Gaat de aandelenmarkt dalen in 2021? Dit zijn kansen voor beleggers
Gaat de aandelenmarkt dalen in 2021? Dit zijn kansen voor beleggers
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
09/06/2021
3 min

Gaat de aandelenmarkt dalen in 2021? Dit zijn kansen voor beleggers

09/06/2021
3 min

Beste Happy Investor, gaat de aandelenmarkt dalen in 2021? Beleggers krijgen hoogtevrees. De angst kruipt erin. Terwijl in de tussentijd de aandelenmarkt alsmaar blijft stijgen. Waar gaat het heen? Natuurlijk weet niemand dit zeker, maar we kunnen wel kijken naar de feiten.

In dit korte nieuwsbericht deel ik enkele gedachten over een dalende of stijgende aandelenmarkt in 2021.

En als de aandelenmarkt gaat dalen in 2021, waar liggen dan onze kansen?

Lees verder

Aandelenmarkt kan dalen in 2021 vanwege een hoog niveau op P/E-ratio

aandelenmarkt-dalen-of-stijgen-2021

Schiller P/E ratio is gebaseerd op de gemiddelde voor inflatie gecorrigeerde winst van de voorgaande 10 jaar, bekend als de CAPE-ratio (Cyclically Adjusted PE Ratio). Bron: multpl.com/shiller-pe

Er is een aannemelijke kans dat de aandelenmarkt in 2021 kan dalen. Zo zien we in de afbeelding hierboven dat de S&P 500 op een hoog niveau staat. De Schiller P/E ratio is afwijkend van de normale P/E ratio, omdat deze grafiek rekening houdt met de inflatie.

Wellicht is beleggen in de S&P 500 op dit moment niet de beste keuze. Deze grafiek betreft echter vooral overgewaardeerde aandelen in de Verenigde Staten. Met name technologieaandelen blijven duur. Desalniettemin zijn er altijd Value aandelen te vinden. Ook nu, wanneer de aandelenmarkt van de Verenigde Staten op hoog niveau staat. Dit betekent dat wie goed zoekt, ook vandaag aantrekkelijk geprijsde aandelen vindt.

Happy Investors leden leren vooruit kijken: welke sterke bedrijven met duurzaam competitief voordeel gaan in de toekomst beter presteren? Dit is hoe wij hoger rendement halen

Dat de Verenigde Staten historisch gezien “duur” is, wilt echter niet zeggen dat eenzelfde correctie zal plaatsvinden in Europa en Azië. Het hoeft overigens ook niet te betekenen dat de aandelenmarkt van de V.S. gaat dalen in 2021. Er is hoogtevrees bij marktexperts, maar zoals je weet zitten deze marktexperts er vaak naast. Totdat ze gelijk hebben. En ja, een marktcorrectie van 15 – 20% lijkt gerechtvaardigd.

Hier moeten we overigens ook blij mee zijn. Dan is er weer wat ademruimte om de trend naar boven te hervatten. Anders blijven we maar continue betwisten of we nu wel of niet in een aandelenbubbel verkeren…

China aandelencrash 2021

Recentelijk is de aandelenmarkt van China hard gedaald. Beleggers zijn momenteel angstig. En voor goede reden. Met name Chinese technologieaandelen zijn hard geraakt. In vergelijking tot aandelen uit de Verenigde Staten bieden veel Chinese aandelen een aantrekkelijke waardering. De vraag is natuurlijk wat de lange termijn impact is van Chinese regulatie.

Biedt dit kansen?

Ik denk van wel. Net als grote fondsen overigens, die aangeven dat dit een interessant instapmoment is voor Chinese aandelen. De exacte timing daarentegen is onduidelijk. Nu direct instappen, of nog even wachten? Ook het soort aandelen is van groot belang. Sommige bedrijven hebben nochtans een groot neerwaarts potentieel (risico).

Op de HIM Community heb ik in een van de maandelijkse updates een ETF gedeeld die vandaag wel eens heel interessant kan zijn. De ETF richt zich op de Chinese technologiesector. Zij is recentelijk met meer dan 50% gedaald tot een niveau van 2014. Zekers, er is nog een groot risico in China gezien de regulatie. Daarom kan een ETF op dit moment de juiste keuze zijn: meer risicospreiding.

Zoals Warren Buffet zegt “[..] be greedy when others are fearfull”

Wat zijn de kansen bij een daling van de aandelenmarkt in 2021?

Of de aandelenmarkt in 2021 gaat dalen is niet duidelijk. Persoonlijk vind ik een correctie aannemelijk indien we puur naar de feiten kijken. Ja, veel aandelen staan op historisch hoge P/E-ratio’s. Anderzijds hebben bedrijven zeer goede kwartaalcijfers gepresenteerd in Q2 2021. Indien de winst per aandeel stijgt, en de koers gelijk blijft, zal de P/E-ratio dalen naar een gezonder balans.

Op de middellange termijn zien we geen zorgwekkende signalen. Wel zijn er bepaalde zaken die behoorlijke impact kunnen hebben. Denk hierbij aan de FED en haar rentebeleid. Ook inflatie kan een rol spelen.

Dit alles leidt op de beurs tot een negatief sentiment voor groeiaandelen. Immers, dit soort bedrijven hebben baat bij een lage interest. Persoonlijk zie ik hier juist kansen, omdat unieke bedrijven altijd een manier vinden om te blijven groeien.

Samengevat zijn dit de kansen bij een daling van de aandelenmarkt in 2021:

  • Value aandelen met reeds gunstige financiële waardering
  • Unieke (groei)bedrijven met duurzame (winst)groei
  • Unieke groeibedrijven met duurzaam competitief voordeel
  • Buy the dip van de beste ETF’s

Met deze kansen anticipeer ik dus niet op een aanhoudende daling van de aandelenmarkt in 2021 en 2022. Dit is een risico. Verwacht jij dit wel? Dan is het slim om een grotere cashpositie aan te houden of te zoeken naar beleggingen zonder koersschommelingen. Een voorbeeld hiervan zijn de beste Nederlandse vastgoedfondsen.

Ben je een lange termijn belegger opzoek naar hoger rendement én lager risico?

Op de HIM Community krijg je toegang tot uitgebreide cursussen + maandelijkse onderzoek naar unieke aandelen + community en frequente updates over beleggingskansen + persoonlijke begeleiding voor zowel starters als gevorderden.

Meer informatie over de HIM Community vind je op deze pagina met cursussen beleggen.

Reacties
Categorieën