Small cap Opera aandelen kopen? Analyse +41,7% Groei | Happy Investors
aandelen-kopen-small-cap-opera-ltd--aandelen-
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
01/17/2024
11 min

Small cap Opera aandelen kopen? Analyse +41,7% Groei | Happy Investors

01/17/2024
11 min

In dit artikel behandelen we een analyse van SMALL CAP OPERA LTD. aandelen.  SMALL CAP OPERA LTD. aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over Small cap, een populaire browserontwikkelaar

Opera Ltd. (OPRA) houdt zich bezig met het aanbieden van webbrowsers. De producten van het bedrijf omvatten de pc-browsers Opera voor Windows, iOS en Linux, evenals mobiele apps, zoals Opera browser voor Android, Opera Mini, Opera Touch en Opera News. Het bedrijf biedt ook gaming portals en game development tools, aanbeveling van nieuwscontent en audience extension producten waarmee adverteerders kunnen profiteren van het advertentienetwerk op inventories van derden. Daarnaast houdt Opera zich bezig met het in licentie geven van eigen technologie aan derden en het leveren van gerelateerde onderhouds-, ondersteunings- en hostingdiensten. Het bedrijf is opgericht in 1995 en heeft zijn hoofdkantoor in Noorwegen. Sinds 2018 zijn de ADS's van Opera genoteerd aan de Nasdaq Global Select Market.

 • Toegangsprijs: $12,1
 • Richtprijs: $17,0
 • Potentieel: 41,7%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Analyse Small cap aandelen

In 2023 beleefde de S&P 500 index een opmerkelijke opleving, sterk gedreven door de prestaties van de Magnificent Seven grote tech-aandelen, d.w.z. Apple, Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia en Tesla. Terwijl de S&P 500 in 2023 met meer dan 24% steeg, deden deze zeven bedrijven veel van het zware werk. Binnen deze groep kwamen Nvidia en Meta Platforms naar voren als de twee best presterende bedrijven in de index. Zelfs de traditioneel als achterblijver beschouwde Apple trotseerde de verwachtingen met een opmerkelijke stijging van zijn aandelenwaarde met meer dan 48%.

De zeven techgiganten zijn samen goed voor meer dan een kwart van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500-bedrijven, wat de grote invloed verklaart die deze aandelen het afgelopen jaar hebben gehad op de algehele financiële markten. Of ze dat succes kunnen herhalen in 2024 is een belangrijk discussiepunt onder analisten.

De meest verontrustende kwestie met betrekking tot de Magnificent Seven is hun waardering - de groep wordt verhandeld tegen een hoge prijs, met een gemiddelde koers-winstverhouding van meer dan 50x eind 2023, wat meer dan het dubbele is van de koers-winstverhouding van de S&P 500, die iets meer dan 20x bedroeg, en bijna het dubbele van de technologiezware Nasdaq 100, die rond 28x lag. Wij denken dus dat small-cap aandelen met eerlijke waarderingen en bloeiende bedrijven hogere rendementen kunnen bieden in 2024. Aantrekkelijkere rendementen gaan echter altijd gepaard met hogere risico's waarmee small-cap bedrijven kunnen worden geconfronteerd in een vertragings- of recessiescenario.

Wij zijn van mening dat de volgende small-cap aandelen veelbelovende bedrijven hebben, potentieel voor toekomstige groei en het vermogen om succesvol door macro-economische tegenwind te navigeren, wat aantrekkelijke kansen creëert voor beleggers:

 • Opera Ltd. (OPRA)
 • ACM Research Inc. (ACMR)
 • Everi Holdings Inc. (EVRI)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee over Opera Ltd. Vergelijkbare ideeën over ACM Research Inc. en Everi Holdings Inc. vindt u op onze blog.

Waarom Small cap Opera Ltd. Aandelen kopen?

Opera Ltd. is een gebruikersgericht en innovatief softwarebedrijf dat zich richt op het mogelijk maken van de best mogelijke internetbrowserervaring op alle apparaten. Het bedrijf biedt een reeks webbrowsers voor zowel pc als mobiele platforms, zoals Opera Mini, Opera voor Android, Opera voor iOS, Opera GX, GX Mobile en Opera. Opera GX is met name de snelst groeiende browser van het bedrijf, speciaal ontworpen voor gamers. Opera biedt ook gaming portals, ontwikkelingstools, een advertentieplatform, producten voor het aanbevelen van nieuwscontent, een AI-assistent en verschillende producten en diensten met betrekking tot Web3 en e-commerce.

Opera heeft consistent een robuuste meerjarige omzetgroei laten zien. Het bedrijf heeft de afgelopen 11 opeenvolgende kwartalen een opmerkelijke omzetgroei van meer dan 20% over het hele jaar laten zien. In het bijzonder stegen de kwartaalinkomsten van $40,2 miljoen in Q1 2020 tot $102,7 miljoen in Q3 2023, een stijging van 155%.

small-cap-opera-ltd--aandelen

Opera haalt zijn inkomsten uit verschillende bronnen, waarbij het merendeel afkomstig is uit zoekopdrachten en advertenties, die respectievelijk ongeveer 40% en 59% van de totale netto-omzet uitmaken. Het bedrijf implementeert niet alleen reclamestrategieën op zijn browsers en andere eigendommen, maar ook via technologielicenties, waardoor de inkomstenstromen worden verbreed. Daarnaast heeft Opera overeenkomsten voor het delen van inkomsten gesloten met grote zoekmachines zoals Google, met name wanneer gebruikers de ingebouwde zoekbalken gebruiken. Deze samenwerkingsverbanden dragen bij aan het algehele financiële succes van het bedrijf en creëren een gediversifieerd inkomstenmodel dat reclame, zoeken en strategische partnerschappen omvat.

small-cap-opera-ltd--aandelen-kopen

 Opera's gebruikersbestand is goed voor ongeveer 311 miljoen maandelijks actieve gebruikers (MAU's). Dit gebruikersbestand is verdeeld in 77 miljoen op pc's, met 29,9 miljoen MAU's in Noord-Amerika en West-Europa, en 234 miljoen op mobiele apparaten, inclusief 19,4 miljoen MAU's in Noord-Amerika en West-Europa.

Aanvankelijk richtte het bedrijf zich strategisch op opkomende markten, waar de Opera Mini browser veel populariteit verwierf vanwege zijn efficiënte dataverbruik. De uitdaging in opkomende markten ligt echter in de over het algemeen lage gemiddelde inkomsten per gebruiker (ARPU). Opera onderkende dit en verlegde zijn focus proactief naar gebruikers met een hogere waarde en ontwikkelde markten. Sinds 2019 heeft deze strategische ommezwaai indrukwekkende resultaten opgeleverd: het bedrijf verdubbelde het aandeel gebruikers in ontwikkelde markten, dat steeg van 8% naar 16% vanaf Q3 2023. Het aantal MAU's daalde echter opeenvolgend met 5 miljoen, van 316 miljoen in Q2 2023 naar 311 miljoen in Q3 2023, omdat de gebruikersgroei in Noord-Amerika en Europa teniet wordt gedaan door een daling van het aantal gebruikers in opkomende markten met een lageARPU.

small-cap-opera-ltd--aandelen-analyse

Het management van het bedrijf erkende dat het moeilijk is om te concurreren met grote techneuten als Google en Microsoft in het algemene browserlandschap en daarom heeft Opera zich strategisch gepositioneerd om te profiteren van de groeiende gaminggemeenschap. Daarom heeft het bedrijf de gaminggerichte browser Opera GX ontwikkeld. De desktopversie werd gelanceerd in het tweede kwartaal van 2019 en kende een aanzienlijk succes. Later, in mei 2021, introduceerde het bedrijf de mobiele browser GX. Opera GX heeft effectief zijn niche binnen de gaminggemeenschap veroverd en biedt de volgende onderscheidende functies:

 • Beperking van gebruikte pc-bronnen voor betere prestaties in games,
 • Ingebouwde Discord, waardoor gamers via de app rechtstreeks vanuit de browser kunnen chatten,
 • Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden voor het ontwerp,
 • Ingebouwde AI gebaseerd op ChatGPT Aria,
 • GX.Store en GX.Games winkels die gebruikers toegang geven tot het kopen van games en digitale content.

In het derde kwartaal van 2023 had de gamingbrowser Opera GX 26,1 miljoen MAU's op pc en mobiel, een stijging van 10% ten opzichte van 23,7 miljoen in het tweede kwartaal van 2023. Het succes van Opera GX wordt onderstreept door de integratie in het gaming-ecosysteem, waarbij verschillende problemen worden aangepakt. Gezien het feit dat de meerderheid van de Opera GX-gebruikers Gen Z is - een zeer aantrekkelijke demografische groep voor adverteerders, omdat zij bijna acht uur per dag met de browser ingeschakeld doorbrengen - biedt een dergelijke aanhoudende gebruikersinteractie Opera aanzienlijke mogelijkheden om zijn gebruikersbestand effectief te gelde te maken.

aandelen-small-cap-opera-ltd-

Ondanks de huidige gebruikersbasis van 26 miljoen GX-gebruikers is het potentieel binnen de gamingmarkt immens, door Opera geschat op een totaal van 400 miljoen gamers buiten China. Bovendien maakt het GX-publiek slechts 8,4% uit van het totale aantal Opera gebruikers, dus het bedrijf is van plan om de huidige penetratiegraad van de GX-browser te verhogen, waardoor het bedrijf een hoge groeisnelheid van de gebruikersbasis kan handhaven.

Belangrijker nog is dat van alle producten in het portfolio van Opera, GX eruit springt met de hoogste ARPU. Terwijl de ARPU op jaarbasis in het derde kwartaal van 2023 $1,31 bedroeg, een stijging van 24% op jaarbasis, steeg de ARPU van Opera GX met 33% op jaarbasis tot $3,29. Daarom lijkt de ARPU van GX bijna drie keer zo hoog te zijn als de gemiddelde ARPU van het bedrijf, waarvan de groei de afgelopen vier jaar gemiddeld 3,0x bedroeg. Deze positieve groeitrend weerspiegelt niet alleen de financiële levensvatbaarheid van de bedrijfsstrategie van het bedrijf, maar benadrukt ook de centrale rol van Opera GX bij het handhaven van hoge inkomsten en EBITDA.

analyse-small-cap-opera-ltd-

Een andere groeimotor voor het bedrijf lijken Opera's AI-initiatieven te zijn, met name de implementatie van Aria. Aria is een AI-assistent die gebruikmaakt van het ChatGPT-taalmodel in combinatie met realtime informatie. Geïntegreerd in belangrijke browsers zoals Opera One, Opera voor Android, Opera voor iOS en Opera GX, heeft Aria een aanzienlijk potentieel om het spectrum van diensten die aan gebruikers worden aangeboden aanzienlijk te verbreden.

Technisch gezien maakt Aria gebruik van een samengestelde architectuur die de toegang tot verschillende taalmodellen vergemakkelijkt, waaronder het Opera AI GPT-model, en het ophalen van live informatie van het web mogelijk maakt. Dit architectuurontwerp verbetert de actualiteit en nauwkeurigheid van Aria's resultaten, zodat gebruikers actuele en nauwkeurige informatie ontvangen. Daarnaast beschikt Aria over een set tools die het contentcreatieproces vereenvoudigen, met voorgedefinieerde sjablonen voor het eenvoudig genereren van content. Aria speelt handig in op de behoeften van gebruikers en verbindt hen snel met de gewenste informatie, of het nu gaat om sociale details of het creëren van content.

De effectiviteit van Aria blijkt uit het toegenomen aantal zoekopdrachten en paginaweergaves. Gebruikers vinden Aria een waardevol hulpmiddel om snel relevante informatie te verkrijgen en content te creëren. Deze positieve respons duidt op een groeiende tevredenheid over de gebruikerservaring die Aria mogelijk maakt en daarom zal het ook in de toekomst Opera's strategische focus blijven.

Last but not least heeft Opera een geschiedenis van solide kapitaalrendementen voor aandeelhouders. Sinds 2020 heeft het bedrijf ~$322 miljoen teruggegeven aan zijn aandeelhouders via de volgende maatregelen:

 • Kocht 34,3 miljoen ADS's terug voor $ 215 miljoen, wat neerkomt op 29% van de uitstaande aandelen aan het begin van 2020.
 • Gaf het eerste speciale dividend uit van $ 0,80 per ADS voor $ 71 miljoen in januari 2023.
 • Kondigde een terugkerend dividend aan van $0,80 per ADS per jaar dat halfjaarlijks zal worden uitgekeerd en waarvan de eerste $36 miljoen in juni 2023 zal worden uitgekeerd aan geregistreerde beleggers.

Opera is dus een veelbelovend groeiaandeel dankzij zijn sterke prestaties, strategische initiatieven en innovatieve producten. Met succesvolle projecten zoals de Opera GX-browser en de AI-assistent Aria geeft het bedrijf blijk van aanpassingsvermogen en veerkracht. Daarnaast draagt Opera's streven om waarde terug te geven aan aandeelhouders door middel van kapitaalrendement en dividenden bij aan de aantrekkingskracht van het bedrijf, waardoor het een aantrekkelijke investering is.

Financiële analyse Small cap Opera Ltd. aandelen

De financiële resultaten van Opera over de laatste twaalf maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten stegen tot 380,4 miljoen dollar, een stijging van 14,8% ten opzichte van boekjaar 2022.
 • De brutowinst steeg met 7,7%, van $263,0 miljoen in boekjaar 2022 naar $283,3 miljoen TTM, waarbij de brutomarge daalde maar op een indrukwekkend niveau van 74,5% bleef.
 • Het bedrijfsresultaat steeg met 30,8% tot $58,9 miljoen. De brutowinstmarge steeg van 13,6% naar 15,5%.
 • Het nettoresultaat steeg van $ 15,0 miljoen naar $ 66,8 miljoen (TTM), een stijging van 3,44 keer. Deze snelle stijging wordt verklaard door hogere rentebaten en een verlies van $37,9 miljoen op de reële waarde van een vordering uit de verkoop van een investering die Opera rapporteerde in 2022.

small-cap-opera-ltd--analyse

Opera toont verbeterde en stabiele kasstromen vergeleken met 2019 toen de kasstromen negatief waren. In de afgelopen twaalf maanden bedroeg haar TTM operationele kasstroom (FFO) $80,6 miljoen, een stijging van 43,0% ten opzichte van FY 2022, terwijl de TTM vrije kasstroom (FCF) met 48,4% steeg tot $78,9 miljoen. Deze verbetering wordt bepaald door een hogere kasstroom uit bedrijfsactiviteiten vóór veranderingen in het werkkapitaal.small-cap-opera-ltd--analyse-aandelen

Het bedrijf heeft ook een robuuste balans en houdt de schuldenlast laag - per 30 september 2023 bedraagt de totale schuld slechts $8,5 miljoen. Gezien de gerapporteerde $83,5 miljoen aan contanten en kortetermijninvesteringen, bedraagt Opera's netto kaspositie $75,0 miljoen, wat de financiële gezondheid van het bedrijf aantoont, waardoor het fondsen kan toewijzen voor nieuwe projecten en R&D-initiatieven zonder dat dit ten koste gaat van de financiële stabiliteit.

Waardering Small cap Opera Ltd. aandelen

Er zijn maar heel weinig beursgenoteerde bedrijven met een productportfolio dat uitsluitend draait om browsers. Vergeleken met concurrenten met dezelfde bedrijfssegmenten handelt Opera lager op basis van gemiddelde multiples: EV/Sales - 2,77x, EV/EBITDA - 14,55x, P/FFO - 13,69x, P/E - 17,68x. Desondanks biedt het bedrijf het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

Opera Ltd.

OPRA

2.77

14.55

13.69

17.68

Meta Platforms Inc.

META

6.68

17.51

30.56

30.58

Microsoft Corporation

MSFT

12.38

24.55

35.49

35.91

Apple Inc.

AAPL

7.66

23.35

30.33

30.26

Expedia Group Inc.

EXPE

1.84

10.63

9.88

26.70

 Het minimale koersdoel van CICC Ltd. is $18,0 per aandeel, terwijl TD Cowen Opera waardeert op $23,0 per aandeel. Volgens de consensus op Wall Street staat de reële marktwaarde van het aandeel op $17,0, wat een opwaarts potentieel van 40,5% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

B. Riley Effecten

19-dec-2023

$20.0

66.7%

CICC Ltd.

29-okt-2023

$18.0

50.0%

TD Cowen

27-okt-2023

$23.0

91.7%

Lake Street kapitaalmarkten

26-okt-2023

$22.0

83.3%


Belangrijkste risico's Small cap Opera Ltd. Aandelen kopen

 • Reclame vormt de belangrijkste bron van inkomsten voor Opera. Hoewel het bedrijf op dit moment nog geen significante gevolgen heeft ondervonden, kan de bredere advertentiemarkt in de toekomst te maken krijgen met een verlaging van marketingbudgetten door bedrijven, wat een negatieve invloed kan hebben op de financiële resultaten van Opera.
 • Concurrentie vormt een potentieel risico, aangezien Opera's succes in gaming andere spelers in de sector kan aantrekken, waaronder grote technologiebedrijven, die de op gaming gerichte browserstrategie van het bedrijf zouden kunnen kopiëren. Daarnaast kunnen wijzigingen of verlagingen in overeenkomsten voor het delen van inkomsten met belangrijke partners zoals Google een negatief effect hebben op de prestaties van Opera.
 • Aangezien Opera voornamelijk actief is in opkomende markten en van plan is haar activiteiten wereldwijd uit te breiden naar markten waar zij beperkte operationele ervaring heeft, brengt dit bepaalde zakelijke, economische en regelgevingsrisico's met zich mee.
 • Opera heeft geen exclusieve rechten op bepaalde technologie, handelsmerken en ontwerpen die cruciaal zijn voor haar activiteiten. Hoewel Opera diverse octrooien heeft aangevraagd en sommige daarvan met succes heeft verkregen, worden andere octrooiaanvragen nog onderzocht. Een afwijzing van deze aanvragen kan een negatief effect hebben op de rechten van Opera op de betreffende technologie, merken en ontwerpen.
 • Opera staat bloot aan cyberaanvallen, datalekken, intern wangedrag van medewerkers en anderen, computervirussen, fysieke en elektronische inbraken en soortgelijke verstoringen die een negatieve invloed kunnen hebben op haar vermogen om de vertrouwelijke informatie van gebruikers en leners te beschermen.

En, wat denk jij? SMALL CAP OPERA LTD. aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën