Sparen of beleggen? Deze tips mag je niet missen!

Beste Happy Investor, via de nieuwsbrief krijg ik vaak vragen over sparen of beleggen. Het probleem is dat zij niet weten wat ze moeten doen. Wanneer kies ik ervoor om te sparen? En wanneer voor beleggen? Deze mensen zijn beslist niet de enige met zulke vragen. In dit artikel geef ik daarom tips over sparen vs. beleggen. Zo leg ik uit wanneer je zou kunnen kiezen voor sparen, en wanneer voor beleggen. Bovendien geef ik je concrete tips over hoe je het beste hiermee kan omgaan.

Laten we snel doorgaan!

Inhoudsopgave

Sparen of beleggen ligt aan je (financiële) doel
Maar beleggen is toch heel risicovol?
De situatie bepaalt of je beter kan sparen of beleggen, maar beleggen is in veel gevallen slimmer
Tip: spreiding en lange termijn denken zijn cruciaal bij beleggen vs. sparen
Berekening en scenario’s bij sparen vs. beleggen: dit is waarom rendement op rendement zo krachtig is en zelfs leidt tot vervroegd pensioen
Wat kan ik doen bij sparen? Tips & uitleg
Wat kan ik doen bij beleggen? Tips & uitleg

Sparen of beleggen ligt aan je (financiële) doel

Als je het mij vraagt ligt het antwoord op de vraag sparen of beleggen volledig aan je doel en je situatie. Wat is het dat je wilt bereiken? Beleggen doe je voor een specifieke reden. Dit kan zijn om miljonair te worden, om financieel onafhankelijk te worden of om gewoon een beetje meer vermogen te genereren (tegen weinig risico). In alle gevallen neem je bij beleggen een hoger risico dan sparen, in de verwachting dat je een hoger rendement krijgt in vergelijking tot de spaarrente. Het is vaak de angst tot deze risico’s, waarom veel mensen ervoor kiezen om niet te beleggen. Maar is dat juist?

Bij sparen of beleggen is het vrij eenvoudig. Als je zeer tevreden bent met hoeveel geld je hebt, en je wilt geen risico nemen, dan kan je beter sparen. Zo heb je altijd direct en met zekerheid toegang tot al je spaargeld. Nu, als we kijken naar beleggen zou je dit willen doen omwille de volgende redenen:

  • Je wilt structureel meer inkomen genereren
  • Je wilt geld voor je laten werken zonder hiervoor inspanning te leveren
  • Je wilt niet armer worden (inflatie is hoger dan de spaarrente)
  • Je wilt meer (financiële) vrijheid, en kiest voor beleggen om een passief inkomen te genereren

Bedenk goed dat je het ook kan combineren. Je kan een deel sparen EN een deel beleggen.

Wat ik persoonlijk belangrijk vind om mee te geven is dat je goed voor jezelf bedenkt waarom je wilt beleggen. Wat is het nu precies wat je wilt bereiken dankzij beleggen? En dan heb ik het niet alleen over een concreet financieel doel. Ik heb het ook over het hoger gelegen doel. Wat ga je doen met al dat geld? Ga je met vervroegd pensioen? Wil je eerder stoppen met werken? Meer luxe of vakantie, of wil je juist meer kunnen geven aan anderen?

Maar beleggen is toch heel risicovol?

Het klopt dat je bij sparen vrijwel geen risico hebt, en bij beleggen wel risico loopt. Dit ligt echter ook deels aan jezelf. Zo zijn er manieren om te beleggen met weinig risico. Er zal altijd wel risico zijn, maar hoe groot is het risico als je kiest voor een lange termijn beleggingsportefeuille gebaseerd op toekomstige groei? Oké, deze zin klinkt misschien moeilijk maar dat is nu precies wat ik doe en waarbij ik mensen help. Als je er meer over wilt weten, lees dan dit artikel over online cursus beginnen met beleggen.

Samenvattend is er met beleggen altijd een hoger risico dan bij sparen. Maar daar tegenover staat een rendement. En als je de juiste keuzes maakt kan je op een langere termijn positief rendement genereren waardoor jouw geld meer waard wordt zonder hiervoor te hoeven werken. Bovendien is sparen niet zonder risico, omdat de hedendaagse spaarrente lager is dan de inflatie. Dit betekent dat jouw geld ieder jaar minder waard wordt, als je ervoor kiest om 100% van je geld te sparen.

Ik kan begrijpen als ik nu te snel voor je ga. Het goede nieuws is dat je om mijn website veel kennisartikels kan lezen over hoe je het beste kan beginnen met beleggen. Doe er je voordeel mee, ze zijn immers gratis te lezen en ik help je er graag verder mee. Uiteraard kan je je ook altijd inschrijven op de nieuwsbrief voor nieuwe artikels.

Bedenk goed dat je het ook kan combineren. Je kan een deel sparen EN een deel beleggen.

De situatie bepaalt of je beter kan sparen of beleggen, maar beleggen is in veel gevallen slimmer

Het antwoord op het vraagstuk sparen of beleggen is in mijn optiek vrij eenvoudig. In heel veel gevallen is beleggen beter dan sparen als je meer geld wilt genereren. Wel is het afhankelijk van je persoonlijke (financiële) situatie. De hoogste kans op succesvol beleggen heb je bij lange termijn investeren in een gediversifieerde beleggingsportefeuille gebaseerd op toekomstige groei. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het is daarom dat ik een online leerplatform ben begonnen om anderen hierin te coachen. En dat is nodig, omdat er nog te vaak mensen geld verliezen waar zij niet de juiste dingen doen. Zo neemt men vaak (onbewust) te veel risico. Maar ook als je niet zelf wilt beleggen, kan je geld laten beleggen door een externe partij. Het hoeft dus niet zo moeilijk te zijn.

Bij sparen of beleggen is het mijns inziens alleen logisch om te sparen wanneer je minder dan 10 jaar de tijd hebt te gaan. Wie begint met beleggen heeft namelijk wel minimaal 10 jaar de tijd nodig om het vermogen te laten groeien. En om te herstellen van een onvoorziene crash (denk aan de financiële crisis of de covid-19 crisis). Als je niet meer dan 10 jaar de tijd hebt kan je altijd nog beleggen, maar in dat geval verlies je het voordeel van de lange termijn. Mocht je minder dan drie jaar de tijd hebben, om wat voor reden dan ook, dan zou ik kiezen voor sparen. In dat geval kan je je geld voor drie jaar vastleggen op een spaardeposito die in ieder geval de inflatie compenseert. (dat je geld niet minder waard wordt). Bekijk hier de hoogste spaardeposito’s

Tip: een goed begin is cruciaal voor succesvol beleggen met hoger rendement en vermijd geld verliezen

Wie succesvol wilt beleggen (of vermogen opbouwen) dient goed te beginnen. Een goed begin is het halve werk. Je wilt immers voorkomen dat je geld verliest, en er zeker van zijn dat je positief rendement haalt op de langer termijn. Dit is het verschil tussen rijker of armer worden. Begin daarom 100% goed door in jezelf (continue) te investeren!

Hieronder mijn persoonlijke tips om in jezelf te investeren voor succesvoller beleggen:

Blijf leren, blijf groeien. Dat is de manier om succesvol en rijk te worden!

Tip: spreiding en lange termijn denken zijn cruciaal bij beleggen vs. sparen

Los van alle kennis die je nodig hebt bij beleggen zijn er twee makkelijke manier om je risico significant te reduceren. Ik heb het dan over spreiding en lange termijn denken. Uiteraard zijn er nog vele andere belangrijke tips voor over hoe je kan rijk worden met beleggen. Maar het aanbrengen van spreiding en lange termijn denken is wat iedere belegger kan doen. Hier heb je amper kennis voor nodig.

Om te beginnen met spreiding kan je heel eenvoudig meer risico reduceren door te kiezen voor ETF beleggen. Hierover lees je alles in het artikel beleggen in ETF. Kort samengevat is een ETF een grote mand met daarin veel verschillende aandelen en/of obligaties. Op die manier gok je nooit op een paard, maar verspreid je jouw geld over tientallen tot honderden verschillende bedrijven.

Bij lange termijn denken doel ik op twee zaken. Allereerst zal je alleen moeten beleggen met geld dat je voor de komende tien jaar kan missen. In principe als je vandaag investeer, zou je het geld er pas over tien jaar moeten kunnen afhalen. Op die manier kan je namelijk herstellen van negatieve economische ontwikkelingen op de korte termijn. Ten tweede zal je geld moeten investeren in toekomstige groei. Neem nu aandelen als voorbeeld. Kies voor bedrijven die over tien jaar meer omzet en meer winst genereren dan vandaag de dag. Hierbij kan je het jezelf makkelijker maken door te kiezen voor het beleggen in groeisectoren.

Berekening en scenario’s bij sparen vs. beleggen: dit is waarom rendement op rendement zo krachtig is en zelfs leidt tot vervroegd pensioen

Toen ik op mijn 23ste begon met beleggen stelde ik mijzelf het financiële doel om voor mijn 40ste financieel onafhankelijk te zijn. In mijn situatie betekent dit met vervroegd pensioen kunnen gaan, waarbij ik al mijn vaste lasten kan dekken met de inkomsten uit rendement. Inmiddels ben ik 29 jaar en lig ik op koers om al op mijn 35ste met vervroegd pensioen te kunnen gaan. Of op zijn minst om aanzienlijk minder te gaan werken! Fundamenteel voor mijn succes is mijn persoonlijke lange termijn strategie, waarin beleggen het belangrijkste onderdeel is.

Zo ben ik op mijn 23ste begonnen met 10.000 euro, op mijn 29ste had ik 113.000 euro en op mijn 35ste zal ik tussen de 400.000 tot 500.000 euro hebben. Blijf ik dit herbeleggen dan ben ik miljonair op mijn 40ste. Dat is de kracht van rendement op rendement. In het begin gaat alles traag, en voor je het weet stijgt je vermogen exponentieel.

Ben je benieuwd naar verschillende scenario’s waarin je met een kleine maandelijkse inleg aanzienlijk rijker kan worden? Dan heb ik het over 100 tot 500 euro per maand aan inleg. Meer weten? Klik dan hier voor hoeveel maandelijks beleggen.

Maar wat heb je aan al dat geld? Het is belangrijk dat je voldoening en plezier uit je leven haalt, en dat jouw financiële doel hier aan bijdraagt (en geen afbreuk aan doet). Persoonlijk haal ik geen voldoening uit materialisme zoals een groot huis of dure auto. Wel haal ik plezier uit meer vrije tijd om te investeren in mijzelf (sport, lezen) en anderen (familie, vrienden).

Wat kan ik doen bij sparen? Tips & uitleg

Kort maar krachtig: sparen doe je om je geld te behouden en geen risico te lopen. Bij sparen zal je nooit je geld laten groeien zonder dat je hiervoor moet werken. In tegendeel, hoe lager de spaarrente, hoe armer je wordt. Dit komt omdat de inflatie ieder jaar gemiddeld genomen 2% is. Als de spaarrente 0,5% is, dan word je geld ieder jaar 1,5% minder waard.

Wat kan je doen bij sparen? Simpel: kies voor een spaarrekening waar je nog enigszins een hoge spaarrente krijgt. Een interessante nieuwkomer op de markt met een hoge spaarrente is Openbank. Bij hun kan je ook je geld laten beleggen zonder dat je hier inspanning hoeft te leveren. Klik hier voor meer informatie over Openbank.

Wat kan ik doen bij beleggen? Tips & uitleg

In alle eerlijkheid kan je beleggen heel moeilijk maken maar ook heel makkelijk. Zo kan je je geld laten beleggen, of je kiest ervoor om dit zelf te doen. Wil je zelf beleggen? Dan heb ik een zeer interessant artikel voor je over goede investeringsmogelijkheden. In dit gratis artikel deel ik slimme investeringen met je waarbij je relatief hoog rendement krijgt tegen relatief lager risico.

Klik hier voor alle goede investeringsmogelijkheden.