3 Redenen Waarom Niet in de AEX Index Investeren! En waarin wel.

Beste Happy Investor, overweeg je om te investeren in de AEX index? Denk dan nog eens goed na. Als Nederlander denk je wellicht dat de AEX index sowieso een goede investering is. Ik denk daar echter anders over, en in dit artikel lees je waarom ik niet zomaar zou investeren in de AEX index. Ook leg ik je uit in welke indexfondsen ik dan wel zou investeren, omdat dit betere keuzes zijn dan de AEX index.

Hieronder lees je de drie redenen waarom niet in de AEX index investeren. Daarna help ik je verder met hoe je dan wel het maximale uit de AEX kan halen.

Inhoudsopgave:

De AEX index presteert slechter in vergelijking tot andere indexfondsen
Hoe zal de AEX index zich in de toekomst ontwikkelen?
De AEX index is maar een kleine speler op wereldniveau
De AEX index bevat slechts 25 aandelen
Hoe je het beste in de AEX index investeren kan
Wat zijn wel goede indexfondsen om in te investeren?
Alternatieven op AEX index investeren

1. De AEX index presteert slechter in vergelijking tot andere indexfondsen

In de AEX index zitten de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Uiteraard is deze selectie van aandelen niet geheel representatief voor de Nederlandse economie. Wel is het een indicator. Zo kan je de AEX index zien als een verzameling van de grootste aandelen binnen Nederland. Investeren in de AEX index kan je daarom zien als een soort van investering in de Nederlandse economie. Het is niet geheel waar, wel een afgeleide van. Om te begrijpen waarom ik je adviseer om niet (veel) in de AEX index te investeren, zullen we vooral vooruit kijken.

Eerst een stapje terug. Wat heeft AEX index investeren je opgeleverd als je in 2000 was ingestapt? Het antwoord is -3,84% tussen 31 dec. 1999 – 8 jan. 2021. Tel daarbij nog 21 jaar inflatie op (-2% per jaar), en je AEX investering zou hedendaags niet veel meer waard zijn. En dat terwijl indexbeleggen toch veilig is? Ja, het klopt dat indexbeleggen veiliger is dan individuele aandelen. Desalniettemin moet je wel weten wat je doet, omdat in dit geval jouw AEX index investering een slechte keuze zou zijn geweest.

En dat terwijl de betere indexfondsen in exact diezelfde periode een rendement van +168% en +230% hebben opgebracht. Onderaan dit artikel vertel ik daar meer over.

Nog belangrijker is de vraag hoe de AEX index in de toekomst zal ontwikkelen. Uiteraard heb ik geen glazenbol. Ik kan je dan ook geen zekerheden geven. Maar er is wel een belangrijke indicator voor het toekomstige succes van een land of economie. En die indicator is inclusiviteit (gebaseerd op het boek ‘Why Nations Fail’). Zie hieronder de definitie van een inclusive economy.

Inclusive economy means creating more sustainable and inclusive societies that aim at including all members of society in the growth process itself instead of distributing wealth among them after periods of steep growth.

 

Hoe zal de AEX index zich in de toekomst ontwikkelen?

Je hoeft geen econoom te zijn om te begrijpen dat de Nederlandse economie stabiel en solide is. Wij hebben het goed voor elkaar. Maar hoe zal de AEX index, wat een afgeleide van onze economie is, zich manifesteren in de komende twintig jaar? Niemand die het zeker weet. Louter kijkende naar de indicator inclusiviteit, kom ik tot de volgende redernatie:

Nederland is in vergelijking tot andere landen minder goed in staat om toekomstige wereldbedrijven te kweken. Dit baseer ik op de huidige stand van zaken, waarbij wij hoge bedrijfsbelastingen hanteren en minder stimulering tot innovatie en groei bieden. Alles wat ik zeg is in vergelijking tot andere landen, waaronder de Verenigde Staten en China. Hoe China zich zal ontwikkelen op de lange termijn is ook bij mij een vraag. Maar de Verenigde Staten is een beter voorbeeld. Dit land heeft een cultuur van innovatie en groei. Niet voor niets hebben Silicon Valley, wat de oorsprong is van hedendaagse wereldbedrijven waaronder Apple, Alphabet en Facebook.

In een zeer interessant artikel van het Financieel Dagblad blijkt dat de Nederlandse techsector ver achterblijft in de internationale race. En zoals je weet ben ik een groot aanhanger van beleggen in technologie aandelen, simpelweg omdat dit de toekomst is. Het onderzoek in dit artikel toont aan dat in 2019 de Verenigde Staten en China veel meer geld investeren in start-ups dan andere landen. Respectievelijk gaat het om 37,2% en 32%. Waarbij Nederland slechts 0,05% (!) uitmaakt.

Start-ups zijn de toekomst van de toekomstige economie. Gezien het marginale aandeel van Nederland is de kans simpelweg klein dat zij nieuwe wereldbedrijven zal voortbrengen. Daarmee zal investeren in de AEX index mijns inziens een minder goede keuze zijn dan investeren in V.S. indexfondsen. Zeker gezien de groeicultuur van de V.S. durf ik aan te nemen dat zij de komende jaren een grootmacht blijven.

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

2. De AEX index is maar een kleine speler op wereldniveau

Een tweede reden om niet (veel) te investeren in de AEX index, is omdat zij slechts een kleine speler is. Dit heeft te maken met het punt van hierboven. Als Nederlander ben je wellicht trots op onze stabiele en solide economie. Als burger hebben wij het heel goed in onze verzorgingsstaat. Maar al deze feiten zeggen niet veel over de toekomstige ontwikkeling van de AEX index.

Op wereldniveau is de AEX index maar een klein visje. We hebben weinig inbreng en lopen ook steeds meer achter op de grote wereldmachten. Dit principe werkt hetzelfde als met bedrijven. Grote bedrijven slokken kleinere bedrijven op, met als gevolg dat zij alleen maar harder groeien. Bij AEX index investeren werkt dit niet hetzelfde. Maar wel is het principe van kracht dat de grootmachten veel harder groeien dan het kleine Nederland. Dit is waarheid omwille het simpele feit dat een Verenigde Staten veel meer miljarden beschikbaar heeft om te investeren. Daarmee is het effect op groeiende start-ups veel groter.

Op wereldniveau is de AEX index maar een klein visje

Bij globalisering en bedrijven is het principe ‘the winners takes all’. Kijk naar monopolisten als Amazon, Apple en Alphabet. Zij slokken kleinere concurrentie op, en blijven zelf maar groeien. Mijn advies bij beleggen is logisch: kijk naar de grootmachten die in de toekomst naar verwachting nog groter zullen worden. In deze context hoort investeren in de AEX index mijns inziens niet tot de beste keuze(s).

Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om toch een klein deel van je vermogen te investeren in de AEX index. Dat is de kunst van spreiding: het verhogen van je winstkans terwijl je het risico tracht te verlagen. Risicospreiding is essentieel, en ook daarin lijkt de AEX index niet de beste investering.

3. De AEX index bevat slechts 25 aandelen

De derde reden om niet veel van je geld te investeren in de AEX index gaat over risicospreiding. Bij het beleggen in aandelen behaal je de meest significante risicospreiding wanneer je tussen de 20 – 30 verschillende aandelen koopt. Boven de 30 heeft niet zoveel effect meer. Nu zitten er in de AEX index 25 verschillende aandelen. Dit voldoet aan het criteria, alleen mitigeren (afzwakken) we hiermee niet het geografische risico.

De AEX index bevat 25 aandelen waaronder enkele wereldspelers. Qua risico is dit aanzienlijk veiliger beleggen dan bijvoorbeeld het beleggen in groeiaandelen. Alleen heb ik je hierboven bij punt 1 en 2 uitgelegd dat de AEX index niet de beste vooruitzichten lijkt te hebben. Nu zijn er betere indexfondsen met 30, 100 en zelfs 500 bedrijven erin. En die bevatten ook nog eens meer wereldspelers binnen verschillende industrieën.

Met andere woorden: er zijn andere indexfondsen die een betere risicospreiding dan de AEX index hebben. Dat is voor mij de derde reden om niet (veel) te investeren in de AEX index.

Meer weten? Hier lees je alles over AEX beleggen. Hieronder leg ik je uit hoe je dan wel het beste kan investeren in de AEX. Ook geef ik je mijn mening over wat wel goede indexfondsen zijn om in te investeren. Tot slot neem ik je mee in enkele alternatieven.

Hoe je het beste in de AEX index investeren kan

Als je toch in de AEX index investeren wilt, kan je mijns inziens beter een selectie maken uit de top 5 beste AEX aandelen. Hiervoor zal je onderzoek moeten doen. Tevens zal je deze 5 onderdeel moeten laten zijn van een grotere beleggingsportefeuille van minimaal 20 – 30 verschillende aandelen in verscheidende industrieën. Dit is noodzakelijk om je risico te verlagen dankzij spreiding.

Mijn favoriete AEX aandelen zijn:

  1. ASML (ASML)
  2. ASMI (ASM)
  3. Adyen (ADYEN)
  4. Unilever (ULVR)
  5. Prosus (PRX)

Van deze aandelen investeer ik zelf momenteel alleen in ASML en ASMI. De overige aandelen zijn volgens mijn onderzoek geen slechte investeringen, maar bij beleggen moet je nu eenmaal keuzes maken 😉.

Maar let op: het beleggen in individuele aandelen is normaliter aanzienlijk meer risicovol dan indexbeleggen. Hieronder lees je welke indexfondsen een betere investering zijn dan de AEX index.

Wat zijn wel goede indexfondsen om in te investeren?

In het artikel beleggen zonder risico leg ik in detail uit dat beleggen nooit zonder risico is. Wel is het mogelijk om te beleggen met weinig risico. Dit omvat enkele richtlijnen die je moet aanhouden. Een belangrijke hiervan is spreiding. Nu beleg ik zelf in ETFs en niet zo zeer in indexfondsen. Waarom dat zo is, leg ik hieronder uit. Maar mocht je andere indexfondsen dan de AEX index willen investeren, dan zou je eens de volgende indexfondsen willen onderzoeken:

  1. S&P 500
  2. Nasdaq Composite
  3. Shenzhen Stock Exchange Index
  4. DAX
  5. Dow Jones Industrial Average
  6. Nikkei 225

Als je het mij vraagt zijn dit stuk voor stuk betere indexfondsen, waarbij ik een persoonlijke voorkeur heb voor de indexfondsen van de Verenigde Staten. Uiteraard zal je zelf ook goed moeten onderzoeken waar jouw voorkeur naar uit gaat, en hoe dat past binnen je persoonlijke beleggingsstrategie.

Alternatieven op AEX index investeren

Voor de volledigheid bij dit artikel over AEX index investeren, neem ik je kort mee in enkele alternatieven. Je kan maar eenmalig je geld investeren. Dit simpele feit impliceert dat je goed onderzoek dient te doen als je het meest haalbare uit je investering wilt halen. Het beste investeren doe je dan ook door goed onderzoek uit te voeren.

Zo heb je naast het AEX index investeren nog andere keuzes, namelijk:

  1. Individuele dividend- en groeiaandelen
  2. Exchange Traded Funds (ETFs)
  3. Vastgoed, vastgoedfondsen en REITs
  4. P2P Lending
  5. Commodities
  6. Risicovolle alternatieve investeringen waaronder opties, turbo’s, cryptomunten, day trading, et cetera

Op mijn website vind je vele kennisartikels over bovenstaande investeringen. Doe er je voordeel mee door deze te lezen. Kennis is cruciaal om hoger rendement te behalen, en ik help je graag door het delen van mijn kennis en ervaring.

Meer weten? Lees hier alles over hoe het beste investeren.