Geld Beleggen voor Beginners: Zonder Risico Investeren | Happy Investors
geld-beleggen-voor-beginners
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
12/06/2021
5 min

Geld Beleggen voor Beginners: Zonder Risico Investeren | Happy Investors

12/06/2021
5 min

Beste beginnende belegger, je weet dat geld investeren een slimme financiële keuze is. En hedendaags is het zelfs nodig om überhaupt je vermogen te beschermen tegen hoge inflatie. Maar hoe begin je met beleggen? Wat zijn de mogelijkheden, en waar kan je het beste starten? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over geld beleggen voor beginners. We leggen de focus op zonder risico investeren, omdat je als beginner het beste veilig kan starten. Vanuit een goed beginpunt kan je altijd meer risico nemen.

Op naar duurzaam succes!

PS: neem de tijd voor dit artikel wat je helpt met een succesvolle start.

Hoe begin je met beleggen?

hoe-begin-je-met-beleggen-uitleg

Het is mijn missie om jou te helpen naar duurzaam succes. Een van bijhorende aspecten is financiële vrijheid. Nu, beginnen met geld beleggen is nodig om financieel vrij te worden. Het is voor iedereen haalbaar. Maar de vraag is: hoe begin je met beleggen?

De belangrijkste regel is dat je alleen geld belegt wat je 100% kan verliezen. Er is geen mogelijkheid zonder risico. Je kan alleen beleggen met minder of meer risico. Dit impliceert dat er altijd een kans op geld verlies bestaat, hoe veilig je ook investeert.

Schiet nu niet direct in paniek. Geld beleggen voor beginners is realistisch en haalbaar. Sterker nog, dit is zelfs veiliger dan gevorderd beleggen. Gevorderde beleggers streven namelijk naar hoger dan gemiddeld rendement. Om dit te realiseren nemen ze, in essentie, meer risico. Dit verhoogt de kans op verlies.

Geld beleggen voor beginners is eenvoudiger.


Met lager risico investeren verkleint de kans op geld verlies en verhoogt de kans op rendement – Happy Investors


In dit geval probeer je niet de snelste te zijn. Je laat figuurlijk gesproken onze Max (Verstappen) met hoge snelheid voorbij gaan op het racecircuit. Jij als starter blijft rustig doorfietsen op je driewieler. Geen stress, lekker relaxed. Het duurt langer, maar ook jij zal de finish halen. En daarbij loop je duidelijk minder risico op een crash.

Zodra je meer bekend raakt in de wereld van beleggen (het “racecircuit”), kan je zelf de keuze maken om eventueel harder te gaan. Oefening baart kunst.

Om te starten zijn er enkele belangrijke stappen. Daarna hebben we het over mogelijkheden tot investeren zonder (veel) risico (voor beginners), waar te starten en aanvullende tips.

commissievrij-beleggen-etf-aandelen

5 Stappen bij hoe te beginnen met geld beleggen

Kort samengevat dien je deze stappen te doorlopen alvorens je wilt beginnen met geld investeren:

  1. Beleg alleen met geld dat je 100% kan verliezen
  2. Bepaal het risicoprofiel en het daarbij behorende rendement
  3. Kies uit de mogelijkheden tot investeren (zie onder)
  4. Begin op het juiste beleggingsplatform (zie onder)
  5. (Her)Investeer voor de lange termijn

In de basis is dit hoe je begint met geld investeren. Geld beleggen voor beginners hoeft niet moeilijk te zijn. En zoals aangegeven ligt in dit artikel de focus op “zonder” risico. Uiteraard zijn er ook manieren om meer gevorderd te geraken, zoals het volgen van onze cursus 😉. Dit zou je willen om hoger rendement te behalen. Zo helpen wij je naar 12 – 14% rendement. Dit is hoger dan het gemiddelde rendement van 6 – 8%.

Stap 2 is het risicoprofiel bepalen. Afhankelijk daarvan geef je invulling aan stap 3. Hieronder gaan we verder met mogelijkheden voor beginnen met geld investeren zonder risico.

cursus-beleggen-aandelen

Wat zijn de mogelijkheden: investeren zonder risico voor beginners

hoe-investeren-zonder-risico-beginners

Hoe het beste geld beleggen voor beginners? Voor wie geen tot weinig kennis heeft is het verstandig om te beginnen met investeren zonder risico. Helaas bestaat dit niet. Er is altijd risico wanneer je geld gaat beleggen. Er bestaan echter wel mogelijkheden met minder risico.

Zo zijn er 20+ goede ideeën voor beleggen met weinig risico.

In feite betekent zonder/weinig risico dat het rendement lager is. Sparen is een vorm van beleggen met (bijna) zonder risico. Daartegenover staat een laag rendement. Aan de andere kant van het spectrum staat uiterst risicovolle beleggingen. Denk aan day trading, CFD’s en cryptomunten. Dit hoge risico kan zich vertalen in extreem hoog rendement. Denk aan +100% in één maand. Maar het kan ook leiden tot 100% geld verlies binnen enkele dagen.


De beste investering ben jijzelf. Investeer in kennis en ervaring. Ook bij beleggen leidt dit tot meer succes – Happy Investors


Als beginner is het beste om eerst een goede basis te leggen. Een basis van mogelijkheden tot investeren “zonder” risico. In de loop der tijd kan je dit aanvullen meer risicovollere beleggingen afhankelijk van je kennisniveau.

Deze “basis van mogelijkheden” vertaalt zich in een beleggingsportefeuille. Dit is een set aan investeringen binnen aandelen, vastgoed, obligaties en andere soorten beleggingen.

Hierbij enkele simpele voorbeelden voor geld beleggen voor beginners (klik op de link hierboven voor meer ideeën):

  1. Beheerd beleggen in aandelen/obligaties/vastgoed
  2. Zelf beleggen in laag-risico ETF’s aandelen/obligaties/vastgoed

Het beste beginnen met geld beleggen tegen weinig risico doe je met zo gehete ETF’s (Exchange Traded Funds). ETF beleggen is gericht op veel risicospreiding. Een gevolg hiervan is dat er relatief weinig kennis, ervaring en tijd voor nodig is. De “prijs” die we ervoor betalen is een lager rendement. Anderzijds geeft het meer zekerheid op positief rendement.

Waar het beste starten met geld beleggen als beginner?

hoe-beste-starten-met-geld-beleggen

We hebben reeds veel gesproken over geld beleggen voor beginners. Samengevat willen we misbaar geld investeren in lager-risico beleggingen. Daarmee leggen we een sterke basis voor toekomstig succes. En indien de ambitie daar is, kan je vanaf dat punt meer gevorderd geraken voor hoger rendement.

Het leggen van deze basis kan je zelf doen of laten doen. Dit laatste noemen ze ‘beheerd beleggen’, waarbij je geld overmaakt naar experts die voor jou het werk doen. Dit is uiteraard niet gratis en tevens kan je dit zelf ook.

Ik beleg nu 7+ jaar waarvan een deel fulltime. Uit mijn ervaring kan ik je verzekeren dat je net zo goed zelf kan beleggen in laag-risico ETF’s. Dit bespaart je jaarlijks 1 – 2% aan beheerskosten. Op lange termijn betekent dit tien- tot honderdduizenden euro’s.

Waar het beste starten met geld beleggen als beginner?

Allereerst heb je een beleggingsaccount nodig. Hier heb ik een aparte vergelijking voor gemaakt. Specifiek voor beginners. Lees hier over de TOP 3 beste broker voor beginnen met beleggen.

Via de beste broker maak je een gratis account aan. Na verificatie kan je geld overboeken. De volgende stap is om laag-risico ETF’s te kopen. Het aankopen werkt heel eenvoudig, zoals je bijvoorbeeld kan lezen in het artikel over hoe ETF kopen bij eToro.

Bij laag-risico ETF’s is het vooral een kwestie van passief beleggen. Dit betekent dat je periodiek extra geld stort en dezelfde ETF’s koopt. Dit is oké, omdat een laag-risico ETF veel verschillende aandelen bevat. In plaats van dat je in één bedrijf investeert, spreiden we het geld over honderd tot zelfs duizenden aandelen over de gehele wereld. Dit noem ik “wereldwijde ETF’s”. Perfect voor geld beleggen voor beginners.

Lees hier mijn onderzoek naar de beste wereldwijde ETF’s.

Reacties
Categorieën