5x Zeer Risicovol Beleggen voor Hoog Rendement
risicovol-beleggen-met-hoog-rendement
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
12/01/2021
7 min

5x Zeer Risicovol Beleggen voor Hoog Rendement

12/01/2021
7 min

Beste Happy Investor, risicovol beleggen voor hoog rendement kan aanlokkelijk zijn. Wie wilt nu niet haar vermogen zien groeien met x10 binnen één jaar? Als je gelijk hebt loop je snel binnen. Helaas betekent hoog risico ook een hoge kans op veel geld verlies.

In dit artikel onderzoeken we 5 manieren tot (zeer) risicovol beleggen met hoog rendement in een relatief korte tijd. Dit is ter vermaak en inspiratie. Het is beslist geen koopadvies. Investeren voor heel hoog rendement kan ook leiden tot heel veel verlies. Investeer eerst in de juiste kennis alvorens te participeren aan risicovolle beleggingen.

Inhoudsopgave

Contrarian Investing: hoog rendement door tegenstrijdig beleggen?

tegenstrijdig-beleggen-hoog-rendement

Beleggers kijken vooruit. Hoge verwachtingen worden verwerkt in een hogere aandelenprijs. Soms te veel, waardoor het aandeel overgewaardeerd is. In een ander geval kunnen de verwachtingen heel laag liggen. Vaak terecht, maar soms ook niet. In dit laatste geval kan er een grote beleggingskans liggen. Een die je alleen opmerkt door “anders denken”.

Wanneer je echt hoge rendementen wenst te behalen in een relatief korte tijdsperiode, dan zal je anders moeten handelen. In dit geval dien je tegen de stroming in te beleggen. Iets wat ook Contrarian Investing (tegenstrijdig beleggen) wordt genoemd. In essentie houdt het in dat we investeren in assets die door de markt zijn afgeschreven. In assets waarvan de verwachtingen zeer laag zijn. Andersom kan overigens ook waar zijn.

Tegenstrijdig beleggen is alleen logisch wanneer onderzoek aantoont dat de markt te pessimistisch is omtrent bepaalde assets. In dat geval kan je tegen een lage prijs instappen. De grondstoffenmarkt is hier wellicht het beste voorbeeld voor (zie onder). Of denk aan sterke bedrijven die constant slecht nieuws ontvangen maar fundamenteel gezien een goede business hebben.

Tip: bij zeer risicovol beleggen voor hoog rendement hoef je in principe niet veel geld te investeren. Een gebruikelijke methode bij hoog risico is het toepassen van asymmetrisch beleggen. Dit houdt in dat je kleine geldhoeveelheden inzet op zeer risicovolle assets. Bij grote koersdaling is het verlies beperkt. Bij grote koersstijging is het rendement aantrekkelijk.

5x Hoe Risicovol Beleggen voor Hoog Rendement in Korte Tijd

In dit artikel behandelen we vijf manieren voor risicovol beleggen met hoog rendement, namelijk:

  1. Micro- en small cap groeiaandelen
  2. Altcoins
  3. Kleine aandelen in de cyclische grondstoffenmarkt
  4. IPO’s
  5. Short gaan

Voor de meeste van ons is het slimmer om niet té risicovol te beleggen. Waarom onnodig risico lopen indien we ook kunnen beleggen voor duurzaam succes? Ja, het vergt enkele jaren meer geduld, maar de zekerheid op financiële vrijheid is vele malen hoger.

Wil je leren hoe succesvol beleggen voor duurzaam succes? Bekijk eens onze cursussen beleggen voor toegang tot onze beste lessen + lange termijn strategie met hoger dan gemiddeld rendement.

Risicovol beleggen 1. Micro- en small cap groeiaandelen

Het eerste voorbeeld van risicovol beleggen voor hoog rendement (in een relatief korte tijd) is die van groeiaandelen. En dan specifiek micro- en small caps. Micro caps zijn kleine aandelen van circa 50 tot 300 miljoen aan beurswaarde. Small caps zijn iets groter: 300 miljoen tot 2 miljard. Let wel dat beurswaarde niet gelijk staat aan intrinsieke waarde.

Beleggen in kleine groeiaandelen wordt ook wel eens omschreven als penny stocks. Dit is echter niet per se hetzelfde.

Waar ik vooral op in deze context is het opsporen van kleine, beursgenoteerde bedrijven die snel groeien. Denk aan een jaarlijkse omzetgroei van minimaal +100%. Dit type bedrijven bevinden zich meestal in de opstartende fase. Een fase die gekenmerkt wordt door snelle groei en grote verliezen. Dit laatste leidt tot verhoogde risico’s. Anderzijds kunnen dergelijke beleggingen in potentie x2, x5 of x10 rendement in één jaar geven.

In extreme gevallen heb je groeibriljanten die je tegen een lage aandelenprijs kan kopen. Een voorbeeld is Enphase Energy:

voorbeeld-hoog-rendement-groeiaandeel

Dit is een extreem hoog rendement. Let wel op dat het ook de andere kant kan opgaan! Zo was het rendement van Enphase van 2014 tot 2017 maar liefst -93%... Een zelfde situatie ervaar ik momenteel met Kubient.

Een van mijn slechtste investeringen tot nu toe is Kubient. Dit is een micro cap die mijns inziens behoort tot de beste opkomende aandelen. Ik heb echter in emotie gehandeld door het te graag willen kopen. Het gevolg: veel te hoog gekocht, met nu zo’n -60% koersverlies. (oef…).

Dat is de andere kant van risicovol beleggen voor hoog rendement: je kan ook veel geld verliezen. Nu geloof ik in dit bedrijf en heb ik het voor de lange termijn gekocht. Tevens kan ik de DCA-methode toepassen. Maar -60% is te veel. Een domme fout. Het kan nu jaren tot nooit duren alvorens ik winst maak op dit risicovolle aandeel.

Kubient is overigens wel mijn laatste risicovolle groeiaandeel. Beleggen in groeiaandelen heeft mij veel rendement bezorgd, maar nu mijn vermogen significant is wil ik simpelweg dit risico afbouwen. Vanaf heden investeer ik nog wel in aandelen, maar alleen indien deze van unieke (winstgevende) bedrijven zijn met een gunstige aandelenprijs. Oftewel: Value beleggen.

Meer informatie hierover vind je in onze nieuwe cursus Value beleggen.

hoe-risicovol-beleggen-met-hoog-rendement

Risicovol beleggen 2. Kleine Altcoins

Uiteraard vallen kleine altcoins onder de meest risicovolle beleggingen voor zeer hoog rendement. Ook in deze tijd bevat de cryptomarkt kleine altcoins die letterlijk x3 gaan op één dag. En als je echt geluk hebt is dat x100 binnen enkele maanden. Dit betekent dat een kleine inzet van €500 potentieel kan groeien naar €5.000 of zelfs €50.000 in minder dan één jaar.

Vanzelfsprekend kan zo’n kleine altcoin ook -100% verlies geven.

Beleggen in kleine altcoins voor hoog rendement is alleen geschikt voor asymmetrisch beleggen. En het woord ‘beleggen’ is eigenlijk niet juist. We zouden het eerder speculeren moeten noemen, aangezien er weinig tot geen fundamentele analyse kan worden toegepast.

Los van onze voorkeur is het een feit dat er vooralsnog hoge rendementen behaald kunnen worden met deze zeer risicovolle investering. Een voorbeeld hiervan is de crypto winter van 2019. De fanatiekelingen bleven vasthouden aan het geloof. Zij kochten bij tegen een lage prijs, om vervolgens haar inzet x10, x50 of x100 te zien gaan tijdens de nieuwe crypto hype van 2021. Een mooi staaltje tegenstrijdig beleggen met zeer hoog risico 😉.

beheerd-beleggen-crypto-vergelijken

Risicovol beleggen 3. Kleine aandelen in de cyclische grondstoffenmarkt

hoog-rendement-grondstof-aandelen

De cyclische grondstoffenmarkt is heel interessant. Aandelen binnen een bepaalde grondstoffensector kunnen jarenlang dalen tot een dieptepunt van -95%, om vervolgens binnen één jaar met x5 of meer te stijgen. Een recent voorbeeld is Antero Resources (AR). Dit bedrijft houdt zich bezig met exploitatie van koolwaterstoffen. Had je aandelen gekocht op een mooie zomerdag in juni 2014, dan stond deze positie 6 jaar later, 3 april 2020, op een verlies van -98%. Vanaf dat moment is de koers geëxplodeerd met +2000% in minder dan 1,5 jaar…

Deze beste risicovolle belegging voor hoog rendement komt in een notendop op hetzelfde neer:

  1. Zoek naar afgestrafte grondstoffenmarkten waarbij aanbod is afgenomen en vraag toeneemt
  2. Selecteer de beste kleine aandelen met “deep Value” die gaan profiteren van toenemende vraag
  3. Houd lange termijn vast

Natuurlijk is dit in praktijk bijzonder moeilijk te realiseren.

Wil je succesvol beleggen in de cyclische grondstoffenmarkt? Mijn tip is om kennis te maken met beleggingsexperts binnen deze markt. Zo heb ik zeer goede ervaringen met Capitalist Exploits review. Binnen haar abonnement geven ze concrete aandelentips, waaronder die van Antero Resources. Dit is een vak op zich.

Risicovol beleggen 4. IPO (of ICO)

Een IPO behoort eveneens tot manieren van risicovol beleggen voor hoog rendement. IPO staat voor Initial Public Offering. Het houdt in dat een bedrijf voor het eerst beursgenoteerd wordt. IPO beleggen is een risicovolle beleggingsstrategie waarbij je bedrijven koopt vlak voordat zij naar de beurs gaan. Je betaalt hiervoor een introductieprijs. In gunstige gevallen ligt de introductieprijs lager dan de aandelenprijs op de eerste beursdag.

Het is mogelijk om hoge rendementen van 50 – 100% per IPO te realiseren binnen circa 3 – 6 maanden. Er zijn echter wel veel haken en ogen aan.

Meer weten over hoe IPO Beleggen werkt? Lees hier de gehele Freedom24 IPO review met uitleg over IPO beleggen via dat platform.

beleggen-bij-financial-freedom

Risicovol beleggen 5. Short gaan

“Short gaan” is een laatste voorbeeld van risicovol beleggen met hoog rendement op een korte termijn. Het houdt in dat je geld inzet op een koersdaling van een effect. Dit willen we doen indien we feitelijke argumenten hebben die de kans op neerwaartse koersbeweging aannemelijk maken. Bijvoorbeeld omdat een bepaald aandeel of sector overgewaardeerd is.

Een van de meest bekende voorbeelden is het short gaan van investeerder Michael Burry op de “vastgoed bubbel” van 2017. Recentelijk is Michael short gegaan op het ARK fonds. Eens te meer een reden waarom beleggen in ARK nogal risicovol is (en toch vind ik het geweldige ETF’s). De ETF om short te gaan heet "SARK". Vanzelfsprekend is de risicovolle belegging van “short gaan” louter geschikt voor gevorderde beleggers met diepgaande kennis omtrent een sector en/of aandeel.

En, welke risicovolle beleggingen voor hoog rendement kunnen we volgens jou toevoegen aan deze lijst?

Reacties
Categorieën