Slim omgaan met rente: het maximale uit spaarrente halen
De spaarrente blijft maar dalen. In sommige gevallen, zoals bij de hypotheekrente, is dit een gunstige ontwikkeling. In andere gevallen, zoals bij je spaarrente, is dat een minder positieve ontwikkeling. Want ja, hoe kan je slim omgaan met rente als deze toch maar blijft dalen? Sowieso is het al verstandig om te beginnen met rente vergelijken. Op die manier kan je het maximale uit je spaarrente halen door simpelweg de hoogste spaarrente te krijgen. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp slim omgaan met rente. We gaan kijken naar de rente ontwikkeling, en hoe we hier het maximale uit kunnen halen.
Note: slim omgaan met rente is slechts een tip voor meer uit je geld halen. Wie rijker wilt worden, zal een groei moeten doorstaan in de mindset over geld. Zo mag je het artikel over Geld Mindset niet missen, want daar leer je hoe je het maximale uit geld kan halen.
Laten we snel doorgaan.
Hoe kan je slim omgaan met rente?
Eerder schreef ik een uitgebreid kennisartikel over slim omgaan met geld. In dat artikel vind je vele tips terug over hoe je verstandiger met geld kan omgaan. Dit zijn geen vanzelfsprekende tips, maar tips die je tot nadenken zetten. En waarom zou je dat niet doen? Is het niet fijner om wat meer financiële ruimte te hebben, simpelweg door er verstandiger mee om te gaan. Op die manier kan je juist veel meer doen dan je denkt. Je kan nog steeds de leukste vakanties maken, vele uitjes meemaken en je dromen verwezenlijken. Maar dan op een slimmere manier zodat je dit ook allemaal kan waarmaken.
Als het aankomt op je spaarrente is het ook nodig om daar verstandig mee om te gaan. Zeker wanneer je een wat groter vermogen hebt, wordt spaarrente alsmaar belangrijker. Vroeger was de rente nog (schrikbarend) hoog. Dan kreeg je tot wel 12% spaarrente, wat enorm is. Die tijden zijn al lang voorbij, en nu moeten we zelfs tevreden zijn met een spaarrente van nog geen 0,1%.
Een eerste logische tip voor slim omgaan met rente is door de hoogste spaarrente te vangen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Rente.nl de hoogste spaarrente opzoeken. Of je kan via Raisin de beste aanbiedingen
De hoogste spaarrente ontvangen is een absolute must voor slim omgaan met rente, maar dus niet voldoende genoeg. Dan rest de vraag: wat te doen met spaargeld?
Waarom beleggen interessanter wordt als de spaarrente daalt
Slim omgaan met rente houdt in dat je rekening houdt met de verhouding tussen inflatie en spaarrente. Doorgaans is de inflatie in Nederland rond de 2%. Dit betekent dat ieder jaar het geld 2% minder waard wordt. Zou je in begin van het jaar een briefje van 100 euro hebben, dan is deze begin van het volgende jaar nog maar 98 euro waard. Klinkt gek, maar zo werkt het nu eenmaal.
Vroeger was de spaarrente hoger dan de inflatie. Stel dat de spaarrente 4% is en de inflatie 2%. Als je 50.000 euro spaargeld op de bank hebt staan, wordt deze in dit geval 2% meer waard. In totaliteit zal je 4% spaarrente krijgen, dus 52.000 euro. Maar doordat de inflatie 2% is, moet dit nog van je spaargeld af gaan. In dit geval houd je 50.960 euro over (52.000 * -2%).
Als de spaarrente gelijk is aan de inflatie, blijft je vermogen hetzelfde. Maar inmiddels is het dieptepunt bereikt en hebben we zelfs te maken met negatieve rente. Stel dat je 0% spaarrente krijgt, dan wordt jouw financiële vermogen van 50.000 nog maar 49.000 euro waard. Met andere woorden: je wordt 1.000 euro armer, puur doordat de spaarrente lager is dan de inflatie.
Dit is onacceptabel. Slim omgaan met rente betekent in dit geval dat we onze tactiek moeten aanpassen. Dit kunnen we doen door te kijken naar beleggen. Bij beleggen met weinig risico kan je rond de 3 – 6% rendement halen. Bij beleggen met wat meer doch acceptabel risico kan je al snel 6 – 10% rendement halen. Dankzij beleggen word je rijker, en niet armer. Dit is dan ook de reden dat geld investeren zo’n cruciaal onderdeel is voor wie meer inkomen genereren wilt.
Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen
Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!
Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:
- Leer succesvol lange termijn beleggen. Sluit je aan bij de Happy Investors Community en ontvang 1-on-1 persoonlijke coaching voor 100% garantie op leren hoe je financieel onafhankelijk wordt (en dus met vervroegd pensioen). Klik hier voor meer informatie over financieel onafhankelijk worden
- Begin op het beste en meest goedkope beleggingsplatform. Klik hier voor de beleggingsplatformen vergelijker en ontdek wat de beste keuze is om op te starten met beleggen
- Spreid je kansen en investeer een deel van je geld in vastgoedfondsen voor 100% passief inkomen en jaarlijks 6 tot 8% dividend. Klik hier voor de vastgoedfondsen vergelijker voor de beste keuze
- Let op: day trading en crypto beleggen is extreem risicovol en leidt vaker tot verlies dan winst. Wil je toch hiermee starten? Volg dan een cursus, omdat dit je een hoop geld verlies kan besparen. Klik hier voor het vergelijken van de beste day trading cursus in Nederland.
- Nog beter is om te kiezen voor succesvol lange termijn beleggen. Klik hier voor de Happy Investors beleggen leerplatform + 1-op-1 coaching voor succesvol lange termijn beleggen met gemiddeld 8 – 14% jaarlijks rendement.
Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!
Lage of negatieve rente maakt je armer, maar beleggen maakt je rijker
Slim omgaan met rente komt ook in de vorm van rendement. Immers, rente is een vorm van rendement. Dankzij beleggen kunnen we op een relatief veilige manier en weinig inspannen, toch aangename rendementen realiseren. Rendementen die hoog genoeg zijn om de inflatie te compenseren en ons financiële vermogen te laten groeien. Wanneer je nog totaal niet bekend bent met beleggen, zou je eens deze gratis tutorial over beginnen met beleggen moeten lezen. Na het lezen van dat artikel weet je hoe je jouw vermogen kan laten groeien, in plaats van armer te worden. En dat is wel zo handig voor wie meer financiële onafhankelijkheid wilt 😉.
Nu kan ik goed begrijpen dat je wellicht wat sceptisch tegenover beleggen staat. Want het is toch heel risicovol en je kan er veel geld mee verliezen? Ja, in feite klopt dat wel voor zij die niet weten wat ze doen. Of voor zij die onnodig (te) veel risico nemen. Maar dat is allemaal niet nodig. We leven namelijk in een wereld van kapitalisme. Inherent aan kapitalisme is dat alles moet groeien. Bedrijven en banken moeten groter en groter worden. Rijke mensen moeten nog rijker worden. Zij die geld investeren worden beloond, desondanks dat ze risico lopen en geld kunnen verliezen. Maar toch is het een keiharde realiteit: iedereen kan rijk worden met beleggen.
Want dat is het lot van kapitalisme: er is geld nodig om nog meer geld te maken. En juist daarom worden beleggers beloond in de vorm van rendement. Rendement dat hoger is dan spaarrente, en hoger is dan de inflatie. Slim omgaan met rente betekent dus ook een deel van je spaargeld investeren in beleggingen die rendement opleveren. Gelukkig vind je op dit kennisplatform meer dan genoeg kennisartikels en tutorials over hoe je rendement kan maken dankzij beleggen.
Commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen & meer
Wil je commissievrij beleggen in CFD’s aandelen, cryptomunten, indexfondsen, forex, commodities en meer? Bekijk dan eens het platform van Skilling. Zij hebben professionele trading tools voor CFD handelen als een pro. Meer hierover lees je in deze Skilling review.
Toch is het slim om niet alles te beleggen, maar ook een reservepot met spaarrente aan te houden
Uiteraard is het wel verstandig om niet direct al je vermogen te investeren. Het is slim om een reservepot aan te houden. Je weet namelijk nooit wat er kan gebeuren. Zo is beleggen een lange termijn strategie, waarbij je het geld minstens 10 jaar moet laten vaststaan. Op deze manier kan je namelijk economisch slechte tijden overleven.
Slim omgaan met rente leidt ertoe dat we een mix van spaarrente en beleggingen kunnen maken. Dit noemen we ook wel een beleggingsportefeuille. Zo vind je hier een beleggingsportefeuille voorbeeld van mijn persoonlijke vermogen. Een beleggingsportefeuille is een mix van verschillende beleggingen, maar ook een deel cash. Dit is het reservepotje voor noodgevallen. Om het negatieve effect van inflatie op je spaargeld te minimaliseren, is het slim om een zo hoog mogelijke spaarrente te realiseren.
En wat zijn jouw ervaringen met rente? Heb jij nog goede tips voor mij over slim omgaan met rente? Laat het mij weten in een reactie hieronder, zodat we elkaar en anderen kunnen helpen! Bovendien kan je mij volgen via de nieuwsbrief en/of Social Media als je meer van dit soort kennisartikels wilt lezen. Dagelijks schrijf ik over het bereiken van financiële onafhankelijkheid, met onderwerpen als geld verdienen en -besparen, beleggen, investeren en ook over persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap.