Truist Financial Corporation aandelen kopen? +6% Dividend en Groei | Happy Investors
truist-financial-corporation-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
04/12/2023
5 min

Truist Financial Corporation aandelen kopen? +6% Dividend en Groei | Happy Investors

04/12/2023
5 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Truist Financial Corporation Group aandelen. Truist Financial Corporation aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Truist Financial Corporation 

Truist Financial Corporation (TFC) is een holding die bank- en trustdiensten aanbiedt in de Amerikaanse zuidoostelijke en Mid-Atlantische staten. Truist Financial is actief via drie segmenten: Consumer Banking, Corporate and Commercial Banking en Insurance Services. Het bedrijf werd opgericht in 1872 en heeft zijn hoofdkantoor in Charlotte, North Carolina.

 • Ticker: TFC
 • Toegangsprijs: 32,05 dollar
 • Richtprijs: $51,0
 • Potentieel: 51,0%
 • Potentieel dividendrendement: 6,1%.
 • Horizon: 9 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Truist Financial Corporation Aandelen kopen of niet?

Truist Financial is een belangrijke regionale speler. Het volume van de activa op de balans van de bank bedraagt meer dan 555 miljard dollar, waardoor het de 7e grootste bank van het land naar activa is. Door de groeiende onzekerheid zullen depositohouders waarschijnlijk proberen een deel van hun spaargeld over te hevelen naar de grootste financiële instellingen van het land. Aan het begin van de bankenpaniek kon deze stelling alleen gelden voor financiële reuzen als JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo en Citigroup. Tegenwoordig kunnen echter ook enkele regionale banken, waaronder Truist Financial, in de lijst van meest betrouwbare bedrijven worden opgenomen.

Medio maart werd gemeld dat een van de slachtoffers van de paniekloop, First Republic Bank, 30 miljard dollar aan deposito's had ontvangen van 11 grootste financiële ondernemingen, waaronder Truist Financial. Naast een belangrijke bijdrage aan de houdbaarheid van het financiële systeem van het land, heeft deze stap ook de geloofwaardigheid van de banken aanzienlijk vergroot.

Net als Fifth Third Bancorp, beschreven in een vergelijkbaar beleggingsidee, heeft Truist Financial een sterke depositobasis. Slechts 46% van alle bedrijfsdeposito's zijn onverzekerd, wat aanzienlijk lager is dan het sectorgemiddelde. Hoewel de tot einde looptijd aangehouden activa een aanzienlijk aandeel van 44,6% van de effectenportefeuille van het bedrijf uitmaken, wijst het geaccumuleerde tekort aan de passiefzijde van de balans op een gezonde veiligheidsmarge. Aan het einde van de laatste verslagperiode bedroeg het geaccumuleerde tekort van de bank $13,6 miljard bij een eigen vermogen van $60,5 miljard. Zelfs als we aannemen dat het werkelijke tekort twee keer zo groot is (als gevolg van de herwaardering van tot einde looptijd aangehouden activa), bedraagt het nog altijd minder dan de helft van het eigen vermogen.

truist-financial-corporation-aandelen

Eigen vermogen en geaccumuleerd tekort van TFC; bron: 10-K filing

Truist Financial aandelen financiele analyse

Truist Financial onderscheidt zich door de kwaliteit van haar kredietportefeuille. De meeste leningen op de balans van de bank hebben betrekking op de sectoren industrie en vastgoed. Aan het eind van de laatste verslagperiode bedroeg de voorziening voor kredietverliezen (ACL) 1,43% tegen 1,62% een jaar eerder. De nettoverliezen stegen van 0,24% tot 0,27%.

Truist Financial biedt zijn aandeelhouders een aanzienlijk dividendrendement. Het bedrijf keert $0,52 per aandeel uit aan kwartaaldividenden, wat neerkomt op $2,08 per aandeel per jaar. Het dividendrendement op termijn bedraagt dus ongeveer 6%. Truist keert de helft van zijn netto-inkomsten uit als dividend, wat betekent dat de dekkingsgraad een voldoende veiligheidsmarge biedt. Het bedrijf zou echter zijn uitbetalingsbeleid kunnen herzien door tegenwind in de banksector.

De resultaten van Truist Financial in 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De rente-inkomsten bedroegen 16,64 miljard dollar, 20,8% meer dan een jaar eerder.
 • De netto rentebaten bedroegen $14,32 miljard, tegen $13,01 miljard een jaar eerder.
 • Het nettoresultaat daalde van $6,03 miljard naar $5,93 miljard door hogere voorzieningen voor kredietverliezen.

truist-financial-corporation-analyse

De financiële prestaties van het bedrijf; bron: samengesteld door auteur

 • In 2022 bedroeg het rendement op activa (ROA) 1,07% tegen 1,11% een jaar eerder.
 • Het rendement op eigen vermogen bedroeg 9,79% tegen 8,71% een jaar eerder.

truist-financial-corporation-winst-en-groei

Winstgevendheid van TFC; bron: samengesteld door auteur

Truist Financial is een goed gekapitaliseerde bank. De kapitaaltoereikendheidsratio (CET1) van de bank bedraagt 10,6%, boven de minimale reglementaire vereiste van 6,50%. Het Tier 1-kapitaal is goed voor 10,6% tegenover de reglementaire vereiste van 8,00%. De totale kapitaalratio bedraagt 12,1% tegenover 10,00% en de leverage ratio bedraagt 8,5% tegenover 5,00%.

truist-financial-corporation-dividend

TFC's wettelijke kapitaalratio's; bron: 10-K filing

Truist Financial aandelen koersverwachting

Truist Financial wordt verhandeld tegen de volgende multiples: P/E (TTM) - 7,70x, FWD P/E - 7,05x, en P/B - 0,84x. Met andere woorden, de bank wordt niet alleen verhandeld tegen een korting op grotere concurrenten zoals PNC Financial en U.S. Bancorp, maar ook op kleinere bedrijven zoals M&T Bank en Fifth Third.

truist-financial-corporation-aandelen-analyse

Vergelijkbare taxatie van TFC; bron: samengesteld door auteur

Het minimale koersdoel van investeringsbanken dat door Goldman Sachs is vastgesteld is $39 per aandeel. Royal Bank of Canada schat TFC echter op $54 per aandeel. Volgens de consensusraming van Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $51, wat een opwaarts potentieel van 59,1% impliceert.

aandelen-truist-financial-corporation

Koersdoelen van investeringsbanken; bron: samengesteld door auteur

Belangrijkste risico's Truist Financial Corporation aandelen kopen

 • Hoewel Truist Financial zeer veerkrachtig is, zou de bank bij een aanzienlijke uitstroom van deposito's geconfronteerd kunnen worden met een daling van haar nettorentemarge.
 • Er moet rekening mee worden gehouden dat investeringen in de banksector in het huidige klimaat grote risico's inhouden. De verslechtering van de situatie in de sector en het verschijnen van tekenen van een nieuwe paniekaanval kunnen leiden tot aanzienlijke verliezen voor de aandeelhouders van financiële instellingen.

En, wat denk jij? Truist Financial Corporation aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën