Brookfield Renewable aandelen kopen? +39,7% Groei en +4,7% Dividend | Happy Investors
brookfield-renewable-kopen-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/13/2023
9 min

Brookfield Renewable aandelen kopen? +39,7% Groei en +4,7% Dividend | Happy Investors

08/13/2023
9 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Brookfield Renewable aandelen . Brookfield Renewable aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Brookfield Renewable, een grote speler in groene energie

Brookfield Renewable (BEPC) is een van 's werelds grootste eigenaren van koolstofneutrale en gedistribueerde energieactiva. Het bedrijf bezit een portefeuille van wind- en zonneparken, waterkrachtcentrales en energieopslagsystemen in de VS, Europa en Latijns-Amerika. Brookfield Renewable werd in 2019 opgericht in Canada en werd in 2020 beursgenoteerd na een reorganisatie waarbij Brookfield Corporation eigenaar werd van een deel van het eerder verenigde Brookfield Renewable Partners L.P.

 • Ticker: BEPC
 • Toegangsprijs: $28,70
 • Richtkoers: $40,1
 • Potentieel: 39,7%
 • Dividendrendement: 4,7%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Middelmatig
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Brookfield Renewable aandelen

 • Groei van de markt voor gedistribueerde energietechnologie met een CAGR van 13,9% in 2022-2031.
 • Het bedrijf is van plan om de komende jaren nieuwe productiemiddelen in gebruik te nemen: de totale capaciteit van de energieprojecten van Brookfield Renewable die zich momenteel in de ontwikkelingsfase bevinden, bedraagt meer dan 126,0 GWt, vergeleken met de huidige productie van het bedrijf van 12,86 GWt.
 • Recente fusies en overnames hebben Brookfield Renewable in staat gesteld haar bestaande activaportefeuille uit te breiden en de nieuwe markt voor nucleaire diensten te betreden.
 • Het huidige dividendrendement van het aandeel is 4,71% en het bedrijf is van plan om de uitbetalingen aan aandeelhouders jaarlijks met 5%-9% te verhogen.

Waarom Brookfield Renewable aandelen kopen (of niet)?

Reden 1. Actief fusies en overnames beleid

 Brookfield Renewable bezit een indrukwekkende portefeuille van duurzame energie, waaronder:

 • waterkrachtcentrales in de VS, Brazilië en Colombia;
 • windparken in de VS, Europa, Canada en Brazilië;
 • zonne-energiecentrales in de VS, Europa en Brazilië;
 • alle bovenstaande soorten productieactiva in aanbouw of ontwikkeling.

Brookfield Renewable blijft werken aan de uitbreiding van haar opwekkingscapaciteit, zowel door organische groei als door fusies en overnames.

Zo ging het bedrijf in oktober 2022 een strategisch partnerschap aan met Cameco Corporation voor de overname van 100% van Westinghouse Electric Company, dat originele apparatuur produceert voor meer dan de helft van alle kernreactoren ter wereld. De deal zal Brookfield Renewable in staat stellen om verder uit te breiden dan de groene energiesector. Na afronding van de deal, naar verwachting in het tweede halfjaar van 2023, zal Brookfield Renewable 51% van Westinghouse Electric Company bezitten, terwijl Cameco Corporation de resterende 49% krijgt.

De overname is in lijn met de wereldwijde trends nu veel landen hun investeringen in de bouw van kerncentrales opvoeren om koolstofneutraliteit te bereiken. Het VK is bijvoorbeeld van plan om tegen 2050 nieuwe kerncentrales te bouwen om de totale nucleaire capaciteit te verhogen tot 24 GWt (van de huidige 7 GWt), wat onder andere zal gebeuren door de ingebruikname van kleine modulaire reactoren (SMR's).

In september 2022 betaalde Brookfield Renewable $ 1 miljard voor de overname van Scout Clean Energy, dat Amerikaanse windenergieactiva bezit met een gezamenlijke capaciteit van 1,2 GWt, energieopslagprojecten en activa voor wind- en zonne-energie met een totale capaciteit van 22,0 GWt, waarvan ongeveer 10% momenteel in aanbouw is.

In juni 2023 stemde Brookfield Renewable ermee in om $1,05 miljard te betalen voor de overname van Duke Energy Renewables, dat operationele en in aanbouw zijnde hernieuwbare energieactiva bezit met een totale capaciteit van 5,9 GWt, evenals projecten in ontwikkeling met een capaciteit van 6,1 GWt.

Door overnames en investeringen in organische groei kan Brookfield Renewable zijn energieproductie opvoeren: sinds 2020 heeft het bedrijf zijn energieproductie met 2,48 GWt verhoogd tot 18,06 GWt, terwijl de cumulatieve energieproductie alleen al in Q1 2023 45,6% bedroeg van alle energieproductie in 2022.brookfield-renewableEr moet worden opgemerkt dat bedrijven zoals Brookfield Renewable verschillende preferenties genieten onder de Amerikaanse wet op de inflatievermindering die in 2022 werd aangenomen. De wet biedt bijvoorbeeld belastingvoordelen voor projecten in wind- en zonne-energieproductie, energieopslag en aanverwante industrieën, wat de overgang naar koolstofneutrale energie sneller en goedkoper zou moeten maken.

De cumulatieve capaciteit van Brookfield Renewable's projecten die momenteel in ontwikkeling zijn, bedraagt meer dan 126 GWt vergeleken met de huidige geïnstalleerde capaciteit van het bedrijf van 12,86 GWt (vanaf eind 2022).  Ter vergelijking: de grootste eigenaar van hernieuwbare energieactiva in de VS, NextEra, ontwikkelt momenteel energieprojecten met een totale capaciteit van ongeveer 250 GWt.

De fusies en overnames van Brookfield Renewable hebben dus betrekking op een aanzienlijk aantal energieprojecten in de ontwikkelingsfase. In dit verband wordt verwacht dat het bedrijf zijn energieopwekking zal opvoeren omdat het nieuwe projecten zal lanceren, waardoor de inkomsten de komende jaren aanzienlijk zullen toenemen. Dit zal de marktwaarde van het aandeel waarschijnlijk doen stijgen.

Reden 2. Groei van de gedistribueerde energiemarkt

Een van de zakelijke richtingen van Brookfield Renewable is gericht op de gedistribueerde energie-industrie (Distributed Energy Resources, DER). Dit is een relatief nieuwe sector van de economie, die zich baseert op een reeks maatregelen en technologieën om de energie-efficiëntie van huishoudelijke en industriële eigendommen te verbeteren. Het belangrijkste principe van de sector is gedistribueerde energieopwekking, wat uitgaat van de bouw van productiefaciliteiten naast de consumenten. Bovendien wordt de elektriciteit opgewekt met hernieuwbare brandstoffen.

De onderstaande grafiek laat zien dat hernieuwbare energiebronnen (HEB's) sinds 2000 snel in de belangstelling zijn gekomen in de VS. In de afgelopen 20 jaar is de totale capaciteit van de energiecentrales die hernieuwbare energie gebruiken meer dan verdubbeld.brookfield-renewable-aandelenAndere belangrijke kenmerken van de gedistribueerde energie-industrie zijn: het beheer van de vraag en energie-efficiëntie, het gebruik van microgrids (lokale energiesystemen), gedistribueerde energieopslagsystemen, enz.

Volgens een Australisch rapport, Distributed Energy Resources Roadmap, is gedistribueerde energie een belangrijk principe van moderne elektrificatie en een manier om een koolstofneutrale economie op te bouwen.

Volgens Guidehouse Insights zal de wereldwijde markt voor gedistribueerde energieoplossingen van 2022 tot 2031 groeien met een CAGR van 13,9% en tegen het einde van de prognoseperiode meer dan 360 miljard dollar bedragen.brookfield-renewable-analyseBovendien heeft gedistribueerde energie de afgelopen jaren steeds meer aan belangstelling gewonnen en deze trend zal naar verwachting verder versnellen met de opkomst van nieuwe moderne benaderingen voor het gebruik van hernieuwbare energie.brookfieldHet is ook belangrijk om op te merken dat de gedistribueerde energieactiviteiten van Brookfield Renewable een hogere omzetgroei laten zien dan de andere bedrijfssegmenten van het bedrijf. Dit cijfer is sinds 2019 meer dan verdubbeld. De onderstaande grafiek laat zien dat het aandeel van de gedistribueerde energie-inkomsten in de structuur van de totale inkomsten van het bedrijf voortdurend is gegroeid.brookfield-renewable-analyse-aandelenDe resultaten van Brookfield Renewable bewijzen dus dat het bedrijf zijn voetafdruk in de nieuwe en snelgroeiende markt van gedistribueerde energie snel heeft vergroot, in lijn met de huidige wereldwijde trends.

Reden 3. Hoog dividendrendement

Het dividendbeleid van Brookfield Renewable is afhankelijk van de Funds from Operations (FFO) die het bedrijf genereert. De belangrijkste punten van het dividendbeleid van het bedrijf zijn:

 • dividenduitkeringen ten bedrage van 70% van FFO;
 • het dividend jaarlijks met 5%-9% verhogen.

Het is belangrijk om op te merken dat de FFO van Brookfield Renewable sneller is gegroeid dan 5%-9% per jaar, aangezien het cijfer in Q1 2023 met 13% jaar-op-jaar is gestegen.brookfield-renewable-aandelen-kopenOp dit moment betaalt Brookfield Renewable aandeelhouders een kwartaaldividend van $0,3375 per aandeel, wat tegen de huidige koers een rendement betekent van 4,71% per jaar. Als het bedrijf zijn dividendbetalingen binnen vijf jaar met 7% verhoogt, zouden de jaarlijkse betalingen uitkomen op ongeveer $1,89 per aandeel, wat een jaarlijks rendement van 6,60% impliceert.

Gezien de recente koersdaling van Brookfield Renewable zou het kopen van aandelen op het huidige prijsniveau een veelbelovende investering kunnen zijn, omdat het rendement van het bedrijf naar verwachting elk jaar zal toenemen naarmate er nieuwe opwekkingsprojecten online komen.

Financiële analyse Brookfield Renewable aandelen

De financiële resultaten van Brookfield Renewable over 2022 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $3,78 miljard, een stijging van 12,21% op jaarbasis.
 • EBITDA steeg van $2,07 miljard naar $2,53 miljard. De EBITDA-marge steeg van 61,39% naar 66,91%.
 • De nettowinst bedroeg $1,85 miljard tegenover $930 miljoen vorig jaar. De nettomarge steeg van 27,62% naar 48,97%.

De inkomsten en winst stegen door een toename van de productiecapaciteit en door hogere elektriciteitstarieven. aandelen-kopen-brookfield-renewableDe financiële resultaten van Brookfield Renewable in Q1 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 14,75% j-o-j: van $929 miljoen naar $1,07 miljard.
 • EBITDA steeg van $ 650 miljoen naar $ 739 miljoen. De EBITDA-marge daalde licht van 69,97% naar 69,32%.
 • Het nettoverlies bedroeg -920 miljoen dollar tegenover -882 miljoen dollar een jaar eerder.aandelen-brookfield-renewableIn het eerste kwartaal liet Brookfield Renewable ook een positieve dynamiek zien in omzet en bedrijfsresultaat, wat duidt op de aanhoudende groei in de vraag naar de diensten van het bedrijf. Het nettoverlies nam echter ook toe als gevolg van het verlies uit de herwaardering van de ruilaandelen binnen de groep. Dit verlies zal naar verwachting worden gecompenseerd door een positieve herwaardering in de volgende kwartalen.
 • In 2022 steeg de operationele kasstroom van $395 miljoen eind 2021 naar $1,28 miljard.
 • De vrije kasstroom steeg van - $ 959 miljoen naar $ 437 miljoen eind 2022.

De operationele en vrije kasstroom stegen voornamelijk door een hoger nettoresultaat en werkkapitaal en door lagere investeringen in 2022.analyse-brookfield-renewableBrookfield Renewable heeft een verhoogde schuldenlast:

 • De totale schuld is $13,93 miljard.
 • Kasequivalenten en financiële kortetermijninvesteringen zijn goed voor $763 miljoen.
 • De nettoschuld is $13,16 miljard, wat 5,1 keer meer is dan de EBITDA over de afgelopen 12 maanden (Nettoschuld/EBITDA - 5,13x).
 • De rentedekkingsratio is 2,5x.

Dit niveau van schuldenlast duidt op verhoogde risico's voor de financiële stabiliteit van het bedrijf. Tegen 2028 moet Brookfield Renewable echter minder dan 40% van zijn volledige leningenportefeuille terugbetalen, dus naar onze mening is dit risico verwaarloosbaar en heeft het bedrijf de mogelijkheid om zijn eigen schuld te herfinancieren.

Waardering Brookfield Renewable aandelen

Brookfield Renewable wordt verhandeld tegen een lagere prijs dan het gemiddelde in de sector: EV/Sales - 6,23x, EV/EBITDA - 9,32x, P/E - 7,95x, P/FCF - 7,24x.aandelen-brookfield-renewable-analyse

Het gemiddelde koersdoel van Wall Street investeringsbanken, Tudor Pickering en Wells Fargo, is $34,6 per aandeel. Volgens onze consensusschatting is het bedrijf ondergewaardeerd volgens historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $40,1, wat een opwaarts potentieel van 39,7% inhoudt.analyse-brookfield-renewable-aandelen

Belangrijkste risico's Brookfield Renewable aandelen kopen

 • Brookfield Renewable is een conservatief financieel instrument met een hoog dividendrendement. De aandeelhouderswaarde van het bedrijf is echter sterk afhankelijk van het vermogen van het bedrijf om de dividenduitkeringen te verhogen in lijn met zijn strategie. Als het bedrijf zijn dividendgroei verlaagt, zal dit een negatief effect hebben op de aandelenkoers.
 • Brookfield Renewable heeft een aanzienlijk aantal projecten in ontwikkeling. Er is echter geen garantie dat ze allemaal in gebruik worden genomen. In het geval dat het bedrijf door omstandigheden een deel van de projecten stillegt, kan de interesse van beleggers in het aandeel afnemen.
 • Hoge investeringen in hernieuwbare energie zijn kosteneffectief wanneer de prijzen voor koolstofrijke brandstoffen hoog zijn. Als de olie- en gasprijzen de komende jaren dalen, kan Brookfield Renewable gedwongen worden om zijn tarieven te verlagen, wat een negatief effect zou hebben op de bedrijfsmarges van het bedrijf.

En, wat denk jij?  Brookfield Renewable aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën