Bank of America Corp. Aandelen kopen? +3,2% dividend en 30% Groei | Happy Investors
bank-of-america-corp--aandelen-dividend
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
05/16/2023
8 min

Bank of America Corp. Aandelen kopen? +3,2% dividend en 30% Groei | Happy Investors

05/16/2023
8 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Bank of America Corp. aandelen. Bank of America Corp. aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Bank of America Corp., Tweede grootste Amerikaanse bank

Bank of America Corp. (BAC) is de op één na grootste bank van de VS naar activa. Via haar dochterondernemingen levert Bank of America bank- en financiële producten en diensten aan individuele consumenten, KMO's, institutionele beleggers, grote ondernemingen en overheden over de hele wereld. Het bedrijf is opgericht in 1784 en heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina.

 • Ticker: BAC
 • Toegangsprijs: $27.70
 • Richtprijs: $36,0
 • Potentieel: 29,9%
 • Potentieel dividendrendement: 3,2%
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Waarom investeren in Bank of America Corp. aandelen?

De recente snelle ineenstorting van de Silicon Valley Bank en de Signature Bank heeft eens te meer de destructieve kracht van een paniekloop bij banken aangetoond. Voor het eerst sinds de Grote Recessie staat het Amerikaanse financiële systeem voor een uitdaging van deze omvang. De noodmaatregelen van de Fed leken het vertrouwen in de financiële instellingen te hebben versterkt. Het laatste verslagseizoen heeft het smeulende vuur in de financiële sector echter aangewakkerd. De massale uitstroom van deposito's bij First Republic Bank en de daaropvolgende noodovername door de financiële mastodont JPMorgan Chase leidde tot een nieuwe correctie in de sector. Van 19 april tot 4 mei verloor de Dow Jones U.S. Banks index 11,5% van zijn waarde.

Wij blijven echter optimistisch over de banksector. De teleurstellende balans van First Republic was het gevolg van de paniekloop bij de banken in maart. Volgens de verklaring van de bank stabiliseerde de uitstroom van deposito's zich eind maart en bleef deze stabiel tot eind april. Ondertussen hebben andere banken hard gewerkt om hun balans te versterken en rapporteerden ze gezonde resultaten voor het eerste kwartaal. Wij hebben twee grote en betrouwbare banken geselecteerd die de marktturbulentie kunnen weerstaan en beleggers een solide rendement kunnen bieden:

 • Bank of America Corporation (BAC)
 • Citigroup (C)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot Bank of America Corp. Een soortgelijk idee over Citigroup vindt u in de rubriek Beleggingsideeën bij Freedom24.

Bank of America Corp. Aandelen kopen of niet?

Bank of America Corp. (BofA) is de op één na grootste bank van de VS en één van de belangrijkste financiële ondernemingen ter wereld. De totale activa op de balans van de bank worden geschat op 3,10 biljoen dollar, terwijl de totale deposito's meer dan 1,89 biljoen dollar bedragen. Bank of America ontving in maart een aanzienlijke toestroom van deposito's, omdat depositohouders van andere Amerikaanse banken hun spaargeld wilden overhevelen naar de grootste financiële instellingen van het land in het licht van de toegenomen onzekerheid. Als de marktschokken zich herhalen, zullen ze waarschijnlijk een soortgelijke trend veroorzaken. bank-of-america-corp--aandelen

Tijdens de laatste conference call merkte het management van BofA op dat de bank profiteerde van een "merkbare vlucht naar veiligheidstrend" die voor enige rugwind zorgde. Het totale volume aan deposito's van BofA blijft echter, net als dat van andere banken, gestaag dalen. Een strenger monetair beleid en stijgende rentetarieven maken bankdeposito's minder aantrekkelijk qua rendement, waardoor veel depositohouders de voorkeur geven aan geldmarktfondsen. Volgens de resultaten van de bank in de laatste verslagperiode bedroegen de totale deposito's $1,89 biljoen, een daling met 1,7% ten opzichte van het vorige kwartaal en een daling met 7,4% ten opzichte van een jaar eerder. De uitstroom wordt waargenomen in de categorie niet-rentedragende deposito's, terwijl de rentedragende deposito's met 1,5% k-o-k en met 1,4% j-o-j toenamen.bank-of-america-corp--aandelen-kopen

Hoewel het niet tot uiting komt in de balansverplichting, heeft BofA een aanzienlijk geaccumuleerd tekort, aangezien het bedrijf effecten bezit die tot de vervaldag worden aangehouden ter waarde van $624,5 miljard met een reële waarde van $525,5 miljard. Het werkelijke geaccumuleerde tekort bedraagt derhalve $117,5 miljard, hetgeen overeenkomt met 42% van het eigen vermogen van BofA. bank-of-america-corp--aandelen-analyse

De waarschijnlijkheid dat de onderneming gedwongen wordt een verlies te nemen op de tot einde looptijd aangehouden activa neigt echter naar nul omdat:

 • Zoals eerder opgemerkt, hebben depositohouders bij toenemende onzekerheid de neiging om hun spaargeld naar grotere banken te verschuiven. Bij een nieuwe massale bankrun zal BofA dus waarschijnlijk een aanzienlijke toevloed van deposito's ontvangen.
 • De bank heeft een uiterst liquide balans. De liquide middelen van BofA worden geschat op 376,2 miljard dollar, waarvan 346,9 miljard dollar de rentedragende deposito's bij de Fed, niet-Amerikaanse centrale banken en andere commerciële banken zijn. De liquide middelen van het bedrijf dekken 60% van de niet-rentedragende deposito's.
 • BofA heeft een lage verhouding tussen leningen en deposito's van 52,6%. Ter vergelijking: in het vierde kwartaal van 2019 was dat 71,4%. BofA zal zijn leningenportefeuille waarschijnlijk actief uitbreiden naarmate de depositobasis stabiliseert.

bank-of-america-corp--aandelen-groeiBofA heeft een hoogwaardige kredietportefeuille van in totaal $1,04 biljoen. De meeste leningen op de balans van de bank, 588 miljard dollar, zijn commerciële leningen, terwijl consumentenleningen goed zijn voor 453 miljard dollar (waarvan 229 miljard dollar woninghypotheken). Aan het einde van de laatste verslagperiode bedroeg de ratio van de voorzieningen voor kredietverliezen (ACL) 1,20% tegen 1,22% een jaar eerder. De netto afschrijvingsratio steeg van 0,26% naar 0,32%, maar is nog altijd lager dan de 0,37% in het eerste kwartaal van 2021.aandelen-bank-of-america-corp-

BofA is behoorlijk effectief geweest in het teruggeven van geld aan aandeelhouders. Het bedrijf keert $0,22 per aandeel per kwartaal uit, wat neerkomt op $0,88 per aandeel per jaar. Het verwachte dividendrendement bedraagt dus ongeveer 3,2% tegenover een gemiddelde van 1,8% voor de bedrijven in de S&P 500-index. BofA keert slechts een derde van haar netto-inkomen uit aan dividend, dat wil zeggen dat de dekkingsgraad een voldoende veiligheidsmarge biedt.

Financiële analyse Bank of America Corp. aandelen

Uit de resultaten van de onderneming voor het eerste kwartaal van 2023 blijkt dat Bank of America, ondanks de groei van het aandeel van de rentedragende deposito's en, als gevolg daarvan, van de kapitaalkosten, de nettorentebaten blijft verhogen. De financiële prestaties van de onderneming in de laatste verslagperiode kunnen als volgt worden samengevat:

 • De totale omzet steeg op jaarbasis met 13% tot 26,26 miljard dollar.
 • De netto rentebaten bedroegen $14,45 miljard, tegen $11,57 miljard een jaar eerder. Het nettorenterendement steeg van 1,69% naar 2,20%.
 • Het inkomen voor belastingen steeg van 7,88 miljard dollar naar 9,09 miljard dollar.
 • Het nettoresultaat bedroeg 8,16 miljard dollar tegen 7,07 miljard dollar een jaar eerder.analyse-bank-of-america-corp-

analyse-bank-of-america-corp--aandelen

 • De Return on Assets (ROA) bedroeg 0,90%, wat in lijn is met het vorige kwartaal, maar lager dan 0,96% een jaar eerder. De daling op jaarbasis is toe te schrijven aan de voorzichtige kredietverlening en de lagere verhouding tussen leningen en deposito's.
 • Het rendement op eigen vermogen (ROE) over de laatste 12 maanden bedroeg 10,47% tegenover 10,13% in het vorige kwartaal en 11,47% een jaar eerder.aandelen-bank-of-america-corp--kopen

BofA wordt gekenmerkt als een goed gekapitaliseerde bank. De kapitaaltoereikendheidsratio CET1 van de bank bedraagt 11,4%, terwijl het wettelijk minimum 10,4% bedraagt. Het Tier 1-kapitaal bedraagt 13,1% tegenover een minimumvereiste van 11,9%. De totale kapitaalratio bedraagt 15,0% bij een minimumvereiste van 13,9%. De Tier 1 leverage ratio is 7,1% met de reglementaire norm van 4,00%.analyse-aandelen-bank-of-america-corp-

Waardering Bank of America Corp. groeiaandelen

Onze vergelijkingssteekproef omvat de vijf grootste Amerikaanse banken naar activa, waarvan drie commerciële banken, JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo, en twee investeringsbanken, Goldman Sachs en Morgan Stanley. BofA wordt verhandeld tegen een lagere prijs dan vergelijkbare banken op basis van de volgende multiples: P/E - 8,32x, FWD P/E - 8,13x, P/B - 0,88x.aandelen-analyse-bank-of-america-corp-

Het minimum koersdoel van Keefe, Bruyette & Woods is $29 per aandeel. Oppenheimer schat BAC op $47 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $36, wat een opwaarts potentieel van 29,9% impliceert.bank-of-america-corp--analyse-aandelen

Belangrijkste risico's Bank of America Corp. Aandelen kopen

 • Hoewel Bank of America zeer veerkrachtig is, zou de bank, als het aandeel rentedragende deposito's blijft groeien, te maken kunnen krijgen met een druk op haar nettorentemarge.
 • Er moet rekening mee worden gehouden dat investeringen in de banksector in het huidige klimaat grote risico's inhouden. Een verslechtering van de situatie in de sector en het ontstaan van tekenen die wijzen op een nieuwe paniekaanval op de banken kunnen leiden tot aanzienlijke verliezen voor de aandeelhouders van financiële instellingen.

En, wat denk jij? Bank of America Corp.    aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën