Wat te doen met spaargeld? Zo bouw je vermogen op!
Wat te doen met spaargeld? Zo bouw je vermogen op!
Geld Verdienen
Happy Investors
Geld Verdienen
11/24/2019
8 min

Wat te doen met spaargeld? Zo bouw je vermogen op!

11/24/2019
8 min

Heb je veel spaargeld en weet je niet wat je ermee moet doen? Dit artikel gaat over wat te doen met spaargeld. En ik kan je alvast iets verklappen: het is niet een nieuwe, dure auto kopen. Dat is serieus de slechtste uitgave die je kan doen (of misschien is fastfood kopen nog erger…). Nee, je haalt het meeste uit je spaargeld door het spaargeld voor jou te laten werken. Dit is een andere mindset. In plaats van te werken voor je spaargeld, laat je het spaargeld voor jou werken. Dat is namelijk de manier om vermogen op te bouwen. Mensen worden niet rijk door te werken. Mensen worden rijk door investeren.

In dit artikel leer je wat je kan doen met je spaargeld zodat je er het maximale uit haalt. Zo is geld besparen slechts de eerste stap in de cyclus voor structureel meer inkomen genereren.

Inhoudsopgave over wat te doen met spaargeld:

  1. Laat spaargeld nooit op je rekening staan (en waarom)
  2. Laat geld voor jou werken en bouw vermogen op
  3. Drie manieren voor vermogen opbouwen dankzij spaargeld

Wat te doen met spaargeld? Laat het niet op je spaarrekening staan, want je wordt letterlijk armer!

Als je vaker artikels op mijn website leest, weet je dat ik veel schrijf over het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Deze luxe positie zorgt ervoor dat je veel meer vrijheid hebt in het leven, en ook zal je minder (of nooit meer) financiële stress ervaren. In principe is dit ook makkelijker dan je denkt.

Heel simpel gezegd gaat het erom dat je meer geld verdient en vervolgens dit vermogen investeert en voor je laat werken. Zoals je ziet hoort spaargeld er niet bij. Spaargeld is leuk en geeft mensen een veilig gevoel. Terwijl investeren bij veel mensen angst op wekt. Maar het is juist investeren waardoor je vermogen kan opbouwen, en niet dankzij spaargeld. Sterker nog, als je te veel spaargeld op de bank (of onder je bed) legt zal je letterlijk armer worden.

Ja, als je te veel spaargeld aanhoudt wordt je letterlijk armer. Dat lees je goed. Dit komt door de boosdoener genaamd inflatie. Inflatie zorgt ervoor dat jouw geld minder waard wordt (doordat je er minder voor kan kopen). Dit kan ik uitleggen aan de hand van een simpele rekensom. Stel dat je 50.000 euro hebt. Je zet dit op de bank, en je ontvangt jaarlijks 1% rente. Maar de inflatie is 2%. Omdat je 1% rente ontvangt van de bank, maar doordat de inflatie 2% is, neemt je vermogen met 1% af. Kortom, je denkt dat je erop vooruitgaat met 50.000 euro * 1%. Op je rekening zal je ook echt wel 50.500 euro krijgen. Maar een inflatie van 2% betekent dat je voor 2% minder kan kopen. Met de 50.5000 kan je dus minder kopen, en dus word je armer.

Let op: het is niet slim om al je geld op de bank te zetten. Maar het is wel slim om een kleine financiële buffer van 5000 euro aan te houden. Of je kan je geld op een spaardeposito zetten waarop je hogere rente krijgt, zoals via de onderstaande banner.

Tip: een goed begin is cruciaal voor schulden aflossen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

  • Cursus Financiële Onafhankelijkheid – met €200 per maand financieel vrij worden
  • Cursus Beginnen met Beleggen – hoger rendement én later risico
  • Cursus ETF & Dividend – beter dan gemiddeld beleggen in ETFs & dividend
  • Aandelen abonnement – unieke aandelen met potentieel x5 – x10 rendement
  • Happy Investors Community – krijg alle HIM cursussen + aandelen abonnement +  coaching + community met 75% korting.

Meer weten over deze cursussen en aandelen abonnementen? Lees hier alles over de cursussen beleggen.

Wat te doen met spaargeld? Laat het voor je werken en bouw vermogen op

Spaargeld bufferen en hierover rente ontvangen is dus niet echt slim omgaan met geld. Investeren daarentegen is dat wel. Heel veel mensen investeren hun geld niet, en laten daarmee enorm veel geld verliezen. De hoofdzakelijke reden hiervoor is dat mensen bang zijn. Ze zijn bang dat hun geld minder waard wordt, want investeren brengt risico met zich mee.

Althans, zo denken ze want je kan prima beleggen met weinig risico. Dit is allemaal het gevolg van een gebrek aan kennis. Want wie zich verdiept in investeren en de mogelijkheden daartoe, begrijpt dat dit de enige manier is om het geld voor jou te laten werken. Laat geld voor je werken en bouw erdoor vermogen op.

Als het sparen van geld niet bijdraagt aan het opbouwen van vermogen, hoe dan wel? Laten we eens kijken naar drie bewezen manieren om vermogen op te bouwen.

Drie manieren voor vermogen opbouwen dankzij het investeren van je spaargeld

Zoals ik al aangaf is het investeren van je spaargeld enorm belangrijk. Het geeft antwoord op de vraag wat je kan doen met spaargeld. We weten nu dat je in ieder geval niet je geld op de bank moet zetten. Je geld wordt dan minder waard. Ook het uitgeven van geld aan producten is niet zo slim. Zeker niet wanneer je het totaal niet nodig hebt. Dan houden we nog een optie over, en dat is geld investeren. Laat dit nu net de beste keuze zijn voor wat je kan doen met je geld. De drie manieren van hieronder zijn een prima optie voor wat je kan doen met je spaargeld.

Zelf beleggen of laten beleggen

Een van de keuzes over wat te doen met spaargeld is beleggen. Je kan zelf beleggen of het geld laten beleggen. Wanneer je er geen verstand van hebt, kan je je geld beter laten beleggen. Hoe dan ook, geld beleggen is echt wel belangrijk omdat je er rijker door wordt. In het eerdere voorbeeld hadden we 1% rente tegen 2% inflatie, waardoor je geld 1% minder waard wordt. En dat ieder jaar! Maar bij beleggen kan je op een redelijk risico-arme manier rendementen van 3, 4 tot 6% halen.

Zo kan je kiezen voor beleggen in indexfondsen zoals de AEX of de Nasdaq. In dat geval lift je mee met alle aandelen die in dit indexfonds zit. Hierdoor heb je direct je geld verspreidt over heel veel bedrijven. Spreiding is belangrijk voor wie minder risico wilt lopen bij het beleggen van zijn of haar geld. Naast indexfondsen kan je ook kiezen voor dividendaandelen. Dividendaandelen keren ieder jaar een bepaald percentage rendement uit. Stel je koopt een aandeel van het bedrijf Shell. Zij hebben een dividend van circa 6%. Als je 10.000 euro investeert, krijg je jaarlijks 600 euro aan dividenduitkering.

Beleggen is een van de beste manieren om rijk te worden. Zelf doe ik beleggen bij DEGIRO en Flatex. Puur om de reden dat hun de goedkoopste zijn qua aan- en verkopen van aandelen. Je kan prima zelf beleggen. Dat is goedkoper dan je geld laten beleggen, maar als je dit doet moet je wel zeker van je zaak zijn. Je zal je wel moeten verdiepen in beleggen, want anders zal je veel geld verliezen. Dus in het geval dat je geen kennis over beleggen hebt, en er geen omkijken naar wilt hebben, kan je beter kiezen voor bijvoorbeeld laten beleggen via BinckBank. Zo kan je via deze link gratis en vrijblijvend een informatiepakket opvragen over hoe dat werkt.

Beginnen op de beste beleggingsplatformen is het halve werk

Wil jij weten wat de allerbeste beleggingsplatformen zijn? Klik dan nu op deze link naar de beste beleggingsplatformen vergelijken. Hierin lees je mijn onafhankelijke vergelijking van de beste online brokers voor aandelen, en ook voor vastgoed en particuliere leningen. Want spreid je kansen over meerdere markten en beleg dus niet enkel in alleen de aandelenmarkt. Ook is het goed om je geld te spreiden over meerdere beleggingsplatformen voor bescherming van je geld (wat tot 100.000 euro is beschermd bij faillissement). Mis deze onafhankelijke vergelijking dus niet! Voorkom dat je een slechte keuze maakt, en klik op de link hierboven voor de uitgebreide vergelijking.

P2P-lending

Een andere mogelijkheid over wat te doen met spaargeld is te investeren in P2P-lending. P2P staat voor Peer-2-Peer. Dit houdt in dat je leningen verschaft aan andere particulieren. Dit is een relatief nieuwe optie om geld te beleggen. Sinds kort bestaan er namelijk platformen waarop je geld kan uitlenen aan particulieren over de gehele wereld die opzoek zijn naar geld. Hierbij kan je rente van 6 tot wel 13% krijgen. Dat is dus 13x hogere rente dan bij je bank. Maar bij P2P-lending platformen is  het wel erg belangrijk om te letten op hoe goed je geld is beschermd.

Vastgoedfondsen

Voor mij persoonlijk is de beste manier voor wat te doen met je spaargeld het investeren in vastgoedfondsen. Ik doe een beetje in P2P-lending, en meer in zelf beleggen en aan investeren in vastgoedfondsen. Het grote voordeel aan een vastgoedfonds is dat je er geen omkijken naar hebt. Je investeert je spaargeld, en het fonds gebruikt dit spaargeld (en dat van alle andere deelnemers) om nieuwe panden te bouwen. Deze panden worden vervolgens verhuurd, en het fonds ontvangt hier huurinkomsten op. Van de huurinkomsten worden alle gemaakte kosten afgetrokken, als ook een vast percentage fee voor het fonds. Ze doen het helaas niet gratis 😉. Maar alles wat overblijft wordt uitgekeerd aan de deelnemers van het vastgoedfonds. Zo ontvang ik zelf jaarlijks zo’n 6 tot 10% rendement op mijn investeringen in vastgoedfonds SynVest en Exporo.

Als je je meer wilt verdiepen in vastgoedfondsen (waar mijn persoonlijke voorkeur ook naar uit gaat), kan je eens mijn review over SynVest lezen. Daarin lees je mijn ervaringen met beleggen in vastgoedfondsen.

Conclusie over wat te doen met spaargeld

Hopelijk heb ik je geholpen over wat te doen met spaargeld. Het aanhouden van een kleine financiële buffer is altijd verstandig. Denk hierbij aan circa 5000 euro. Maar je weet nu dat je overige spaargeld niet op je bankrekening moet zetten. De inflatie maakt ons allemaal langzaam armer (zolang de inflatie hoger is dan de rente, wat al jaren het geval is!). Ook is het niet verstandig om je spaargeld uit te geven aan luxe goederen die je eigenlijk niet nodig hebt. Ja, zo’n nieuwe auto voelt goed en fantastisch maar wat heb je eraan?

In plaats daarvan kan je het spaargeld beter investeren. Laat het spaargeld voor jou werken en bouw vermogen op. Op den duur heb je dusdanig veel vermogen opgebouwd dat je zeer comfortabel kan leven van het rendement op je vermogen. Want stel dat je 100.000 euro spaargeld hebt en je hier jaarlijks 7,5% rendement op ontvangt (bijvoorbeeld dankzij het vastgoedfonds van hierboven). Dan ontvang je ieder jaar 7.500 euro aan rendement. Als je dan drie jaar spaart, kan je daar een hele mooi auto van kopen. En dat eigenlijk gratis, want je hebt er zelf niet voor hoeven te werken!

Daarom is mijn conclusie over wat te doen met spaargeld kort samengevat: houdt een kleine financiële buffer aan en investeer al het overige spaargeld zodat je vermogen kan opbouwen!

Reacties
Categorieën