Tower Halfgeleider aandelen kopen? Analyse +29,2 % Groei | Happy Investors
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
12/13/2023
17 min

Tower Halfgeleider aandelen kopen? Analyse +29,2 % Groei | Happy Investors

12/13/2023
17 min

In dit artikel behandelen we een analyse van Tower Halfgeleider    aandelen. Tower Halfgeleider   aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Ben je nog niet bekend met Freedom24? Klik hier voor meer informatie over deze partij.

Belangrijke tip: toets het aandeel altijd op diverse factoren. Gebruik de SeekingAlpha Quant ratings voor toetsing op factoranalyse, zodat je de meest gunstig gewaardeerde aandelen binnen de sector koopt.

Over Tower Halfgeleider, een onafhankelijke chipmaker

Tower Semiconductor Ltd. (TSEM) is een Israëlisch bedrijf dat hoogwaardige analoge halfgeleideroplossingen levert. Het is een pure-play onafhankelijke specialty foundry die chips maakt voor andere bedrijven zonder intern chipgebruik. Het bedrijf produceert geïntegreerde circuits voor klanten, voornamelijk op basis van ontwerpen van derden. Tower Semiconductor richt zich op drie megatrends in analoge halfgeleiders: naadloze connectiviteit, groene economie en slimme systemen. Het bedrijf is opgericht in 1993 en heeft zijn hoofdkantoor in Migdal Haemek, Israël. De gewone aandelen staan genoteerd op de NASDAQ en de Tel Aviv Stock Exchange.

 • Toegangsprijs: $27,05
 • Richtprijs: $34,5
 • Potentieel: 29,2%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 1%

Analyse Tower Halfgeleider aandelen

 • De halfgeleiderindustrie is een belangrijke groeisector in de wereldeconomie. Ondanks de huidige neerwaartse trend op de korte termijn zal de sector op de lange termijn groeien, met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 12,0%-12,5% in 2023-2030.
 • Tower Semiconductor is een toonaangevende onafhankelijke specialty gieterij die hoogwaardige analoge halfgeleideroplossingen produceert. Het bedrijf maakt geïntegreerde circuits voor andere bedrijven, voornamelijk gebaseerd op ontwerpen van derden zonder intern chipgebruik.
 • Het bedrijf heeft twee belangrijke groeifactoren: de opleving van de markt, waardoor de bezettingsgraad van Tower Semiconductor naar verwachting zal stijgen van de huidige 55%-65% naar 85%-90%, en het investeringsprogramma, dat is gepland om de productiecapaciteit van het bedrijf uit te breiden.
 • De financiële positie van Tower Semiconductor lijkt zeer robuust, met per saldo $ 1,3 miljard aan contanten en kortetermijninvesteringen, waardoor het bedrijf vrij goed bestand is tegen macro-economische tegenwind en concurrentie uit de sector.

Waarom Tower Semiconductor aandelen kopen?

Reden 1. Kritisch belang van halfgeleiders voor de wereldeconomie

Tower Semiconductor Ltd. (TSEM) is een onafhankelijke specialty gieterij die zich volledig toelegt op de productie van halfgeleiders. Pure-play gieterijen zijn halfgeleiderbedrijven die chips maken voor andere bedrijven, maar zelf geen chips gebruiken. Tower Semiconductor produceert geïntegreerde schakelingen (IC's) voor klanten, voornamelijk op basis van ontwerpen van derden. Daarnaast biedt Tower Semiconductor ontwerpondersteuning en aanvullende technische diensten. Zijn IC's worden ingebouwd in een brede waaier van producten in diverse markten, waaronder consumentenelektronica, pc's, communicatie, auto's, industriële en ruimtevaartproducten en medische apparatuur.

De halfgeleiderindustrie is een belangrijke groeisector in de wereldeconomie. De wereldwijde verkoop van halfgeleiders steeg van 139,0 miljard dollar in 2001 tot 574,0 miljard dollar in 2022, met een CAGR van 6,67%. In het najaar van 2022 voorspelde de World Semiconductor Trade Statistics (WSTS) dat de wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie zou dalen tot 556 miljard dollar in 2023 en stijgen tot 602 miljard dollar in 2024. Later stelde WSTS zijn groeiprognoses echter naar beneden bij als reactie op de stijgende inflatie en de afnemende vraag in eindmarkten, vooral die markten die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen. Hoewel twee primaire categorieën, discrete en opto-elektronica, met respectievelijk 5,6% en 4,6% in 2023 een eencijferige groei op jaarbasis zouden laten zien, zouden andere categorieën dalen. Als gevolg hiervan heeft WSTS in mei 2023 zijn prognoses aangepast en voorspelt nu dat de wereldwijde halfgeleidermarkt in 2023 515 miljard dollar zal bedragen, een daling van 10,3%.

tower-halfgeleider

Vooruitkijkend naar 2024 wordt verwacht dat de wereldwijde halfgeleidermarkt een robuust herstel zal laten zien en met 11,8% zal stijgen tot 576 miljard dollar. Deze expansie zal voornamelijk gedreven worden door het geheugensegment, dat naar verwachting zal herstellen tot $120 miljard in 2024, wat een stijging betekent van meer dan 40% ten opzichte van 2023. Bijna alle andere belangrijke categorieën, waaronder discrete chips, sensoren, analoge chips, logische chips en microchips, zullen naar verwachting een eencijferige groei vertonen.

Het overgrote deel van de vraag naar halfgeleiders komt van producten die uiteindelijk door consumenten worden gekocht, zoals laptops en smartphones, die goed zijn voor ongeveer 56% van de wereldwijde vraag naar halfgeleiders. Nog eens 28% van de vraag wordt vertegenwoordigd door de auto-industrie en andere industrieën.

tower-halfgeleider-aandelen-analyseWat geografische trends betreft, heeft de Amerikaanse halfgeleiderindustrie bijna de helft van het wereldwijde marktaandeel (gebaseerd op de oorsprong van de bedrijven, niet op de feitelijke locaties van de productiefaciliteiten). Amerikaanse halfgeleiderbedrijven behouden hun concurrentievoordeel in microprocessoren en andere geavanceerde apparaten en blijven toonaangevend in een reeks andere productgebieden. In 2022 hadden halfgeleiderfabrikanten die in de VS gevestigd zijn, maar wereldwijd productiefaciliteiten hebben, 48% van de totale halfgeleidermarkt in handen. De VS wordt gevolgd door Zuid-Korea, Japan en de EU die respectievelijk 19%, 9% en 9% van de totale markt in handen hebben.

tower-halfgeleider-analyse-aandelen

Maar sinds de productie van elektronische apparatuur is verschoven naar Azië-Pacific, overtrof de regio alle andere regionale markten in termen van verkoop van halfgeleiders in 2001. De omvang is sindsdien verveelvoudigd, van 39,8 miljard dollar tot meer dan 330,94 miljard dollar in 2022 (de cijfers geven alleen de verkoop van halfgeleiders aan fabrikanten van elektronische apparatuur weer). Verreweg de grootste landenmarkt in de regio Azië-Pacific is China, dat 55% van de APR-markt en 31% van de totale wereldmarkt voor zijn rekening neemt. De Europese en Japanse markten zijn de enige markten die naar verwachting zullen groeien in 2023, met stijgingen van respectievelijk 6,3% en 1,2%. De overige regio's zullen naar verwachting een daling laten zien: Noord- en Zuid-Amerika zullen waarschijnlijk met 9,1% krimpen en de regio Azië-Pacific met 15,1%. In 2024 zullen alle regio's naar verwachting een aanhoudende groei zien, met tweecijferige JoJ-percentages.

De halfgeleiderindustrie speelt een centrale rol in de wereldeconomie en fungeert als katalysator voor technologische vooruitgang en economische expansie. Halfgeleiders hebben gezorgd voor vooruitgang in communicatie, computers, gezondheidszorg, militaire systemen, transport, schone energie, kunstmatige intelligentie (AI), het internet der dingen (IoT) en talloze andere toepassingen. Dus ondanks de huidige tegenwind in de industrie, zal deze op de lange termijn aanzienlijk groeien. Precedence Research verwacht bijvoorbeeld dat de wereldwijde halfgeleidermarkt tegen 2032 ongeveer 1.883 miljard dollar zal bedragen (CAGR van 12,3% in 2023-2032). Fortune Business Insights heeft vergelijkbare prognoses, waarbij de markt zal groeien tot 1.380 miljard dollar in 2029 (CAGR van 12,2% in 2022-2029).

Reden 2. Sterke positie onder halfgeleiderproducenten met gediversifieerde producten

Tower Semiconductor leidt het analoge ecosysteem met hoogwaardige, innovatieve technologische en productieoplossingen en biedt sterke concurrentievoordelen in verschillende groeiende markten. Analoge technologie is een van de twee functionele basistechnologieën voor halfgeleiderproducten. Analoge halfgeleiders controleren en manipuleren signalen uit de echte wereld zoals geluid, licht, druk, beweging, temperatuur, elektrische stroom en radiogolven. De apparaten worden gebruikt in een grote verscheidenheid aan elektronische producten zoals digitale fotocamera's, medische röntgentoepassingen, platte beeldschermen, pc's, mobiele telefoons, telecommunicatieapparatuur en in de consumenten-, auto- en industriële elektronica.

Tower Semiconductor past standaard analoge complementaire metaaloxide halfgeleider (CMOS) procestechnologie toe, wat een veelgebruikte methode is om IC's te produceren. Het bedrijf biedt ook een ontwerpplatform van wereldklasse voor een snelle en nauwkeurige ontwerpcyclus, evenals Transfer Optimization and Development Process Services (TOPS) aan fabrikanten van geïntegreerde apparaten (IDM's) en fabless bedrijven die capaciteit nodig hebben.

Tower Semiconductor vervaardigt IC's op siliciumwafers, over het algemeen met behulp van de eigen circuitontwerpen van de klant. In sommige gevallen voorziet Tower Semductor klanten van eigen ontwerpelementen of ontwerpelementen van derden. Het eindproduct van het productieproces is een siliciumwafer die meerdere identieke IC's bevat. In de meeste gevallen zijn de klanten van Tower Semiconductor verantwoordelijk voor de dicing, assemblage, verpakking en het testen. De belangrijkste klanten van Tower Semiconductor's gieterij en ontwerpdiensten zijn fabless halfgeleiderbedrijven (IC) en IDM's. Tot de klanten behoren veel analoge en mixed-signal industrieleiders, die een verscheidenheid aan eindmarktsegmenten bedienen. Een deel van de productverkopen van het bedrijf vindt plaats op basis van langetermijncontracten met klanten, waarbij het bedrijf instemt met het reserveren van productiecapaciteit voor bepaalde aankoopverplichtingen.

Het bedrijf heeft vijf grote business units:

 • Radiofrequentie en hoogwaardige analogen. Dit segment levert toonaangevende technologieën met laag verlies en hoog dynamisch bereik voor draadloze RF- tot mmWave-communicatie. De SiGe BiCMOS, RF-SOI en RF-CMOS technologieoplossingen maken snelle, ruisarme en energiezuinige producten mogelijk voor consumenten-, infrastructuur- en automobieltoepassingen.
 • Energiebeheer. Het energiebeheerplatform van Tower Semiconductor biedt zeer modulaire, toonaangevende BCD-technologieën met de beste energie-efficiëntie in zijn klasse over een breed spanningsbereik en biedt uitgebreide oplossingen voor de consumentenmarkt, de industriële sector, de infrastructuur, de auto-industrie en de medische sector.
 • CMOS-beeldsensoren. Het biedt high-end, state-of-the-art technologische oplossingen, unieke aanpassingsprocessen en ongeëvenaarde ontwerpflexibiliteit, waardoor pixeltechnologie met geoptimaliseerde prestaties, geavanceerde functies en kleinere matrijzen mogelijk zijn voor consumenten-, industriële, medische, high-end fotografie-, auto- en milieutoepassingen.
 • Sensoren zonder beeldvorming. Haar bewezen en flexibele capaciteiten en technologische platforms maken de fabricage mogelijk van diverse sensoren bestaande uit unieke sensoren voor ioniserende straling, temperatuursensoren op afstand, magnetische sensoren (TMR), UV-stralings- en gassensoren. Daarnaast levert deze business unit technologie voor LCOS en uOLED display backplanes, inclusief ondersteuning van stitching technologie voor grote silicium-gebaseerde displays.
 • Automobiel. Tower Semiconductor's brede aanbod van volwassen en modulaire analoge technologieplatforms voor imaging en sensing, draadloze en wireline communicatie, gemengde signalen en vermogensbeheer bieden de meest uitgebreide en geavanceerde oplossingen die zijn ontworpen om het beste het hele ecosysteem van de auto-industrie te ondersteunen.

Binnen de analoge wereld die Tower Semiconductor bedient, richt het bedrijf zich op drie megatrends: naadloze connectiviteit, met zijn RF-roadmaps; "green everything", met zijn energieplatforms; en slimme systemen, met zijn aanbod van sensoren en displays.

Tower Semiconductor is wereldwijd sterk vertegenwoordigd in Noord-Amerika, Europa en Azië en heeft wereldwijd meerdere productiefaciliteiten van wereldklasse. Op 31 december 2022 produceerde het bedrijf halfgeleiderwafers in zeven productiefaciliteiten:

 • Fab 1 (150 mm) en Fab 2 (200 mm) faciliteiten in Israël,
 • Fab 3 (200 mm) in Californië en Fab 9 (200 mm) in Texas in de VS,
 • Uozo E (300 mm) en Tonami CD (200 mm) in Japan,
 • Fabricagefaciliteit (300 mm) in Italië, gedeeld met STMicroelectronics.

Nadat Intel zijn deal van 5,4 miljard dollar om Tower Semiconductor te kopen had geschrapt vanwege blokkering door China, ging het management van het Israëlische bedrijf verder met een nieuwe samenwerking met Intel, waardoor Tower Semiconductor gebruik kan maken van Intels gieterijdiensten en 300mm productiecapaciteit in New Mexico om te voldoen aan geavanceerde eisen van klanten.tower-halfgeleider-analyse

Voor 2022 was de omzet van Tower Semiconductor afkomstig van klanten over de hele wereld, waarvan 49% in de VS, 16% in Japan, 26% in Azië (exclusief Japan) en 9% in Europa. Daarnaast was 14% van de omzet van het bedrijf afkomstig van Nuvoton Technology Corporation Japan, 33% van de omzet was afkomstig van vijf verschillende klanten, die elk tussen 4% en 9% van de omzet uitmaakten, en de resterende 53% was afkomstig van vele andere kleinere klanten. Tower Semiconductor bedient klanten met analoge oplossingen voor een breed scala aan markten en eindtoepassingen, zoals communicatie, consumenten, industrie, automotive, medisch, lucht- en ruimtevaart en defensie, etc.

tower-halfgeleider-aandelen

De wereldwijde halfgeleider gieterij industrie is zeer concurrerend. Tower Semiconductor concurreert voornamelijk in het speciale segment met bedrijven zoals GlobalFoundries, Vanguard Semiconductor, Dongbu Corp., X-Fab en Hua Hong Semiconductor. Het bedrijf ondervindt op sommige gebieden ook concurrentie van leveranciers van geavanceerde technologische node-gedreven halfgeleiderfabrieken zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSMC), United Microelectronics Corporation (UMC) en Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC). Deze drie pure-play halfgeleider gieterijen concurreren voornamelijk met elkaar en richten zich op 12-inch deep-submicron CMOS verwerking. De rest van de gieterij-industrie, waaronder bestaande Chinese, Koreaanse en Maleisische gieterijen, richt zich over het algemeen op de industriestandaard 8-inch CMOS-verwerking of op speciale procestechnologieën. In 2021 hadden TSMC, UMC en Hua Hong een aandeel van respectievelijk 17%, 11% en 11% in de 200mm wafercapaciteit onder de pure player gieterijen in de wereld, terwijl het aandeel van Tower 5% bedroeg.

tower-halfgeleider-aandelen-kopen

Tower Semiconductor kampt momenteel echter met een lage bezettingsgraad van zijn productiecapaciteit. In het derde kwartaal van 2023 bedroegen de inkomsten 358 miljoen dollar, een daling op jaarbasis als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden en de zwakte in datacenters. Op dit omzetniveau bedroeg de bezettingsgraad ongeveer 55% in Fab 1, 75% in Fab 2, 40% in Fab 3, 60% in Fab 5, 60% in Fab 7 en 65% in Fab 9. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit van Fab 1 was dus laag. Om de productie op te voeren, heeft Tower Semiconductor dus niet alleen een langverwachte opleving van de markt nodig, maar moet het ook een felle concurrentiestrijd om klanten winnen.

Reden 3. Veelbelovend investeringsprogramma en gebruiksmogelijkheden

Tower Semiconductor voert actief een substantieel investeringsprogramma uit om strategische groei te stimuleren. Ten eerste is een opmerkelijke toewijzing van $500 miljoen bestemd voor apparatuur en kapitaaluitgaven voor de samenwerking met STMicroelectronics in de 12-inch fabriek in Agrate, Italië. Ten tweede is er een investering van $300 miljoen bestemd voor de aankoop van apparatuur in Intel's fabriek in New Mexico, waardoor de productiemogelijkheden worden verbeterd. Daarnaast heeft Tower Semiconductor zich gecommitteerd aan het handhaven van een jaarlijkse basisinvestering van 180 tot 200 miljoen dollar voor operationele efficiëntie. Tot slot erkent het bedrijf het belang van investeringen in de verfijning van de productmix voor verschillende technologieën en markten, waarbij flexibiliteit en cross-manufacturing op meerdere faciliteiten worden gestimuleerd. Deze strategische initiatieven sluiten aan bij de groeistrategie van Tower en zijn gericht op een meer diverse en verrijkte productmix, wat uiteindelijk bijdraagt aan betere marges.

Het bedrijf heeft ook geavanceerde centra voor onderzoek en ontwikkeling (R&D), wat duidt op zijn toewijding aan innovatie. Bij het beoordelen van R&D-uitgaven als percentage van de omzet, blijft Tower Semiconductor echter achter bij Amerikaanse halfgeleiderbedrijven. Van 2018 tot 2022 stegen de R&D-uitgaven van Tower Semiconductor van $73,1 miljoen naar $83,9 miljoen, met een CAGR van 3,5%. Gemiddeld waren de R&D-uitgaven in deze periode goed voor 5,7% van de omzet.

tower-halfgeleider-1

Chipproducenten in de VS hebben daarentegen de afgelopen twee decennia consequent meer dan 15% van hun jaaromzet aan O&O besteed. Deze Amerikaanse bedrijven erkennen de onmisbare rol van O&O voor het behoud van een concurrentievoordeel in de halfgeleiderindustrie en hebben een hoog investeringsniveau aangehouden. Hoewel Amerikaanse chipproducenten actief kunnen zijn in verschillende segmenten, moet Tower Semiconductor prioriteit geven aan consistente investeringen in O&O om zijn concurrentievoordelen te behouden, aangezien de noodzaak van technologische evolutie cruciaal is in de halfgeleiderindustrie.analyse-tower-halfgeleider-aandelen

Tijdens de Q3 2023 earnings call presenteerde het management van Tower Semiconductor het financiële model van het bedrijf, dat gebaseerd is op de veronderstelling dat de huidige en voorspelde vraag van klanten naar de producten, technologieën en markten zal resulteren in een bezettingsgraad van 85%, inclusief de capaciteitsverhoging in de fabrieken in Agrate en New Mexico. Het bedrijf is van plan om een jaaromzet van ongeveer $2,65 miljard te realiseren. Het bereiken van dit omzetniveau zou volgens het model moeten resulteren in een jaarlijkse brutowinst van $740 miljoen, een jaarlijkse operationele winst van $560 miljoen en een jaarlijkse nettowinst van $500 miljoen. Een omzetgroei van 1,9 keer de omzet op jaarbasis van het bedrijf in het laatste kwartaal zou resulteren in een brutowinst, bedrijfswinst en nettowinst van respectievelijk 2,1x, 2,9x en 2,4x ten opzichte van de omzet op jaarbasis van het laatst gepubliceerde kwartaal.

analyse-tower-halfgeleider

Dit model toont verschillende belangrijke indicatoren van de efficiëntie en winstgevendheid van Tower Semiconductor. Ten eerste laat het een omzetstijging van 86% zien, terwijl de bedrijfskosten onder 10% van de omzet blijven. Ten tweede zouden de incrementele bruto-, operationele en nettomarges van het bedrijf als percentage van de toegevoegde inkomsten van $1,2 miljard die in het model worden vermeld respectievelijk 32%, 30% en 24% moeten zijn, wat hoger is dan de huidige basismarges. Ten derde, met een omzetgroei van 86% ten opzichte van het laatst gerapporteerde kwartaal, zou de bedrijfswinst met 187% moeten toenemen en de nettowinst met 140%. Samengevat zou het bereiken van deze geplande doelstelling resulteren in een jaarlijkse omzet van ongeveer $2,65 miljard, een jaarlijkse brutowinst van $740 miljoen, een bedrijfswinst van $560 miljoen en een nettowinst van $500 miljoen.

Financiële analyse Tower Halfgeleider aandelen

De financiële resultaten van Tower Semiconductor over de 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De inkomsten daalden tot $ 1.474 miljoen, een daling met 12,1% in vergelijking met boekjaar 2022, voornamelijk door moeilijke marktomstandigheden en een zwakke vraag naar halfgeleiders, wat resulteerde in lage bezettingsgraden.
 • De brutowinst kelderde met 15,5%, van $466,3 miljoen in boekjaar 2022 naar $393,8 miljoen TTM, waarbij de brutomarge licht daalde van 27,8% naar 26,7%.
 • Het bedrijfsresultaat steeg met 83,6% tot $554,7 miljoen. De brutowinstmarge verbeterde van 18,0% naar 37,6%. Het bedrijfsresultaat en dus ook het nettoresultaat waren inclusief $290 miljoen aan winstimpact in verband met de beëindigingsvergoeding voor het fusiecontract ontvangen van Intel.
 • Het nettoresultaat schoot omhoog met 107,8%, van $266,5 miljoen in boekjaar 2022 naar $553,7 miljoen TTM. De nettomarge steeg van 15,9% naar 37,6%.

aandelen

Tower Semiconductor laat een stabiele operationele kasstroom (FFO) zien die ten opzichte van FY 2022 met 30,2% daalde naar $ 369,7 miljoen (TTM), maar desondanks op het gemiddelde niveau van 2018-2022 van ongeveer $ 360,0 miljoen staat. De TTM vrije kasstroom (FCF) kelderde met 1,72 keer tot $ 117,1 miljoen vanwege het intensieve investeringsprogramma.analyse-aandelen-tower-halfgeleider

De financiële prestaties van Tower Semiconductor in Q3 2023 worden hieronder weergegeven:

 • De omzet daalde van $427,1 miljoen naar $358,2 miljoen op jaarbasis.
 • De brutowinst daalde met 30,2% tot $ 86,9 miljoen.
 • Het bedrijfsresultaat steeg van $83,2 miljoen in Q3 2022 naar $362,2 miljoen in Q3 2023.
 • Het nettoresultaat schoot ook omhoog van $66,7 miljoen naar $337,7 miljoen op jaarbasis.

Zoals eerder vermeld worden de bedrijfsopbrengsten en het nettoresultaat beïnvloed door een eenmalige winst van $290 miljoen in verband met de beëindigingsvergoeding voor het fusiecontract ontvangen van Intel.

Tower Semiconductor's gerapporteerde Q3 2023 inkomsten haalden de analistenverwachtingen van $358,7 miljoen niet met slechts $0,5 miljoen, terwijl de aangepaste winst per verwaterd aandeel (EPS) van $0,54 lager was dan $0,70 een jaar eerder, maar hoger dan de analistenverwachting van $0,50 per aandeel. Bovendien gaf het management van het bedrijf een richtlijn voor het vierde kwartaal van 2023, met een verwachte omzet van ongeveer $350 miljoen, vergeleken met de $359 miljoen die werd verwacht door vier analisten gepolst door Capital IQ. De belangrijkste reden voor de zwakke prognose voor het volgende kwartaal is het overaanbod van chips en de voortdurende voorraadcorrecties door chipmakers.

aandelen-kopen-tower-halfgeleider Tower Semiconductor heeft een sterke balans:

 • De leverage ratio, gedefinieerd als de verhouding tussen de totale schuld en de activa, bedraagt 8%, wat lager lijkt te zijn dan het sectorgemiddelde van 15%-21%.
 • Op 30 september 2023 bedroeg de totale schuld $227,6 miljoen, een daling ten opzichte van $262,0 miljoen op 31 december 2022 (-13,1%). Met de gerapporteerde cash en kortetermijninvesteringen van $1.229,6 miljoen resulteert dit in een negatieve nettoschuld van $1.002 miljoen.
 • De rentelasten van het bedrijf zijn onbeduidend. Gezien de $914,8 miljoen aan kortetermijninvesteringen zijn de rente-inkomsten van Tower Semiconductor hoger dan de rentelasten, wat resulteerde in netto financieringsinkomsten van $9,9 miljoen in Q3 2023.
 • De omloopsnelheid van de voorraad voor 2022 bedroeg 4,5x, wat betekent dat het bedrijf zijn voorraad tijdens het jaar gemiddeld om de 81 dagen omdraaide. In de afgelopen vier jaar bedroeg de gemiddelde voorraadomzet 69 dagen. In Q3 2023 stegen de voorraden van Tower Semiconductor met 12,9% YoY en steeg de TTM voorraadomzet naar 102 dagen.

In het algemeen heeft Tower Semiconductor een sterke financiële positie, waardoor het bedrijf nieuwe investeringen kan plannen in groeimogelijkheden die in lijn zijn met de langetermijnstrategie.

Waardering Tower Halfgeleider aandelen

Tower Semiconductor handelt lager op basis van de gemiddelde multiples van zijn collega-chipproducenten: EV/Sales - 1,31x, EV/EBITDA - 3,76x, P/FFO - 4,34x, P/E - 5,42x. Het heeft zeker te kampen met een aantal problemen te midden van tegenwind in de sector, maar dankzij de robuuste financiële positie en hoge marges heeft het bedrijf goede vooruitzichten om de huidige problemen met succes te overwinnen en biedt het dus het beste rendement per eenheid genomen risico.

Bedrijf

Ticker

EV/Verkoop

EV/EBITDA

P/FFO

P/E

Tower Halfgeleider Ltd.

TSEM

1.31

3.76

4.34

5.42

GlobalFoundries Inc.

GFS

3.98

11.23

16.17

22.28

Hua Hong Halfgeleider Ltd.

HHUSF

1.56

4.09

7.76

10.26

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd.

TSM

6.41

9.42

10.85

16.82

United Microelectronics Corp.

UMC

2.30

4.98

6.09

9.07

Semiconductor Manufacturing International Corp.

981

6.62

13.35

6.94

20.38

Vanguard International Semiconductor Corp.

5347

2.75

7.20

12.38

15.73

De dekking van Tower Semiconductor door investeringsbanken is vrij slecht. Momenteel bieden alleen Craig-Hallum en The Benchmark Company LLC koersdoelen voor Tower Semiconductor, respectievelijk op $ 33,0 en $ 36,0 per aandeel. Daarom staat de marktwaarde van het aandeel volgens de consensus op Wall Street op $34,5, wat een opwaarts potentieel van 27,5% impliceert.

Deelnemer

Herzieningsdatum

Prijsdoel

Opwaarts potentieel

Craig-Hallum

14-nov-2023

$33.0

23.6%

The Benchmark Company LLC

14-nov-2023

$36.0

34.8%


Belangrijkste risico's Tower Halfgeleider aandelen

 • De vraag naar gieterijdiensten is afhankelijk van de vraag in de eindmarkten van klanten, die doorgaans cyclisch en volatiel zijn. Zoals in het verleden is gebleken uit de dalende vraag naar hoogtechnologische producten, kunnen de marktomstandigheden snel veranderen. In dergelijke gevallen kunnen de klanten van Tower Semiconductor voorraadopbouw ervaren of moeilijkheden ondervinden bij het verkopen van hun producten en, op hun beurt, bestellingen voor wafers van Tower Semiconductor verminderen of annuleren.
 • De halfgeleider gieterij business is zeer concurrerend en de concurrenten van Tower Semiconductor kunnen voordelen hebben ten opzichte van het bedrijf. Als Semiconductor niet succesvol concurreert, kunnen zijn activiteiten en financiële resultaten ongunstig worden beïnvloed.
 • Wisselkoersschommelingen beïnvloeden de resultaten van het bedrijf omdat het het grootste deel van de inkomsten ontvangt in Amerikaanse dollar, terwijl het een beperkt deel van de inkomsten en een aanzienlijk hoger deel van de kosten maakt in andere munteenheden dan de Amerikaanse dollar.
 • Tower Semiconductor heeft twee productiefaciliteiten (Fab 1 en Fab 2), een ontwerpcentrum en bepaalde bedrijfs- en verkoopkantoren in Israël. Bovendien zijn een aantal van zijn functionarissen en bestuurders inwoners van Israël. De Israëlisch-Palestijnse spanningen hebben zwaar gewogen op het sentiment met betrekking tot de investeringsaantrekkelijkheid van Tower Semiconductor. Bijgevolg kunnen de politieke, economische en militaire omstandigheden in Israël en de omliggende regio een rechtstreekse invloed hebben op de activiteiten van het bedrijf.

En, wat denk jij? Tower Halfgeleider    aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

 Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën