Dolby Laboratories aandelen kopen of niet? Analyse +26,4% Groei | Happy Investors
Dolby Laboratories
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
12/13/2023
10 min

Dolby Laboratories aandelen kopen of niet? Analyse +26,4% Groei | Happy Investors

12/13/2023
10 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Dolby Laboratories aandelen. Dolby Laboratories   aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over Dolby Laboratories, een leider in geluidskwaliteit

Dolby Laboratories (DLB) is een gerenommeerd high-end audio-visueel technologiebedrijf. De producten van het bedrijf, die toonaangevend zijn geworden in de industrie, maken het verwerken en coderen van audiogegevens mogelijk voor weergave in films, tv-programma's, muziek en games. Het bedrijf is opgericht in 1965 en heeft zijn hoofdkantoor in Californië, VS.

 • Ticker: DLB
 • Instapprijs: $81,6
 • Richtprijs: $100,5
 • Potentieel: 26,4%
 • Horizon: 10 maanden
 • Risico: gemiddeld
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Dolby Laboratories aandelen

 • Dolby Laboratories is diep geworteld in de muziek- en filmindustrie. In de afgelopen decennia zijn veel van de technologieën van het bedrijf overgenomen door belangrijke spelers in de industrie en zijn ze de standaard geworden voor uitzendingen en streaming media.
 • Het bedrijf genereert meer dan 90% van zijn inkomsten uit het doorlopend in licentie geven van zijn technologie, waardoor het bedrijf stabiel is en bestand tegen een sterke daling van de inkomsten.
 • Tussen 2022 en 2023 hebben meerdere partners van Dolby Laboratories de Dolby Vision- en Dolby Atmos-technologieën van het bedrijf toegepast in tv, mobiele apparaten, computers en andere soorten technologie, wat duidt op een waarschijnlijke stijging van de inkomsten van het bedrijf uit deze hoogwaardige technologieën.
 • Dolby Laboratories heeft een programma voor het terugkopen van aandelen waarvan het toegestane bedrag gelijk is aan 2,71% van de kapitalisatie van het bedrijf en betaalt ook een dividend dat elk jaar toeneemt.

Waarom Dolby Laboratories kopen?

Reden 1: Marktleiderschap

Op veel gebieden van menselijke activiteit zijn er bedrijven die de manier waarop een industrie werkt hebben veranderd en er op lange termijn maatstaven voor hebben gezet. Zulke bedrijven zijn bijvoorbeeld Tesla, SpaceX, Apple, Facebook, Google en andere die bekende namen zijn geworden op hun gebied.

Dolby Laboratories is ook een voorbeeld van zo'n bedrijf, omdat het in de 20e eeuw het bedrijf was dat een revolutie teweegbracht op het gebied van technologisch gereproduceerd geluid, door technologieën te introduceren zonder welke het vandaag de dag ondenkbaar is.

Het bedrijf begon vrijwel meteen na de oprichting succes te boeken: in 1965 werd het professionele ruisonderdrukkingssysteem A-Type gelanceerd, drie jaar later gevolgd door het goedkopere analoge B-Type voor de consumentenmarkt.

De behoefte aan dergelijke systemen dateert uit het begin van de 20e eeuw, toen ongewenste achtergrondgeluiden van de apparatuur, die leken op gesis, werden opgenomen naast het doelgeluid tijdens video-opnamen. De systemen van Dolby Laboratories werden ontworpen om zich te ontdoen van ongewenste achtergrondgeluiden, wat met succes lukte. Hierdoor kreeg de mensheid een veel helderder geluid bij video-opnamen en de eerste film die met de geavanceerde technologie werd gemaakt was A Clockwork Orange van Stanley Kubrick uit 1975.

Dolby Laboratories heeft daarna nog veel meer verschillende technologieën uitgevonden die het bedrijf zijn huidige status als normbepaler op het gebied van geluid hebben gegeven.

De belangrijkste technologieën van Dolby Laboratories op dit moment zijn:

 • Dolby Atmos is een objectgeoriënteerde audiotechnologie voor bioscopen en een breed scala aan multimedia-apparaten waarmee je geluid nauwkeurig in de bioscoop kunt plaatsen en overal in de luisteromgeving kunt verplaatsen, wat resulteert in een volledig meeslepende ervaring.
 • Dolby AC-4 is een digitale audiocoderingstechnologie van de volgende generatie die de overdrachtsefficiëntie verbetert en nieuwe audioweergaveopties biedt, waaronder Dolby Atmos, voor een breed scala aan afspeelapparaten.
 • Dolby Vision, een beeldtechnologie die een hoog dynamisch bereik en dynamische metadata combineert, levert ultraheldere kleuren, scherpere contrasten en rijkere details voor bioscopen en een breed scala aan multimedia-apparaten.

Dolby Laboratories genereert inkomsten uit twee kernactiviteiten: licentieverlening en productproductie, waarbij het grootste deel van de inkomsten van het bedrijf uit de eerste komt. In het boekjaar 2023 waren de licentie-inkomsten goed voor 92,2% van de totale inkomsten.

Licenties maken gebruik van een tweeledig model. Het idee is dat het bedrijf eerst de implementatie van zijn decoderingstechnologieën in licentie geeft aan halfgeleiderfabrikanten en controleert of de chips de bestaande technologieën correct en soepel gebruiken. Vervolgens kunnen halfgeleiderfabrikanten met een licentie van Dolby Laboratories verkopen aan fabrikanten van originele audio- en videoapparatuur (tv's, telefoons, spelconsoles, enz.).

Het grootste deel van de inkomsten van het bedrijf uit licenties gaat echter naar een andere categorie klanten, namelijk fabrikanten van originele apparatuur. Zij zijn verplicht om Dolby Laboratories te voorzien van prototypes van de apparaten die ze ontwikkelen, en pas nadat het bedrijf de kwaliteit ervan heeft bevestigd, kunnen ze beginnen met de productie en verkoop op de markt.

Als gevolg van dit model ontvangt Dolby Laboratories in feite twee keer inkomsten voor de verkoop van dezelfde technologie, wat de hoge waarde en geloofwaardigheid van zijn licenties bewijst.

Daarnaast heeft Dolby Laboratories een succesvol model voor samenwerking met bioscopen, waarbij het bedrijf op individuele basis Dolby Vision- en Dolby Atmos-systemen installeert en configureert. In dit geval ontvangt het bedrijf een deel van de kassa-inkomsten van de bioscoop, die ook worden gerapporteerd als licentie-inkomsten.

Als onderdeel van de tweede business line produceert Dolby Laboratories audio-, video- en softwareproducten voor de film-, televisie-, omroep- en entertainmentindustrie. Deze producten worden gebruikt bij het creëren, distribueren en afspelen van content om de beeld- en geluidskwaliteit te verbeteren en de overdracht en weergave ervan te verbeteren.

Dolby Laboratories is dus diep geworteld in de muziek- en filmindustrie. In de afgelopen decennia zijn veel Dolby-technologieën overgenomen door belangrijke spelers in de industrie en zijn ze de standaard geworden voor het uitzenden en streamen van audio-inhoud. Het is extreem moeilijk om deze stand van zaken snel te veranderen.

Reden 2. Introductie van hoogwaardige technologieën in moderne elektronica

Zoals eerder vermeld, worden technologieën onder licentie van Dolby Laboratories gebruikt door fabrikanten van originele apparatuur. Vervolgens wordt deze apparatuur gebruikt bij het maken van complete video- en audioapparatuur.

De consumenteneisen voor geluids- en videokwaliteit nemen elk jaar toe. Recente trends bevestigen dat de voorheen hoogwaardige technologieën van Dolby Laboratories steeds vaker worden opgenomen in mainstream consumententechnologie.

Zo lanceerde LG in boekjaar 2022 zijn nieuwe tv met Dolby Vision, Dolby Vision IQ en Dolby Atmos. Samsung lanceerde een tv met Dolby Atmos-ondersteuning, terwijl Hisense een ULED-tv met Dolby Vision IQ en Dolby Atmos-ondersteuning lanceerde. TCL introduceerde de eerste tv's met Dolby Vision, Dolby Vision IQ en Dolby Atmos in 2022 en breidde de productie van dergelijke modellen uit naar de Indiase markt in Q3 2023. Daarnaast zal TCL's 2024 TV-assortiment Dolby Atmos FlexConnect ondersteunen, een nieuwe oplossing waarmee gebruikers overal in de kamer draadloze luidsprekers aan hun TV kunnen koppelen voor een automatisch meeslepende Dolby Atmos-ervaring.

Vergelijkbare trends zien we in de sector voor mobiele apparaten. In 2022 kondigde Xiaomi de productie aan van verschillende mobiele telefoonmodellen met Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteuning, waaronder de nieuwe 12S serie telefoon - het eerste Android apparaat met Dolby Vision video-opname mogelijkheid. In de tabletsector introduceerde ASUS een gadget met Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteuning, terwijl Vivo de Vivo Pad lanceerde, het eerste product van het bedrijf met Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteuning.

In 2023 introduceerde Apple een nieuwe serie mobiele apparaten, iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max, die elk Dolby Vision en Dolby Atmos ondersteunen.

In 2023 werd Motorola de nieuwste mobiele partner van Dolby Laboratories die handsets met Dolby Vision-technologie aankondigde en in productie nam. Alle andere partners hebben dit al eerder gedaan.

Daarnaast worden technologieën van Dolby Laboratories verwerkt in luidsprekers, waaronder slimme luidsprekers, waarnaar veel vraag is op de markt. Volgens Mordor Intelligence zal de wereldwijde luidsprekermarkt in de periode 2023-2028 groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,3% om aan het einde van de prognoseperiode een volume van $12,11 miljard te bereiken. Dit zal de omzetgroei van Dolby Laboratories ondersteunen.

Op het gebied van pc's worden de producten van het bedrijf geprefereerd door Apple, Lenovo, Dell, Samsung en ASUS, die Dolby Vision en Dolby Atmos technologieën gebruiken in hun apparaten. Bovendien zijn de codeer- en decodeertechnologieën van Dolby Laboratories opgenomen in de browsers Safari en Edge, waardoor het bedrijf aanzienlijk meer makers heeft kunnen aantrekken, waaronder streaming video, die zijn formaten gebruiken.

Daarnaast moet worden opgemerkt dat de Xbox- en PlayStation-spelconsoles niet zonder Dolby Laboratories-technologieën kunnen. Eind 2024 wordt de nieuwe PlayStation 5 PRO verwacht, wat de vraag van fabrikanten van originele apparatuur naar de technologie van het bedrijf aanzienlijk kan doen toenemen in afwachting van de productie van nieuwe consoles.

In het fiscale jaar 2023 bleven de technologieën van het bedrijf doordringen in de auto-industrie. Zo kondigde de Chinese auto Yangwang aan dat zijn Yangwang U8-model de eerste auto wordt die Dolby Atmos ondersteunt. Yangwang werd de 10e autofabrikant die Dolby-technologie in zijn producten aanbiedt.

Dus op basis van het aantal klanten van Dolby Laboratories en hun adoptie van de technologie van het bedrijf in nieuwe apparaten tussen 2022 en 2023, kunnen we een aanhoudende sterke groei van de licentie-inkomsten van het bedrijf verwachten.

Reden 3. Dividenden en programma voor inkoop van eigen aandelen

Dolby Laboratories heeft sinds 2009 een aandeleninkoopprogramma. Aan het einde van het boekjaar 2023 bedroeg het geautoriseerde bedrag van het programma $ 211,6 miljoen, of 2,71% van de marktkapitalisatie van het bedrijf. Het begrip geautoriseerd bedrag voor het bedrijf is echter voorwaardelijk, omdat sinds 2009 de inkooplimieten altijd zijn verhoogd nadat de vastgestelde normen waren uitgeput.

Daarnaast betaalt Dolby Laboratories kwartaaldividenden, die tegen het einde van het boekjaar 2023 met 11,1% waren verhoogd tot $ 0,3 per aandeel, en het rendement bereikte 1,47% per jaar. Het bedrijf is een "dividend aristocraat", die zijn uitbetaling jaar na jaar laat groeien.dolby-laboratoriesDoor de aanwezigheid van een stabiel bedrijf, een programma voor het terugkopen van aandelen en een dividend kan Dolby Laboratories dus worden beschouwd als een gematigd conservatief beleggingsidee in het licht van de marktturbulentie.

Financiële analyse Dolby Laboratories aandelen

Het boekjaar van Dolby Laboratories eindigt in september. De financiële resultaten van het bedrijf in boekjaar 2023 kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten bedroegen $1,30 miljard, een stijging van 3,66 ten opzichte van boekjaar 2022.
 • De bedrijfswinst steeg van 206,61 miljoen dollar naar 215,75 miljoen dollar. De marge voor de indicator steeg van 16,48% naar 16,60%.
 • De nettowinst bedroeg $200,66 miljoen tegenover $184,09 miljoen aan het einde van vorig jaar. De nettomarge steeg van 14,68% naar 15,44%.

De omzet steeg door hogere opbrengsten uit beide segmenten. De groei in bedrijfswinst en marge is te danken aan een verlaging van de marketing- en administratiekosten.

dolby-laboratories-aandelen-analyseIn boekjaar 2023 steeg de operationele kasstroom tot $367,08 miljoen vergeleken met $318,58 miljoen aan het einde van boekjaar 2022.

De vrije kasstroom steeg van $259,12 miljoen naar $336,74 miljoen aan het einde van boekjaar 2022.

De operationele en vrije kasstromen stegen voornamelijk door een hoger nettoresultaat en lagere investeringen.

dolby-laboratories-aandelen

Het bedrijf heeft een absoluut gezonde balans:

 • Schuldverplichtingen bestaan uitsluitend uit leasebetalingen en bedragen $50,64 miljoen.
 • Kasequivalenten en kortetermijninvesteringen waren goed voor $893,51 miljoen.

Dit niveau van schuldenlast geeft de absolute financiële stabiliteit van het bedrijf aan.

Dolby Laboratories voorspelt een positieve financiële dynamiek voor het vierde kwartaal van boekjaar 2023:

dolby-laboratories-aandelen

Vanwege de geopolitieke instabiliteit en de stijgende rente in de wereldeconomie schat het management van het bedrijf de toekomstige financiële resultaten conservatief in, wat naar onze mening duidt op de hoge professionele competentie van het management van het bedrijf en zijn verantwoordelijkheid tegenover investeerders.

Waardering Dolby Laboratories aandelen

De belangrijkste concurrenten van Dolby Laboratories zijn momenteel niet beursgenoteerd en we beschouwen vergelijkingen met bedrijven als Sony en Apple, waarvoor de stereoproductie slechts een klein deel van hun activiteiten uitmaakt, als irrelevant. Desondanks is het de moeite waard om op te merken dat Dolby Laboratories wordt verhandeld tegen een lage EV/Omzet van 3,19x en boven het gemiddelde op basis van EV/EBITDA van 19,19x, P/E van 39,79x en Fwd P/E van 21,41x, vanwege de smalle focus van het bedrijf.

Het gemiddelde koersdoel van twee investeringsbanken op Wall Street, Rosenblatt Securities en Tigress Financial, is $ 107 per aandeel. Volgens onze consensus is het bedrijf ondergewaardeerd op basis van historische multiples; de reële marktwaarde van het aandeel is $103,5 per aandeel, wat een potentiële stijging van 22,8% betekent.

Belangrijkste risico's Dolby Laboratories aandelen

 • Het grootste deel van de inkomsten van Dolby Laboratories komt uit licenties op zijn technologieën. Als er nieuwe formaten voor audio- en video-uitzendingen opduiken in de sector, kan het bedrijf te maken krijgen met concurrentie en het risico lopen zijn leiderspositie te verliezen.
 • Het grootste deel van de inkomsten van het bedrijf wordt gegenereerd uit de multimedia entertainment en audio- en videoapparatuurindustrie. Als de wereldwijde vraag naar moderne tv's, mobiele telefoons en andere apparaten afneemt, zal dit invloed hebben op de kasstromen die worden gegenereerd door de fabrikanten van originele apparatuur.
 • Het bedrijf heeft de marges en de netto-inkomsten in recente financiële periodes laten groeien, wat zou moeten leiden tot een aanhoudende trend van dividendverhogingen en inkoop van eigen aandelen. Als Dolby Laboratories daarentegen de uitkeringen aan aandeelhouders niet blijft verhogen, kan dit leiden tot een daling van de aandelenkoers.

En, wat denk jij? Dolby Laboratories    aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën