Salarisverhoging Vragen: Hoeveel? Per Mail? Redenen? | Happy Investors
salarisverhoging-vragen
Persoonlijke Ontwikkeling
Happy Investors
Persoonlijke Ontwikkeling
01/08/2022
6 min

Salarisverhoging Vragen: Hoeveel? Per Mail? Redenen? | Happy Investors

01/08/2022
6 min

Beste Happy Investor, wil je salarisverhoging vragen maar weet je niet precies hoe? Laten we bekijken hoeveel salarisverhoging we kunnen vragen. Welke redenen en onderbouwing hebben we hiervoor? En hoe doen we dit: gaan we salarisverhoging vragen per mail, of is er een betere manier? Na het lezen van dit artikel weet jij exact hoe hoger loon te krijgen. Geen leidinggevende die dit kan tegenspreken!

Op naar duurzaam succes!

Inhoudsopgave:

Hoeveel salarisverhoging vragen?

 hoeveel salarisverhoging vragen

Salaris verhoging vragen doen vanuit de overtuiging dat we het verdienen. Succes ligt voor het oprapen, zolang we volledig geloven in het te bereiken doel. Heb je recht op salarisverhoging? Zo ja, dan zou dit ergens op berust zijn. Wat is de reden tot salarisverhoging? Dit kan van alles zijn (waarover straks meer).

De reden is de onderbouwing. De motivatie om salarisverhoging te vragen. Dan is nu de vraag: hoeveel?

De reden geeft vaak antwoord op hoeveel salarisverhoging vragen. Over het algemeen zijn er een paar sterke tactieken die helpen, namelijk:

 1. Inflatie
 2. Situationele factoren
 3. Toename in output

Note: er zijn ook momenten om misbruik van de situatie te maken. Bijvoorbeeld indien er leegloop is aan collega’s en het bedrijf moeilijk aan extra mensen kan komen. En dat je op basis hiervan salaris verhoging eist of dat anders ontslag wordt ingediend. Ik zou zo’n tactiek vermijden. Geeft niet bepaald de gunfactor op de lange termijn. Wees gewoon en verplaats jezelf in een ander: wanneer zou jij als leidinggevende iemand salarisverhoging geven? Dat dus.

Laten we ze stap voor stap doornemen.

 beheerd-beleggen-voor-pensioen

Salarisverhoging omwille inflatie

Er is één feit die het bedrijf nooit kan tegenspreken: inflatie. De jaarlijkse inflatie is gemiddeld 2%. De laatste tijd zelfs exorbitant hoog. Als werknemer heb je recht op ieder jaar minimaal 2% inflatieverhoging. Anders ga je simpelweg minder verdienen. Terwijl je wel continue beter wordt (als het goed is). Bij grote bedrijven is inflatiecompensatie vaak goed geregeld. Bij kleine bedrijven moeten we er meestal om vragen.

Als je 5 jaar géén salarisverhoging krijgt doe je jezelf echt te kort. Dan verdien je over 5 jaar minimaal 10% minder (inflatie komt bovenop inflatie).

Situationele factoren: aan wie ga je salarisverhoging vragen?

Cruciaal is om te weten wie de beslissing tot extra salaris maakt. Werk je in een groot bedrijf met professionele HR-structuur? In dit geval zal je slim moeten omgaan met de salarisschalen. Hoeveel salarisverhoging je kan krijgen is afhankelijk van jouw positie in die schaal. Zit jij aan het begin van de schaal, maar gelijkwaardige collega’s halverwege? Overtuig je leidinggevende dat je minstens evenveel verdient. Ook al betekent dit +10%. Als je eenzelfde output levert heb je er recht op.

Anderzijds, wie bovenaan de schaal zit kan niet zomaar salarisverhoging vragen. In dit geval gaat het om promotie. Dit verdien je enkel indien je de verhoogde verantwoordelijkheid ook aan kan. Verwacht niet dat het leven cadeautjes aanreikt: we moeten ervoor werken!

cursus-beleggen-aandelen

Hoeveel salarisverhoging is afhankelijk van je output

Hoeveel salarisverhoging je kan krijgen is afhankelijk van jouw resultaten. Bij wanprestatie moet men blij zijn dat ze mogen blijven. Vraag alleen hoger salaris aan indien je er recht op hebt. Dit recht uit zich niet in emotionele meningen als “ik ben nooit ziek” of “ik werk wel eens 30 minuten over”.

Nee. Je hebt alleen recht van spreken indien je méér bijdraagt aan de omzet en winstgevendheid van het bedrijf. Denk als een directeur. Spreek met feiten op basis van winst & verlies.

Welke redenen tot salarisverhoging zijn er?

 salarisverhoging redenen

Heb je nog niet helemaal helder welke redenen tot salarisverhoging je hebt? Er zijn twee sterke redenen ter onderbouwing voor salarisverhoging vragen, namelijk:

 1. Toename in verantwoordelijkheid
 2. Toename in omzet en/of winst

Voorbeelden:

 1. Als salesmanager werk jij keurig 40 uur per week. Je collega’s werken 50 uur. Echter realiseer jij ieder jaar +20% meer omzet. En beter: jouw nieuwe klanten leveren een hogere winstmarge. Prima dat collega’s 50+ uur werken, maar jij levert meer geld. Dit is een feitelijke grondslag voor salarisverhoging vragen.
 2. Jij en collega teammanagers verdienen €4000 bruto per maand. Jouw team bestaat uit 10 collega’s verantwoordelijk voor 1 mln. van de business. De andere teams bestaan uit 5 collega’s verantwoordelijk voor 500K omzet. Hoeveel salarisverhoging vragen in dit geval? Feitelijk gezien stuur je twee keer zoveel mensen aan en ben je verantwoordelijk voor twee keer zoveel omzet. Om nu €8000 p.m. te vragen is onredelijk, maar op basis van deze feiten zou €4500 - €5000 haalbaar zijn.
 3. Je initieert ieder jaar kleinschalige projecten die de efficiëntie van het team/bedrijf verhogen. Dit verhoogt de output en verlaagt de kosten. Hoeveel bespaar je ieder jaar? Reken uit en vraag je leidinggevende om op basis daarvan salarisverhoging toe te kennen.
 4. Je werkt in de bouwmarkt en doet je ding. Op een dag vraagt de manager of je sleuteldrager wilt worden. Dit betekent meer verantwoordelijkheid. Je hebt recht op een hoger salaris.

Kortom, denk in termen van verantwoordelijkheid en omzet/winst.

Dit is positief: je hebt alles in eigen hand. Blijf maximaal presteren. Op een gegeven moment moet men de prestaties erkennen. En dat gebeurt meestal niet met een kleine salarisverhoging 😉. Bovendien geeft dit andere voordelen, waarbij meer geld ondergeschikt is. Denk aan meer voldoening, zelfontwikkeling, autonomie, et cetera.

vastgoedfondsen-vergelijker

Kan ik salarisverhoging vragen per mail?

salarisverhoging per mail vragen

Alles kan. Ik ben echter van mening dat salarisverhoging altijd persoonlijk moet worden aangevraagd. Waarom salarisverhoging vragen per mail? Dit maakt minder impact en is minder geloofwaardig. Bovendien geeft het je geen kans om in te spelen op bezwaren. En bezwaren zijn er altijd.

Een salarisverhoging vragen per mail, hoe sterk de onderbouwing en motivatie ook is, is mijns inziens een slechte tactiek. Serieuze zaken behandel je niet per mail.

Heb je recht op salarisverhoging?

Nou dan. Be a man. Vraag een persoonlijk gesprek aan. En vraag salarisverhoging aan.

Be a man. Dit kan voor vrouwen lastig zijn (ook al is het figuurlijk gesproken). Vrouwen zijn gemiddeld genomen meer harmonieus. Denken vaker in teamverband. Presteren mijns inziens ook vaak beter. Maar vrouwen zijn meestal meer conflictvermijdend.

Ja, goede leidinggevende geven erkenning aan prestaties en kennen beloning toe. Maar helaas is dit niet altijd het geval. Ook goede leidinggevende kunnen erg druk bezet zijn. Soms is het niet een kwestie van onwil, maar van onkunde.

Wil je salarisverhoging? Zorg dat je het verdient én durf te vragen.

Hoe vraag ik salarisverhoging?

 salarisverhoging vragen tips

Vraag geen salarisverhoging per mail aan. Vraag om een persoonlijk gesprek. Daarbij zou ik deze tips willen geven:

 1. Eerst geven, dan vragen: laat zien dat je salarisverhoging (of promotie) verdient. Geef maximale toegevoegde waarde. Zet een stapje extra. Blijf continue leren en pas dit toe in de praktijk. Neem initiatief, en vooral: neem eigenaarschap. Jij bent verantwoordelijk voor het resultaat. Niet iemand anders.
 2. Plant zaadjes: als je na één jaar hard gewerkt hebt maar nog geen salarisverhoging krijgt, wordt het tijd om zaadjes te planten. Benoem af en toe subtiel aan je leidinggevende wat voor resultaten je hebt geboekt. Niet opscheppen, maar gewoon even benoemen dat je trots bent op die nieuwe klant, het resultaat van het project, et cetera.
 3. Vraag het gesprek aan: na enkele maanden van zaadjes planten is de leidinggevende “warm” gemaakt. Vraag een gesprek aan en benoem dat je salarisverhoging wilt bespreken.
 4. Verzamel feiten en onderhandel: het gesprek begint. Je benoemt alle feitelijke grondslagen tot salarisverhoging. Dit komt altijd neer op prestaties in toename van verantwoordelijkheid of -omzet/winst.

Dan komt het moment van onderhandelen. Als je 5% salarisverhoging wilt, vraag dan om 7,36%. Noem een heel specifiek percentage. Dan lijkt het net alsof je dit hebt berekend 😉. Zet altijd hoger in. HR en leidinggevende gaan onderhandelen. Prima. Zorg dat je boven de minimale salarisverhoging blijft.

Lees hier meer tips over loonsverhoging krijgen.

Willen ze niks geven terwijl er duidelijk aanleiding toe is?

Lastig. Soms kan het gewoon niet. Maar wees hier kritisch op. HR is getraind om te onderhandelen. Doet het bedrijf het goed en floreert de economie? Houd dan voet bij stuk.

Geen salarisverhoging?

Dan heb je twee opties: weggaan, of blijven en 100% blijven geven totdat ze echt niet om je heen kunnen. Ik zou voor dit laatste kiezen. Weggaan louter vanwege salaris is voor losers. Jij bent een baas. Geloof in jezelf, geef maximaal, en groei tot ongekende hoogte. Zelfs zonder salarisverhoging heb je gewonnen.

Trouwens, salarisverhoging vragen is niet eens de beste strategie voor geld verdienen 😉.

Reacties
Categorieën