’s hetzelfde patroon: de openingsprijs schiet omhoog. De koers stijgt even, om vervolgens weer te dalen.

Meestal is het verstandig om even te wachten totdat het IPO aandeel een stabiel koersniveau heeft bereikt. Het probleem hierbij is dat sommige IPO aandelen alleen maar blijven stijgen. In dat geval loop je rendement mis.

Een manier om hiermee om te gaan is het kopen van IPO aandelen vóórdat zij naar de beursgaan. Je koopt dan tegen een uitgifteprijs. Vaak, maar niet altijd, ligt deze lager dan de openingsprijs. In dat geval sta je op positief rendement. Er is echter wel een lockdown-periode. Dit houdt in dat je het aandeel pas na drie maanden kan verkopen. Derhalve is het nog altijd van belang dat je de beste IPO aandelen koopt tegen een gunstige uitgifteprijs.

Meer weten over hoe dit werkt lees je in deze Freedom24 review.

Nieuwe IPO aandelen begin 2022: grote namen met potentie

ipo-aandelen-analyses

Voor begin 2022 worden enkele grote IPO’s verwacht. In dit artikel bespreken we de te verwachtte IPO’s van de volgende bedrijven:

  1. Starlink (SpaceX, van Elon Musk)
  2. Stripe
  3. Reddit (en haar Reddit Army)
  4. Klarna
  5. Chime
  6. Brewdog
  7. Boston Dynamics (potentievol)
  8. Databricks (concurrent Snowflake)

Dit zijn bekende namen met ieder haar voor- en nadelen. Meest interessant voor speculanten is de potentiële IPO van Starlink. Alles waar Elon Musk mee wordt geassocieerd doet het goed op de beurs. Althans, in deze beursfase waar vooral euforie en speculatief gedrag heerst. Daar kunnen we een mening over hebben. Of we trachten ervan te profiteren. In dit laatste geval bevinden we ons echter wel op een gevaarlijk pad.

Hieronder behandelen we kort de nieuwe IPO’s voor 2022. Laten we bekijken of dit potentievolle IPO’s zijn die we zouden willen kopen.

Note: deze IPO’s kunnen we vóór beursgang kopen via Freedom24. Ik vind dit een mooi platform, mede omdat ze ook meer aandelen/ETF’s bieden dan DEGIRO en eToro. En uniek aan hen is dat je er IPO’s kan kopen. Als je hieraan wilt beginnen kan dat slim zijn, maar let wel op de transactiekosten van 5% bij IPO’s (bij aandelen is het goedkoper) en de minimale inleg van $2000 per IPO.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

1. Starlink (SpaceX) IPO Analyse

potentievolle-ipos

Starlink is van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. In 2020 zijn Starlink en SpaceX opgesplitst. Haar missie is om een satellietcommunicatiesysteem op te bouwen om de wereld te voorzien van (snel) internet. Dit project is in volle gang. Klanten kunnen reeds de apparatuur kopen voor 500 dollar en een maandelijks tarief van 100 dollar voor internetconnectie. Met name in afgelegen gebieden is deze oplossing interessant.  

Starlink is niet het enige bedrijf met grote ambities. Haar directe concurrenten zijn onder meer Iridium Communications en AST SpaceMobile.

Behoort Starlink tot de beste IPO's voor 2022?

Als je het mij vraagt zit er ook hier weer veel toekomstmuziek en speculatie in. Zo verwachten analisten van Morgan Stanley dat Starlink pas in 2033 break-even draait. Aan de andere kant: waar Elon zich bevindt gebeuren wonderen. Juist deze emotie leidt ook momenteel tot speculatie op de beurs (Tesla, Dogecoin, …).

De vraag zal zijn tegen welke waardering Starlink naar de beurs gaat.

Heb je geen geduld? Bekijk dan eens de ARK Space Exploration & Innovation ETF. Dit fonds richt zich op aandelen binnen de ruimtevaart. Bekijk de holdings en je haalt er inspiratie uit. Lees hier meer over de voor- en nadelen van beleggen in ARK ETF’s.

2. Stripe IPO Analyse

De IPO van Stripe kan interessant zijn. Men had verwacht dat de beursgang in 2021 zou zijn, maar wellicht in 2022. Dit bedrijf is een grote concurrent van Adyen. Stripe werkt aan de online infrastructuur voor betalingen. De markt is enorm, maar zo ook de concurrentie. Naast Adyen zijn ook andere bedrijven waaronder Square en PayPal een concurrent.

Stripe IPO aandelen kunnen beslist interessant zijn omwille haar potentie. De markt zal ongetwijfeld blijven groeien in de aankomende jaren. Er zijn nog steeds veel mensen die niet tot nauwelijks online betalen. En het rendementspotentieel is daarbij dus aantrekkelijk. Het is echter wel de vraag tegen welke beurswaardering Stripe haar IPO lanceert.

3. Reddit IPO Analyse

beste-ipo-2022

Als belegger heb je wellicht al gehoord van Reddit. Dit is een van de grootste Social Media platformen ter wereld. Ze staan zelfs in de top 20 meest bezochte internetwebsites. Daarbij is de verwachting dat zij meer gebruikers blijft krijgen. En dat is lucratief. Zo verdient Reddit geld aan advertenties en dergelijke. De winst in Q1 en Q2 van 2021 was circa 100 miljoen dollar. Men verwacht een sterke groei in 2022.   

Of Reddit een potentievolle IPO is ligt aan haar beurswaardering. Dit zou kunnen oplopen van 10 tot 15 miljard, wat hoog is in vergelijking tot de gerealiseerde winst. Maar wellicht komt hier de “Reddit Army” in actie om het aandeel in recordtempo sky high te sturen. In deze marktomstandigheden is alles mogelijk…

Interessant: op 5 november 2021 is Nerdwallet naar de beurs gegaan. Dit bedrijf toont enige vergelijkingen met Reddit. Je zou het in de gaten willen houden als je in de Reddit IPO geïnteresseerd bent.

4. Klarna IPO Analyse

Klarna is een Zweedse fintech onderneming met de slogan: Shop nu. Betaal later. Zonder rente stelt het klanten in staat om haar producten op een later tijdstip te betalen. Dit principe werkt hetzelfde als Afterpay. De verwachtingen van Klarna, die een waardering van 45 miljard heeft, zijn hoog. Anderzijds is de concurrentie eveneens groot.

Tip: een vergelijkbare IPO tot Klarna is die van Affirm. Op 15 Januari 2021 was haar IPO. Vanaf dat moment is de koers met -55% gedaald, om vervolgens weer te stijgen naar +40% vanaf de IPO prijs.

beleggen-bij-financial-freedom

5. Chime IPO Analyse

beste-ipo-aandelen

Chime is een digitale bank die zichzelf positioneert als “Banking with no hidden fees and fee-free overdraft up to $200”. Chime is een technologie bedrijf. Het bank gedeelte wordt gedaan door Bancorp Bank of Stride bank.

Ook Chime is een potentievol IPO aandeel met snelgroeiende mogelijkheden. De wereld van online transacties neemt zeer sterk toe, wat tevens relevant is voor bovenstaande IPO aandelen. Volgens Reuters kan de IPO van Chime oplopen tot een waardering van $30 miljard.

Chime zou prima kunnen behoren tot de potentieel beste opkomende aandelen in 2022.

6. Brewdog IPO Analyse

beste-ipo-kopen

De Schotse bierbrouwer Brewdog is uitgegroeid tot een grote speler binnen de wereld van bieren. Tijdens een weekendtripje naar London heb ik een aantal Brewdog cafés mogen ervaren. Gelukkig kan ik mij er nog wat van herinneren.

Zonder gekheid: ze maken heel lekker bier en hebben een sterk marketingconcept. En het werkt. In 2020 was de winst $484 miljoen. In 2021 is het resultaat uiteraard deels afhankelijk van de covid-19 situatie.

Een voordeel aan Brewdog als potentieel beste IPO voor 2022 is dat zij al reeds winst maken. Dit verlaagt het risico in vergelijking tot bovenstaande groeiaandelen (die meestal verlies maken).

Een vergelijkbaar aandeel is die van concurrent Boston Beer Company (SAM). Het aandeel is in 2021 sky high gegaan, om vervolgens een flinke correctie van -65% te ervaren. En op moment van schrijven blijft de koers dalen. Dit heeft echter vooral te maken met de extreme koersstijging ten gevolge van hype. De correctie is meer dan gezond, en ook nodig.

Word jij al dorstig bij het denken aan de Brewdog IPA… uhh… ik bedoel IPO 😉.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken


7. Boston Dynamics IPO Analyse

Een zeer potentievolle IPO is die van Boston Dynamics. Je kent dit bedrijf waarschijnlijk van haar robot hond die zeer behendig is. Dit bedrijf werkt sinds 1992 aan robotica. Zij is eerder overgenomen door Alphabet (2013), Softbank (2017) en recentelijk door Hyundai (2021) voor $1,1 miljard.

Er is nog niet veel bekend over de financiële situatie. Naar verluidt heeft Boston Dynamics enkele tientallen miljoenen omzet. Zij genereert dit uit haar robots genaamd “Spot” en “Stretch”. Dit is nog te weinig om interessant te zijn. Toch kan deze IPO een uitstekende lange termijn belegging zijn omwille de kennis en ervaring van robotica. Dit is een competitief voordeel binnen een snelgroeiende markt.

Mogelijk dat deze potentievolle IPO een leuke intrede gaat maken. Het risico is alleen erg hoog, gezien de lage omzet en behoorlijke waardering. Het kan daarom slim zijn om dit aandeel te volgen en te kopen wanneer de koers terugzakt.

8. Databricks IPO Analyse

Het laatste potentievolle IPO aandeel voor 2022 is Databricks. Dit bedrijf is een Data en AI platform. Dit kan bedrijven talloze inzichten geven in bijvoorbeeld productie, verkopen en financiën. De grootste, vergelijkbare concurrent is Snowflake. Ook andere bedrijven zoals Alteryx bevinden zich in deze snelgroeiende markt.

Databricks is opgericht in 2013 en sindsdien zeer snel gegroeid naar een omzet van > $450 miljoen in 2021. Men verwacht dat het bedrijf circa $28 miljard waard is. In vergelijking: Snowflake heeft een omzet van $850 miljoen met een beurswaarde van $107 miljard. Dit betekent onder meer een P/S-ratio van 125. Een zeer extreme financiële waardering die vergelijkbaar is met de dot.com-crisis. Het grote verschil is echter wel dat Snowflake een werkend verdienmodel heeft, waar het in de dot.com-crisis vooral om “internet concepten” ging. Hoe dan ook: de waardering is mijns inziens te extreem, ondanks haar groeipotentie.

De potentievolle IPO van Databricks kan een interessant alternatief bieden. Juist door deze te kopen vóór de beursgang, kan een interessante aankoopprijs geven. De tijd zal het ons leren.

Bij Freedom24 kan je inschrijven tot alle genoemde IPO aandelen uit dit artikel. Let goed op de risico’s alvorens je instapt. Op moment van inschrijving zal het bedrijf ook haar Sec Fillings bekend maken. Dit is hét moment om de financiële prestaties te beoordelen.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

En, wat is jouw favoriete IPO aandeel voor 2022? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit artikel bevat geen koopadvies. Let goed op de hogere risico’s bij IPO beleggen, wat enkel geschikt is voor gevorderde beleggers

Over de schrijver
Opgevoed door een ondernemer, een master in Organisatiekunde en Strategie, en een passie voor beleggen en investeren. Mijn naam is Jorik Vermeulen, bedenker van de Happy Investors Mindset. Al jarenlang deel ik mijn filosofie over een gelukkiger leven met meer vrijheid, voldoening en financiele onafhankelijkheid. Daarbij help ik mensen om (financieel) meer succesvol te worden in Mindset & Rijkdom, met een specialisatie in lange termijn beleggen in aandelen en ETFs
Reactie plaatsen

Mis het niet: download nu gratis 

het speciale rapport voor beleggen in carbon credits voor CO2-reductie. Potentieel enorme groeimarkt met +104,13% rendement in 2021

beleggen-carbon-credits

Word Financieel Vrij!

Meer Geld? Meer Vrijheid? Meer leven? Meld je aan op de Happy Investors Community. Krijg direct toegang tot onze bewezen strategie voor succesvol lange termijn beleggen. 

arrow_drop_up arrow_drop_down