(Beginnen met) Beleggen in S&P 500? Tips en Ervaringen!
(Beginnen met) Beleggen in S&P 500? Tips en Ervaringen!
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
09/04/2021
7 min

(Beginnen met) Beleggen in S&P 500? Tips en Ervaringen!

09/04/2021
7 min

Beste Happy Investor, beginnen met beleggen in S&P 500? Dit artikel geeft je een algemene introductie tot de S&P 500. Wat houdt het in, en wat zijn de voor- en nadelen? Vervolgens bekijken we manieren hoe je kan beginnen met beleggen in de S&P 500. Met belangrijke tips voor een betere start. Daarna gaan we een stapje verder door te kijken hoe we hoger rendement dan de S&P 500 kunnen halen. Een mooi doel voor iedere lange termijn belegger die rendement voor zich wilt laten werken 😉.

Op naar hoger rendement én lager risico!

Inhoudsopgave:

Beleggen in S&P 500: wat is het en waarom?
Hoe beginnen met beleggen in S&P 500? 5 tips voor een goed instapmoment
Gaat de S&P 500 positief rendement geven? En hoe halen we hoger dan gemiddeld rendement?
Hoe beleggen in S&P 500 aandelen?

Beleggen in S&P 500: wat is het en waarom?

uitleg-over-sp-500

koersgrafiek S&P 500 vanaf 1981

De S&P 500 is een index die 500 van de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven van zowel de NYSE als NASDAQ indexeert. Dit werkt op basis van een gewogen gemiddelde. De top 10 grootste S&P 500 aandelen wegen zwaarder op het totaal dan de 10 kleinste bedrijven. Omdat dit de grootste bedrijven betreft, wordt de S&P 500 gezien als een soort graadmeter voor de Amerikaanse economie. Al is dit niet altijd waar, omdat de aandelenmarkt soms behoorlijk afwijkt van de reëel economie (zoals bij een aandelenbubbel).

Beleggen in S&P 500 betekent dat je gaat investeren in 500 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Deze bedrijven moeten voldoen aan bepaalde inclusion criteria, anders worden ze niet in de index opgenomen. Zo is de minimale marktwaarde 13,1 miljard (2021). Er moeten voldoende vrij verhandelbare aandelen zijn. En misschien wel de belangrijkste: S&P 500 aandelen moeten winst maken over de afgelopen vier kwartalen, waarvan het laatste kwartaal sowieso positief resultaat moet aantonen.

Wat betekent dit voor beleggers in de S&P 500? Het impliceert onder meer dat:

 • Beleggen in de S&P 500 betekent dat je anticipeert op een groeiende economie van de Verenigde Staten
 • Beleggen in de S&P 500 is significant minder risicovol dan kleinere ETF’s zoals de NASDAQ-100 en de AEX (de Nederlandse beurs wat een baby is op wereldtoneel)
 • Er is minder risico dan groeiaandelen, omdat S&P 500 aandelen winstgevend moeten zijn
 • Gezien de vele criteria is er nogal wat wisseling/verloop. De S&P 500 index wijzigt voortdurend. Bedrijven die te veel kwartalen verlies boeken vallen af. En snelgroeiende winstgevende aandelen mogen toetreden

Er zijn vast nog meer implicaties. Deze vier conclusies kunnen ons in ieder geval helpen met meer succesvol lange termijn beleggen.

Hieronder lees je 5 duurzame tips voor hoe beleggen in S&P 500 met een goed instapmoment.

Hoe beginnen met beleggen in S&P 500? 5 tips voor een goed instapmoment

beginnen-met-beleggen-sp-500-tips

Ik kan je wel 20 tips geven omtrent beleggen in S&P 500. Daar is dit artikel niet voor bedoelt. Voor nu wil ik je 5 tijdloze tips meegeven voor het (beginnen met) beleggen in S&P 500. Als lange termijn belegger kan je aan de hand hiervan een goed (of beter) instapmoment bepalen:

 1. Kijk naar macro-economische factoren van de Verenigde Staten
 2. Denk ook aan demografie: bevolkingsgroei
 3. Houd de S&P 500 P/E-ratio en Schiller P/E-ratio in de gaten. Die geeft richting
 4. Spreid je kansen: wereldwijde ETF’s of bijvoorbeeld de beste ETF’s van Azië
 5. Kijk naar de hoeveelheid risico die je wenst te nemen: zie onder

Rendement en risico staan min of meer in verhouding tot elkaar. Wie meer rendement wilt, zal meer risico moeten nemen (en vice versa). Qua risicocategorie in aandelen werkt het zo (let op, obligaties e.d. niet meegenomen):

 • Wereldwijde ETF’s – relatief laag risico
 • S&P 500 – relatief lager risico
 • Specifiekere ETF’s zoals S&P 500 Dividend of NASDAQ-100 – relatief hoger risico
 • Individuele (S&P 500) aandelen – relatief hoog risico

Wil je beginnen met beleggen in de S&P 500? De eerste optie die je hebt is om de gehele indexfonds te kopen. In dit geval investeer je een bedrag wat wordt verspreidt over de 500 bedrijven binnen de S&P 500. Dit gebeurt op basis van het gewogen gemiddelde. Een eenvoudige manier om dit te doen is middels Exchange Traded Funds (ETFs). Als je niet weet wat dit inhoudt, lees dan het dit artikel over beleggen in ETF. Er zijn meerdere S&P 500 ETFs. Voorbeelden hiervan zijn de tickers: VOO, SPY, VUSA en VUSD.

Een tweede optie die je hebt is om een deel van de S&P 500 te kopen. Denk hierbij aan specifiekere S&P 500 ETF’s die zijn gericht op alleen technologiebedrijven of louter dividendaandelen.

Tot slot kan je beginnen met beleggen in S&P 500 aandelen. In dit geval selecteer je, bijvoorbeeld, 20 van de beste aandelen binnen de S&P 500. Dit is alleen geschikt voor gevorderde beleggers. Hieronder geef ik hier meer tips voor.

Ben je een beginnende belegger en wil je passief beleggen voor een lange termijn? De S&P 500 en vele andere ETF’s kan je gratis kopen via deze top 7 beste beleggingsapps.

Gaat de S&P 500 positief rendement geven? En hoe halen we hoger dan gemiddeld rendement?

succesvol-beginnen-met-beleggen-sp-500

De S&P 500 heeft een historisch gemiddeld rendement van ±10%. Er zijn tijdsperioden waarin dit hoger of lager is. Zo was het gemiddelde rendement van de S&P 500 tussen 2000 – 2020 ±7%. De reden voor het lagere resultaat is vanwege twee grote crashes gedurende de dot.com- en financiële crisis. De covid-19 crisis was in vergelijking maar een kleine mini-crash. De jaren 1980 – 2000 waren daarentegen heel gunstig.

Het kan dus drie kanten opgaan. Ofwel zijn (1) de komende twintig jaar minder dan gemiddeld. Dan behalen we, hopelijk, circa 7% rendement met de S&P 500 ETF. Bij (2) gemiddelde prestaties stijgt dit naar 10%. Of (3) wellicht hebben we geluk en is er een bovengemiddelde prestatie van bijvoorbeeld 12%. Dit laatste lijkt onwaarschijnlijk gezien de forse stijgingen over de laatste vijf jaar.

Wil je hoger dan gemiddeld rendement halen? Dan zal je de S&P 500 moeten verslaan. Dit doe je door te beleggen in risicovollere ETF’s en/of individuele aandelen. Een andere mogelijkheid is om continue S&P 500 te kopen bij iedere dip van -5%. Bij een grotere correctie van -10% – 20% stap je met meer in. En bij een crash van -40% ga je all-in. Dit klinkt simpel maar menig belegger faalt in markt timing (waaronder ikzelf 😊).

Dan maar kiezen voor risicovollere ETF’s? In dit artikel over de beste ETF’s bij eToro vind je meer inspiratie.

Hieronder vertel ik meer over beleggen in “S&P 500 aandelen”.

vastgoed beleggen met weinig geld

Hoe beleggen in S&P 500 aandelen?

Het antwoord is tweeledig. Eerst het makkelijke gedeelte: S&P 500 aandelen kan je kopen via een beleggingsplatform. Op mijn website onder “blogoverzicht” of Youtube-kanaal vind je hier veel uitleg over. Dan nu het moeilijke gedeelte: hoe succesvol beleggen in S&P 500 aandelen? Dit is een complexere vraag. Een volledig antwoord ga je niet vinden in dit noch ieder ander artikel. Dat vergt een complete online cursus beleggen. Maar ik kan je wel richtlijnen en handvaten geven.

Er zijn verschillende manieren en strategieën voor succesvol beleggen in de S&P 500, namelijk:

 • S&P 500 aandelen selecteren op Value
 • Selecteren op winstgevendheid
 • Op groeiaandelen
 • Dividend(groei)
 • En S&P 500 aandelen kopen op basis van momentum

Het is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw beleggingsstrategie hoe en welke S&P 500 aandelen je gaat kopen. Ben je meer risicomijdend? Dan zal je een voorkeur hebben voor Value- en dividendaandelen. Vaak kan je deze combineren zoals ik doe met de maandelijkse top 5 dividendaandelen binnen de ETF & Dividend cursus. Daarin deel ik iedere maand vijf aandelen die we tegen een goede prijs kunnen kopen (Value, onder de intrinsieke waarde) én dividend uitkeren. Soms is dit 3%. En soms 10% dividend per jaar.

Ben je een risicovolle belegger die graag potentieel hoger rendement wilt realiseren? Dan zal je een voorkeur hebben voor groeibedrijven. Mijn persoonlijke voorkeur gaat hier ook naar uit. Zo doe ik fulltime onderzoek naar unieke bedrijven met een sterke strategische positie. Een duurzaam competitief voordeel is een vereiste, omdat dit op de lange termijn leidt tot hogere winstmarges. En dit leidt op sneller dan gemiddelde groei. De koers zal volgen en zo geneer ik potentieel rendement.

Wil je weten in welke S&P 500 aandelen ik beleg? Mijn research deel ik op via het HIM aandelen abonnement. Daarbij is de target x5 – x10 rendement.

Conclusie en mijn ervaringen met S&P 500 als belegging

De S&P 500 is de toonaangevende index van de Amerikaanse beurs, en deels ook de Amerikaanse economie. Als je in het lange termijn potentieel van Amerika gelooft, dan is beginnen met beleggen in de S&P 500 een prima keuze. Zelf heb ik geen ETF voor de S&P 500 in mijn bezit. Dit komt omdat ik een meer risicovolle belegger ben die streeft naar hoger rendement. Ik probeer de “markt” te verslaan. Ook al is dit op de lange termijn een lastige klus, vooralsnog sta ik (na 7 jaar) op een hoger dan gemiddeld rendement. Dit lukt niet als je enkel in de S&P 500 belegd. Iets wat sowieso niet verstandig is, omdat je ook wilt spreiden in andere activa omwille diversificatie.

Ik beleg in meer specifieke ETF’s en ik heb enkele S&P 500 aandelen in mijn bezit (zie boven).

Begin je net met beleggen? Beginnen met beleggen in S&P 500 is een verstandige keuze. Let erop dat je niet te veel vermogen investeert. Denk aan bijvoorbeeld maximaal 20% van je totale beleggingsvermogen (dit is geld wat je kan missen). Houd vast voor een lange termijn van minimaal tien jaar en koop bij wanneer de aandelenmarkt daalt.

Vragen? Stel ze hieronder in een reactie.

Reacties
Categorieën