Sea Limited aandelen kopen of niet? Analyse +66,8% Groei | Happy Investors
sea-limited-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
08/14/2023
11 min

Sea Limited aandelen kopen of niet? Analyse +66,8% Groei | Happy Investors

08/14/2023
11 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Sea Limited aandelen . Sea Limited aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Sea Limited, een gediversifieerd technologiebedrijf

Sea Limited (SE) is actief op de markt voor videogames, e-commerce en digitale financiële diensten in Zuidoost-Azië, Latijns-Amerika en internationaal. Het bedrijf is eigenaar van populaire lokale marktplatforms zoals Garena, Shopee en SeaMoney. Sea Limited is opgericht in 2009 en heeft haar hoofdkantoor in Singapore.

 • Ticker: SE
 • Toegangsprijs: $56,35
 • Richtprijs: $94
 • Potentieel: 66,8%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Sea Limited aandelen

 • De externe aard van de tegenwind suggereert dat het digitale entertainmentsegment zich gedeeltelijk kan herstellen naarmate de markt normaliseert.
 • Sea Limited heeft belangrijke mogelijkheden om Shoppe te ontwikkelen in Azië en Latijns-Amerika, omdat deze markten een groot potentieel hebben.
 • Hoewel Brazilië een relatief jonge markt is voor het bedrijf, heeft Shoppe al een sterke aanwezigheid in het land en blijft het zijn aanwezigheid uitbreiden.
 • Het segment voor digitale financiële diensten laat indrukwekkende groeicijfers zien, wat een belangrijke drijfveer is voor de groei van het bedrijf op de lange termijn.
 • Aangezien de omzet van het bedrijf in de segmenten e-commerce en financiële diensten op peil is gebleven, denken wij dat het bedrijf zijn operationele hefboomwerking kan verbeteren.
 • Sea Limited wordt verhandeld met een korting ten opzichte van het sectorgemiddelde. Volgens de consensus op Wall Street heeft het aandeel een opwaarts potentieel van 66,8%.

Waarom Sea Limited aandelen kopen?

Reden 1. Tegenwind wordt al weerspiegeld in de aandelenprijs

Sea Limited begon haar commerciële reis met het ontwikkelen en distribueren van free-to-play videogames onder de naam Garena Interactive Holding Limited, die het tot 2017 had. Binnen het digitale entertainmentsegment is Sea Limited eigenaar van het Garena-platform dat haar gebruikers toegang biedt tot gelokaliseerde online content die het bedrijf in licentie heeft of zelf ontwikkelt.

Het aanbod van Garena omvat enkele van de populairste genres, waaronder battle royales, multiplayer battle arena's (MOBA's), role-playing games (RPG's), massively multiplayer online role-playing games (MMORPG's), race- en sportfranchises. Meestal spelen gebruikers online in een virtuele omgeving. Het bedrijf werkt op basis van een freemiummodel, wat betekent dat gebruikers de spellen gratis kunnen downloaden en spelen. Garena verdient voornamelijk geld door in-game items te verkopen aan gamers.

Het digitale entertainmentsegment staat voor grote uitdagingen na de opheffing van de COVID-19 beperkingen. Sinds het begin van 2022 zijn de operationele en financiële prestaties van Sea Limited in het segment gestaag gedaald. Zo daalde de omzet van het segment, dat de GAAP-omzet plus wijzigingen in uitgestelde omzet weergeeft, van $826,2 miljoen naar $462,3 miljoen, daalde het aantal actieve gebruikers per kwartaal van 615,9 miljoen naar 491,6 miljoen en daalde het aandeel betalende gebruikers van 10,0% naar 7,7%. sea-limited-aandelenIn het laatste kwartaal daalde de omzet van het segment met 52,5% j-o-j tot $539,7 miljoen, terwijl de EBITDA met 46,7% daalde tot $230,1 miljoen. De negatieve dynamiek beïnvloedde de marktwaarde van het aandeel. Vandaag wordt Sea Limited ongeveer 6x lager verhandeld in vergelijking met de hoogste koers in 2021, terwijl de belangrijkste marktbenchmarks, S&P 500 en Nasdaq Composite, respectievelijk met 6,6% en 16,1% daalden.

Naar onze mening is de tegenwind waar de markt mee te maken heeft al ingeprijsd in het aandeel. Tegelijkertijd zouden de eerste tekenen van stabilisatie in het digitale entertainmentsegment een sterke katalysator kunnen zijn voor de herwaardering van het aandeel. Er zijn verschillende factoren die wijzen op de verwachte stabilisatie en het waarschijnlijke herstel van het segment:

 • De uitdagingen waarmee Sea Limited wordt geconfronteerd zijn voornamelijk exogeen, dat wil zeggen dat ze worden veroorzaakt door de macro-economische omgeving. Dit wordt bewezen door de financiële prestaties van andere bedrijven in de markt voor online games. De onderstaande figuur toont de dynamiek van hun aandelenkoersen. Sea Limited liet een grotere daling zien dan haar concurrenten, voornamelijk door de hogere waardering waartegen het bedrijf aanvankelijk handelde dankzij haar betere zakelijke diversificatie.

De exogene aard van de marktuitdagingen suggereert dat Garena in staat is om te herstellen als de markt normaliseert.sea-limited

 • In april steeg de verkoop van videogameconsoles in de VS met 7% j-o-j tot $ 367 miljoen, de beste prestatie voor de industrie sinds april 2020. De year-to-date consoleverkoop steeg met 18% tot $1,82 miljard. Hoewel Sea Limited geen spelconsoles verkoopt, duidt het herstel in deze industrie op de terugkeer van gamers naar de markt.
 • Volgens Statista steeg de verkoop van videogames in de VS in mei 2023 met 9,4% j-o-j tot 3,62 miljard dollar. Een soortgelijke trend wordt waargenomen in Europa, waar de verkoop in juni met 20% j-o-j steeg. Daarnaast ontstaan er positieve trends in Azië, zoals blijkt uit de financiële resultaten van het Singaporese bedrijf 4Divinity en uit een indrukwekkende groei van het aantal gamers in China.
 • Het langetermijnpotentieel van de doelmarkt blijft veelbelovend. Volgens Niko Partners wordt de markt voor pc- en mobiele games in Azië-10 (Chinees Taipei, India, Indonesië, Japan, Korea, Maleisië, Filippijnen, Singapore, Thailand en Vietnam) geschat op 35,9 miljard dollar en zal deze naar verwachting oplopen tot 41,4 miljard dollar in 2026, terwijl het aantal gamers zal groeien van 788,7 miljoen tot 1,06 miljard. Volgens Research and Markets zal de Zuidoost-Aziatische markt voor videogames naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 8,5% tot 2028.

Reden 2. E-commerce segment potentieel 

Sea Limited is eigenaar en exploitant van de Shopee marktplaats, een mobiel e-commerce platform met een geïntegreerde betalings- en logistieke infrastructuur. Het bedrijf maakt Shopee te gelde door kosten in rekening te brengen voor transacties en aanvullende diensten, waaronder reclame en logistiek. Het platform biedt veel productcategorieën, waaronder mode, schoonheid en gezondheid, en huishoudelijke producten. Shopee is de grootste online retailer in Zuidoost-Azië en Taiwan. Het platform wint ook actief aan kracht en breidt zijn aanwezigheid in Brazilië uit.

In Q1 2023 stegen de inkomsten uit e-commerce van Sea Limited met 46% j-o-j tot $1,8 miljard, dankzij de verbeterde monetisatie. De inkomsten uit transactiekosten (Core Marketplace Revenue) stegen met 54% tot 1,2 miljard, terwijl de inkomsten uit aanvullende diensten met 33% stegen tot 743 miljoen dollar. Bovendien draaide het segment quitte op aangepaste EBITDA, met 207,7 miljoen dollar tegenover -743 miljoen dollar een jaar eerder, dankzij hogere inkomsten en een beter operationeel hefboomeffect.sea-limited-analyseSea Limited blijft de efficiëntie van de logistiek en de kwaliteit van de leveringen verbeteren. Tijdens de laatste conference call merkte het management van het bedrijf op dat door de toegenomen automatisering in de logistieke divisie, de gemiddelde levertijd in het eerste kwartaal met meer dan een halve dag is verkort.

Het bedrijf breidt ook zijn logistieke infrastructuur snel uit. In Indonesië, een grote markt met meer dan 10.000 eilanden, dekt Shoppe's bezorgservice momenteel 95% van het klantenbestand. In Brazilië bezit Sea Limited acht distributie- en sorteercentra. In de afgelopen maanden opende het bedrijf 15 nieuwe hubs die de logistieke mogelijkheden zullen versterken.

Shoppe heeft snel nieuwe verkopers en kopers aangetrokken, waardoor een netwerkeffect ontstaat - wanneer een toename van het aantal verkopers leidt tot een groter aantal kopers, terwijl een toename van het aantal kopers nieuwe verkopers aantrekt - waardoor de concurrentiemogelijkheid wordt vergroot. In Brazilië heeft het bedrijf meer dan 3 miljoen geregistreerde lokale verkopers aangetrokken, die nu goed zijn voor ongeveer 85% van alle bestellingen in het land. Het is vermeldenswaard dat Brazilië een relatief jonge markt is voor Shoppe, dat er nu ongeveer vier jaar actief is.

Het management van Sea Limited benadrukte dat de schaal van de activiteiten en de operationele efficiëntie het bedrijf in staat stellen om op elk moment break-even te draaien in Brazilië, maar het bedrijf blijft investeren om zijn aanwezigheid op de markt te vergroten.

Sea Limited heeft een belangrijke kans om Shoppe te laten groeien in Azië en Latijns-Amerika, omdat deze markten een enorm potentieel hebben, gedreven door demografische trends en een lage e-commerce penetratie. Volgens McKinsey is de gemiddelde e-commerce penetratiegraad in Zuidoost-Azië momenteel 20%. In Brazilië blijft het cijfer met 10% ook relatief laag. Ter vergelijking: China heeft een penetratiegraad van 47%.

Reden 3. Groei in digitale financiële diensten

Geïntroduceerd in Q4 2019, is het SeaMoney platform snel uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van digitale financiële diensten in Zuidoost-Azië. SeaMoney biedt momenteel mobiel bankieren, betalingsverwerking, krediet, verzekeringen en andere financiële diensten. De producten en diensten van het bedrijf worden in verschillende markten in Zuidoost-Azië gepresenteerd onder de merken ShopeePay, SPayLater, SeaBank en SeaInsure.

De snelle ontwikkeling van het segment voor digitale financiële diensten is een belangrijke drijfveer voor de groei van Sea Limited op de lange termijn. Sinds het derde kwartaal van 2020, toen het bedrijf voor het eerst zijn financiële resultaten publiceerde volgens de GAAP-verslaggevingsstandaarden, is de omzet van het segment bijna vertwintigvoudigd en is het aandeel in de totale omzet van het bedrijf gegroeid van 1% naar 14%.

In de laatste verslagperiode groeide de omzet van het segment met een indrukwekkende 75% j-o-j tot $413 miljoen. De aangepaste EBITDA bedroeg $99 miljoen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van -125 miljoen dollar een jaar eerder. De verbetering van de winstgevendheid was te danken aan omzetgroei en kostenoptimalisatie. Bovendien ging de hoge groei gepaard met een agressieve verlaging van de verkoop- en marketinguitgaven.sea-limited-aandelen-analyseSea Limited schakelt actief externe kredietverstrekkers in voor de financiering van haar kredietnemers om haar kredietrisico's te beperken. Het bedrijf test nieuwe verzekeringstechnologieproducten (InsurTech) en verbetert in hoog tempo de functionaliteit van zijn bankapplicaties.

Daarnaast heeft Sea Limited veel van haar financiële producten geïntegreerd in het bredere ecosysteem van e-commerce oplossingen. Zo streeft het bedrijf naar een naadloze samenwerking tussen Shopee en SeaMoney. Dit zou de gebruikerservaring van het bedrijf verbeteren en grote mogelijkheden bieden voor cross-selling.

De doelmarkt van Sea Limited heeft een aanzienlijk potentieel. Volgens Statista bedraagt het transactievolume in de Zuidoost-Aziatische markt voor digitale betalingen $226,6 miljard en zal deze naar verwachting $384,9 miljard bedragen in 2027, wat een groei betekent met een CAGR van 14,2%. Het transactievolume in de markt voor neobanking zal in dezelfde periode naar verwachting toenemen van $90,2 miljard tot $171,6 miljard, wat een CAGR van 17,2% betekent.sea-limited-analyse-aandelen

Financiële analyse Sea Limited aandelen

De financiële prestaties van Sea Limited over de laatste 12 maanden kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $12,59 miljard, een stijging van 1,1% ten opzichte van 2022. Hogere inkomsten in het e-commerce segment leverden de grootste bijdrage aan de dynamiek.
 • De brutowinst steeg van $5,19 miljard naar $5,43 miljard. De brutomarge steeg van 41,65% naar 43,14%.
 • Het bedrijfsverlies daalde van -$1,49 miljard naar -$864,3 miljoen. De brutowinstmarge steeg van -11,95% naar -6,86%.
 • Het nettoverlies bedroeg -$984,0 miljoen tegenover -$1,65 miljard voor het jaar. De nettomarge steeg van -13,26% naar -7,81%.sea-limited-aandelen-kopen

aandelen-sea-limited-kopenHet laatste kwartaal was een record voor het bedrijf. De financiële prestaties van Sea Limited in het derde kwartaal van boekjaar 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet steeg met 4,9% op jaarbasis, van $2,90 miljard naar $3,04 miljard.
 • De brutowinst steeg van $1,17 miljard naar $1,42 miljard. De brutomarge steeg van 40,35% naar 46,58%.
 • Het bedrijfsresultaat bedroeg $125,2 miljoen tegenover -$498,0 miljoen een jaar eerder. De brutowinstmarge steeg van -17,18% naar 4,12%.
 • De nettowinst bedroeg $87,3 miljoen tegen -$580,1 miljoen een jaar eerder. De nettomarge steeg van -20,01% naar 2,87%.aandelen-sea-limited-analyseIn Q1 2023 draaide Sea Limited voor het eerst quitte en boekte het een nettowinst. In het laatste kwartaal heeft het bedrijf aanzienlijk gesneden in de verkoop- en marketinguitgaven, die $400 miljoen bedroegen vergeleken met $1,0 miljard een jaar eerder. Aangezien de omzet in de segmenten e-commerce en financiële diensten op peil is gebleven ondanks lagere marketinguitgaven, denken wij dat Sea Limited haar operationele hefboom aanzienlijk kan verbeteren naarmate het bedrijf verder uitbreidt.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten over 12 maanden bedroeg $273,5 miljoen tegenover -$1,06 miljard voor het jaar. Het zeer negatieve cijfer voor 2022 was te wijten aan een aanzienlijke stijging van het nettowerkkapitaal te midden van een daling van de uitgestelde omzet. De vrije kasstroom verbeterde in dezelfde periode van -$1,98 miljard naar -$691,5 miljoen. De stijging in de TTM-cijfers werd veroorzaakt door verbeterde winstgevendheid en een daling van het nettowerkkapitaal in Q1 2023.analyse-sea-limited-aandelenSea Limited heeft een gezonde balans met een totale schuld van $3,47 miljard, kasequivalenten en kortetermijninvesteringen van $8,13 miljard en een zeer negatieve nettoschuld van -$4,66 miljard.

Waardering Sea Limited aandelen

Onze vergelijkingssteekproef omvat bedrijven uit de e-commerce, videogame en financiële dienstensector. Sea Limited handelt met een korting ten opzichte van gelijken op de volgende multiples: EV/Sales - 2,59x, FWD EV/EBITDA - 15,03x, P/Cashflow - 18,03x, FWD P/Cashflow - 14,82x, FWD P/E - 28,01x.aandelen-kopen-sea-limitedHet minimale koersdoel van investeringsbanken dat is vastgesteld door Cowen is $65 per aandeel. Tegelijkertijd schat Credit Suisse Sea Limited op $125 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $94, wat een opwaarts potentieel van 66,8% impliceert.analyse-aandelen-sea-limited

Belangrijkste risico's Sea Limited aandelen kopen

 • Terwijl de groeiende segmenten e-commerce en digitale financiële diensten de totale inkomsten van het bedrijf ondersteunen, heeft het segment digitaal entertainment de beste marges en levert het de grootste bijdrage aan de EBITDA. In het geval van een verdere daling van de segmentomzet kunnen de financiële prestaties van Sea Limited onder druk komen te staan.
 • Aan het einde van het eerste kwartaal van 2023 stond het saldo van Sea Limited's leningen op $2,0 miljard, ongeveer in lijn met het vorige kwartaal. Het management van het bedrijf merkte op dat het bewust de structuur van de financiering van leners veranderde en derde geldschieters aantrok. Een stabiel niveau van uitstaande leningen kan echter duiden op een vertraging van de omzetgroei in het segment digitale financiële dienstverlening.

En, wat denk jij? Sea Limited aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën