(Beste) Argentinië Aandelen Kopen? Beleggen in Argentinië met Hoog Risico/Rendement Potentieel
argentinie-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
04/05/2024
3 min

(Beste) Argentinië Aandelen Kopen? Beleggen in Argentinië met Hoog Risico/Rendement Potentieel

04/05/2024
3 min


Update Argentinië macro-economische ontwikkeling

Argentinië boekte in februari een primair begrotingsoverschot van 1,23 biljoen Argentijnse pesos ($1,45 miljard), aldus de minister van Economie Luis Caputo. Dit is de tweede achtereenvolgende maand dat het land een positief begrotingssaldo heeft, na jaren van regelmatige tekorten. De regering boekte "twee opeenvolgende maanden van financieel overschot voor de eerste keer sinds begin 2011, accumulerend een overschot na rente van bijna 0,2% van het BBP in de eerste twee maanden van 2024," zei het ministerie in een verklaring. Wat het voormalige bestuur niet kon doen in 12 jaar, kon Milei wel in slechts een paar weken na zijn aantreden.

Zoals het gezegde luidt: als er een wil is, is er een weg.

Het is dan ook geen verrassing dat de Argentijnse aandelen de afgelopen maanden zijn gestegen. Laten we voor het gemak de Global X MSCI Argentina ETF gebruiken als proxy voor Argentijnse aandelen - deze is met ongeveer 15% gestegen sinds Milei de verkiezingen won. Tegelijkertijd zijn Latijns-Amerikaanse aandelen (gemeten door de iShares Latin America 40 ETF) vrijwel vlak geweest.

Beleggen in Argentinië staat synoniem voor het navigeren door een zee van hoge risico's en potentieel hoge rendementen. Drie jaar geleden begon mijn avontuur in de Argentijnse aandelenmarkt, gedreven door een fascinatie voor de macro-economische ontwikkelingen en politieke verschuivingen binnen het land. Gebaseerd op analyses en investment thesis van betrouwbare bronnen, waagde ik mij aan beleggingen in enkele van de meest veelbelovende Argentijnse aandelen.

Mijn Ervaring met beleggen in Argentijnse aandelen

De basis van mijn beleggingsbeslissingen lag in de verwachting van economische groei en politieke stabiliteit, voortvloeiend uit cruciale verkiezingen. Deze voorspellingen bleken accuraat, resulterend in opmerkelijke rendementen op bepaalde posities. De aandelen selectie werd gekenmerkt door een diepe waardebenadering, gericht op asymmetrische beleggingen waarbij zelfs in het slechtste scenario de initiële investering potentieel gerecupereerd kon worden door de inherente waarde van de bedrijven.

Het Risico en de Beloning bij beleggen in Argentinië

Het is onmiskenbaar dat beleggen in Argentinië niet voor de fainthearted is. De markt hier is volatiel en onvoorspelbaar, wat zowel kansen als uitdagingen met zich meebrengt. Mijn avontuur weerspiegelt een spectrum van ervaringen, van substantiële winsten tot de constante dreiging van politieke en economische turbulentie.

De Rol van Betrouwbare Bronnen

Mijn toegang tot premium analyses en databronnen, zoals het Insider membership van Capitalist Exploits, speelde een cruciale rol in het navigeren door de complexiteit van de Argentijnse markt. Deze samenwerking bood niet alleen waardevolle inzichten maar ook significante kortingen op het lidmaatschap, wat essentieel was voor het behalen van hoge rendementen door geïnformeerde beslissingen.

Mijn Portefeuille in Argentinië

De samenstelling van mijn Argentijnse portefeuille varieerde van banken zoals Banco Macro tot energiebedrijven en cementproducenten zoals Loma Negra. Hoewel de prestaties van deze aandelen divers waren, illustreerden ze allemaal het potentieel van deep-value beleggen in een opkomende markt zoals Argentinië. Sommige posities hebben al aanzienlijke winsten opgeleverd, terwijl anderen een meer afwachtende houding vereisen gezien de onzekerheden die nog steeds prevaleren in de Argentijnse economie.

Ondanks het succes, benadruk ik de noodzaak van voorzichtigheid. Beleggen in Argentinië is inherent verbonden met hoge risico's. De politieke en economische dynamiek van het land kan snel veranderen, wat directe gevolgen heeft voor de beleggingsvooruitzichten.

Voor nu blijft YPF het meest veelbelovende aandeel in mijn Argentijnse portefeuille, met solide vooruitzichten op basis van zowel kwantitatieve data als de macro-economische context van Argentinië. Echter, de volatiele aard van deze markt vereist een dynamische benadering en een bereidheid om snel aan te passen aan nieuwe ontwikkelingen.

Tip: wil je eens sparren over jouw aandelenportfolio? Maak een afspraak.

Wat zijn de beste aandelen uit Argentinië?

Daarnaast zijn er ook aandelen uit Argentinië die niet in mijn portfolio zitten. De truc is om ze allemaal te analyseren en alleen de allerbeste eruit te pikken.

De meeste aandelen in Argentinië kunnen vaak worden gevonden door te kijken naar de bedrijven genoteerd op de Bolsa de Comercio de Buenos Aires (BCBA) of de Merval-index, die de meest representatieve Argentijnse aandelen bevat. Typisch omvatten deze lijsten bedrijven uit verschillende sectoren zoals financiële diensten, energie, landbouw, en telecommunicatie.

Voor de meest actuele en specifieke lijst zou ik aanraden om financiële nieuwsdiensten te raadplegen, financiële databases zoals Bloomberg of Thomson Reuters, of direct de website van de Bolsa de Comercio de Buenos Aires. Deze bronnen bieden niet alleen lijsten van de grootste bedrijven op basis van marktkapitalisatie maar ook diepgaande analyses, waaronder koers/winst-verhoudingen, dividendrendementen en jaarlijkse groeicijfers.

Enkele van de bekende grote Argentijnse bedrijven die vaak in dergelijke lijsten verschijnen, zijn:

  1. Grupo Financiero Galicia (financiële diensten)
  2. Banco Macro (bankdiensten)
  3. YPF (olie & gas)
  4. Telecom Argentina (telecommunicatie)
  5. Pampa Energia (energie)
  6. Transportadora de Gas del Sur (energie)
  7. Central Puerto (energie)
  8. Cresud (landbouw)
  9. BBVA Banco Francés (bankdiensten)
  10. Edenor (elektriciteitsdiensten)

Deze namen geven een idee van de diversiteit binnen de topbedrijven van Argentinië. Let op, de marktkapitalisatie en relevantie van deze bedrijven kunnen fluctueren, dus actuele financiële data raadplegen blijft cruciaal voor accurate informatie.

Het is natuurlijk ook handig dat de aandelen te koop zijn via je broker. Bekijk de beste beleggingsplatformen met een groot aanbod van (internationale) aandelen.

Conclusie over beleggen in Argentinië en haar aandelen

Mijn ervaring met het beleggen in Argentijnse aandelen heeft een scala aan emoties en resultaten opgeleverd. Van diepe waardeontdekkingen tot het navigeren door de grillige politieke landschap, het avontuur in Argentinië is zowel uitdagend als potentieel lonend gebleken. Voor geïnteresseerde beleggers is het cruciaal om zich te verdiepen in grondig onderzoek, toegang te hebben tot betrouwbare bronnen en, bovenal, een gediversifieerde en voorzichtige beleggingsstrategie te hanteren.

Reacties
Categorieën