Mexem vs. DEGIRO vergelijken: Tips, Ervaringen en Review
mexem-degiro-vergelijken

Mexem vs. DEGIRO vergelijken: Tips, Ervaringen en Review

Beste Happy Investor, in deze review gaan we Mexem vs. DEGIRO vergelijken. Dit begint met een vergelijking op de grootste verschillen. Vervolgens bekijken we de kosten: wie is er goedkoper, Mexem of DEGIRO? En tot slot gaan we kijken naar de praktische voor- en nadelen van beide brokers. Praktisch? Ja, niet de papieren voor- en nadelen maar hoe je dit in praktijk merkt. Uit ervaring weet ik hoe beide brokers werken, en dus zal je veel hebben aan deze tips.

Wie is de beste keuze tussen Mexem of DEGIRO? Lees verder

Inhoudsopgave:

Mexem vs. DEGIRO: de grootste verschillen vergelijken

Wie is de goedkoper: Mexem of DEGIRO?

Praktische voor- en nadelen Mexem uit ervaringen

Praktische voor- en nadelen DEGIRO uit ervaringen

Conclusie en Samenvatting over Mexem of DEGIRO vergelijken

Mexem vs. DEGIRO: de grootste verschillen vergelijken


Mexem en DEGIRO zijn goede beleggingsplatformen voor Nederlandse en Belgische beleggers. Beide online brokers profileren zichzelf op (1) een groot aanbod van aandelenbeurzen en (2) lage transactiekosten. Daarnaast zijn beide partijen uitgegroeid tot grote beleggingsplatformen die méér aanbieden dan louter aandelen kopen.

Note: met aandelen refereer ik naar alle mogelijke opties, zoals aandelen, ETF’s, beleggingsfondsen, futures, opties, et cetera. Zowel Mexem als DEGIRO bieden dezelfde opties aan. Eerstgenoemde is iets uitgebreider, en dat komt terug in deze vergelijking.

Wanneer we Mexem vs. DEGIRO vergelijken op de grootste verschillen is dit voor jou belangrijk:

Bron: onderzoek Happy Investors Reviews

De grootste verschillen

De belangrijkste verschillen bij Mexem vs. DEGIRO vergelijken zit met name in het type platform en het aanbod. Ook de tarieven zijn verschillend, maar dat behandelen we hieronder.

Het type platform, waar ik zo voorbeelden van laat zien, is nogal verschillend. Beide platformen zijn geschikt voor lange termijn beleggers. Alleen Mexem is meer geschikt voor day traders dan DEGIRO. Zo werkt MEXEM met Smartrouting. Dit houdt in dat de software automatisch zoekt voor de beste actuele prijs van dat moment. Als day trader is dit belangrijk, omdat je op exact het juiste moment tegen de juiste prijs wilt kopen. Voor lange termijn beleggers is dit minder relevant, gezien het om marginale verschillen gaat.

Een ander voordeel van Mexem in vergelijking tot DEGIRO is dat zij een gigantisch aanbod hebben. Het grootste aanbod van alle Europese online brokers! Met meer dan 135 beurzen kan je vrijwel ieder aandeel wereldwijd kopen. Met name voor kleine aandelen in Azië en China is dit zeer handig. Bij DEGIRO is dit aanbod nog steeds groot (50 beurzen), maar wel minder omvangrijk in vergelijking tot MEXEM.

Ik heb een account op Mexem om één specifieke ETF te kopen die ik niet via mijn huidige accounts van DEGIRO en eToro kan kopen. Dat is mijns inziens het grootste voordeel aan Mexem: het grootste aanbod.

Anderzijds heeft DEGIRO in vergelijking tot Mexem twee grote voordelen. Allereerst kan je 200 ETF’s uit de kernselectie gratis kopen tegen 0% transactiekosten. Voor passieve- en lange termijn ETF beleggers is een doorslaggevende reden. Het tweede voordeel is de beleggingsapp. Ik vind die simpelweg veel fijner en aangenamer werken dan Mexem.

Meer weten over DEGIRO? Klik hier voor meer informatie

Wie is de goedkoper: Mexem of DEGIRO?

Bron: onderzoek Happy Investors Reviews

Welk beleggingsplatform is goedkoper? Mexem of DEGIRO? Deze vergelijking op kosten nam wat tijd in beslag. Er zijn toch wat verschillen. De belangrijkste heb ik samengevat in de tabel.

Beide beleggingsplatformen profileren zichzelf met goedkoop beleggen. En het klopt, in vergelijking hanteren ze lage transactiekosten. De werking is alleen iets anders. Bij DEGIRO betaal je een vast minimum bedrag per kooporder. Daarboven op komt een variabel bedrag. DEGIRO werkt bij sommige beurzen met een maximaal bedrag, waardoor je bij grote aankopen niet te veel betaalt. Bij Mexem werken ze met een variabel bedrag, maar de kooporder moet wel aan een minimumbedrag voldoen. Zij werken niet met maximale bedragen.

Voorbeelden van Mexem vs. DEGIRO vergelijken op transactiekosten:

 1. €50 AEX aandelen kopen kost bij DEGIRO €3,5 (€2 + (50*0,03)) en bij Mexem €3 (50*0,06)
 2. €1000 AEX aandelen kopen kost bij DEGIRO €30 (het maximum) en bij Mexem €60
 3. €5000 USA aandelen kopen: vergelijkbare kosten
 4. €2000 Hong Kong aandelen kopen kost bij DEGIRO €130 en bij Mexem €300 
 5. ETF’s: DEGIRO kernselectie is gratis, bij Mexem dezelfde tarieven als bij aandelen

Uit vergelijking blijkt dat DEGIRO vrijwel altijd goedkoper is dan Mexem op basis van transactiekosten. Bij grote bedragen kan dit verschil oplopen tot honderden euro’s. Dit is al helemaal het geval bij ETF’s, waarvan DEGIRO 200 ETF’s gratis aanbiedt.

Wie is goedkoper bij Mexem vs. DEGIRO? Antwoord: DEGIRO.

In mijn totale vergelijking bekomen DEGIRO en Mexem een hoge positie in mijn top 7 beste beleggingsapps. In dat artikel vind je ook een beleggingsapp die nóg goedkoper is dan DEGIRO 😉.  

Meer weten over de tarieven bij DEGIRO? Klik hier voor meer informatie

Praktische voor- en nadelen Mexem uit ervaringen


Iedereen kan naar de website gaan en een opsomming geven van voor- en nadelen van Mexem. Maar wat beteken deze voor- en nadelen? Hoe werkt dit in praktijk? Waar kan je tegen aanlopen en wat is gewoon f*cking irritant? Zo geeft Mexem aan uniek te zijn met smartrouting, maar hoe kan ik nu 100% exact achterhalen of ik daardoor altijd de beste prijs op het juiste moment betaal?

Ja, niet dus.

En daarom zijn dit praktische voor- en nadelen aan de hand van mijn Mexem ervaringen:

 1. Dankzij 135 beurzen kan ik vrijwel alle gewenste aandelen kopen op wereldwijde schaal. Dit is een uniek voordeel waardoor ik in praktijk maar één account nodig heb. Nu heb ik er drie (DEGIRO, eToro en Mexem) omwille specifieke redenen.
 2. Oké Mexem biedt lage transactiekosten en dit merk ik aan mijn budget en netto rendement. Toch zijn de brokers DEGIRO en eToro een veel betere keuze voor 0% transactiekosten.
 3. Mexem heeft onderscheidende beleggingsplatformen met specifieke tools die mij helpen als daytrader. Ik ben echter een lange termijn belegger en maak hier zelf geen gebruik van
 4. Zie bieden “Marges” aan: dit is uiterst risicovol en alleen geschikt voor gevorderden
 5. Je kan er verschillende rekeningen openen, van individueel en gezamenlijke accounts tot aan zeer specifieke juridische rekeningen
 6. Ik ervaar het platform als traag en onprettig. Pagina laden duurt circa 2 – 3 seconden, juist omdat het platform zo groot en omvangrijk is. Maar in praktijk is dit f*cking irritant!    

In praktijk is Mexem vs. DEGIRO een betere keuze voor gevorderde beleggers die werken met meer complexe instrumenten en wereldwijd handelen.

De praktische voordelen van DEGIRO maakt dit een betere keuze voor beginnende-, passieve- en lange termijn beleggers.

Praktische voor- en nadelen DEGIRO uit ervaringen

Als je mijn artikels vaker leest, weet je dat ik inmiddels meer dan 7 jaar beleggerservaring heb. Ik ben begonnen bij DEGIRO.

Dit zijn de praktische voor- en nadelen bij DEGIRO uit 7 jaar ervaring:

 1. Voor mij, als meer “gevorderde” lange termijn belegger, bieden ze voldoende beurzen (50) aan om aandelen te kopen
 2. Je kan 200 ETF’s gratis kopen. Dat bespaart op de lange termijn duizenden euro’s. Letterlijk. (zie vergelijking op tarieven hierboven)
 3. Desondanks kan ik niet alle beste ETF’s uit mijn onderzoek kopen. Derhalve heb ik andere accounts moeten aanmaken. Immers, deze beste ETF’s geven jaarlijks 2 – 4% hoger rendement. Op de lange termijn leidt dit tot honderdduizenden euro’s extra vermogen. Letterlijk
 4. Aandelen kan je tegen lage transactiekosten kopen. Hopelijk is dit op termijn ook commissievrij
 5. Bij DEGIRO kan je pensioenbeleggen met belastingvoordelen. Ik maak hier geen gebruik van omdat ik op mijn 40ste financieel onafhankelijk zal zijn 😊
 6. Het platform werkt gebruiksvriendelijk. Het voelt fijn en prettig aan. Perfect voor beginnende-, passieve- en lange termijn beleggers.
 7. Als day trader (technische analyse) wil je niet beginnen aan DEGIRO, in dat geval is Mexem beter

DEGIRO is mijns inziens beter dan Mexem. Zowel in gebruik als lagere transactiekosten.

Wil je weten of DEGIRO de beste keuze is? Klik hier voor beste beleggingsplatformen vergelijken

Conclusie en Samenvatting over Mexem of DEGIRO vergelijken

Deze review bevatte een uitgebreide vergelijking van Mexem vs. DEGIRO. Vanuit de grootste verschillen zien we dat Mexem het grootste (Europese) aanbod heeft qua aandelenbeurzen. Dit biedt praktische voordelen wanneer je als gevorderde belegger specifieke (kleinere) aandelen wereldwijd wilt kopen.

Vanuit kosten zien we dat DEGIRO goedkoper is dan Mexem. Dit is vooral het geval bij grote aankopen, mede doordat DEGIRO op sommige beurzen een maximum tarief hanteert waar dit bij Mexem niet het geval is. Het kostenverschil is al helemaal groot wanneer je alleen ETF’s koopt.

Tot slot hebben we beide beleggingsplatformen op praktische voor- en nadelen beoordeeld.

Mijn conclusie is als volgt:

 1. Kies voor Mexem als je specifieke kleine aandelen in Azië wilt kopen of specifieke ETF’s die je niet via DEGIRO vindt
 2. In alle andere gevallen is DEGIRO de beste keuze. Dit geldt vooral voor ETF beleggers en beginnende-, passieve- en lange termijn beleggers

Vandaag beginnen bij DEGIRO? Klik hier voor gratis account aanmaken 

Reactie plaatsen