Daytraden vs. Beleggen: Verschillen, Risico’s en Rendement
daytraden-of-beleggen
Geld Investeren
Happy Investors
Geld Investeren
04/16/2022
6 min

Daytraden vs. Beleggen: Verschillen, Risico’s en Rendement

04/16/2022
6 min

Beste Happy Investor, ken je de verschillen tussen daytraden vs. beleggen? Sommige mensen beginnen met daytrading, terwijl anderen kiezen voor beleggen. Is er een betere keuze? In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen daytraden of beleggen. Daarbij kijken we met name naar de verschillen in risico’s en rendement. Voor beide “kampen” zijn argumenten te bedenken, al zouden wij vanuit Happy Investors altijd voor lange termijn beleggen kiezen.

Op naar duurzaam financieel succes!

Inhoudsopgave

Belangrijke verschillen tussen daytraden of beleggen

daytraden-vs-beleggen

Trading is een korte termijn en volatiel proces dat frequente transacties inhoudt, afhankelijk van de markttrends. In vergelijking met transacties op lange termijn, zoals beleggingsfondsen of obligaties, is het relatief kort. Grondstoffen, aandelen, valuta [forex], en andere financiële instrumenten zijn veel voorkomende voorbeelden van trading. Het voordeel van (day) trading vs. beleggen is dat je in potentie meer winst kan maken.

Een beginnende lange termijn belegger kan waarschijnlijk 8 – 10% jaarlijks rendement realiseren op basis van historische rendementen (risico). Een gevorderde lange termijn belegger kan waarschijnlijk 10 – 15% jaarlijks rendement realiseren.

Een trader kan maandelijks eenzelfde 10 – 15% winst realiseren. Dit hoeft overigens niet op dagelijks niveau. Er zijn ook swing traders die handelen op basis van wekelijks of maandelijks momentum. Zo ook bij Happy Investors doen wij onderzoek naar de beste aandelen die op korte termijn van 6 – 12 maanden waarschijnlijk beter presteren dan de markt (>25% gemiddeld rendement). Dit noemen wij Happy Value aandelen met sterk momentum. Wij selecteren echter alleen Value aandelen op basis van lange termijn potentie. Maar ook deze aandelen schommelen op wekelijks niveau met 5 – 10%. Een swing trader kan hiervan profiteren.

gratis-cursus-beleggen

Traden is veel moeilijker dan beleggen

Nu lijkt daytraden vs. beleggen een no-brainer, maar dat is het niet. Handelen is dynamisch en volatiel; het is proces met hoog risico waarbij markttrends en nieuwsberichten direct van invloed zijn op de handel. Dit kan resulteren in grote winsten en verliezen. Het probleem bij traden is dat je veel minder controle hebt. De koersbeweging van sterke bedrijven is op de lange termijn meer voorspelbaar. Op de korte termijn (dagen of weken) is dat echter niet. Bovendien heb je geen controle over korte termijn nieuwsperikelen die op de lange termijn feitelijk irrelevant zijn.

Het belangrijkste verschil tussen daytrading vs. beleggen, is dat een trader veel beter risico’s moet afdekken. Voor iedere 50% die je verliest, heb je 100% winst nodig. Dat is een serieus hoog rendement!

Het basisprincipe van de handel is kopen wanneer de prijs laag is en verkopen wanneer de prijs hoog is. Hiertoe zijn verschillende day trading strategieën, zoals reverse trading en short-selling, die alleen ervaren traders gebruiken om op korte termijn hoge winsten te genereren. Dergelijke strategieën zijn gevaarlijk en moeten niet worden aanbevolen door onervaren beginners.

Beleggen is een lange termijn strategie waarbij het doel is om in de loop van de tijd gestaag rijkdom op te bouwen. Ook dit kan op verschillende manieren. Van indexbeleggen tot aan individuele aandelen. Wij van Happy Investors beleggen uitsluitend voor de lange termijn, omdat dit bij ons doel past. Iedereen kan financieel vrij worden op de lange termijn. Het enige wat je nodig hebt is een goede beleggingsstrategie en geduld. Waarom overmatig risico nemen als dat niet hoeft?

Actief speculeren of passief vermogen opbouwen?

Een laatste cruciaal verschil tussen daytrading vs. beleggen is speculatie vs. berekend risico. Bij trading speculeer je op koersbewegingen. Bij beleggen neem je berekend risico. Je investeert in bedrijven. Je verwacht dat de beste bedrijven op de lange termijn meer winst genereren. Derhalve neem je berekend risico op basis van onderzoek en data. Dit verhoogt de winstkans aanzienlijk.

In de basis is succesvol beleggen zelfs passief. Je dient eenmalig goed onderzoek te doen naar unieke bedrijven. Je koopt, en vervolgens houd je lange termijn vast. Dit is totaal anders dan bij day trading, waar je dagelijks of wekelijks bezig bent met koersschommelingen en risico strategieën.

cursus-beleggen-aandelen

Daytraden vs. Beleggen: Risico’s en rendement

day-trading-beleggen-verschillen

In onze optiek dienen we altijd te kiezen voor lange termijn beleggen. Voor ons is beleggen een middel. Dankzij beleggen worden wij financieel vrij. En financieel vrij is een middel tot gelukkiger leven. Het is geen voorwaarde, maar het maakt het leven eenvoudiger. Dit betekent dat gelukkig zijn het werkelijke doel is.

Waarom zou je onnodige risico’s nemen en kiezen voor daytrading vs. beleggen? Immers, met beleggen kan je op de lange termijn waarschijnlijk een mooie >8% rendement behalen. Met meer kennis en kunde ligt dit zelfs hoger. Met dergelijk rendement word je op de lange termijn rijk. Heel rijk.

Toch zijn er mensen die kiezen voor daytraden vs. beleggen. En om heel eerlijk te zijn: het zijn vooral lager-opgeleide mensen die hiervoor kiezen. Niet omdat zij “minder slim” zouden zijn. Dat is niet zo. Maar wel omdat zij minder geduld hebben. Beleggen kan als traag en langzaam aanvoelen. Terwijl daytraden een dagelijkse bezigheid kan zijn met adrenalinepieken. Dit is ook waarom veel mensen kiezen voor beleggen in crypto. Het is gewoon veel leuker.

Een andere reden waarom men kiest voor daytraden vs. beleggen is omwille het potentiële rendement.

Daytrading geeft potentieel hoger rendement dan beleggen

Een ervaren trader kan iedere dag 0,5% tot 3% te verdienen (aan de hoge kant). Dit kan zich vertalen in een winstmarge van 10% tot 60% per maand. Hoger rendement kan haalbaar zijn op kleinere rekeningen, maar de kans is groter dat de rendementen dalen tot minder dan 10% per maand naarmate je rekening groter wordt.

Op die manier kan winst snel groeien bij daytraden. Stel dat je begint met $30.000 en iedere maand 10% verdient, heb je de volgende maand $33.000. Als je een jaar lang elke maand 10% verdient, heb je aan het eind meer dan $95.000. Dit is véél sneller dan lange termijn beleggen, waar eenzelfde resultaat misschien wel 12 jaar kan duren (10% per jaar).

Aan de andere kant kan day trading slecht aflopen als je iedere dag 1% of 2% verliest. Bijvoorbeeld, als je gedurende zeven handelsdagen elke dag 1% verliest, daalt je rekening van $30.000 naar $27.961,9. Als je na deze periode van verlies elke dag met 0.5% zou stijgen, zou je eindigen met $28.955,43 - nog steeds een verlies. Je zou nog zeven dagen van 1% winst of meer nodig hebben om uw verliezen te dekken en extra winst te genereren.

Niemand is gek. Ieder heeft haar redenen om te kiezen voor beleggen of daytraden. Weet alleen dat bij daytraden het risico uitermate veel hoger ligt. Ja, een ervaren trader kan veel geld verdienen. Een beginnende trader waarschijnlijk niet. Meer dan 80% verliest geld. Wees daarvan bewust.

trading-cursus-vergelijk

Wanneer kan ik beter daytraden of beleggen?

Oppervlakkig gezien lijken daytrading en beleggen legitieme handelsmethoden om spaargeld op lange termijn op te bouwen, maar toch staan ze haaks op elkaar. Day trading is snel, vereist snelle transacties, en is gebaseerd op korte termijn prijsveranderingen. Professionele daytraders handelen soms honderden keren per dag.

Bij beleggen op lange termijn gaat men daarentegen langzamer en doelbewuster te werk. Men houdt assets gedurende maanden of jaren vast, niet minuten en dagen. Bij een buy-and-hold strategie wordt een andere manier van beleggen gehanteerd. De dagelijkse schommelingen worden irrelevant. Beleggers richten zich op kwartelen en jaren.

Wij zijn ervan overtuigd dat 90% van alle beginnende beleggers beter kan kiezen voor beleggen vs. daytraden. Het is echter aan jou om een eigen keuze te maken. Bovendien bestaan er ook combinaties. Denk aan swing trading. Het is mogelijk om te beleggen in aandelen voor lange termijn. Maar op maandelijks niveau koop of verkoop je wat extra. Op die manier kan je potentieel hogere winst halen. In feite is de “buy the dip” ook een soort “swing trade”.

Twijfel je over daytraden of beleggen? Deel je situatie in de reacties hieronder. Mogelijk kunnen we tips geven.

Hieronder nog meer aandachtspunten:

  • Risicotolerantie: de risico's om geld te verliezen bij day trading zijn aanzienlijk hoger.
  • Snelheid: day trading kan potentieel hogere rendementen opleveren. Bij beleggen is het aan te raden op lange termijn te denken om samengestelde interest te creëren.
  • Actief vs. passief: day trading is altijd actief terwijl beleggen zowel actief als passief kan zijn
  • Emoties: je hebt meer controle over emoties nodig bij daytraden vs. beleggen
  • Vaardigheidsniveau: je hebt een adequaat vaardigheidsniveau nodig voor zowel daytrading als beleggen. Daghandel kan echter een training in technische analyse vereisen, terwijl beleggen een diepgaande studie van de financiën van het bedrijf kan vereisen. Dit is bijvoorbeeld zo in onze cursus Value beleggen.
  • Keuze van assets: Daghandelaren zoeken naar een volatiele markt om hun posities te openen. Tegelijkertijd zijn beleggers op zoek naar stabiele en consistente aandelen met een stabiele groeitrend.
Reacties
Categorieën