CFD risico: 6x Hoge Risico’s van CFD Beleggen
cfd-risico
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
06/14/2022
7 min

CFD risico: 6x Hoge Risico’s van CFD Beleggen

06/14/2022
7 min

Beste Happy Investor, overweeg je CFD beleggen? Niet doen. Dit type van speculatie kent enorm hoge risico’s. Dusdanig, dat we een geheel artikel toewijden aan CFD risico’s. Waarom? Om te behoeden dat er catastrofale verliezen worden gerealiseerd. ETF’s kunnen met 50% dalen. Aandelen misschien wel met 80%. Maar met CFD’s is het aannemelijk dat we 100% verliezen indien we niet de nodige ervaring bezitten. En zelfs dan zijn er nog enorme risico’s bij CFD beleggen.

Lees verder over alle risico’s van CFD’s.

CFD risico: een overzicht

risico-cfd-beleggen 

Contracts for difference (CFD's) zijn gesofisticeerde financiële instrumenten die het best geschikt zijn voor ervaren traders en beleggers. CFD's kunnen voor sommigen winstgevend zijn, maar ze kunnen u ook snel veel geld doen verliezen als u onervaren bent. We hebben de risico's van het handelen in CFD's doorgenomen, evenals de werking ervan.

CFD's stellen handelaren in staat te speculeren op de waardebewegingen van een breed scala aan financiële instrumenten en activa, waaronder aandelenkoersen en valutaparen, evenals de prijs van goud of olie. CFD handelaren bezitten de onderliggende waarde niet en verhandelen deze ook niet. In plaats daarvan speculeren zij op de vraag of de waarde ervan zal stijgen of dalen.

Een specifiek kenmerk is dat dergelijke speculatie voornamelijk op zeer korte termijn gebeurt. Meestal met toepassing van hefbomen (leverage). Zo worden hefbomen van 1 : 20 tot zelfs 1 : 500 aangeboden. Dit betekent dat iedere euro x20 of x500 gaat. Daarmee kunt u in zeer korte tijd veel geld verdienen. Maar de realiteit is dat 85% (of meer) in zeer korte tijd al haar geld verliest.

Onze mening: begin er niet aan. Kies voor succesvol lange termijn beleggen. Bouw vermogen op met ETF beleggen, en specialiseer jezelf in de beste aandelen voor potentieel hoog rendement. Ook vastgoed(fondsen) zijn een waardige aanvulling. Waarom onnodig veel risico’s nemen? Rijk worden is prima mogelijk met geduld.

periodiek-beleggen

6x Risico’s van CFD beleggen uitgelegd

CFD's kunnen verleidelijk lijken omdat u de mogelijkheid hebt om snel veel geld te verdienen. Omdat ze een grote hefboomwerking hebben, kunt u profiteren van 100 procent van de mogelijke winsten, zelfs als u slechts een bescheiden marge van de totale transactiewaarde inlegt om een transactie te doen. Er zijn echter risico's aan verbonden, die in dit deel worden besproken.

CFD Risico 1: Mogelijkheid om uw gehele investering te verliezen

cfd-beleggen-risico

Handel met hefboomeffect kan worden gezien als een tweesnijdend zwaard. Dit komt omdat, hoewel mogelijke winsten kunnen worden gemaximaliseerd, potentiële verliezen ook kunnen worden versterkt. Indien u een particuliere cliënt bent, betekent dit dat u uw volledige belegging kunt verliezen indien de transactie in uw nadeel uitvalt. Professionele cliënten kunnen meer verliezen dan hun inleg en zich genoodzaakt zien extra geld te storten om het verschil goed te maken.

Daarom moeten risicobeheerinstrumenten in uw posities worden geïntegreerd om ervoor te zorgen dat u zich niet blootstelt aan onnodige risico's. Het is ook van cruciaal belang ervoor te zorgen dat uw rekening volledig is gefinancierd om onverwachte stop-outs te voorkomen.

Dit soort risicotactieken leer je bij daytraden voor beginners. Daarnaast bieden de beste day trading brokers interessante tools om risico te beperken. Dit is allemaal leuk en aardig, maar het feit blijft dat de gehele inzet verloren kan gaan. Waarom zoveel onverantwoord risico nemen? Gewoon niet doen.

CFD risico 2: Overnight kosten

Posities die 's nachts worden aangehouden zijn onderworpen aan een 'overnight financing' kosten. Deze kosten zijn dagelijks betaalbaar. Hoe langer u uw CFD-transacties openhoudt, hoe hoger uw financieringskosten zullen zijn. De financieringskosten zijn gekoppeld aan de rentevoet van de onderliggende waarde. De prijs is in wezen een rentebetaling om de kosten te dekken van de hefboomwerking die u 's nachts gebruikt.

Als u om welke reden dan ook CFD-posities 's nachts of tijdens het weekend open laat staan, kan het echt onaangenaam worden. Als de rente in die tijd dramatisch daalt, kunnen uw verliezen aanzienlijk zijn.

300x250

CFD risico 3: Margin call/Sluiten

Als u verliesgevende posities open heeft staan en niet genoeg eigen vermogen heeft om deze te dekken, kan uw handelsrekening gedwongen worden te sluiten. U dient altijd uw handelsrekening in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat u voldoende liquide middelen heeft om de volledige marginbehoefte voor uw openstaande transacties te betalen, alsmede voldoende buffer voor marktvolatiliteit.

Dit voorkomt dat u een onverwachte margin call ontvangt, die zal resulteren in het automatisch sluiten van al of een deel van uw posities wanneer uw vermogen onder de 50% van uw marginvereiste daalt.

CFD risico 4: Slippage

Slippage treedt op wanneer de prijs waartegen uw marktorder wordt uitgevoerd, verschilt van de prijs die u hebt gevraagd. Dit kan in uw voordeel werken (positieve slippage genoemd) of tegen u (negatieve slippage genoemd). Het kan gebeuren in snel bewegende markten of op marktplaatsen waar de liquiditeit krap is. Tijdens deze onvoorspelbare marktomstandigheden zal uw marktorder niet altijd tegen de gewenste prijs worden uitgevoerd.

Slippage zien we ook vaak terug bij het kopen van crypto. Kies daarom voor de beste crypto brokers die minder van dit soort fratsen hebben.

CFD risico 5: Gap

Posities openhouden tijdens gesloten marktperiodes is vaak riskant. In het geval dat er in de loop van het weekend een gegevenspublicatie, belangrijk nieuws of geopolitieke gebeurtenis (zoals een politieke verkiezing) plaatsvindt, kan de prijs die vrijdag bij het sluiten van de markt wordt waargenomen, heel anders zijn dan de prijs die zondag bij de opening van de markt wordt waargenomen.

Dit wordt "gap risk" genoemd. Als u handelt in een instrument dat door het nieuwsfeit is beïnvloed, kunt u te maken krijgen met gap-risico. Afhankelijk van uw marktpositie kan dit zowel voor als tegen de transactie werken.

Als voorbeeld: Stel dat u een long trade in GBP/USD aanhoudt met een instapprijs van 1,30, een stop-loss van 1,29 en een take-profit van 1,31.

Scenario 1: Het nieuwsfeit heeft een negatief effect op het pond sterling (GBP). Het GBPUSD paar opent op 1.28. Dit zet uw stop-loss in werking en vult u op de grootst mogelijke prijs. Hoewel dit op een lager niveau is (van 1.28 ondanks een stop-loss van 1.29), is het de eerste bereikbare prijs voor u om uw trade te verlaten, en uw verliezen kunnen groter zijn dan u had verwacht.

Scenario 2: Het nieuwsfeit heeft een positief effect op het pond sterling (GBP)

GBP/USD handelt op 1.32. Dit zal uw take profit activeren, en u zult opnieuw worden gevuld tegen de grootst mogelijke prijs. In deze situatie werkt het echter in uw voordeel, omdat u een veel hogere winst op de deal zult maken dan u had verwacht.

Verdiep u in beginnen met forex trading indien bovenstaande nog niet helder is.

300x250


CFD risico 6: Tegenpartijrisico

Bij een financiële transactie is de tegenpartij de entiteit die het activum levert. Bij de aan- of verkoop van een contract voor verschillen (CFD) is het enige actief dat wordt verhandeld het contract dat is uitgegeven door de CFD aanbieder. Dit stelt de handelaar bloot aan de andere tegenpartijen van de aanbieder, die andere cliënten kunnen omvatten waarmee de CFD aanbieder zaken doet. Het risico bestaat dat de tegenpartij haar financiële verplichtingen niet nakomt.

Als de aanbieder niet in staat is om aan deze verantwoordelijkheden te voldoen, is de waarde van de onderliggende waarde niet langer belangrijk. Het is van essentieel belang te beseffen dat de CFD-handel niet aan strenge regelgeving onderworpen is, en dat de geloofwaardigheid van de makelaar niet wordt bepaald door zijn relatie met de overheid of zijn liquiditeit, maar veeleer door zijn reputatie, zijn lange levensduur en zijn financiële positie.

Er zijn uitstekende CFD brokers, maar het is van cruciaal belang om de geschiedenis van een broker te onderzoeken voordat u een rekening opent. Onder de huidige Amerikaanse wetgeving is het Amerikaanse klanten zelfs verboden om CFD's te verhandelen.

Beheer risico’s van CFD

Er zijn methoden die u kunt doen om de risico's te beperken die verbonden zijn aan het handelen in CFD's. Risicobeheer is een belangrijk onderwerp om te leren, zodat u kunt beslissen hoeveel risico u bereid bent te lopen voordat u gaat handelen.

Uw benadering van risicobeheer zal worden bepaald door factoren zoals uw persoonlijkheid en de financiële doelstellingen die u wenst te bereiken. Als u meer risico's neemt, zullen uw kansen op een beloning toenemen. U moet echter gedisciplineerd zijn en u bewust zijn van uw eigen beperkingen. U moet elke beschikbare methode gebruiken om verliezen te beperken en tegelijkertijd de winst te verhogen.

300x250

Bepaal een CFD handelsstrategie

In plaats van te handelen om het handelen, kunt u uw financiële handelsdoelen expliciet vastleggen met behulp van een strategie. U moet blijven leren over verschillende handelstactieken en de marktplaatsen waarop u handelt. U moet een verscheidenheid aan tradingvaardigheden verwerven, zoals langzaam beginnen totdat u de kunst beheerst van hoe leveraged assets werken. U moet ook begrijpen hoe de markten werken waarop u wilt handelen. Het is van cruciaal belang om relevante marktinformatie te verkrijgen die u in staat zal stellen een weloverwogen keuze te maken.

Een andere belangrijke tactiek die u kan helpen risico's te beperken, is het nauwlettend in de gaten houden van open posities en marktfluctuaties. Om updates en koersnotificaties te ontvangen, dient u de juiste app te downloaden van de website van de broker. Deze app zal u dan toelaten om beslissingen te nemen op basis van accurate informatie.

Bovendien moet u gebruik maken van stops en limieten om uw handel te beschermen tegen marktschommelingen. Plotselinge marktschommelingen kunnen kostbaar zijn als u niet in staat bent snel te reageren. Hoewel de gaten er 's nachts kunnen zijn wanneer de markt gesloten is, kunnen de prijzen toch schommelen.

Wanneer u handelt in CFD's, moet u zich bewust zijn van de talrijke gevaren waarmee u kunt worden geconfronteerd. De handel in CFD's heeft het potentieel tot enorme winsten, maar het kan ook resulteren in ernstige verliezen. En de kans dat je verliest is vele malen groter.

Nogmaals: gewoon niet doen. Kies voor verantwoord investeren. Laat geld voor je werken.  

Reacties
Categorieën