Geld Sparen Mindset: 7 Oefeningen om Dagelijks te Doen
geld-sparen-mindset
Geld Besparen
Happy Investors
Geld Besparen
02/22/2022
10 min

Geld Sparen Mindset: 7 Oefeningen om Dagelijks te Doen

02/22/2022
10 min

Beste Happy Investor, weet je dat de juiste instelling ons geld kan doen besparen? Alles in het leven draait om mindset, en je succes hangt er volledig vanaf. Zo ook geld sparen, wat aanzienlijk makkelijker wordt met een bepaalde mindset. Dat komt omdat je mindset (gedachten) je emoties en acties beïnvloedt. Oftewel: de manier waarop je denkt bepaalt de manier waarop je handelt. Hetzelfde geldt voor geld verdienen en geld sparen.

In dit artikel vind je 7 eenvoudige maar effectieve praktijken om de kracht van de mindset in te zetten om geld sparen en te besparen. We noemen dit het beschikken over een Geld Sparen Mindset. Laten we beginnen!

Geld Sparen Mindset 1. Verminder je Ego en verlangens

mindset-geld-sparen

De beste oefening voor het creëren van een Mindset voor geld sparen, is het verminderen van je Ego en verlangens. Laten we eerst naar ons verlangen kijken. Wij geven geld uit omdat we iets kopen. We kopen materiele en immateriële zaken, zoals ervaringen of lekker uiteten gaan. Hoe meer wij verlangen naar bezittingen en ervaringen, hoe meer geld wij spenderen. Oftewel: hoe meer je verlangt, hoe minder geld je (be)spaart.

Een (niet zo simpele) manier om je verlangen te verminderen, is door het verminderen van je Ego.

In principe zijn alle uitgaven goed. Of je nu een dure auto koopt of gezellig uit eten gaat. Er is geen oordeel, omdat alleen jij oordeelt over die uitgaven. Als het voor jou goed voelt, dan is het goed. En slimme uitgaven dragen zelfs bij aan een beter leven. Denk aan samenzijn en nieuwe activiteiten leren of ervaren.

Andere uitgaven zijn echter wel minder “goed”. Je zou kunnen stellen: overbodig. Dit soort uitgaven hebben vaak te maken met Ego. Je koopt materiele bezittingen om je Ego te boosten. Wanneer je een dikke Volvo V90 koopt (die ik ooit later ga bekostigen van mijn dividend), dan is dat in werkelijkheid om je Ego te boosten. Zo van “kijk hoe succesvol ik ben”. Terwijl in realiteit het niemand interesseert dat je in zo’n dikke bak rijdt. Sterker nog: je vrienden en familie zouden het wel eens vervelend kunnen vinden (denk aan jaloezie).

Er is niks mis met geld uitgeven. Ook niet aan (discutabele) overbodige zaken zoals een dure auto. Maar als je het mij vraagt kan je in de beginjaren beter geld sparen. En dit geld investeren. Laat spaargeld voor je werken. Accumuleer rendement op rendement. En na 10 jaar kan je een dure auto kopen van het rendement/dividend.

cursus-beleggen-aandelen

Geld Sparen Mindset 2. Reflecteer op je uitgavenpatronen

hoe-denken-voor-geld-sparen

Hoe voel je je als je een aankoop doet? Soms kopen we dingen zonder echte reden, alsof we een emotionele leegte proberen te vullen met winkelen. We voelen ons misschien verveeld, hebben problemen met ons gevoel van eigenwaarde, of proberen een relatie te compenseren. Veel mensen gaan winkelen als ze gestrest zijn, en andere mensen kopen graag dingen die ze niet nodig hebben om indruk te maken op anderen. Wat het ook is, er zijn vaak onbewuste redenen waarom we dingen kopen die we niet nodig hebben.

Wil je jouw Mindset voor geld sparen trainen? Dit kan je doen: elke keer als je op het punt staat om iets te kopen, vraag jezelf dan af: "Heb ik dit echt nodig? Waarom wil ik het hebben?". Wees eerlijk en vraag jezelf af of dat item enige echte waarde zal toevoegen aan je leven.

Het is een eenvoudige manier om je mindset te veranderen en je te helpen met geld sparen. Maar het vereist consistentie en eerlijkheid tegenover jezelf.

Je kan zelfs een minimalist worden en alleen kopen wat je nodig hebt. Het zal je niet alleen helpen om geld te besparen, maar het zal je ook helpen om je mentale gezondheid een boost te geven. Tevens draagt het bij aan een beter milieu, simpelweg door het consuminderen.

Aan de andere kant draait het leven om voldoening, plezier en liefde. Vanuit rationeel aspect is minimalisme de beste keuze. Financieel gezien zou het je ook veel geld besparen. Maar dit gedrag moet wel stroken met je mindset. Een bourgondiër kan niet van de een op de andere dag veganist worden en leven op 2000 Kcal per dag. Voor ieder is er een ander equilibrium. Vind jouw balans tussen prettig leven en verantwoord geld spenderen.

Probeer niet radicaal te veranderen, maar incrementeel. Stap voor stap, of zoals ze in Tanzania zeggen “pole pole” (slowly).

En, ik blijf het aangeven, bedenk goed dat er ook een andere manier is. Door in de beginjaren meer te besparen, en dit geld te investeren, kan je op de lange termijn bijzonder welvarend worden. Meer inzichten hierover lees je in het artikel over hoeveel maandelijks beleggen.

gratis-aandelen-kopen

Geld Sparen Mindset 3. Besteed aandacht aan waar je geld naartoe gaat

"what you focus on grows" - Esther Hicks

Hoe ziet je portemonnee er op dit moment uit? Als je portemonnee rommelig is, weerspiegelt dat hoe je met je geld omgaat. Heb je bijvoorbeeld wel eens geen geld meer en je afgevraagd waar je het aan uitgegeven hebt? Het is cruciaal om aandacht te besteden aan ons geld en waar we het aan uitgeven.

Een eenvoudige manier om dit te bereiken is door elke uitgave die je doet op te schrijven. Aan het eind van de maand kun je nagaan waar je het meeste geld aan hebt uitgegeven. Er zijn ook mobiele apps om je hierbij te helpen. Een Nederlands voorbeeld hiervan is Dyme. Een soort slimme bespaarapp die is gekoppeld aan je bankrekening (voor de beleggers onder ons: Dyme heeft wel eens gepitcht bij de Nederlandse shark tanks).

Het bijhouden van je geld zorgt voor bewustwording van waar je het voor gebruikt en betere bestedingsgewoonten.

Let er wel op dat het je leven niet gaat controleren. Het is beter om te denken in overvloed. Om te denken in extra geld verdienen. Dit is niet alleen leuker: geld verdienen is ook makkelijker dan geld sparen. Immers, geld sparen kan soms vervelend en zwaar aanvoelen. Bovendien kan je maar tot een zekere “bodem” besparen. Er zijn altijd vaste lasten. Maar bij geld verdienen is er geen limiet. Geloof hierin, en je zal op financieel vlak meer succesvol worden.

commissievrij-beleggen-etf

Geld Sparen Mindset 4. Koop zonder schuldgevoel

Heb je je ooit schuldig gevoeld over het uitgeven van geld aan iets? Soms denken we dat geld besparen betekent dat je nooit iets koopt of alleen goedkope dingen koopt. Maar dat is onzin. In plaats daarvan gaat het erom dat je leert om bewust uit te geven.

Een belangrijke oefening voor een Geld Sparen Mindset, is door de focus te leggen op geld verdienen. Hoe meer geld je verdient, hoe meer geld je kan sparen. Zo simpel is het. En ook dit inzicht begint wederom bij jezelf: in je eigen denkwijze.

Als je meer geld wilt verdienen, moet je je gedragen als iemand die dat geld al heeft. Op die manier zal je een betere relatie met geld hebben en meer aantrekken. Dit is waar aanhangers van de law of attraction sterk in geloven (en het werkt).

We willen een deel van je maandelijkse budget uitgeven aan iets dat je misschien niet nodig hebt, maar waar je wel blij van wordt. Als je heel hard werkt om geld te verdienen, moet je je hersenen belonen. Het zal chemicaliën produceren die je motiveren. Deze gedachtengoed doet mij aan het boek “Work Hard, Play Hard” van Danique Bossers denken.

Geld uitgeven is overigens niet noodzakelijk iets fysieks. Het kan een bezoek aan het strand zijn, planten voor je huis, of een boek dat je leuk vindt. De regel is dat het je leven op een of andere manier verbetert. Dat is ook nog eens nuttig. En motiverend.

En als je iets koopt, doe het dan niet met een schuldgevoel. Als het waarde toevoegt aan je leven en je weet zeker dat je het wilt, moet je er geen spijt van hebben. In tegenstelling: wees dankbaar omdat je dingen kunt kopen, je huur kunt betalen en eten op tafel kunt brengen. Dit is niet in ieder land vanzelfsprekend.

Door dit te doen zal je mindset over geld sparen drastisch veranderen. Je ziet geld als een vriend en niet als een probleem. En nog beter: het zal je in staat stellen om geld te besparen omdat je alleen datgene koopt wat waarde toevoegt aan je leven.

beheerd-beleggen-aandelen-vergelijken

Geld Sparen Mindset 5. Werk aan je relatie met geld

geld besparen mindset

Zie je geld als een vriend of als een probleem? We hebben allemaal beperkende overtuigingen die in ons onderbewustzijn leven. We zijn ons er misschien niet van bewust, maar ze beïnvloeden onze gedachten. En onze gedachten beïnvloeden onze emoties en acties.

Veel van die overtuigingen komen uit ons gezin, de gemeenschap, de school, of waar we ook zijn opgegroeid. Misschien klaagden, bijvoorbeeld, je ouders altijd over geld en zeiden ze dat "geld de wortel van alle kwaad is" of "rijke mensen gemeen en hebzuchtig zijn". Misschien heb je die overtuigingen onbewust overgenomen, en zie je geld nu als een probleem.

Als je een hekel aan iemand hebt, probeer je onbewust (of bewust) die persoon te vermijden. Hetzelfde gebeurt met geld. Als je geld als een probleem ziet, zal je je richten op schulden, gebrek en schaarste. Je vindt het oké als je niet veel geld verdient, omdat je vindt dat het leven zo moet zijn. Je hebt geen interesse in nieuwe manieren om geld te verdienen, omdat je onbewust denkt dat het niets voor jou is.

Als jij jezelf hierin herkent dan heb ik goed nieuws voor je: je kan een Geld Mindset creëren, simpelweg door het oefenen van gedachten.

Kies ervoor een goede relatie met geld op te bouwen. Wees dankbaar. Geld is een prachtig hulpmiddel. Door het juist in te zetten, kan je er meer van maken. En hoe meer je hebt, hoe beter jou leven wordt. En die van anderen. Althans, als je leert omgaan met geld. En daar helpt dit artikel over Geld Sparen Mindset nu exact bij. Zie geld als een werkmiddel. Laat het werken voor jou. Geniet gedoseerd. Immers, je bent al rijk in gedachten en dankbaar voor hetgeen je hebt. Al het extra’s is mooi meegenomen.

Als dit nieuwe informatie voor jou is, dan zou je eens het boek “Think and Grow Rich” van Napeleon Hill willen lezen. Dit is de eerste aanzet. Er zijn veel interessante boeken over geld en mindset te lezen. Ik heb ze vrijwel allemaal gelezen, en vandaar dat mijn artikelen zijn verweven met dit soort inzichten. Desalniettemin is het goed om ook zelf dit soort boeken te bestuderen. Het zal je leven aanzienlijk verbeteren op vele aspecten.

Geld Sparen Mindset 6. Beoefen mindfulness

Mindfulness is de praktijk van het besteden van aandacht aan het heden. Klinkt makkelijk. Echter, onze gedachten dwalen voortdurend tussen de toekomst en het verleden. We zijn altijd bezig met ons zorgen te maken over wat er hierna gaat gebeuren of zijn gehecht aan onze herinneringen. Dat maakt ons gestrest, angstig, verdrietig, bang, boos, of zelfs met een vals gevoel van vreugde. Simpel gezegd, onze geest richt zich op iets dat niet meer bestaat of nog niet gebeurd is.

In die zin beheersen wij onze geest niet, onze geest beheerst ons.

Mindfulness en meditatie zijn als een sportschool voor de geest. We trainen onze aandacht om ons te richten op het heden. Er is hier een toepasselijk Nederlands boek voor genaamd Mind Gym. Ik zie het als een van de betere boeken voor financiële vrijheid.

Dat is namelijk belangrijk voor veel aspecten van ons leven, waaronder een mindset voor geld sparen. Mindful leven helpt je te weten wanneer je iets nodig hebt en wanneer niet.

beheerd-beleggen-voor-pensioen

Geld Sparen Mindset 7. Zet een intentie om geld te sparen

Een intentie zetten betekent dat je een bewust doel voor ogen hebt en stelt dat je het gaat bereiken. In het geval van geld sparen wil je met een duidelijke intentie komen van hoeveel geld je wilt sparen en wanneer je het zal hebben.

Bijvoorbeeld, zeg tegen jezelf: "Ik spaar iedere maand [X bedrag]," of "Ik spaar [X bedrag] tegen het einde van de week”. Merk op dat we hier in de tegenwoordige tijd praten. Het is geen “wat als” of “als dan”. Het is zeker. Het is beslist. Het is definitief.

Je spaart geld.

Je bent rijk.

Je leeft jouw leven op jouw condities.

Wees specifiek en duidelijk in het leven. Definieer grote doch realistische doelen. En herinner jezelf iedere dag vol intentie dat je dit bereikt.

Meer weten over de concrete hoe en wat? Lees hier mijn strategie en tips voor effectief geld sparen.

Conclusies over Geld Sparen Mindset

Een Mindset voor geld sparen houdt in dat je gedachten programmeert. Door anders en positief te denken over geld, zal je er meer van aantrekken. Tevens behelst een mindset voor geld sparen dat je over veel zelfcontrole beschikt. Geen zorgen, oefening baart kunst. Het betekent dat je de controle hebt over je verstand, emoties en instincten. Als je een sterke geld mindset creëert, zal dat onvermijdelijk effect hebben op je uitgavengewoonten en andere aspecten van je leven.

Reacties
Categorieën