Canon Aandelen kopen of niet? Analyse +4% Dividend +35% Groei | Happy Investors
canon-aandelen-kopen-of-niet
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
04/30/2023
5 min

Canon Aandelen kopen of niet? Analyse +4% Dividend +35% Groei | Happy Investors

04/30/2023
5 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Canon. Canon aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening me dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Over Canon, productie van optica

Canon (CAJ) is gespecialiseerd in de productie van optica, industriële apparatuur en beeldvormingsproducten. De producten van het bedrijf omvatten video- en fotocamera's, professionele beeldschermen, projectoren, fotolithografische apparatuur, scanners, printers, verrekijkers, microscopen, diagnosesystemen, videobewakingsoplossingen en roterende encoders.

 • Ticker: CAJ
 • Toegangsprijs: 23,30 dollar
 • Richtprijs: $30,0
 • Potentieel: 34,8%
 • Potentieel dividendrendement: 4,0%
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse aandelen Canon kopen of niet?

Hoewel de meeste consumenten Canon kennen van zijn camera's, zijn de belangrijkste markten van het bedrijf de commerciële en B2B-markten. Canon is actief in vijf segmenten: printing, imaging (waaronder video- en fotocamera's), medische apparatuur, industriële en andere activiteiten. Meer dan 55% van de verwachte jaarinkomsten van de onderneming zijn afkomstig van printactiviteiten. Tegelijkertijd zijn de inkomsten van de onderneming sterk gediversifieerd naar geografische regio's, waarvan Noord-Amerika en Europa de grootste zijn, hetgeen de valutarisico's voor potentiële investeerders minimaliseert.canon-aandelen

Canon is actief in grote en gevestigde markten die relatief langzaam groeien. Volgens Grand View Research zal de markt voor commercieel drukwerk tot 2030 groeien met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 2,8%. De markt voor digitale camera's zal naar verwachting groeien met een CAGR van 2,2% tot 2028, ongeveer in lijn met de inflatie. Het management van het bedrijf constateert echter een sterke vraag in deze segmenten. Tegen het einde van 2022 groeiden de inkomsten uit afdrukken met 16,7% op jaarbasis, terwijl de verkoop van camera's met 22,9% toenam. Met andere woorden, ondanks zijn leidende positie blijft Canon zijn marktaandeel vergroten.

In november 2022 kondigde Canon de oprichting aan van een nieuwe dochteronderneming om haar aanwezigheid op de Amerikaanse medische markt te versterken. Het medische segment is de op twee na grootste bron van inkomsten van het bedrijf, en uitbreiding van de aanwezigheid in 's werelds meest invloedrijke markt zou de groei kunnen stimuleren. De nieuwe dochteronderneming, Canon Healthcare USA, zal naar verwachting het aanbod van het eerder opgerichte Canon Medical Systems USA aanvullen, en de eerste resultaten zullen dit jaar te zien zijn. In 2022 groeide het medische segment met 6,9% op jaarbasis.

Daarnaast versterkt Canon zijn positie op de markt voor industriële apparatuur. In december lanceerde het bedrijf de FPA-5520iV LF2 voor halfgeleiderlithografiesystemen. De nieuwe oplossing maakt massaproductie van dichte circuits mogelijk en ondersteunt geavanceerde 3D-verpakkingstechnologieën. Met deze introductie wil Canon zijn portfolio van halfgeleiderlithografiesystemen uitbreiden en zorgen voor voortdurende technologische vooruitgang.

Canon beloont zijn aandeelhouders via dividenduitkeringen en aandeleninkoop. Eind 2022 betaalde de onderneming 119,3 miljard yen (~889,1 miljoen dollar tegen de huidige wisselkoers) uit en wees zij 100,1 miljard yen (~745,8 miljoen dollar) toe aan de inkoop. Momenteel bedraagt het dividendrendement ongeveer 4%. Wij verwachten echter geen aanzienlijke verhoging van de uitbetalingen, aangezien de activiteiten van de onderneming kapitaalintensief zijn en Canon aanzienlijke kapitaalinvesteringen doet.

Financiële Analyse Canon aandelen

De analyse van de financiële prestaties van Canon wordt gepresenteerd in Amerikaanse dollars (US$). De resultaten van het bedrijf voor 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg 30,70 miljard dollar, 4,1% minder dan een jaar eerder.
 • De brutowinst daalde van $14,82 miljard naar $13,92 miljard. De brutomarge daalde van 46,33% naar 45,34%.
 • Het bedrijfsresultaat daalde van $3,22 miljard naar $2,70 miljard. De operationele marge daalde van 10,06% naar 8,78%.
 • De nettowinst bedroeg $1,84 miljard tegen $1,95 miljard een jaar eerder. De nettomarge daalde van 6,10% naar 6,01%aandelen-canon
 • De operationele kasstroom bedroeg 1,97 miljard dollar, tegen 4,12 miljoen dollar een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom daalde van $2,51 miljard tot $524,7 miljoen als gevolg van hogere kapitaaluitgaven.canon-analyse

De daling van de financiële indicatoren voor 2022 was het gevolg van de sterkere Amerikaanse dollar. Bij constante valuta steeg de omzet met 19,1% op jaarbasis, terwijl het nettoresultaat met 17,2% toenam. Aangezien de wisselkoersen zich hebben gestabiliseerd, zullen de prestaties van het bedrijf zich waarschijnlijk binnen dit jaar herstellen.

Canon heeft een sterke balans, met een totale schuld van $2,28 miljard en kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $2,85 miljoen. De nettoschuld is negatief en bedraagt -$ 566 miljoen.

Canon heeft geen directe peers, dus als voorbeelden voor een vergelijkbare waardering gebruikten wij bedrijven uit de sectoren technologische apparatuur, opslagsystemen en randapparatuur met een vergelijkbare marktkapitalisatie. Canon handelt tegen een korting op basis van de volgende multiples: EV/Sales - 0,81x, EV/EBITDA - 5,36x, P/E - 12,38. Daarnaast handelt het bedrijf tegen een korting op de boekwaarde: P/B - 0,96x.

analyse-canon

Het minimum koersdoel van Nomura Securities is $22 per aandeel. Mitsubishi UFG Morgan Stanley raamt CAJ op $28 per aandeel. Volgens de consensusraming van de investeringsbanken bedraagt de reële marktwaarde van het aandeel $26, wat een opwaarts potentieel van 16% impliceert.

canon-aandelen-analyse-1

Onze waardering is gebaseerd op de gemiddelde historische multiples van Canon. Voor de afgelopen vijf jaar is de EV/Sales multiple 0,98x (+20,99% tot de huidige prijs), EV/EBITDA is 7,18x (+33,96% tot de huidige prijs), P/E is 18,32x (+47,98%), Forward P/E is 16,96x (+36,22%). Voor elke gegeven multiplicator hebben wij een specifiek gewicht van 0,25 toegekend.

Daarom hebben wij de reële marktwaarde van het aandeel vastgesteld op $30 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 28,7% inhoudt.

canon-analyse-aandelen

Belangrijkste risico's kopen Canon aandelen

 • Nu de fotografische mogelijkheden van andere digitale apparaten, waaronder smartphones, sterk zijn verbeterd, zijn de voorkeuren van de consument voor fotografie gaan veranderen. Als gevolg daarvan krimpt de markt voor digitale camera's en neemt de concurrentie op de markt toe. Deze trend vormt een risico voor zowel de toekomstige groei als de winstgevendheid van Canon.
 • Een sterkere Amerikaanse dollar of een zwakkere Japanse yen ten opzichte van de valutamand kan van invloed zijn op de resultaten van Canon. Met andere woorden, beleggers in Japanse aandelen lopen aanzienlijke valutarisico's.
 • De Japanse economie wordt geconfronteerd met enkele ongunstige macrorisico's, zoals trage groei en deflatoire druk. Het land staat ook voor demografische uitdagingen zoals de vergrijzing. Beleggers in Japanse aandelen moeten met deze risico's rekening houden bij hun beleggingsbeslissingen, aangezien de risico's de bedrijven op lange termijn kunnen treffen.

En, wat denk jij? Canon aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten!

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën