Rocket Lab aandelen kopen of niet? Analyse +82,9% Groei | Happy Investors
rocket-lab-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
11/01/2023
12 min

Rocket Lab aandelen kopen of niet? Analyse +82,9% Groei | Happy Investors

11/01/2023
12 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Rocket Lab aandelen. Rocket Lab aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over Rocket Lab, een lucht- en ruimtevaartbedrijf

Rocket Lab USA, Inc. (RKLB) is een lucht- en ruimtevaartbedrijf dat zijn klanten lanceerdiensten aanbiedt en zich bezighoudt met de ontwikkeling en productie van kleine en middelgrote raketten, ruimtevaartuigen, voortstuwingssystemen en andere apparatuur voor de ruimtevaartindustrie. Het bedrijf is opgericht in 2006 en heeft zijn hoofdkantoor in Long Beach, Californië.

  • Ticker: RKLB
  • Toegangsprijs: $4.1
  • Richtprijs: $7,5
  • Potentieel: 82,9%
  • Horizon: 8 maanden
  • Risico: gemiddeld
  • Positiegrootte: 2%

Analyse Rocket Lab aandelen

  • Rocket Lab houdt zich bezig met commerciële lanceringen van satellieten en andere apparatuur. De vraag naar deze diensten zal naar verwachting snel toenemen, aangezien de markt naar verwachting zal groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 47,58% in 2023-2031 om in 2031 ~45 miljard dollar te bereiken ten opzichte van ~2 miljard dollar in 2023.
  • De orderportefeuille van het bedrijf (het aantal ontvangen maar nog niet voltooide orders) is snel gegroeid, van $ 241,5 miljoen in 2021 tot $ 534,3 miljoen in H 1 2023, wat duidt op een toename van het algemene aantal orders en het klantenbestand.
  • Driekwart van de orderportefeuille van het bedrijf komt uit het segment Space Systems, dat de meeste inkomsten genereert en winst genereert.
  • Het bedrijf ontwikkelt een nieuw lanceervoertuig dat de huidige mogelijkheden van Rocket Lab om eenmalig vracht in een baan om de aarde te brengen moet vervijftigvoudigen: van 300 kg naar 15.000 kg.
  • Het is onwaarschijnlijk dat de recente crash van een draagraket te wijten is aan fatale problemen, aangezien het bedrijf sinds 2017 37 succesvolle lanceringen (van de 41 in totaal) heeft uitgevoerd met het voertuig. De kans op soortgelijke incidenten in de nabije toekomst is klein, en daarom kan de aandelenkoers van het bedrijf bij positief nieuws positief reageren.

Waarom Rocket Lab aandelen kopen?

Reden 1. Toonaangevende marktpositie

Op dit moment is SpaceX van Elon Musk een toonaangevend bedrijf op de markt voor commerciële ruimtevracht. Rocket Lab is een vergelijkbaar bedrijf dat, in tegenstelling tot SpaceX, op de beurs wordt verhandeld.

De activiteiten van het bedrijf zijn onderverdeeld in twee hoofdsegmenten:

  • Lanceerdiensten - ruimtelanceringsdiensten, zowel voor individuele missies als op basis van een 'rideshare'-model (levering van meerdere kleine ruimtevaartuigen van verschillende klanten als onderdeel van één ladingblok).
  • Space Systems - ontwerpdiensten, evenals beheer van ruimteprogramma's, productie van ruimtevaartuigen en onderdelen.rocket-lab

Binnen het segment Launch Services levert Rocket Lab diensten aan externe bedrijven voor de levering van kleine ruimtevaartuigen, met een gewicht tot 300 kg, naar een lage baan om de aarde met. Vanaf de eerste lancering in 2017 tot nu toe heeft Rocket Lab 41 ruimteleveringen uitgevoerd met de draagraketten van Electron. De lanceringen werden uitgevoerd voor zowel commerciële als publieke klanten. Momenteel is de Electron 's werelds meest gebruikte kleinere draagraket.

Rocket Lab beheert twee lanceerplaatsen: in Nieuw-Zeeland en op Wallops Island (Virginia, VS). Beide locaties samen maken het mogelijk om 132 lanceringen per jaar uit te voeren, wat de huidige capaciteiten van het bedrijf aanzienlijk overschrijdt, wat mogelijkheden biedt voor schaalvergroting.

Er wordt verwacht dat de vraag naar commerciële vrachtdiensten voor de ruimtevaart in de toekomst snel zal groeien door de voortdurende ontwikkeling van telecommunicatietechnologieën en de wens van privébedrijven om hun eigen satellietcapaciteit te hebben. Volgens Rocket Lab zal de markt voor commerciële lanceringen stijgen van ~$2 miljard in 2023 tot ~$45 in 2031, wat een groei betekent met een CAGR van 47,58%.

rocket-lab-aandelen

Het tweede bedrijfssegment van Rocket Lab, Space Systems, omvat het ontwerp en de productie van kleine ruimtevaartuigen uit de Photon-familie, evenals een reeks onderdelen, software en diensten voor ruimtevaartuigen, waaronder composietstructuren, reactiewielen, stertrackers, scheidingssystemen, zonne-energieoplossingen, besturingssoftware voor ruimtevaartuigen en hoogspanningsbatterijen voor de ruimteklasse.

Photon is een universele oplossing voor een groot aantal ruimtegerelateerde problemen. Het ruimtevaartuig wordt dan ook actief gebruikt door NASA in verschillende ruimteonderzoeken, maar ook voor praktische doeleinden. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat Photon wordt gebruikt om een bemanning op de maan te laten landen als onderdeel van de Lunar Gateway-missie van NASA in 2024.

Rocket Lab heeft zijn orderportefeuille snel zien groeien, zoals te zien is in het diagram hieronder. De orderportefeuille is de geschatte omzet voor contracten die zijn binnengehaald maar nog niet zijn voltooid. De contracten kunnen worden beëindigd met voorafgaande kennisgeving en tegen een extra vergoeding. Op 31 december 2022 bevond 76,93% van de orderportefeuille van Rocket Lab zich in het segment Space Systems.

rocket-lab-aandelen-analyse

De stijgende orderportefeuille wordt ook bevestigd door het nieuws van het bedrijf. Zo tekenden Rocket Lab en Leidos in september 2023 een contract voor de lancering van vier ruimtemissies in 2024-2025.

In augustus 2023 tekende Rocket Lab een contract voor de levering van een satelliet voor het Japanse bedrijf Earth Imaging Company iQPS in september 2023, maar de datum werd uitgesteld vanwege een mislukte lancering van een andere lading in september. Daarnaast breidde Rocket Lab in augustus 2023 de samenwerking met BlackSky uit door een contract te tekenen voor de lancering van nog eens vijf missies voor het bedrijf. Na het nieuwe contract werd BlackSky de meest frequente klant van Rocket Lab in het commerciële lanceersegment.

Rocket Lab is dus een innovatief bedrijf met een winstgevend bedrijfsmodel dat voorziet in de productie van ruimtesystemen en het uitvoeren van commerciële lanceringen voor derden met behulp van een efficiënt lanceervoertuig. De jaarlijkse toename van het aantal lanceringen en de orderportefeuille, evenals het afsluiten van nieuwe contracten, waaronder die met bestaande klanten, wijzen op een grote vraag naar de diensten van het bedrijf, die volgens de huidige trends in de sector naar verwachting in de toekomst zal groeien.

Reden 2. Ontwikkeling van nieuwe ruimtevaartuigen en verbetering van bestaande lanceervoertuigen

Op dit moment gebruikt Rocket Lab de Electron draagraket om tot 300 kg vracht in een baan om de aarde te brengen. Bovendien blijft het bedrijf zijn ruimtevaartuigen verbeteren. Zo voerde het in juni 2023 de eerste succesvolle lancering uit van de HASTE (Hypersonic Accelerator Suborbital Test Electron) draagraket voor een niet nader genoemde klant. Door gebruik te maken van HASTE kon het bedrijf een hogere lanceersnelheid bereiken, het draagvermogen verhogen tot 700 kg en een terugkeersysteem voor de draagraket introduceren.

Rocket Lab wil zijn doelmarkt voor de levering van ruimtelading uitbreiden en zijn activiteiten opschalen en ontwikkelt daarom de nieuwe draagraket "Neutron", met een draagvermogen van 15.000 kg. Het apparaat zal worden uitgerust met een herbruikbare eerste trap, waardoor de productiekosten zullen dalen en de marges zullen toenemen. In de onderstaande grafiek kun je zien hoe het bedrijf zijn kosten in 2,5 jaar heeft weten te verlagen, evenals het geplande aandeel van de kosten in de inkomsten dat Rocket Lab van plan is te bereiken na de start van de lanceringen van herbruikbare draagraketten.rocket-lab-analyse-aandelen

Het bedrijf zegt dat de eerste lancering van het Neutron-ruimtevaartuig niet eerder dan eind 2024 zal plaatsvinden en dat de draagraket voornamelijk zal worden gebruikt voor de behoeften van NASA en om mensen de ruimte in te sturen.rocket-lab-analyse

Naar onze mening is er alle reden om te geloven dat Rocket Lab in staat zal zijn om succes te boeken in deze ontwikkelingsrichting. Ten eerste is het bedrijf een van de weinige particuliere bedrijven die ruimtediensten levert en tegelijkertijd brutowinst laat zien, wat zijn hoge expertise en leidende marktpositie bewijst.

Ten tweede introduceert het bedrijf met succes innovaties in de productie van Electron. Zo maakt het bedrijf gebruik van onderdelen en motoren die zijn geproduceerd op een 3D-printer, waardoor de productietijd aanzienlijk kan worden verkort. Daarnaast worden de structuren en brandstoftanks van de draagraket gemaakt van koolstofcomponenten, wat resulteert in een aanzienlijke massabesparing.

Ten derde heeft Rocket Lab een verbeterde versie van het Electron-ruimtevaartuig gelanceerd, HASTE, met een grotere draagcapaciteit.

Volgens de prognose van Rocket Lab zal Electron samen met de in ontwikkeling zijnde Neutron draagraket in staat zijn om tot 2029 bijna alle mogelijke vracht in de ruimte te brengen, waarmee het bedrijf bijna zijn hele doelmarkt kan bereiken. 

Daarom geloven we dat de ontwikkeling van het Neutron-ruimtevaartuig door Rocket Lab een van de belangrijke investeringsvoordelen van het bedrijf is, die de aandacht van veel investeerders kan trekken. De bestaande expertise van het bedrijf en de geschiedenis van succesvolle verbeteringen suggereren dat het in staat zal zijn om het project succesvol af te ronden. In dit opzicht zou elk positief Neutron-gerelateerd nieuws de aandelenkoers van het bedrijf aanzienlijk kunnen doen stijgen.

Reden 3. Overdreven negatieve reactie van beleggers op recent nieuws

Sinds juli 2023 is de aandelenkoers van Rocket Lab met ~47% gedaald. De belangrijkste oorzaken waren de verkoop van een belang door de oprichter en CEO van Rocket Lab, Peter Beck, en een mislukte lancering van een ruimteschip in een baan om de aarde. Begin september verkocht Beck 3,6 miljoen aandelen Rocket Lab van zijn eigen belang, waardoor de aandelenkoers met 12% daalde. Beck blijft echter eigenaar van meer dan 50 miljoen aandelen, oftewel meer dan 10% van het aandelenkapitaal van het bedrijf. Naar onze mening reageerden beleggers overdreven op dit nieuws, omdat de verkoop van zo'n klein belang verklaard zou kunnen worden door Beck's intentie om zijn kapitaal te diversifiëren. De CEO blijft nog steeds de ideologische inspirator van het bedrijf.

Ook in september slaagde de Electron-raket van het bedrijf er niet in een baan om de aarde te bereiken tijdens zijn 41e lancering. Als gevolg daarvan stortte de raket samen met de vracht aan boord neer, ongeveer 2 minuten 30 seconden na de lancering. De anomalie werd waarschijnlijk veroorzaakt door een probleem dat ontstond nadat de eerste trap tijdens de vlucht loskwam van de raket.

Ondanks de duidelijk negatieve gevolgen voor het bedrijf, geloven we niet dat het falen de activiteiten van Rocket Lab significant kan beïnvloeden of het bedrijf ervan kan weerhouden de Electron-draagraket te gebruiken.

Allereerst is het vermeldenswaard dat Electron 37 succesvolle lanceringen heeft gehad op een totaal van 41, wat een vrij sterk resultaat is. De raket bracht in totaal 171 satellieten in een baan om de aarde. Het is dus onwaarschijnlijk dat de anomalie die leidde tot de crash in september te maken heeft met een onherstelbaar defect of een ontwerpfout: in dat geval zouden de statistieken van de lanceringen veel slechter zijn. Het is waarschijnlijker dat er een fout is gemaakt tijdens de assemblage van de raket.

Daarnaast verklaarde Rocket Lab dat het samen met Amerikaanse overheidsinstanties een grondig onderzoek zou uitvoeren, het probleem zou verhelpen zodra de oorzaak is vastgesteld, en terug zou keren naar lanceringen. Het vorige ongeluk van het bedrijf was in 2021.

Wij denken dus dat Rocket Lab na het recente ongeluk met de raket serieus werk zal maken van zijn fouten, waardoor de kans op herhaling van ongelukken in de nabije toekomst sterk wordt beperkt. Daarnaast kan het bedrijf binnenkort positief nieuws publiceren over de ontwikkeling van zijn nieuwe lanceervoertuig Neutron en over het afsluiten van nieuwe contracten, die samen de aandelenkoers hoger zouden kunnen duwen.

Financiële analyse Rocket Lab aandelen

De financiële resultaten van Rocket Lab over de afgelopen 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

  • De omzet bedroeg $231,76 miljoen, een stijging van 9,84% ten opzichte van eind 2022.
  • De brutowinst steeg van $18,99 miljoen naar $31,25 miljoen. De marge steeg van 9% naar 13,48%.
  • Het bedrijfsverlies steeg van -$135,20 miljoen naar -$160,40 miljoen.
  • Het nettoverlies bedroeg -$ 163,32 miljoen tegenover -$ 135,94 miljoen eind vorig jaar.

De inkomsten stegen door een toename van het aantal lanceringen tot zes in 1H 2023 versus vier in 1H 2022, en door een toename in de productie van ruimtevaartuigen. Opmerkelijk is dat het operationele verlies voornamelijk te wijten is aan hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten die het bedrijf zullen helpen om in de toekomst stabielere kasstromen te genereren.aandelen-rocket-lab

De financiële resultaten van Rocket Lab in H1 2023 worden hieronder weergegeven:

  • De omzet steeg met 21,59% j-o-j: van $96,18 miljoen naar $116,94 miljoen.
  • De brutowinst steeg van $8,69 miljoen naar $20,95 miljoen. De marge steeg van 9,04% naar 17,92%.
  • Het bedrijfsverlies steeg van -65,98 miljoen dollar naar -91,18 miljoen dollar.
  • Het nettoverlies was -91,51 miljoen dollar tegenover -64,13 miljoen dollar een jaar eerder.analyse-rocket-lab
  • In de afgelopen 12 maanden daalde de operationele kasuitstroom tot -$73,39 miljoen tegenover -$106,54 miljoen eind 2022.
  • De vrije kasuitstroom daalde van -$148,95 miljoen naar -$119,98 miljoen in de afgelopen 12 maanden.

De operationele en vrije kasstroom stegen voornamelijk door een toename van het werkkapitaal.analyse-aandelen-rocket-lab

Rocket Lab heeft een gezonde balans:

  • De totale schuld is 162,94 miljoen dollar.
  • Kasequivalenten en kortetermijninvesteringen waren goed voor $341,19 miljoen.

Door de voortdurende kasuitstroom uit de operaties kan het bedrijf problemen krijgen met de schuldendienst. Met de huidige liquiditeitsreserve heeft Rocket Lab echter genoeg middelen voor nog eens drie jaar activiteit, waarin het een positieve kasstroom moet gaan genereren om financiële duurzaamheid te bereiken.

Rocket Lab voorspelt positieve dynamiek van financiële indicatoren voor 3Q 2023:

aandelen-rocket-lab-analyse

Ondanks de mislukte laatste lancering heeft het management van het bedrijf nog steeds een positieve kijk op de financiële resultaten op korte termijn, wat vertrouwen geeft in de toenemende efficiëntie van het bedrijf en de waardeontwikkeling van het aandeel.

Waardering Rocket Lab aandelen

Op dit moment kan Rocket Lab, vanwege operationele verliezen, alleen worden gewaardeerd op EV/Sales, wat 8,46x is. Naar onze mening is deze waardering relatief laag. SpaceX bijvoorbeeld haalde in juni fondsen op op basis van een geschatte waarde van $150 miljard. Tegelijkertijd bedraagt de kapitalisatie van Rocket Lab na een recente daling van de aandelenkoers ongeveer $ 2 miljard, oftewel ~1,3% van de waarde van SpaceX. SpaceX genereert al een aanzienlijke cashflow uit zijn Starlink-product, wat de hoge waardering van het bedrijf grotendeels verklaart. Maar ondanks het feit dat SpaceX een sterkere speler in de sector is, is het verschil in de waardering van de twee bedrijven 75x, wat suggereert dat Rocket Lab waarschijnlijk ondergewaardeerd is en SpaceX overgewaardeerd. Om de waarderingen van de bedrijven vergelijkbaar te laten zijn, moeten de inkomsten van SpaceX meer dan $15 miljard per jaar bedragen, maar dit is nog ver van de realiteit.

Het gemiddelde koersdoel voor Rocket Lab van de top 6 investeringsbanken op Wall Street is $8,1 per aandeel. Onze consensus is dat het bedrijf ondergewaardeerd is op basis van historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $7,5, wat een opwaarts potentieel van 82,9% inhoudt.

aandelen-rocket-lab-kopen

Belangrijkste risico's Rocket Lab aandelen kopen

  • Als het proces om een defect te corrigeren dat leidde tot de recente crash van de draagraket te lang duurt, kan dit de orders van Rocket Lab in de nabije toekomst negatief beïnvloeden en leiden tot nog meer scepsis van investeerders.
  • Uitstel van de ontwikkeling van het Neutron-ruimtevaartuig of een verlenging van het geplande tijdschema voor de lancering van de raket zou het bedrijf ervan weerhouden om alle doelmarkten te bereiken, wat zou kunnen leiden tot een negatieve reactie van investeerders.
  • Voortdurende kasuitstroom en gebrek aan liquiditeit kunnen leiden tot een situatie die voorafgaat aan een faillissement, zoals bijvoorbeeld gebeurde met Astra Space. Het bedrijf maakte verschillende mislukte lanceringen, waarna het te maken kreeg met wantrouwen van investeerders en een gebrek aan liquide middelen om aan zijn verplichtingen te voldoen.

En, wat denk jij? Rocket Lab aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën