Leren Beleggen in Aandelen: Beginnersgids | Happy Investors
leren-beleggen-in-aandelen
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
02/21/2022
12 min

Leren Beleggen in Aandelen: Beginnersgids | Happy Investors

02/21/2022
12 min

Beste Happy Investor, leren beleggen in aandelen is een goede investering. Het kan leiden tot hoger rendement in vergelijking tot andere beleggingen, zoals vastgoed en ETF’s. Maar hoe leer je beleggen? Een groot deel hiervan is ervaring. Daarnaast is er een belangrijke basis. In dit artikel gaan we het hebben over deze basis voor leren beleggen in aandelen. Zie het als een beginnersgids met concrete handvaten.

Na het lezen van dit artikel weet je exact waarop te letten bij het leren beleggen in aandelen. Richt je aandacht op deze cruciale lessen, en je zal onherroepelijk hoger rendement realiseren op de lange termijn.

Op naar duurzaam (financieel) succes!

Inhoudsopgave

Leren Beleggen in Aandelen: 4 cruciale en tijdloze lessen

hoe-leren-beleggen-in-aandelen

Leren beleggen in aandelen, waarom zou je dit willen en waar beginnen we? Menig belegger, waaronder ik zelf, verkiezen aandelen boven andere soorten investeringen. De reden: rendement. Hoe meer wij leren beleggen in aandelen, hoe beter wij worden. Het gevolg is dat wij een hoger rendement kunnen halen. Sommigen van ons zijn in staat om op de lange termijn meer dan 15% gemiddeld rendement te halen. Op de korte termijn kan dit zelfs >50% zijn.

Zo waren de afgelopen 10 jaar dermate gunstig, dat we zelfs met de beste ETF’s >20% gemiddeld rendement hebben behaald.

Aandelen bieden derhalve de grootste kans op structureel hoog rendement. Het woord ‘structureel’ is hier van belang. Wie succesvol leert beleggen in aandelen is in staat om consistent hoog rendement te behalen. En het goede nieuws: iedereen kan leren beleggen in aandelen.

Zeker, er zijn technische aspecten. Over het algemeen is leren beleggen in aandelen echter vooral een kwestie van strategie, emotionele discipline en bepaalde soft skills.

Hieronder vind je cruciale lessen voor succesvol beleggen in aandelen. Dit zijn belangrijke lessen. Immers, er zijn ook perioden (of te maken fouten) waarin aandelen desastreus verlies geven. We willen dit verlies te allen tijde voorkomen. De onderstaande lessen helpen ons daarbij.

Risico en rendement bij aandelen

Leren beleggen in aandelen begint met de basis. In de basis draait het allemaal om risico en rendement. Er zijn verschillende soorten aandelen. Zij verschillen risico/rendement-verhouding. Gemiddeld genomen bieden hoger-risico aandelen, zoals die van technologiebedrijven, een hoger rendement dan lager-risico aandelen, zoals die van voedingsmiddelenbedrijven.

Let er op dat we spreken over gemiddelden!

Dit is een cruciale les bij het leren beleggen in aandelen. Om risico en rendement te beheersen, dienen we in te spelen op gemiddelden. Dit betekent dat risicospreiding onontbeerlijk is.

Houd er rekening mee dat op de lange termijn type aandelen de neiging hebben om naar dit gemiddelde toe te bewegen, maar dat op de korte termijn gigantische verschillen kunnen ontstaan. Zo heb ik wel eens -75% verlies geboekt op kleine technologieaandelen met immens groeipotentieel (oeps), maar ook +300% met “saaiere” dividendaandelen zoals AbbVie.

Happy Investors leren dat succesvol beleggen nauwelijks te maken heeft met dagelijks beursnieuws. Dit is vooral ruis.

Het leven draait om balans. Zo ook leren beleggen in aandelen. Breng altijd balans aan.

Zo dient een aandelenportefeuille uit minimaal 16 aandelen te bestaan. In dit geval is er, statistisch gezien, grote diversificatie. Bij circa 25 aandelen is de diversificatie ±99%. Hoe beter je bent, hoe minder aandelen je zou willen nemen. Immers, de beste aandelen zijn verantwoordelijk voor >80% van het resultaat. Persoonlijk kies ik voor 25 aandelen, omdat dit beter aansluit bij mijn beleggingsstrategie voor duurzaam succes.

Naast het aantal aandelen is het type aandeel evenmin van belang. Mijns inziens moeten we altijd balans aanbrengen, opdat we duurzaam financieel succes kunnen behalen. Dit betekent keuzes maken binnen onze aandelenportfolio op vlak van (niet uitsluitend tot):

  1. Value vs. groeiaandelen
  2. De mate van dividendaandelen
  3. Large cap vs. small cap aandelen
  4. Keuze in industrieën en sectoren

Tot slot, neem alleen risico dat past binnen je risicoprofiel en huidige vaardigheden. Als je liever geen korte termijn koersvolatiliteit van -30% wilt ervaren, is het verstandig om niet in aandelen te beleggen. Kies in dit geval voor lager-risico assets.

cursus-beleggen-aandelen

Beleggingsstrategie voor aandelen

hoe-leer-je-beleggen

De aandelenmarkt gaat op de lange termijn omhoog als gevolg van economische groei. Hier moet je in geloven als aandelenbelegger (en dat behelst risico). Op de korte termijn zijn aandelen echter volatiel. Leren beleggen in aandelen betekent hiervan te profiteren. Er zijn beleggers die zweren bij 100% korte termijn handelen, omdat hier de grootste kansen liggen. En dat klopt ook. Maar het risico tot fouten is hoger. Dit is waarom ikzelf louter beleg voor de lange termijn, maar wel blijf in spelen op grote kansen.

Wat jouw keuze ook is: wees consistent doch flexibel. Leren beleggen in aandelen begint met een goede beleggingsstrategie. In de loop der tijd zal je dit verbeteren.

Een goede beleggingsstrategie is veelomvattend. Dit zijn enkele belangrijke punten die niet mogen ontbreken in je strategie:

  1. Korte vs. lange termijn beleggen (of een mix daarvan)
  2. Risicoprofiel
  3. Diversificatie (investeringsmarkten en type assets)
  4. Vaste regels (aan- en verkopen o.b.v. financiële analyse, et cetera)
  5. Het financiële doel (weet wanneer je wilt stoppen)

Waarom is dit zo belangrijk?

Een lange termijn beleggingsstrategie biedt de hoogste mate van zekerheid. Niet het hoogste rendement, maar zekerheid. Op de korte termijn kan de markt echter ongunstig ontwikkelen in verhouding tot je strategie. Bijvoorbeeld wanneer je overwegend in groeiaandelen investeert. Maar op de lange termijn convergeert resultaat naar het gemiddelden. Dit betekent dat je in slechte perioden moet vasthouden aan je strategie. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

De cruciale voorwaarde: je moet er zeker van zijn dat je een weldoordachte én bewezen beleggingsstrategie hebt.

Wil je toegang tot mijn bewezen beleggingsstrategie voor hoger rendement? Bekijk de Happy Investors online cursus beleggen voor meer informatie.

Onderzoek: fundamentele analyse van aandelen

We hebben nu twee cruciale zaken besproken omtrent leren beleggen in aandelen. We weten nu dat we succesvol kunnen beginnen dankzij een goede beleggingsstrategie en de juiste balans tussen risico en rendement. Vervolgens is het belangrijk om te beginnen. Dit betekent het aan- en verkopen van aandelen.

Welke aandelen ga je kopen, en waarom?

Helaas kopen beginnende beleggers te vaak aandelen zonder degelijk onderzoek.

Dit is wat je nooit moet doen: aandelen kopen op basis van andermans mening. Of je nu een tip van mij krijgt binnen ons aandelen abonnement, via Social Media, of van je vader. Koop alleen aandelen op basis van eigen onderzoek.

Daarom is de derde cruciale les bij leren beleggen in aandelen: verricht altijd onderzoek op basis van fundamentele analyse.

Aandelen worden uitgegeven door bedrijven. We beleggen niet in aandelen, maar in bedrijven. Idealiter investeren we uitsluitend in unieke bedrijven met duurzaam competitief voordeel, betrouwbaar management, een winstgevend verdienmodel en een groeiende markt.

Deze unieke bedrijven willen we alleen kopen tegen een eerlijke prijs. Als we een hoge prijs betalen, lopen we het risico dat toekomstige verwachtingen niet worden waargemaakt. Door een eerlijke of zelfs goedkope prijs te betalen, krijgen we meer bescherming tegen onvoorziene gebeurtenissen. Binnen Value beleggen noemt men dit “Margin of Safety”.

cursus-value-beleggen

Toen ik begon met beleggen op mijn 23ste, gebruikte ik mijn universitaire achtergrond in Management & Organisatie. Ik analyseerde bedrijven voornamelijk op basis van strategie. Hierdoor behaalde ik successen, maar ik had geluk dat de markt gunstig was. Ik maakte namelijk de fout door amper (of niet) te kijken naar de financiële waardering. Hierdoor waren er ook momenten dat unieke bedrijven, weliswaar tijdelijk, -50% stonden. Ik leerde beter beleggen in aandelen vanaf het moment dat ik ook naar de financiële waardering keek.

Meer weten? Lees hier alles over aandelen analyse.

beste-aandelen-laag-risico

Mindset en emoties bij leren beleggen in aandelen

leren-beleggen-aandelen-quotes

Je weet nu het hoe en wat bij leren beleggen in aandelen. Risico/rendement en de beleggingsstrategie zijn de hoe. De beste aandelen kopen op basis van fundamentele analyse is de wat. Je bent nu ver op weg tot het leren beleggen in aandelen. En toch begint het nu pas.

Beleggen is een lange reis. En zoals met iedere reis, zijn er momenten van voor- en tegenspoed. In zware tijden is het belangrijk om te weten wat de why is. Waarom leren beleggen in aandelen? Waarom niet sparen, of gewoon het geld uitgeven en maximaal leven in het moment?

Waarom wil je graag leren beleggen in aandelen? Wat is het hoger gelegen doel? Waar doe je het voor? Wat is het dat je diep van binnen verlangt?

Wat ik bij veel cursisten binnen onze community zie, is dat zij vol enthousiasme en ambitie beginnen. Zij leren succesvol beleggen op basis van mijn bewezen beleggingsstrategie. Dit is fijn. Men begint met vertrouwen. Maar na enkele maanden is het vooral “passief” beleggen op basis van onze strategie. Zo kopen wij idealiter zo weinig mogelijk (vanwege transactiekosten) en houden we zo lang mogelijk vast (voor exponentieel rendement).

Men komt erachter dat succesvol beleggen nauwelijks te maken heeft met dagelijks beursnieuws. Dit is vooral ruis. Men komt erachter dat we, met een goede strategie, voor 75% op automatische piloot beleggen. En dit is niet altijd even spannend.

Beleggen is een lange reis. En als een reis even niet spannend is, kan die al snel als traag aanvoelen. Het is in deze fase dat je emotionele discipline nodig hebt. Vasthouden aan de strategie. Doen wat werkt. En vooral geduld hebben.

De vierde cruciale les bij leren beleggen in aandelen is: de juiste Mindset.

Herinner jezelf frequent aan de why. Heb geduld en vertrouwen. Houd vast aan je plan. Wees flexibel waar nodig. Denk in kansen. En vermijd roekeloze zaken puur om het “leuker” te maken. Immers, dit soort gedrag kan leiden tot zuur verlies.

gratis-aandelen-kopen

Hoe leer je beleggen? Tips over soft skills

Iedereen kan leren beleggen in aandelen. Er zijn een aantal benodigde skills en vaardigheden. Dit is echter geen hogere wiskunde. Als je het mij vraagt gaat leren beleggen vooral over soft skills. Vaardigheden die te maken hebben met de manier van rederneren en emotionele discipline.

Hoe leer je beleggen? Train de volgende soft skills.

Eigenaarschap

Je kan alles bereiken wat je diep van binnen verlangt. Leren beleggen in aandelen is in dat perspectief een relatief kleine uitdaging. Je moet er alleen wel 100% voor gaan. Beleggen kent risico’s tot geld verlies. Dit verlies wil je voorkomen. Dit begint met het nemen van eigenaarschap.

Neem volledige eigenaarschap over het leren beleggen in aandelen. Investeer veel tijd en energie in het bestuderen van wat werkt, en wat niet werkt.

Neem ook volledige eigenaarschap over het resultaat van je beleggingen. Sta je in het rood? Vraag jezelf af hoe dit kan. Kijk naar jezelf. Vaak ligt de oorzaak bij jezelf. Wees eerlijk. Denk niet in fouten of falingen, maar zie het als een kans om te leren en te groeien. In de vele jaren dat ik beleg maak ik nochtans fouten. Dit is oké. Het gaat erom wat je ermee doet. Neem verantwoordelijkheid over de uitkomst. Zorg dat je ervan leert.

Als je op deze manier denkt begin je te beseffen dat je het grotendeels in eigen hand hebt. Niemand kan de toekomst voorspellen. Wel kan je rigoureus onderzoek doen naar de beste aandelen. Zij stellen je in staat om hoger dan gemiddeld rendement te halen. Soms betekent dit véél rendement. En soms betekent dit minder verlies maken dan de rest, zoals in economisch slechte tijden.

value-aandelen

Kritisch en logisch rederneren

beleggen-aandelen-leren

Kritisch en logisch rederneren is een andere soft skill bij leren beleggen in aandelen. Wees geen schaap die hersenloos de menigte volgt. De menigte vertoont extreem gedrag. Zoals een vriendengroep die elkaar opstoken de grootste macho te zijn. Dit leidt er toe dat de aandelenmarkt verre van rationeel is. In sommige tijden betaalt men de hoofdprijs voor middelmatige bedrijven. Terwijl in pessimistische tijden zijn zelfs unieke bedrijven tegen een goedkope prijs te koop.

Iedereen kent de term “buy low, sell high”. Maar weinig (beginnende) beleggers voeren dit in praktijk uit. Ik heb deze fout ook eenmalig gemaakt. Het had al mijn resultaat van de jaren daarvoor te niet gedaan. Een pijnlijke doch essentiële les.

Hoe acteer jij wanneer bepaalde aandelen -50% staan? Raak je enthousiast omdat je dezelfde unieke bedrijven tegen een lagere prijs kan bijkopen? Of raak je toch lichtelijk in paniek. Bij veel mensen gebeurt dit laatste omdat zij minder beschikken over emotionele discipline. De amygdala activeert bepaalt gedrag die op de lange termijn ongunstig kan uitpakken. Dit is natuurlijk gedrag. Lastig om tegen te gaan.

Blijf te allen tijde kritisch en logisch rederneren. Dit is hoe je leert beleggen. Koop wanneer andere overdreven angstig zijn. Verkoop wanneer men onterecht euforisch is.

De beste investering in jezelf, is die van persoonlijke ontwikkeling.

Berekende risico’s (durven) nemen

Je kan jarenlang blijven leren beleggen in aandelen, maar zonder actie geen resultaat. Vroeg of laat moet je de eerste aankopen doen. Dit is het begin. Daarna begint een lange reis vol prachtige leermomenten. Gedurende deze reis zal je veel ervaren. Hierbij is het belangrijk om op de juiste momenten de juiste risico’s te durven nemen.

Wie geduldig is, zal opmerken dat er zo nu en dan grote kansen aandienen. Soms duurt dit jaren. En dan vindt er een nieuwe gebeurtenis plaatst. Een uniek historisch moment. Denk aan ontwikkelingen zoals de uitvinding van het Internet, de blockchaintechnologie, de dot.com- en financiële crisis, et cetera.

Op dit soort momenten moeten we risico’s durven nemen. In termen van beleggen noemen we dit ook wel speculatie. Vroegtijdig investeren in nieuwe ontwikkelingen kan leiden tot zeer hoog rendement. Dit wil je niet mislopen. Maar je wilt ook niet té veel op het spel zetten. Durf hier dan het risico te nemen met een klein bedrag dat je 100% kan missen. Blijft echter wel logisch nadenken: is het een kortstondige hype, of een structurele verandering in de maatschappij (zoals het Internet)?

ipo-beleggen

Emotionele discipline, geduld en dankbaarheid

Tot slot leren we beter beleggen in aandelen dankzij emotionele discipline. Dit is al reeds aangehaald. Vasthouden aan de koers. Geduld hebben. Dit alles wordt makkelijker indien we vertrouwen hebben en dankbaar zijn. Vertrouwen kunnen we opwekken middels positieve gedachten. Ook kunnen we vertrouwen creëren dankzij goed voorwerk, zoals een goede beleggingsstrategie en rigoureus onderzoek naar aandelen. Toch is en blijft het een valkuil om sneller te willen gaan. Zeker wanneer je veel vertrouwen in je plan hebt.

Dankbaarheid is wat mij helpt om de lange termijn strategie gedisciplineerd vol te houden. Dit is echter niet iets wat ik vroeger had.

Op jonge leeftijd wist ik het zeker: ik word financieel onafhankelijk voor mijn 40ste. Ik had een concreet en helder doel. Werkte hard en was reeds begonnen met beleggen. In 5 jaar keihard knallen heb ik veel bereikt, waaronder de mijlpaal van financiële vrijheid (op mijn 30ste). Dit is “maar” 5 jaar. En hoewel ik het weer zou doen, is er wel een belangrijk leerpunt: ik was obsessief (en dat betekent consequenties op andere vlakken).

Gelukkig ben ik er goed van afgekomen. Nu denk ik er wel anders over: ik werk nog steeds heel veel, mede omdat ik nu voor mijzelf werk binnen mijn passie. Maar ik ben nu niet langer obsessief (gelukkig maar…). Ik ben vooral dankbaar voor wat ik nu al heb. Ik heb vertrouwen in mijn financiële doelen, maar ik hecht er minder waarde aan. Ik heb de intentie om het te halen, en ik neem daar 100% eigenaarschap over. Maar als ik het niet haal, is dat oké. Immers, ik ben dankbaar met wie ik ben en wat ik heb.

Door dankbaar te zijn, is al het extra’s mooi meegenomen. De uitdaging is om de juiste balans te vinden tussen dankbaarheid en progressie boeken. Dit is waarom ik vind dat je vooral moet doen wat je écht leuk vindt. Niks is sterkers dan onze innerlijke drive.

Waarom wil je graag leren beleggen in aandelen? Wat is het hoger gelegen doel? Waar doe je het voor? Wat is het dat je diep van binnen verlangt?

Maak een connectie tussen dit verlangen en het resultaat van beleggen (geld is een middel). Visualiseer dit dagelijks terwijl je dankbaar bent voor wat je al hebt.

Reacties
Categorieën