Beleggen Mindset: Ontwikkel Mindset voor Geld Investeren
beleggen-mindset
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
02/19/2022
8 min

Beleggen Mindset: Ontwikkel Mindset voor Geld Investeren

02/19/2022
8 min

Beste Happy Investor, beleggen vereist het ontwikkelen van vaardigheden. Je moet de markt bestuderen, (veel) onderzoek doen, een beleggingsstrategie hebben, et cetera. Maar er is meer dan dat alleen. Het is evenmin essentieel om een beleggers Mindset te ontwikkelen.

En wat is dat, een Mindset voor beleggen?

Onze mindset bepaalt onze gedachten, emoties en acties. Daarom creëren ze onze werkelijkheid. Hetzelfde geldt voor beleggen. Wanneer je een juiste beleggersmentaliteit ontwikkelt, zal je in staat zijn om te slagen. Het is noodzakelijk om de juiste mindset te hebben om verrassingen te voorkomen wanneer dingen anders beginnen te lopen dan verwacht. En één ding is zeker: je beleggingen zullen anders verlopen dan je denkt.

In dit artikel bespreken we enkele punten om te overwegen voor het creëren van een Mindset voor beleggen.

Doe geen investeringen op basis van buikgevoel en emoties

mindset-beleggen

Emotionele beslissingen zijn bijna altijd slechte beslissingen. Niemand is immers van plan om laag te verkopen of hoog te kopen, maar dat is wel wat er kan gebeuren met beleggers die geen plan hebben of die ervan afwijken omdat ze bang of hebzuchtig zijn.

Handelen op basis van emoties is mijns inziens dé valkuil bij beleggen. Dit zie ik overal gebeuren. En het overkomt mij ook nog wel eens. Dit is waarom ik zoveel waarde hecht aan mijn bewezen beleggingsstrategie die ik deel binnen de Happy Investors Community. De strategie dwingt ons te handelen volgens feiten, data en vaste regels. Dit voorkomt fouten op basis van emotioneel handelen.

Wanneer aandelen volatiel zijn, de ene dag omhoog en de volgende dag omlaag, is het moeilijk om deze instincten (van angst) te negeren. Maar als je de markt probeert te timen op basis van ingevingen, loop je het risico slechte beslissingen te maken. Deze ingevingen kunnen van jezelf zijn of van vrienden, familie of de media. Met name de media is gespecialiseerd in het inboezemen van (onnodige) angst.

Stoppen met het handelen op buikgevoelens als belegger is een van de slimste dingen die je kan doen. Je zal vrijwel zeker een betere belegger worden, aangezien studies suggereren dat het vermijden van overmatige handel de prestaties van uw portefeuille verbetert.

Dit is waarom wij binnen ons aandelen abonnement beleggen voor de lange termijn. We kopen de beste bedrijven tegen een gunstige aandelenprijs. Eventueel kopen we periodiek bij op basis van onze ranking tools. Maar we handelen nooit op basis van dagelijkse of wekelijkse schommelingen.

Beleggers Mindset: Wees geduldig

Geduld betekent meestal dat je het hoofd koel moet houden in situaties waarin je de situatie niet onder controle hebt. Geduld is een essentieel onderdeel van beleggen.

Beleggen is een zaak van de lange adem, waarbij de beloningen vaak pas na verloop van tijd zichtbaar worden. Zo hebben bedrijven de tijd nodig om haar business te groeien. Beleggingen hebben de tijd nodig voor het compound interest-effect. Bovendien is het zo dat een handvol van jouw aandelen verantwoordelijk zullen zijn voor (minimaal) 80% van de winst.

Geduld is een ander gedrag met beloningen op lange termijn. Geduldig zijn betekent dat je een tijdelijk ongemak verdraagt in ruil voor een toekomstig voordeel. Simpel gezegd, je hersenen maken geduldig zijn moeilijk. Het menselijk lichaam is gemaakt om te reageren op bedreigingen, of die nu reëel zijn of worden waargenomen.   Stresserende situaties triggeren een fysiologische reactie in mensen. Dit is waarom veel mensen paniekeren bij rode cijfers.

De moeilijkheid is dat je lichaam het verschil niet kan zien tussen een echte fysieke bedreiging (waarbij vechten of ontsnappen heilzaam zou zijn) en psychologische prikkels zoals horrorfilms of -10% koersverlies op één dag. Het is moeilijk om geduldig te blijven omdat het betekent dat je tegen deze instincten moet vechten. Volatiele financiële markten kunnen de reactie uitlokken, maar er kunnen ook reële gevolgen zijn die geduld vereisen om te overwinnen.

Mindfulness praktijken en meditatie kunnen u helpen te werken aan uw geduld tijdens investeringen. Lees hierover meer binnen onze categorie persoonlijke ontwikkeling.

gratis-aandelen-kopen

Beleggers Mindset: Vraag jezelf af waarom

beleggersmentaliteit ontwikkelen

Het vaststellen van een duidelijk doel en een verlangen om te slagen zijn de basis die je gemotiveerd zullen houden tijdens het proces. Het betekent dat je jezelf moet afvragen waarom je in de eerste plaats wilt beleggen. Er komen zware tijden waarin je jezelf aan deze ‘waarom’ wilt herinneren. Dit is noodzakelijk, omdat juist in zware tijden het belangrijk is om door te zetten (en niet met verlies te verkopen puur op basis van angst).

Beleggen is essentieel, maar wat motiveert je om dit te doen? Streef je ernaar op een bepaalde leeftijd financieel vrij te zijn? Zoek je de middelen om nevenprojecten of zakelijke ondernemingen te financieren? Wil je anderen kunnen bijstaan nadat je het financiële doel hebt behaald?

Herinner jezelf er frequent aan waarom je investeert. Dit creëert een verlangen naar succes. En dit verlangen zal je motiveren door te gaan.

Vermijd "get-rich-quick" programma's. Verwacht resultaten op lange termijn

Je weet wat ze zeggen: "Easy come, easy go." Wanneer je begint met beleggen, zal je veel mogelijkheden vinden. En misschien wel mensen die je beloven dat je onmiddellijk rijk kunt worden. Maar helaas, dat kan meestal niet omdat er een extreem hoog risico (tot 100% verlies) tegenover staat. Beleggen is een langzaam proces, of dat zou het moeten zijn. Er zijn wel manieren om sneller rijk te worden, maar rendement en risico staan altijd in balans tot elkaar.

Get-rich-quick schemes hebben ook te maken met emotioneel beleggen. Als je een stabiel inkomen wilt halen uit beleggen, moet je handelen op basis van feiten en data. Beleggen vereist dat je veel kennis opdoet en doorzettingsvermogen hebt. Houd vast aan een strategie, en handel louter op basis van feiten en data.

Als je eenmaal hebt geïnvesteerd, is vasthouden aan aandelen voor de lange termijn de beste manier om te slagen. Met zoveel aandelen op de markt, en zoveel nieuwe kansen, kan het een uitdaging zijn om lang in dezelfde aandelen te blijven investeren. Toch kan een langetermijnperspectief een positief resultaat opleveren tegen de hoogste zekerheid.

Geef je aandelenportefeuille voldoende tijd om uit te groeien als je een succesvolle aandelenbelegger met de juiste beleggers Mindset wilt zijn. Het enige wat je hoeft te doen is unieke bedrijven te kopen tegen een gunstige aandelenprijs, en wachten tot ze genoeg groeien om resultaten te produceren.

Bovenstaande geldt overigens ook voor andere vormen van investeren, zoals het beleggen in vastgoed. Ook dit heeft veel tijd en geduld nodig. Het aankopen van de eerste vijf panden kan wel 15 jaar duren. Maar het kopen van de volgende 5 panden kan in 5 jaar gebeuren. En voor je het weet heb je een vastgoed imperium. Dit komt omdat beleggen werkt volgens het "sneeuwbal effect".

cursus-beleggen-aandelen

Onderwijs is de beste investering

Als het gaat om investeren in de aandelenmarkt, is het essentieel om tijd te besteden aan het uitbreiden van je kennis en ervaring. Helaas kom ik nog steeds mensen tegen die een aandeel hebben gekocht op basis van meningen. Je weet wel: op een feestje hoor je iemand fanatiek praten over dit nieuwe interessante aandeel. Klinkt interessant. Je koopt zonder te kijken naar financiële waardering of zelfs maar bedrijfsstrategie. Oftewel: je gooit geblinddoekt een pijl op het dartbord. In veel gevallen zal de pijl het bord nooit bereiken…

De juiste Mindset voor beleggen behelst dat je alleen investeert in wat je kent. Dit vergroot per definitie je cirkel van invloed, aangezien kennis macht geeft. Lees jaarrekeningen, jaarverslagen en nieuwsbrieven om een beter begrip te krijgen van hoe de markt werkt. Deze boeken kunnen u helpen om een betere belegger te worden.

beste-aandelen-laag-risico

Ontwikkel perspectief: Heb altijd een plan

Wanneer je in de aandelenmarkt belegt, is het essentieel om een strategie voor toekomstige groei te hebben. Deze strategie is gebaseerd op jouw persoonlijke beleggingsdoelstelling, verwachte opbrengst en risicotolerantie. Voordat je probeert een Mindset voor beleggen te creëren, is het van cruciaal belang om je huidige financiële situatie te beoordelen een plan te ontwikkelen om je beleggingsdoelen te bereiken.

Weet ook dat de situatie verandert. Wat je wilt bereiken op je 30ste, lijkt irrelevant wanneer je 60 bent. Wees daarom flexibel gedurende de reis. Bepaal de eindbestemming, en evalueer jaarlijks of je op de juiste koers zit. Pas de koers aan wanneer nodig.

Een sterke beleggingsstrategie helpt ook bij het ontwikkelen van een beleggers Mindset. Succesvolle beleggers werken op basis van feiten en data. We hanteren strenge selectiecriteria, alvorens wij aandelen kopen. Ook dit is onderdeel van de strategie. En door het frequent toetsen van aandelen op de selectiecriteria, ontwikkelt jouw Mindset voor succesvol beleggen.

Accepteer mislukkingen en ga door. Zie verliezen als kansen om te leren

mindset-geld-investeren

Zelfs de meest succesvolle beleggers hebben wel eens gefaald. Maar het is het feit dat ze hun fouten hebben omarmd en verder zijn gegaan met de geleerde lessen dat hen onderscheidt. Hierdoor hebben ze een sterkere Mindset tot beleggen ontwikkeld.

Begrijpen dat verliezen een onvermijdelijk element zijn van elk investeringsproces is de sleutel tot succes.

Onderneem actie en geef nooit op

Het is waardeloos om een beleggingsstrategie te hebben als je deze niet uitvoert. Je zal verbeteringen geleidelijk maar progressief opmerken nadat je ze in de praktijk hebt gebracht. Niet alle doelen worden direct bereikt, maar door actie te ondernemen kom je langzaam doch zeker vooruit. Blijf doorgaan. Geef nooit op.

Conclusie over Beleggen Mindset

Net als beleggen in het algemeen, is het ontwikkelen van de juiste mindset voor beleggen een proces dat tijd kost. Het zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar je moet er wel naartoe werken om succesvol te beleggen. Iedereen kan een toevalstreffer hebben. Maar een sterke beleggers Mindset is een cruciale voorwaarde voor succesvol lange termijn beleggen.

Het belangrijkste is dat je emoties onder controle houdt, zodat ze je beleggingskeuzes niet kunnen beïnvloeden. Als het op beleggen aankomt, zal emotieloos handelen volgens een vaste beleggingsstrategie je in staat stellen gebeurtenissen rationeel te bekijken en de juiste keuzes te maken.

Als je net begint, moet je zo veel mogelijk leren. Het klinkt misschien vervelend voor sommigen, maar het doen van onderzoek zal vermijdbare verliezen voorkomen in de toekomst. Onderzoek stelt je instaat op te handelen op basis van kennis, feiten en data.

Zoals met alles in deze wereld, zal geduld en doorzettingsvermogen je ver brengen. Wellicht verder dan je nu voor mogelijk houdt. Dit is waarom de juiste Mindset voor geld investeren zo belangrijk is. Wees positief, denk in kansen en wees geduldig. Heb jij nog aanvullende tips om onze mindset te verbeteren? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Reacties
Categorieën