HP aandelen kopen of niet? Analyse +34,6% Groei | Happy Investors
hp-inc-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
01/17/2024
11 min

HP aandelen kopen of niet? Analyse +34,6% Groei | Happy Investors

01/17/2024
11 min

In dit artikel behandelen we een analyse van HP aandelen.  HP aandelen kopen of niet willen we doen omwille haar groeipotentieel. De markt verwacht een interessant groeipotentieel. Hoe presteert het aandeel nu, en wat zijn de koersverwachtingen? In deze analyse lees je relevante informatie ter kennisgeving.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Over HP Inc., een van de grotere spelers op de markt van laptops en werkstations

HP Inc. (HPQ) is een van de grootste spelers op de markt van pc's, laptops en werkstations. Daarnaast biedt het bedrijf printerapparatuur en aanverwante verbruiksartikelen en richt het zich op grafische en 3D-beeldvormingsoplossingen voor de commerciële en industriële markten. Voorheen bekend als Hewlett-Packard Company, veranderde het zijn naam in HP Inc. in oktober 2015. HP is opgericht in 1939 en heeft zijn hoofdkantoor in Palo Alto, Californië.

 • Toegangsprijs: $30 - $32
 • Richtprijs: $41,4
 • Potentieel: 34,6%
 • Potentieel dividendrendement: 3,6%
 • Horizon: 12 maanden
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse HP Inc. aandelen

 • Het moeilijke macro-economische klimaat en het verkrappende monetaire beleid hadden een grote impact op de vraag naar pc's. De financiële prestaties van pc-fabrikanten bleven daardoor onder druk staan in 2022 en 2023. Als gevolg daarvan bleven de financiële prestaties van pc-makers onder druk staan in 2022 en 2023.
 • Wij denken dat het nu een goed moment is om aandelen HP, 's werelds nummer 2 op het gebied van pc's, te kopen, omdat tekenen van een aanhoudend herstel van de sector een sterke katalysator kunnen zijn voor de groei van het aandeel.
 • Nu al zijn er tekenen die wijzen op een stabilisatie en mogelijk herstel van de markt: de daling van de verkoopvolumes neemt gestaag af en bedrijfsleiders en industrie-experts spreken hun optimisme uit.
 • HP is een van de minst voor de hand liggende weddenschappen op de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie-industrie, aangezien het bedrijf een van de eersten was die aankondigde pc's te willen maken met ingebouwde AI.
 • HP's kapitaaluitkeringsbeleid is gericht op het actief belonen van aandeelhouders - het bedrijf betaalt al sinds 1989 regelmatig dividend. In 2024 kan HP, met behoud van dividend, ongeveer $2,3 miljard naar inkoop sturen.
 • Ondanks sterke marges, een gezonde balans, solide dividenden en buybacks, wordt HP verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van zijn sectorgenoten. Volgens ons waarderingsmodel is het opwaarts potentieel van het aandeel 34,6%.

Herstel van de pc-markt en HP Inc. aandelen

De wereldwijde COVID-19 pandemie heeft de pc-industrie een flinke duw in de rug gegeven. Massale sluitingen en een ultraliberaal monetair beleid onderbraken een lange periode van stagnatie in de sector en zorgden voor een indrukwekkende vraag - eind 2021 groeide de wereldwijde verkoop van pc's met 9,9% tot 339,8 miljoen stuks, het hoogste cijfer sinds 2013. Er werd groei waargenomen in alle belangrijke regio's en alle belangrijke pc-marktsegmenten, waaronder desktops, notebooks en premium ultrabooks. Veel industrie-experts zijn begonnen te praten over een "nieuw normaal", gebaseerd op de veronderstelling dat remote/hybrid werk en de opkomst van online onderwijs de grote vraag naar apparaten zal blijven stimuleren.

Actieve aankopen tijdens de pandemie hebben de motivatie voor nieuwe aankopen echter aanzienlijk verminderd. Daarnaast hadden de anticipatie op een wereldwijde recessie, problemen met de toeleveringsketen, de stijgende inflatie en een verkrappend monetair beleid een grote invloed op de vraag. Als gevolg hiervan daalde de vraag naar personal computers het jaar daarop tot het laagste niveau van de afgelopen jaren. Volgens Gartner daalde de wereldwijde verkoop van pc's eind 2022 met 16,2% j-o-j tot 286,2 miljoen stuks. Deze trend zette zich voort in 2023. Aan het einde van het derde kwartaal bedroeg de wereldwijde verkoop van pc's 64,3 miljoen stuks, 9% minder dan een jaar eerder.hp-inc--aandelen

De gemiddelde verkoopprijzen van pc's daalden ook aanzienlijk doordat lagere leveringsvolumes gepaard gingen met overtollige voorraden die zich in 2021 opstapelden als gevolg van de sterke vraag en problemen met de toeleveringsketen. Als gevolg daarvan zijn de financiële prestaties van pc-fabrikanten onder druk komen te staan. Aan het einde van boekjaar 2023 daalden de inkomsten van HP, 's werelds op één na grootste pc-fabrikant, met 14,7% en het bedrijfsresultaat met 19,6% j-o-j. De aandelen van het bedrijf zijn ook gecorrigeerd. De aandelen van het bedrijf zijn ook gecorrigeerd en HP handelt vandaag 24% onder de hoogste koers van 2022.

hp-inc--aandelen-analyse

Wij denken dat het nu een goed moment is om HP-aandelen te kopen, omdat tekenen van een aanhoudend herstel van de sector een sterke katalysator kunnen zijn voor de groei van het aandeel. Volgens Canalys is HP na het Chinese Lenovo de grootste speler in de sector en heeft het ongeveer 21% van de doelmarkt in handen. Hoewel de inkomsten van HP in het derde kwartaal daalden, was het bedrijf de enige fabrikant die erin slaagde om de fysieke verschepingen van pc's te verhogen - het cijfer steeg met 6% j-o-j. Ter vergelijking: de verzendingen van Lenovo-computers daalden met 4,4%, ASUS met 11,5%, Dell met 14,2% en Apple met 24,2%.

hp-inc--analyse

Nu al zijn er tekenen die wijzen op stabilisatie en mogelijk herstel van de markt. Zoals eerder vermeld, daalde het wereldwijde aanbod aan het einde van de vorige verslagperiode met 9% j-o-j. De negatieve dynamiek vertraagde echter aanzienlijk, want de indicator daalde met respectievelijk 30% en 16,6% in het eerste en tweede kwartaal. De negatieve dynamiek vertraagde echter aanzienlijk, want de indicator daalde met 30% en 16,6% in respectievelijk het eerste en tweede kwartaal. Bovendien stegen de leveringen op kwartaalbasis met 7,7% op kwartaalbasis.

Industrie-experts zijn ook optimistisch. Morgan Stanley heeft voor het eerst sinds lange tijd zijn prognose voor de verscheping van pc's naar boven bijgesteld en verwacht nu dat deze zal herstellen en in 2024 265 miljoen stuks zal bedragen (+8% j/j). Gartner voorspelt dat de wereldwijde pc-markt in 2024 met 4,9% zal groeien, waarbij groei wordt verwacht in zowel het consumenten- als het zakelijke segment. Analisten van Goldman Sachs zijn ook "bemoedigd door verbeterende trends" en verwachten een groei van 6% in 2024 en 4% in 2025. En Jason Chen, CEO van Acer, merkte in een recent interview op dat de vraag rond mei van dit jaar een dieptepunt bereikte en zich sindsdien herstelt.

Onvoor de hand liggende gok op AI voor HP Inc. aandelen

De snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie is een sterke groeimotor geworden voor de aandelenmarkt in 2023. Het begon allemaal met OpenAI dat eind november 2022 ChatGPT introduceerde, en al in januari 2023 kondigde Microsoft enorme investeringen in het bedrijf aan. In maart lanceerde OpenAI GPT-4 en een paar maanden later introduceerde Google de AI-gestuurde zoek- en chatbot BARD. De regering Biden ondertekende in oktober 2023 een uitvoerend bevel over kunstmatige intelligentie, Amazon kondigde eind november 2023 de lancering van zijn nieuwe chatbot "Q" aan en Google onthulde in december zijn krachtigste generatieve AI-model, Gemini.

Tegen de achtergrond van de algemene euforie op het gebied van kunstmatige intelligentie kreeg Nvidia te maken met een enorme vraag naar zijn chips, waardoor de kapitalisatie van het bedrijf $ 1 biljoen bereikte en het op de lijst van meest waardevolle bedrijven van deze tijd kwam. Steeds meer bedrijven proberen zich op AI-gebied te begeven om zoveel mogelijk investeerders aan te trekken. Volgens Renaissance Capital is het aandeel van Amerikaanse beursgangen die AI in hun prospectussen vermelden de afgelopen zes jaar gestaag gegroeid tot 54%.

Het is vermeldenswaard dat de euforie rond kunstmatige intelligentie niet ongegrond is. Volgens het onderzoek van Markets and Markets wordt de waarde van de AI-markt momenteel geschat op $ 150,2 miljard en zal deze tegen 2030 naar verwachting $ 1,35 biljoen bedragen, wat neerkomt op een indrukwekkend samengesteld jaarlijks groeipercentage van 36,8% tijdens de voorspellingsperiode.hp-inc--analyse-aandelen

HP is een van de meest voor de hand liggende weddenschappen op de ontwikkeling van de kunstmatige intelligentie-industrie. Naar analogie van de jaren '90, toen de komst van het internet zorgde voor een explosieve groei van de vraag naar personal computers, geloven veel industrie-experts dat AI de komende jaren een van de belangrijkste motoren zal zijn voor de groei van de pc-markt.

Vandaag de dag is de enige manier om toegang te krijgen tot AI via de cloud. Gebruikers gaan naar een website of mobiele app en een externe cloudprovider levert de dienst voor kunstmatige intelligentie. Dit wordt het AI as a service (AIaaS) model genoemd. In dit model krijgt de provider meestal toegang tot de gegevens van gebruikers en brengt hij hen kosten in rekening voor regelmatig gebruik van de service. Maar met AI-PC krijgen gebruikers kunstmatige intelligentie lokaal en privé op hun computer. En ze kunnen het gebruiken waar en wanneer ze maar willen - zelfs zonder internetverbinding. Verwacht wordt dat AI-PC's de markt voor personal computing vanaf 2026 zullen domineren met een penetratiegraad van meer dan 50%.

HP is het eerste bedrijf dat aankondigt een pc te willen maken met ingebouwde kunstmatige intelligentie. Enrique Lores, CEO van HP, gelooft dat de lancering van de AI-PC de algehele groei van de categorie personal computing in de komende drie jaar zal verdubbelen. De eerste pc met ingebouwde kunstmatige intelligentie van HP zal naar verwachting al in 2024 op de markt komen.

Kapitaalallocatie HP Inc. aandelen

HP's kapitaalallocatiebeleid is gericht op het actief belonen van aandeelhouders - het bedrijf betaalt al sinds 1989 regelmatig dividend. Van 2020 tot 2022 heeft HP voor $13,7 miljard aan inkopen gedaan en ook $2,97 miljard aan dividenden uitgekeerd. In 2023 verminderde het bedrijf de inkoop aanzienlijk vanwege tegenwind uit de hele sector, tot slechts $ 100 miljoen. De dividenduitkeringen bleven echter consistent met het niveau van $1,04 miljard in 2022.

aandelen-hp-inc-We verwachten dat boekjaar 2024 uiterst positief zal zijn voor aandeelhouders van HP. Aan het einde van de laatste verslagperiode declareerde het bedrijf kwartaaldividenden van $0,2756 per aandeel, 5% meer dan in het vorige kwartaal. Het verwachte dividendrendement is dus 3,6%.

Bovendien heeft het management van het bedrijf tijdens de laatste conference call aangegeven dat het van plan is om al in het eerste kwartaal van 2024 terug te keren naar buybacks en heeft het ook aangegeven dat het 100% van de vrije kasstroom (FCF) wil uitkeren aan aandeelhouders. Ter vergelijking: HP heeft in 2022 slechts 37% van zijn vrije kasstroom uitgekeerd. Als de FCF dus $3,4 miljard bedraagt (het midden van de verwachtingen van het management), zou HP ongeveer $2,3 miljard kunnen uitkeren aan inkoop, of 7,4% van zijn marktkapitalisatie, als het zijn huidige dividend handhaaft.

Financiële analyse HP Inc. aandelen

HP rapporteerde eind november de resultaten over het vierde kwartaal van 2023. De financiële prestaties van het bedrijf voor het jaar kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet van het bedrijf bedroeg $53,72 miljard, 14,7% minder dan een jaar eerder. De daling werd veroorzaakt door het hoge basiseffect van vorig jaar en werd waargenomen in alle belangrijke segmenten van HP.
 • De brutowinst daalde van $12,34 miljard naar $11,51 miljard. De brutomarge steeg van 19,58% naar 21,42%.
 • Het bedrijfsresultaat daalde van $4,68 miljard naar $4,57 miljard. De operationele marge steeg van 7,42% naar 8,51%.
 • Ondanks de daling in omzet en bedrijfsresultaat bedroeg de nettowinst $3,28 miljard vergeleken met $3,26 miljard een jaar eerder. De nettomarge steeg van 5,18% naar 6,10%.

analyse-hp-inc-

analys-hp-inc--aandelen

 • De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg $3,57 miljard tegenover $4,46 miljard een jaar eerder.
 • De vrije kasstroom daalde van $3,67 miljard naar $3,09 miljard. De daling was het gevolg van een stijging van het nettowerkkapitaal.

aandelen-hp-inc--analyse

HP heeft een gezonde balans: 

 • De totale schuld is $9,60 miljard en de contanten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor $3,20 miljard.
 • De nettoschuld is $6,40 miljard, wat overeenkomt met 1,25x van de aangepaste EBITDA over de afgelopen 12 maanden (Nettoschuld / EBITDA - 1,25x).

aandelen-analyse-hp-inc-

Op basis van de resultaten van de laatste verslagperiode presenteerde het management van HP een vooruitblik voor 2024. De GAAP nettowinst per aandeel zal naar verwachting $2,68 - $3,08 bedragen, de niet-GAAP $3,25 - $3,65. De winst per aandeel zal dus naar verwachting met 5% groeien in het midden van de voorspelde bandbreedte. De vrije kasstroom zal naar verwachting tussen $3,1 en $3,6 miljard bedragen.

analyse-aandelen-hp-inc-

Waardering HP Inc. aandelen

Ondanks sterke marges, een gezonde balans, solide dividenden en buybacks, wordt HP verhandeld tegen een aanzienlijke korting ten opzichte van gelijken met de volgende multiples: EV/Sales - 0,68x, EV/EBITDA - 7,23x, FWD EV/EBITDA - 6,90x, P/E - 9,39x, FWD P/E - 8,85x.

analyse-hp-inc--aandelen

Het minimale koersdoel van Evercore ISI is $40 per aandeel. Wells Fargo schat HPQ op zijn beurt op $25. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de marktwaarde van het aandeel $33, wat een opwaarts potentieel van 7,2% impliceert.

hp-inc--analyse-aandelen-kopen

Onze beoordeling is gebaseerd op sectorgemiddelde EV/Sales, EV/EBITDA, FWD EV/EBITDA, P/CF, P/E en FWD P/E multiples. De gemiddelde EV/Sales-multiple is 2,86x (+319% ten opzichte van de huidige prijs), EV/EBITDA - 11,78x (+62,9%), FWD EV/EBITDA - 10,10x (+46,4%), P/CF - 8,33x (- 0,83%), P/E - 21,95x (+134%), FWD P/E - 17,75x (100,6%). Voor elke multiple hebben we een zwaartepuntgewicht van 10% toegekend. Voor de consensusschatting van de investeringsbanken hebben we een wegingsfactor van 40% ingesteld. Zo hebben we de reële marktwaarde van het bedrijf vastgesteld op $41,4 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 34,6% inhoudt.


Belangrijkste risico's HP Inc. Aandelen kopen 

 • HP is actief in een zeer cyclische sector. De kans bestaat dat het verwachte herstel van de pc-markt vertraging oploopt door de hoge rentetarieven en de vertragende economische groei. In dat geval zullen de financiële prestaties van HP onder druk blijven staan, wat weerspiegeld zal worden in de marktwaarde van de aandelen van het bedrijf.
 • HP opereert in een extreem concurrerende markt. Tot de directe concurrenten van het bedrijf behoren bekende bedrijven als Dell, Apple en Samsung. Een hoog concurrentieniveau kan het vermogen van een bedrijf om autonoom te groeien op de lange termijn beïnvloeden.

En, wat denk jij? HP aandelen  kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën