10x Nieuwe IPO Aandelen: Potentievolle IPO’s kopen?
nieuwe-ipo-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
01/14/2022
10 min

10x Nieuwe IPO Aandelen: Potentievolle IPO’s Analyse

01/14/2022
10 min

Beste Happy Investor, de meer risicovolle beleggingsstrategie van IPO’s kopen kan lucratief zijn. De vraag is alleen: welke IPO aandelen? In dit artikel vind je 10 potentievolle IPO aandelen. Deze bedrijven gaan mogelijk naar de beurs in de nabije toekomst. Van een lekker biertje tot aan een robothond. Het zijn grote, bekende namen. Waaronder het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk tot aan grote Fintech disruptors die directe concurrentie zijn voor Adyen, Snowflake en andere grote spelers.

Op naar de potentievolle IPO’s!

Inhoudsopgave

Waarom (en waar) potentievolle IPO’s kopen?

Het kopen van IPO’s is zeer risicovol. Na beurslancering gaat de markt opzoek naar een stabiel koersniveau wat haar toekomstige intrinsieke waarde zou moeten representeren. Vaak vertonen IPO’s hetzelfde patroon: de openingsprijs schiet omhoog. De koers stijgt even, om vervolgens weer te dalen.

Meestal is het verstandig om even te wachten met beleggen in een IPO totdat het aandeel een stabiel koersniveau heeft bereikt. Het probleem hierbij is dat sommige IPO aandelen alleen maar blijven stijgen. In dat geval loop je rendement mis.

Een manier om hiermee om te gaan is het kopen van aandelen vóórdat zij naar de beurs gaan. Je koopt dan tegen een uitgifteprijs. Vaak, maar niet altijd, ligt deze lager dan de openingsprijs. In dat geval sta je op positief rendement. Er is echter wel een lockdown-periode. Dit houdt in dat je het aandeel pas na drie maanden kan verkopen. Derhalve is het nog altijd van belang dat je de beste IPO aandelen koopt tegen een gunstige uitgifteprijs. In veel gevallen lukt dit niet, maar een consistente IPO strategie kan succesvol werken in goede beursjaren. Het is niet mijn tak van sport, al zijn nieuwe potentievolle IPO aandelen wel interessant!

Meer weten over hoe dit werkt lees je in deze Freedom24 review.

Nieuwe IPO aandelen: grote namen met potentie

ipo-aandelen-analyses

Voor begin 2022 worden enkele grote IPO’s verwacht. In dit artikel bespreken we de te verwachtte IPO’s van de volgende bedrijven:

  1. Starlink (SpaceX, van Elon Musk)
  2. TikTok
  3. Stripe
  4. Reddit (en haar Reddit Army)
  5. Klarna
  6. Chime
  7. Discord
  8. Brewdog
  9. Boston Dynamics (potentievol)
  10. Databricks (concurrent Snowflake)

Dit zijn bekende namen met ieder haar voor- en nadelen. Meest interessant voor speculanten is de potentiële IPO van Starlink. Alles waar Elon Musk mee wordt geassocieerd doet het goed op de beurs. Althans, in deze beursfase waar vooral euforie en speculatief gedrag heerst. Daar kunnen we een mening over hebben. Of we trachten ervan te profiteren. In dit laatste geval bevinden we ons echter wel op een gevaarlijk pad.

Hieronder behandelen we kort de nieuwe IPO’s. Laten we bekijken of dit potentievolle IPO’s zijn die we zouden willen kopen.

Note: bij de broker Freedom24 kunnen we nieuwe aandelen tegen IPO-prijs kopen. Daarnaast bieden ze ook enorm veel aandelen/ETF’s aan. Veel meer dan DEGIRO en eToro. Als je hieraan wilt beginnen kan dat slim zijn, maar let wel op de transactiekosten van 5% bij nieuwe aandelen tegen IPO-prijs (bij aandelen is het goedkoper) en de minimale inleg van $2000.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie.

ipo-beleggen

Waar vind ik IPO aandelen?

Via Freedom24 kan je nieuwe aandelen tegen IPO prijs kopen voordat zij naar de beursgaan. Het voordeel is dat je haar kan kopen tegen inschrijfwaarde, in de speculatie dat zij na beursgang meer waard is. Over het algemeen is dit echter een risicovolle strategie waarvan niet bewezen is dat het duurzaam rendement oplevert. Bovendien is het een strategie waarbij je genoeg geld nodig hebt. Immers, lukraak één IPO kopen is meestal geen succes. Doorgaans zou je minimaal meerdere IPO's moeten aankopen over een lange periode (denk aan > 5 jaar), opdat het resultaat een gemiddeld rendement benaderd. 

Een goede bron van informatie is deze pagina over nieuwe IPO aandelen.

Een tweede tactiek is om IPO aandelen eerst lange tijd te volgen. Vaak zien we een koersexplosie bij beursgang, om vervolgens een langdurige daling te ervaren. Een voordeel om IPO aandelen eerst te volgen, is dat het risico lager is. Zo heb je de tijd om een aantal kwartaalrapporten af te wachten. Als je merkt dat er sterke (winst)groei is en het bedrijf haar competitief voordeel uitbouwt, dan kan dat een positief signaal zijn. 

Ja, natuurlijk ben je dan "later" dan bij IPO's kopen tegen inschrijfwaarde. Maar het risico is ook lager, omdat je met meer zekerheid kan bepalen of het een goede dan wel slechte investering is. Het is allemaal afhankelijk van jouw persoonlijke beleggingsstrategie.

Een andere bron voor IPO's is de IPO Calender van Investing.com. Daar vind je zowel recente als opkomende IPO aandelen. Je kunt de meest potentievolle langdurig volgen. Bij goede resultaten kan je alsnog vroegtijdig investeren. 

1. Starlink (SpaceX) IPO Analyse

potentievolle-ipos

Starlink is van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. In 2020 zijn Starlink en SpaceX opgesplitst. Haar missie is om een satellietcommunicatiesysteem op te bouwen om de wereld te voorzien van (snel) internet. Dit project is in volle gang. Klanten kunnen reeds de apparatuur kopen voor 500 dollar en een maandelijks tarief van 100 dollar voor internetconnectie. Met name in afgelegen gebieden is deze oplossing interessant.  

Starlink is niet het enige bedrijf met grote ambities. Haar directe concurrenten zijn onder meer Iridium Communications en AST SpaceMobile.

Behoort Starlink tot de beste IPO's?

Als je het mij vraagt zit er ook hier weer (te) veel toekomstmuziek en speculatie in. Zo verwachten analisten van Morgan Stanley dat Starlink pas in 2033 break-even draait. Aan de andere kant: waar Elon zich bevindt gebeuren wonderen. Juist deze emotie leidt ook momenteel tot speculatie op de beurs (Tesla, Dogecoin, …).

De vraag zal zijn tegen welke waardering Starlink naar de beurs gaat. Elon Musk is een baas, maar wij zouden Starlink vermijden omwille haar potentie als hype aandeel. Straks komt de Reddit-Army (ook een IPO aandeel) weer tot leven!

2. TikTok IPO kopen

TikTok aandelen zullen gewild zijn onder de jeugd. Het snelstgroeiende Social Media platform valt onder beheer van moederbedrijf ByteDance. Vanwege de restricties uit de Verenigde Staten, heeft het moederbedrijf een aparte firma opgericht genaamd TikTok Global. Deze firma mag wel opereren in de V.S. En dit is bedrijven niet ongaan. Zo hebben Oracle en Walmart (ja, echt) al reeds andelen van deze nieuwe firma gekocht. 

Het is waarschijnlijk dat TikTok binnenkort naar de beurs gaat. Haar waardering wordt geschat op $50 miljard. Dit is hoog en ligt ver boven de marktwaarde van Pinterest. Ook Snapchat ligt rond deze waardering (na groot koersverlies). Of het haar waardering waard is moet blijken uit de SEC-fillings en toekomstige verwachtingen. 

Ook hier geldt dat we enkel kunnen participeren in IPO aandelen van TikTok via Freedom24. Klik hier voor meer informatie over IPO datum, waardering en meer informatie.

3. Stripe IPO Analyse

De IPO van Stripe kan interessant zijn. Men had verwacht dat de beursgang in 2021 zou zijn, maar wellicht in 2023. Dit bedrijf is een grote concurrent van Adyen. Stripe werkt aan de online infrastructuur voor betalingen. De markt is enorm, maar zo ook de concurrentie. Naast Adyen zijn ook andere bedrijven waaronder Square en PayPal een concurrent.

Stripe IPO aandelen kunnen beslist interessant zijn omwille haar potentie. De markt zal ongetwijfeld blijven groeien in de aankomende jaren. Er zijn nog steeds veel mensen die niet tot nauwelijks online betalen. En het rendementspotentieel is daarbij dus aantrekkelijk. Het is echter wel de vraag tegen welke beurswaardering Stripe haar IPO lanceert.

4. Reddit IPO Analyse

beste-ipo-2022

Als belegger heb je wellicht al gehoord van Reddit. Dit is een van de grootste Social Media platformen ter wereld. Ze staan zelfs in de top 20 meest bezochte internetwebsites. Daarbij is de verwachting dat zij meer gebruikers blijft krijgen. En dat is lucratief. Zo verdient Reddit geld aan advertenties en dergelijke. De winst in Q1 en Q2 van 2021 was circa 100 miljoen dollar. Men verwacht een sterke groei.  

Of Reddit een potentievolle IPO is ligt aan haar beurswaardering. Dit zou kunnen oplopen van 10 tot 15 miljard, wat hoog is in vergelijking tot de gerealiseerde winst. Maar wellicht komt hier de “Reddit Army” in actie om het aandeel in recordtempo sky high te sturen. In deze marktomstandigheden is alles mogelijk…

Interessant: op 5 november 2021 is Nerdwallet naar de beurs gegaan. Dit bedrijf toont enige vergelijkingen met Reddit. Je zou het in de gaten willen houden als je in de Reddit IPO geïnteresseerd bent.

5. Klarna IPO Analyse

Klarna is een Zweedse fintech onderneming met de slogan: Shop nu. Betaal later. Zonder rente stelt het klanten in staat om haar producten op een later tijdstip te betalen. Dit principe werkt hetzelfde als Afterpay. De verwachtingen van Klarna, die een waardering van 45 miljard heeft, zijn hoog. Anderzijds is de concurrentie eveneens groot.

Tip: een vergelijkbare IPO tot Klarna is die van Affirm. Op 15 Januari 2021 was haar IPO. Vanaf dat moment is de koers met -55% gedaald, om vervolgens weer te stijgen naar +40% vanaf de IPO prijs (disclaimer: in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst).

ipo-beleggen

6. Chime IPO Analyse

beste-ipo-aandelen

Chime is een digitale bank die zichzelf positioneert als “Banking with no hidden fees and fee-free overdraft up to $200”. Chime is een technologie bedrijf. Het bank gedeelte wordt gedaan door Bancorp Bank of Stride bank.

Ook Chime is een potentievol IPO aandeel met snelgroeiende mogelijkheden. De wereld van online transacties neemt zeer sterk toe, wat tevens relevant is voor bovenstaande IPO aandelen. Volgens Reuters kan de IPO van Chime oplopen tot een waardering van $30 miljard.

Chime zou prima kunnen behoren tot de potentieel beste opkomende aandelen.

7. Discord IPO aandelen

Naast TikTok is ook Discord een razendsnel groeiend Social Media platform. Oorspronkelijk is zij ontworpen voor gamers. Hedendaags biedt het bedrijf gratis chatfuncties aan inclusief video en audio. Naar zeggen hebben ze momenteel 140 miljoen leden. Dit representeert waarde. Momenteel wordt de waarde geschat op $7 miljard. Dat terwijl recentelijk Microsoft een bod van $10 miljard heeft gedaan. Dit is afgewezen. Kennelijk heeft CEO en management vertrouwen in haar bedrijf. 

8. Brewdog IPO Analyse

beste-ipo-kopen

De Schotse bierbrouwer Brewdog is uitgegroeid tot een grote speler binnen de wereld van bieren. Tijdens een weekendtripje naar London heb ik een aantal Brewdog cafés mogen ervaren. Gelukkig kan ik mij er nog wat van herinneren.

Zonder gekheid: ze maken heel lekker bier en hebben een sterk marketingconcept. En het werkt. In 2020 was de winst $484 miljoen. In 2021 is het resultaat uiteraard deels afhankelijk van de covid-19 situatie.

Een voordeel aan Brewdog als potentieel beste IPO is dat zij al reeds winst maken. Dit verlaagt het risico in vergelijking tot bovenstaande groeiaandelen (die meestal verlies maken).

Een vergelijkbaar aandeel is die van concurrent Boston Beer Company (SAM). Het aandeel is in 2021 sky high gegaan, om vervolgens een flinke correctie van -65% te ervaren. En op moment van schrijven blijft de koers dalen. Dit heeft echter vooral te maken met de extreme koersstijging ten gevolge van hype. De correctie is meer dan gezond, en ook nodig.

Word jij al dorstig bij het denken aan de Brewdog IPA… uhh… ik bedoel IPO 😉.

ipo-beleggen

9. Boston Dynamics IPO Analyse

Een zeer potentievolle IPO is die van Boston Dynamics. Je kent dit bedrijf waarschijnlijk van haar robot hond die zeer behendig is. Dit bedrijf werkt sinds 1992 aan robotica. Zij is eerder overgenomen door Alphabet (2013), Softbank (2017) en recentelijk door Hyundai (2021) voor $1,1 miljard.

Er is nog niet veel bekend over de financiële situatie. Naar verluidt heeft Boston Dynamics enkele tientallen miljoenen omzet. Zij genereert dit uit haar robots genaamd “Spot” en “Stretch”. Dit is nog te weinig om interessant te zijn. Toch kan deze IPO een uitstekende lange termijn belegging zijn omwille de kennis en ervaring van robotica. Dit is een competitief voordeel binnen een snelgroeiende markt.

Mogelijk dat deze potentievolle IPO een leuke intrede gaat maken. Het risico is alleen erg hoog, gezien de lage omzet en behoorlijke waardering. Het kan daarom slim zijn om dit aandeel te volgen en te kopen wanneer de koers terugzakt.

10. Databricks IPO Analyse

Het laatste potentievolle IPO aandeel is Databricks. Dit bedrijf is een Data en AI platform. Dit kan bedrijven talloze inzichten geven in bijvoorbeeld productie, verkopen en financiën. De grootste, vergelijkbare concurrent is Snowflake. Ook andere bedrijven zoals Alteryx bevinden zich in deze snelgroeiende markt.

Databricks is opgericht in 2013 en sindsdien zeer snel gegroeid naar een omzet van > $450 miljoen in 2021. Men verwacht dat het bedrijf circa $28 miljard waard is. In vergelijking: Snowflake heeft een omzet van $850 miljoen met een beurswaarde van $107 miljard. Dit betekent onder meer een P/S-ratio van 125. Een zeer extreme financiële waardering die vergelijkbaar is met de dot.com-crisis. Het grote verschil is echter wel dat Snowflake een werkend verdienmodel heeft, waar het in de dot.com-crisis vooral om “internet concepten” ging. Hoe dan ook: de waardering is mijns inziens te extreem, ondanks haar groeipotentie.

De potentievolle IPO van Databricks kan een interessant alternatief bieden. Juist door deze te kopen vóór de beursgang, kan een interessante aankoopprijs geven. De tijd zal het ons leren.

Bij Freedom24 kan je inschrijven tot nieuwe aandelen tegen IPO-prijs. Let goed op de risico’s alvorens je instapt. Op moment van inschrijving zal het bedrijf ook haar SEC Fillings bekend maken. Dit is hét moment om de financiële prestaties te beoordelen.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

En, wat is jouw favoriete IPO aandeel? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Disclaimer: "Investments in securities and other financial instruments always involve the risk of loss of your capital. The forecasts and past performance are not reliable indicators of future performance. It is essential to do your own analysis before making any investment. If needed, you should carefully seek independent investment advice from a certified professional. Buying stocks at IPO prices may involve additional restrictions.")

Reacties
Categorieën