Investeren in Unieke Bedrijven als voornemen 2024
investeren-in-unieke-bedrijven
Beleggen in Aandelen
Happy Investors
Beleggen in Aandelen
12/02/2023
4 min

Investeren in Unieke Bedrijven als voornemen 2024

12/02/2023
4 min

Vorige week hebben we in onze nieuwsbrief gesproken over Hims & Hers. Waarom ik er €2000 extra in heb geïnvesteerd. Het aandeel blijft stijgen. Maar aan alles komt een einde.

Hims & Hers is een leuk bedrijf, met in potentie een geweldig bedrijf. Dit duurt nog wel even. Het risico is voor nu vrij groot, en er zijn ook nadelen aan dit bedrijf. Het grootste risico met Hims & Hers is dat het, in mijn optiek, nog geen duurzaam competitief voordeel heeft. Haar moat is nog relatief klein.

Wil je niet te veel risico nemen met beleggen? Stel dan voor jezelf in 2024 als doelstelling: ik ga investeren in unieke bedrijven. En alléén in unieke bedrijven. Maar welke dan? Hieronder delen we een analyse van ons naar een uniek bedrijf. Voor een goede start 😊.

Investeer voor 2024 in unieke bedrijven voor hoog rendement

Je wilt het liefst beleggen in unieke bedrijven met een sterk en duurzaam competitief voordeel. Een Wonderful Company. Immers, bij het kopen van aandelen investeren we in bedrijven. Bedrijven die op lange termijn meer (vrije) cashflow genereren, worden meer waard. De koers zal stijgen, en wij maken rendement.

Deze week deel ik nog één analyse met je, als inzicht hoe onze analyses eruit zien.

Dit aandeel is geweldig, en is in lijn met de uitspraak van Warren Buffet: “it’s far better to buy a wonderful company for a fair price than a fair company for a wonderful price” 

Dit aandeel past ook perfect bij onze missie: winstgevend beleggen in aandelen voor financiële vrijheid op de lange termijn.

Klik op deze link voor vrijblijvende inzage. Je kan gratis downloaden en hoeft géén gegevens achter te laten.

Meld je aan op onze nieuwsbrief als je onze updates niet wilt missen. 

Korte toelichting op unieke bedrijven kopen

Ieder aandeel kent risico's. Dit unieke bedrijf heeft mijns inziens een sterke moat (duurzaam competitief voordeel). Hopelijk krijgen we als kerstcadeau dat het aandeel op korte termijn zal dalen. Wees echter kritisch! Een andere uitdaging is de hoge prijs van $3200 (verwar hoge prijs niet met waardering/Value). Wie een portfolio van 30K heeft, zal dan 10% in dit aandeel moeten investeren. Wat mij betreft is 20% de absolute max in één bedrijf, maar dan moet je wel héél zeker zijn van je zaak. 10% is dus ook al veel.

 Voor beginnende beleggers raad ik 2% per aandeel aan, omdat je zo een "index portfolio" krijgt met minder neerwaarts potentieel die tóch de markt kan verslaan.

Hoe? Door 50 aandelen te selecteren die simpelweg aantrekkelijker zijn dan het gemiddelde aandeel in een index of ETF. Meer gevorderde beleggers kunnen focus aanbrengen met een portfolio tussen de 15 - 20 aandelen. En de ervaren beleggers met sterke maag kunnen opteren voor 1 - 15 aandelen. Al zou ik nooit voor 1 kiezen, tenzij het mijn eigen bedrijf is met een hoge ROIC 😃. (Hint voor alle ondernemers: diversifieer je geld ook buiten je onderneming, je weet maar nooit).

Geen uniek bedrijf, maar wel een interessant dividendaandeel voor 2024

Bekijk nog eens de quote van Warren Buffett over het investeren in unieke bedrijven tegen een eerlijke prijs. Je kan echter ook beleggen in een redelijk goed bedrijf tegen een geweldige prijs. Deze zijn eenvoudiger te vinden, en zou je ook voor een kortere tijdsperiode willen aanhouden. Als de onderwaardering weg is (wat soms jaren kan duren), wil je verkopen als het aandeel overgewaardeerd raakt.

In onze laatste nieuwsbrief hebben we onze analyse over Comcast gedeeld. Dit is wat ons betreft een Happy Dividend aandeel. Comcast kan in potentie een hoger dan gemiddeld rendement behalen op de korte- en lange termijn (1 - 3 jaar, ieder kwartaal evalueren). Comcast is wellicht geen uniek bedrijf, een wonderful company. Maar wel een goed bedrijf. En met een mooie prijs.

Meld je aan op onze nieuwsbrief als je onze updates niet wilt missen. 

Iedere week screenen we honderden aandelen. Sommigen daarvan onderzoeken we in diepte. Vaak komen aandelen niet door de selectie van onze criteria.

Een voorbeeld hiervan is Verizon Communications. Dit kan een interessant dividendaandeel zijn, maar ik ben persoonlijk niet overtuigd. Ik kan er echter naast zitten (dat zal niet de eerste en laatste keer zijn…). Daarom deel ik het met jou.

 Een paar weken geleden in de Happy Alerts heb ik aangegeven dat Verizon (VZ) een interessant aandeel is. Het aandeel is nu best wat gestegen, en de trend is positief geworden.

 Het issue met VZ is dat een omzetdaling aannemelijk is op de korte termijn. Voor de lange termijn zijn er diverse prognoses, met een kleine winstgroei. Dat is echter positief aangezien VZ momenteel een lage financiële waardering heeft.

 Ik ben niet overtuigd van de lange termijn potentie, maar heb hier ook niet honderden uren onderzoek naar gedaan. Het kan dus prima zijn dat het interessant is, na deze enorme koersdaling. Let echter op dat dit geen Value Trap is. Verizon is voor mij geen uniek bedrijf. Daarom koop ik geen Verizon aandelen. Maar jouw strategie kan anders zijn, wanneer je bijvoorbeeld beginnend bent en 30 – 50 dividendaandelen in je beleggingsportfolio wilt hebben.

 Voor wie kan VZ interessant zijn? Voor dividendbeleggers. De pay-out ratio is nog onder de 70%. De dividendgroei is niet aantrekkelijk, maar dat is logisch gezien het relatief hoge dividend van circa 6%. Dividendhistorie is sterk, dus VZ zou deze trend aannemelijk willen aanhouden.

 Met een investering van max. 2% zou het neerwaarts risico klein zijn, mocht VZ als business stagneren of krimpen. En op deze manier heb je toch een kleine positie in een dividendaandeel wat mogelijk sterk kan stijgen als de lange termijn winstgroei hoger dan verwacht is.

 Op basis van factoranalyse lijkt Deutsche Telekom overigens een betere keuze.

 Zie dit niet als kooptip, maar als inspiratie tot nader onderzoek. Ik hoor dan ook graag wat jouw bevindingen zijn: is VZ een goede keuze? Beter dan AT&T en concurrentie? Risico's, kansen? Etc.

Tot slot, beleggen in aandelen wil je vooral leuk vinden. Anders kan je net zo goed investeren in een dividend ETF, en ook een prima rendement realiseren.


Reacties
Categorieën