Technische Analyse Aandelen en ETF kopen
technische-analyse-aandelen-en-etf-kopen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
11/25/2023
4 min

Technische Analyse Aandelen en ETF kopen

11/25/2023
4 min

In dit artikel vind je een gedeelte uit een van onze nieuwsbrieven. In dit deel van de nieuwsbrief staan we stil bij technische analyse voor het kopen van aandelen en ETF beleggen. Hieronder vind je een technische analyse van HIMS aandelen, en een inzicht uit momentum en technische analyse voor ETF's kopen.

Technische analyse: HIMS aandelen

In een recente video (6:15 en 10:50) heb ik laten zien dat Hims & Hers verreweg mijn grootste aandelenpositie is. Ik had het risicovolle aandeel te snel gekocht, met te veel geld. Grote fout. Maar mijn initiële analyse over dit groeibedrijf blijft zichzelf versterken. Het bedrijf blijft kwartaalcijfers overtreffen. Recentelijk heeft het een nieuwe innovatie gelanceerd, een nieuw product voor gewichtsverlies (op "gezondere" wijze), en koopt het een kleine $50 mln. aandelen terug (zwak signaal).


Ik heb inmiddels een confirmation bias ontwikkeld, dus lees mijn berichtgeving over HIMS met een kritische invalshoek.


Begin deze maand heb ik op een bodem een extra €2000 bijgekocht. Dit is waarom:


Fundamenteel: voor de lange termijn zijn er veel bedreigingen voor HIMS. Het snelle groeibedrijf heeft mijns inziens een acceptabel overlevingskans, met in potentie een competitief voordeel. De founder is nog steeds de CEO, met genoeg aandelen in zijn eigen bedrijf. Er zijn wel grote risico's, zoals grote concurrenten die HIMS letterlijk kapot kunnen maken. Dit is voor mij de reden om niet méér te investeren.


Factoranalyse: hoge omzetgroei (>50%), hoge brutomarge (>80%), sterk momentum, en verwachtte positieve EPS groei. Het bedrijf realiseert zowel omzet- als winstgroei, met inmiddels positieve EBITDA maar nog geen positieve netto winstmarge (-4,5%).


Technische analyse: dit jaar leer ik steeds meer bij omtrent technische analyse. de koers van HIMS wordt op de korte termijn sterk beïnvloed door dit fenomeen. Short selling is inmiddels afgenomen van 14% naar 12%, maar is nog altijd hoog.


Begin november ontstond een bodem. We zien nu een sterke positieve trend. In de afbeelding hieronder leg ik mijn analyse uit. Tijdens de analyse gebruik ik candlesticks, maar de weergave is in een lijngrafiek omdat het de lange termijn trend duidelijk maakt. Ik pas technische analyse alleen toe op lange termijn trends, maar kijk wel naar de ontwikkelingen op dagniveau, 4-uur en 1-uur, ter bevestiging.

Bekijk de afbeelding met technische analyse van HIMS aandelen:
1.   Bij de cijfer 1 zien we in de bovenste grafiek een stijgende rode lijn tussen twee "highs". In de onderste grafiek zien we bij de RSI een negatieve divergence ontstaan. Dit is een eerste negatieve indicator.
2. Kort daarna daalt de koers. De MACD-indicator in de middelste grafiek toont een cross-over aan op punt 2. Dit is een tweede negatieve indicator. We zouden hier kunnen verkopen.
3. Bij punt 3 geeft ons Happy Alerts algoritme een verkoopsignaal. dit algoritme werkt op lange- en korte termijn trends. Op ongeveer ditzelfde punt zien we ook dat de koers onder de gele lijn duikt. De gele lijn is de SMA 200, eveneens een lange termijn trend.

Kortom: drie opeenvolgende negatieve signalen vanuit verschillende technische indicatoren.

Begin november stabiliseert de koers. We zien nu het omgekeerde effect. Allereerst begint de RSI te stijgen. Bij punt 4 is er een positieve MACD-crossover. Bij punt 5 komt een koopsignaal van ons algoritme. We zien dat de koers bijna de SMA 200 kruist. En gezien de snelle stijging is het aannemelijk dat de koers kan blijven stijgen.

Hoe sneller de koers stijgt, hoe meer short sellers haar posities moeten omzetten in het kopen van HIMS aandelen. Dit zou een mooi gelukje kunnen zijn.

Technische analyse toepassen in Day Trading is moeilijker en bevat véél meer risico. Swing trading is al iets makkelijker. Binnen onze onderzoeksmethodiek passen wij technische indicatoren toe voor lange termijn trends. Dat is minder foutgevoelig. Dit maakt de kans op succes aanzienlijk groter: van lange termijn perspectief (fundamenteel), naar middellange termijn (factoranalyse), naar korte termijn (technische analyse).

Dankzij deze methodiek kan ik betere instapmomenten bepalen voor de beste aandelen. Blindelings buy-the-dip is vaak niet de beste manier is. Ik wacht liever even af totdat de koers stabiliseert en het moment waarop meerdere indicatoren een positieve trend aangeven. Dit kan een hoop ellende voorkomen.


hims-aandelen-analyse


Technische analyse: ETF kopen

china-etf-kopen

In de afbeelding hierboven zie je mijn aankoop van de KraneShare China Internet ETF (KWEB). In 2021 was de ETF met -60% gedaald. Ik kocht ergens in februari 2022, omdat de koers toen op eenzelfde niveau als 2013 stond.

Deze buy-the-dip was een kostbare fout.

Ik sta nu op -24,85%. Dit komt vast wel goed. Vervelender is dat dit geld nu al 1,5 jaar vast staat in deze ETF.

Al 1,5 jaar lang kan ik dit geld niet investeren in betere aandelen en/of ETF's.


KWEB ETF is een thema ETF. Een alternatief is dus een andere thema ETF die wél in een positieve trend bevindt. Natuurlijk moet je de ETF eerst onderzoeken op haar risicoprofiel, de (top 10) posities, financiële waardering, et etcera. Maar bij thema ETF's zien we dat momentum een zwaarwegende factor is.


Mijn oplossing:

  • Maandelijks bekijk ik de beste thema ETF's volgens factoranalyse, die de factor momentum laat zien. Dit maandelijks overzicht vind je in de Happy Alerts.
  • Uit die lijst selecteer ik de potentieel beste thema ETF's o.b.v. fundamentele- en technische analyse

Het resultaat van de afgelopen drie maanden:

  • Semiconductor ETF met ticker VVSM (of SMH) presteert bovengemiddeld
  • Uranium ETF met ticker U3O8 (of URNM) presteert bovengemiddeld

In eerdere nieuwsbrieven heb ik je geattendeerd op het sterke momentum van de Uranium ETF met ticker U3O8. Zoals altijd in een trend ontstaan er correcties. Na een kleine correctie is de ETF nu weer stijgende, en zet het een nieuwe High neer (hoger punt t.o.v. het laatste hoogste punt).

De koers van URNM stijgt nu naar $50. Dit ligt op hetzelfde niveau als het hoogste punt van 2021. Als de koers vanaf dit punt aanzienlijk sterker doorbreekt, dan kan de positieve lange termijn trend wellicht maanden aanhouden.

uranium-etf-rendement-degiro

Reacties
Categorieën