Goede investeringsmogelijkheden? Tips voor hoog rendement!

Beste Happy Investor, wat is een goede investering? Dit is een vrij brede vraag waarbij het antwoord mede afhangt van jouw persoonlijke doel. Vaak is er ook een emotionele lading bijvoorbeeld door het hebben van een voorkeur. Bijvoorbeeld een voorkeur voor aandelen of juist vastgoed. Maar is dat wel juist? Immers, als investeerder telt vooral de verhouding tussen rendement en risico. In dit artikel gaan we het hebben over goede investeringsmogelijkheden. Voor de eenvoud stel ik in dit artikel dat dit investeringen zijn waarmee we onze persoonlijke financiële doelen behalen. Uiteraard is dat te kortzichtig, omdat er ook vele slimme investeringen zijn in sociale relaties, lichaam en geest. Maar in dit artikel gaan we het hebben over goede investeringen die geld (rendement) opleveren, zodat je meer financieel vrij wordt.

Onderstaande voorbeelden van goede investeringsmogelijkheden gaan jou helpen om hoog rendement te realiseren.

Inhoudsopgave:

Zekerheid vs. onzekerheid – hoe goed is een investering t.o.v. van het risico?
Ethische vs. niet-ethische investeringen
Voorbeelden van goede investeringsmogelijkheden voor wie minder risico wilt
Voorbeelden van goede investeringsmogelijkheden voor wie hoog rendement wilt (en hoger risico accepteert)
Risicovolle investeringsmogelijkheden om snel rijker (of armer) te worden

Zekerheid vs. onzekerheid – hoe goed is een investering t.o.v. van het risico?

Voordat ik je meeneem met voorbeelden over goede investeringsmogelijkheden, gaan we het hebben over zekerheid versus onzekerheid. Wellicht kan ik dit het beste illustreren aan de hand van een vergelijking:

Stel dat we twee goede investeringsmogelijkheden A en B hebben. A geeft ons een rendement van 20%, maar de onzekerheid is ook erg hoog omdat je niet zeker bent van je zaak. A betreft in dit voorbeeld een klein groeibedrijfje. Zij hebben een nieuwe technologie, maar ook grote concurrentie. De kans dat A succesvol is, is nog onzeker. Met andere woorden: investeringsmogelijkheid A heeft een hoog risico. De andere optie is B. In dit geval betreft B een investering in een dividendbedrijf dat financieel zeer gezond is en waarbij de zekerheid tot duurzame groei hoog is. B geeft een rendement van 8% per jaar.

Als wij A met B vergelijken heeft A een aanzienlijk hoger rendement, maar ook meer onzekerheid. In dit geval is het risico dat je niet zeker weet dat bedrijf A succesvol zal groeien. In het geval dat bedrijf A niet succesvol is, zal dit leiden tot koersverlies. Terwijl uit jouw degelijk onderzoek blijkt dat investeringsmogelijkheid B met hoge mate van zekerheid een duurzame groei gaat realiseren. Dus welke is dan de beste investeringsmogelijkheid? In de meeste gevallen is B de beste keuze. Er is echter een grote maar. Voor sommige mensen kan A een beter keuze zijn indien zij het hogere risico willen accepteren. Ook is het zo dat het meestal (maar niet altijd) logischer is om juist minder risicovol te gaan investeren naar gelang je meer kapitaal hebt.

Wil je meer weten over hoe je het beste kan omgaan met de verhouding tussen rendement en risico? Lees dan dit artikel over tips voor rendement.

Ethische vs. niet-ethische investeringen

Een meer filosofisch vraagstuk raakt de definitie van goed. Wat is goed? Wat zijn goede investeringsmogelijkheden? In principe komt dit neer op ethische investeren. Ik ga hier niet te lang bij stilstaan omdat dit waarschijnlijk niet hetgeen is waar je naar opzoek bent. Toch wil ik wel meegeven dat wanneer jij gaat beleggen, je een keuze hebt. Jouw geld is een soort van stem. Wanneer je investeert in niet-ethische investeringen, dan is dat een bewuste keuze. Onder niet-ethische investeringen versta ik zaken als oorlog, niet-duurzame energie, bedrijven die kinderarbeid gebruiken voor hogere winsten, et cetera.

Het is stof om over na te denken: waar jij geld in investeert wordt gevoed en wordt groter. Gebruik je geld voor het investeren in goede investeringen. Immers, er zijn genoeg ethische investeringsmogelijkheden die een hoog rendement opleveren.

Voorbeelden van goede investeringsmogelijkheden voor wie minder risico wilt

Hierboven zagen we een vergelijking van optie A (hoog rendement, hoog risico) en optie B (goed rendement, laag risico). Straks gaan we kijken naar investeringen zoals A, die dus hoog rendement geven. Maar hieronder gaan we eerst kijken naar goede investeringsmogelijkheden die een mooi rendement geven tegen lager risico. Lager risico betekent in dit geval dat je een hoge mate van zekerheid hebt dat jouw investering gemiddeld genomen een positief rendement gaat opleveren. Dit zijn doorgaans ook investeringen die een lagere koersvolatiliteit hebben (minder schommelingen).

Let op: het is cruciaal dat je te allen tijde aan lange termijn beleggen doet!

Gespreide ETFs en Indexfondsen

ETFs en indexfondsen zijn een uitstekende investeringsmogelijkheid om risico te verlagen en toch mooi rendement te behalen. In mijn persoonlijke beleggingsstrategie combineer ik enkele ETFs met een aantal individuele groeibedrijven. Hierdoor haal ik al 4-jaar lang (op moment van schrijven) een hoger dan gemiddeld rendement. Hoe ik dat doe, leer je in mijn cursus (zie menu of header). Daarbij gebruik ik de ETFs en indexfondsen voor risicospreiding. Ik zal uitleggen waarom.

Als je een Warren Buffet bent, ’s werelds beste belegger, dan zal je hoger rendement dan de markt kunnen behalen door het aankopen van louter individuele bedrijven. Maar wanneer je geen verstand hebt van beleggen, het andere uiterste, dan kan je beter je geld laten investeren door een ander. Maar als je een beetje verstand hebt, kan je zelf prima beleggen in ETFs en indexfondsen. En als je meer gevorderd raakt in financiële en strategische analyses, dan kan je een combinatie maken om hoger dan gemiddeld rendement te behalen.

Typisch gezien geeft een beleggingsportefeuille in ETFs en indexfondsen je een rendement volgens het marktgemiddelde. Dat wil zeggen als de totale aandelenmarkt stijgt, stijgt ook jouw rendement. En vice versa uiteraard. Dit komt doordat een ETF en/of indexfonds een soort grote mand is met daarin tot wel honderden (S&P 500) of zelfs duizenden (Russell 3000) verschillende aandelen. Daarmee doe je direct aan risicospreiding (binnen de aandelenmarkt), en hoef je in principe geen onderzoek te doen naar individuele bedrijven. Uiteraard geldt wel dat je bij indexbeleggen de goede keuzes moet maken. Wie kiest voor de verkeerde ETFs of indexfondsen, zal alsnog lager rendement dan gemiddeld behalen.

Wil je alles weten over hoe je succesvol kan beleggen in ETFs? Lees dan dit artikel over beleggen in ETF over waar je aan moet denken.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
  • Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
  • Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
  • Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
  • Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Vastgoedfondsen en REITs

Een mooie aanvulling op ETFs en indexfondsen zijn vastgoedfondsen en REITs. In essentie zijn beide goede investeringsmogelijkheden binnen de vastgoed. Het grote voordeel van vastgoedfondsen en REITs is dat je kan beginnen met een klein startkapitaal, waarbij je direct grote spreiding aanbrengt onder de vastgoedmarkt. Op die wijze combineer je een deel beleggingen binnen de aandelenmarkt met de vastgoed.

Vastgoedfondsen zijn in vergelijking tot REITs doorgaans meer stabiel en geven meestal ook minder risico. Beide investeringsmogelijkheden keren dividend uit, maar bij vastgoedfondsen is dit meer betrouwbaar. Bij REITs, wat beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn, kan dit nogal eens flink variëren. Dit komt doordat REITs snel verhandeld kunnen worden op de aandelenmarkt, waardoor de koersprijs kan stijgen of dalen. Bedenk goed dat je ook beide kan combineren. Je hoeft niet al je geld in een mandje te stoppen. Je kan ook spreiden door verschillende mandjes aan te kopen 😉.

Ben je opzoek naar een passieve en relatief betrouwbare inkomstenbron? In dat geval kan je hier de beste vastgoedfondsen overwegen. Vastgoedfondsen zijn een prima investeringsmogelijkheid voor wie relatief minder risico wilt en weinig tijd aan investeren kwijt wilt zijn. Mocht je liever iets meer risico willen nemen in de verwachting hoger dividend te ontvangen? Lees in dat geval het artikel beleggen in REITs om te leren hoe je dit het beste kan doen.

Vastgoed waaronder appartementen en opslag

Vastgoed is en blijft een goede investeringsmogelijkheid. Ook in 2021 – 2025 en verder blijft de vraag naar woningen toenemen. Neem nu Nederland. Anno 2020 – 2021 is er een structureel woningtekort en de vraag blijft maar toenemen. De kans dat de waarde van vastgoed in de loop der tijd toeneemt is behoorlijk. Echter is het verstandig om de overwaarde niet mee te rekenen in je calculaties. Het is verstandiger om je rendement te berekenen op de hoeveelheid netto huurinkomsten die je met een vastgoed investering kan realiseren.

In principe is het enige nadeel aan vastgoed dat het vooral lange termijn is. Je hebt een hoog startkapitaal nodig om in te stappen. Nu is er de mogelijkheid om de overwaarde op je huidige woning te gebruiken, maar besef goed dat hier risico aan zit. Zo is er het risico van leegstand, waardoor je huurinkomsten misloopt en jijzelf de tweede hypotheek moet bekostigen. Vastgoed is, net als ieder andere type van investeren, allerminst zonder risico. Je dient jezelf goed voor te bereiden alvorens je zo’n grote investering maakt. Hoe goed die ook kan zijn!

Wil je je meer verdiepen in de vastgoed? Bekijk dan eens het artikel rijk worden met vastgoed.

Staats- en bedrijfsobligaties

De vraag is of obligaties een goede investeringsmogelijkheid zijn. Dit hangt heel erg af van je persoonlijke voorkeur. Laat ik het zo stellen: obligaties zijn een van de meest relatief veilige investeringen die hoger rendement dan sparen opleveren. Overigens ligt dit wel aan de keuzes die je maakt. Immers, wie investeert in staatsobligaties van Turkije, een instabiel land, zal hoger risico hebben dan wie Nederlandse staatsobligaties koopt. Hetzelfde geldt met bedrijven. De een is meer stabiel dan de ander. Daarbij komt natuurlijk het rendement kijken. Een Nederlandse staatsobligatie levert amper nog rendement op. Sterker nog, dit rendement ligt onder de inflatie (2%) en daarmee is het zelfs een slechte investering.

Persoonlijk investeer ik niet in obligaties. Ik vind dat het rendement veel te laag ligt, terwijl het ook mogelijk is om een gediversifieerde beleggingsportefeuille aan te maken die hoger rendement genereert. En als ik al in obligaties zou beleggen, zou dat via een mutual fund of iets dergelijks gaan.

Duurzame energie

Voor de ethische en duurzame beleggers zijn er ook goede investeringsmogelijkheden. In de aankomende jaren tot aan 2030 zal duurzame energie beslist stijgen. Denk hierbij aan drie duurzame bronnen:

  • Zonne-energie
  • Windenergie
  • Waterstof

Windenergie neemt beslist toe, maar lijkt haar beste tijden qua investeren wel te hebben gehad. Beleggen in zonne-energie heeft nog wel positief rendement in het vooruitzicht. Denk hierbij vooral aan de connectie met zonnepanelen en het voorzien van zonne-energie voor elektrische voertuigen. Tot slot is daar nog waterstof. Wellicht is dit de meest kansrijke investeringsmogelijkheid met het hoogste rendement. Deze markt is namelijk nog vol in ontwikkeling. Zo is recentelijk Nikola op de beurs gekomen. Dit bedrijf heeft de intentie om vrachtwagens te produceren die rijden op waterstof. Nu is dit bedrijf zeer speculatief en derhalve hoog risico. Maar er zijn ook beursgenoteerde bedrijven die zich al jaren ontwikkelen binnen de markt van waterstof. Zo zijn Ballard Power en Plug Power twee interessante bedrijven om te volgen.

Crowdfunding

Crowdfunding is een investeringsmogelijkheid voor mensen die wat minder kapitaal hebben en weinig risico willen nemen. Middels crowdfunding kan je investeren in vastgoed, duurzame energie en vooral ook veel ondernemingsprojecten. Zo zijn er ondernemers die een nieuw idee hebben en via crowdfunding platforms kapitaal aanvragen in ruil voor rendement. Persoonlijk vind ik crowdfunding niet zo interessant kijkende naar het rendement. Dat is doorgaans lager dan bijvoorbeeld vastgoedfondsen of ETFs.

Commodities zoals goud, zilver en sojabonen

Tot slot zijn er ook slechte investeringsmogelijkheden. Persoonlijk vind ik commodities zoals goud en zilver een slechte investering. De reden is namelijk dat deze geen economische waarde creëren. Neem nu goud als voorbeeld. Goud wordt uit de grond gehaald en dat kost geld. Vervolgens wordt het ergens opgeslagen om daar maar te liggen. Ook dat kost geld. Met andere woorden: goud kost alleen maar geld en creëert geen economische waarde. Hierin investeren betekent dat je speculeert op een stijgende vraag terwijl het aanbod hetzelfde blijft of daalt. Natuurlijk kan je gelijk hebben en op slimme momenten inkopen wanneer de prijs laag is. Maar over het algemeen geneert goud geen economische waarde waardoor duurzame groei niet vanzelfsprekend is.

Neem in tegenstelling bedrijven als voorbeeld. Bedrijven verkopen diensten en goederen en maken daardoor winst. Winstgevende bedrijven creëren economische waarde (werkgelegenheid en investeringen). Daardoor neemt dit bedrijf in de toekomst in waarde toe en derhalve genereert dit rendement, mits je een aandeel koopt tegen realistische koerswaardering.

Voorbeelden van goede investeringsmogelijkheden voor wie hoog rendement wilt (en hoger risico accepteert)

Als je vaker mijn kennisartikels over investeren leest weet je dat ik al vele jaren aan beleggen doe. Het is een persoonlijke passie en tevens zeer leerzaam. Bovendien geloof ik er heilig in dat goede investeringen in activiteiten die economische waarde creëren, altijd een positief rendement opleveren op de lange termijn. Daarbij is het vooral bij aandelen mogelijk om dankzij zeer goed onderzoek een hoger dan gemiddeld rendement te halen. Hieronder neem ik je mee in de opties die je daartoe hebt. Maar let op: voor de gemiddelde mens die zich niet verdiept in beleggen, is het slimmer om te investeren in gespreide ETFs en indexfondsen.

Individuele (dividend) aandelen – large en mid caps

Als je een meer gevorderde belegger wordt of bent, zijn individuele aandelen een goede investeringsmogelijkheid. Het is namelijk mogelijk om met juist minder risico een hoger rendement te behalen. Dit wordt mogelijk gemaakt dankzij wat men “Value Investing” noemt. Deze beleggingstactiek is eenvoudig uit te leggen maar moeilijk uit te voeren. Value investors zoeken namelijk naar goede, winstgevende bedrijven die zij tegen een korting kunnen kopen. Dit zijn namelijk ondergewaardeerde bedrijven. De kans dat de koers van zo’n bedrijf verder daalt is kleiner dan de kans dat de koers gaat stijgen. Daarmee verkleinen value investors het risico en vergroten zij hun winstkans.

Voor meer verdieping kan je starten met het lezen van enkele boeken over Value Investing. Verreweg het beste boek voor de basis is “The Intelligent Investor”. Alhoewel gedateerd bevat het nog steeds wijsheden die je vandaag de dag kan gebruiken. Ook is het verstandig om een online cursus beginnen met beleggen in individuele aandelen te volgen.

Tot slot, het is goed om te begrijpen dat de afgelopen tien jaar “Growth Investing” het aanzienlijk beter heeft gedaan dan “Value Investing”. Growth Investing is een methodiek waarbij je investeert in groeiende bedrijven die alsmaar groter worden. Denk aan (de toekomstige) Amazon, Apple en Microsoft. Zelf breng ik een mix aan waarbij ik voornamelijk zoek naar groei bedrijven, die bij voorkeur beschikbaar zijn voor een aantrekkelijke prijs. Deze mix geneert op lange termijn hoge rendementen van 300% en meer. Hieronder meer hierover.

Groeiaandelen – small en micro caps

Mijn persoonlijke passie van beleggen combineer ik met mijn ervaring en kennis over strategie. Ik zoek en analyseer kleinere groeibedrijven die de potentie hebben om een grote, dominante speler te worden binnen haar industrie. Daarbij is het cruciaal om te kijken naar het verdienmodel en de toekomstige strategische positie. Typisch gezien genereert het lange termijn beleggen in groeiaandelen hoge rendementen van 300% of meer. Maar let op, het is beslist niet zonder risico. Zo is het grote nadeel aan groeibedrijven dat zij meestal nog geen winst maken. Zij moeten het hebben van snelle groei om vervolgens het pad naar winstgevendheid in te slaan. In praktijk betekent dit dat een keuze voor de verkeerde groeibedrijven, kan leiden tot forse verliezen.

Wil je leren hoe je kan beleggen in groeiaandelen? Klik op de blauwe link over hoe je kan ‘Winnen met Beleggen’. Daarbij is het ook mogelijk om te abonneren op een maandelijks exclusief beleggingsrapport met diepgaand onderzoek naar unieke groeiaandelen.