Israëlische tech-aandelen kopen of niet? Analyse +48,6% Groei | Happy Investors
Israëlische tech-aandelen
Aandelen Analyse
Happy Investors
Aandelen Analyse
12/20/2023
19 min

Israëlische tech-aandelen kopen of niet? Analyse +48,6% Groei | Happy Investors

12/20/2023
19 min

In dit artikel behandelen we drie potentieel ondergewaardeerde Israëlische technologie aandelen ter inspiratie voor nader onderzoek. Technologie aandelen zijn hard getroffen en maken een comeback in 2023. Voor 2024 kunnen Israëlische technologie aandelen herstellen indien de situatie verbeterd.

Dit artikel is gemaakt en geschreven door Freedom24. Houdt er rekening mee dat dit artikel op geen enkele wijze persoonlijk beleggingsadvies is. In samenwerking met Freedom24 mogen wij van Happy Investors als enige in Nederland haar content publiceren. Dit doen wij louter ter inspiratie en vermaak. Op onze website vind je diverse onderwerpen, van ETF beleggen tot aan informatie over vastgoedfondsen of beleggen in aandelen en beleggen in crypto.

Wil je meer inspiratie omtrent aandelen analyses? Bekijk dan de Happy Investors analyse naar de beste aandelen. Of bekijk onze cursussen beleggen indien je wilt leren succesvol investeren in lange termijn vermogensopbouw.

Nice aandelen kopen of niet? Analyse + 48,% Groei | Happy Investors

Over Nice aandelen, een Chatbot marktleider

NICE Ltd. (NICE) levert wereldwijd cloudplatforms voor AI-gestuurde digitale bedrijfsoplossingen. Het bedrijf biedt technologie om de klantervaring te verbeteren via een SaaS-model (software as a service) en biedt oplossingen om financiële misdrijven te bestrijden. NICE is opgericht in 1986 en heeft zijn hoofdkantoor in Ra'anana, Israël.

 • Ticker: NICE
 • Instapprijs: 169,6 dollar
 • Richtprijs: $252
 • Potentieel: 48,6%
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Analyse Nice aandelen

De verslechtering van de politieke situatie in het Midden-Oosten is een wereldwijde uitdaging voor de hele mensheid. Enorme tegenwind zorgt altijd voor grote onzekerheid in de economie en zet beleggers ertoe aan om het aandeel risicovolle activa in hun portefeuilles te verminderen. Aandelen die direct gerelateerd zijn aan de getroffen regio's behoren uiteraard tot de eerste die onder de radar van de beren komen. Na de recente ongekende Hamas-aanval op Israël kwamen de aandelen die op de beurs van Tel Aviv werden verhandeld onder druk te staan: de blue-chip TA-35 index daalde met 6,4%; de TA-90 index, die de aandelen met de grootste kapitalisatie volgt die niet in de TA-35 zijn opgenomen, verloor meer dan 6%; TA-Bank, een index van de vijf grootste banken van het land, daalde met 7,8%; terwijl de aandelen in de bouw en de verzekeringssector met 8-9% daalden. De Israëlische shekel daalde naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds februari 2016.

Israëlische aandelen kwamen ook onder druk te staan op de Amerikaanse aandelenmarkt. Een hele reeks bedrijven uit verschillende sectoren van de economie, die ooit tegen een hoge waardering werden verhandeld, worden nu vanwege het geopolitieke risico tegen een lagere prijs dan vergelijkbare bedrijven aangeboden. We hebben drie Israëlische tech-aandelen geselecteerd met een sterke marktpositionering en de beste financiële prestaties, die het beste rendement per eenheid geaccepteerd risico kunnen leveren:

 • NICE Ltd. (NICE)
 • Amdocs Limited (DOX)
 • Playtika Holding (PLTK)

Hieronder vindt u de beschrijving van een beleggingsidee met betrekking tot NICE Ltd. Vergelijkbare ideeën voor Amdocs Limited en Playtika Holding vindt u verderop in dit artikel.

Waarom NICE aandelen kopen?

NICE is actief in twee segmenten: Customer Engagement en Financial Crime and Compliance. Het grootste deel van de omzet van het bedrijf, ongeveer 83%, is afkomstig van een breed scala aan oplossingen gericht op het waarborgen van de kwaliteit van de dienstverlening, het verbeteren van de klantervaring en het verhogen van de verkoopefficiëntie, evenals aanverwante diensten zoals business intelligence en rapportage. NICE's platformoplossingen zijn gebaseerd op zijn eigen kunstmatige intelligentie technologie, EnlightenAI. Volgens het management van het bedrijf stelt EnlightenAI de diensten van het bedrijf in staat om voortdurend te veranderen en zich aan te passen aan nieuwe behoeften van klanten naarmate hun betrokkenheid toeneemt.

NICE maakt gebruik van geavanceerde technologie om haar concurrentiepositie in de grote en groeiende markt voor digital customer experience management te versterken. Volgens het rapport State of Digital Customer Experience 2022 van Verint is 59% van de respondenten van mening dat digitale klantervaring momenteel een topprioriteit is voor bedrijven. Volgens Grand View Research wordt de customer experience management-markt geschat op $ 10,65 miljard en zal deze naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks percentage (CAGR) van 15,4% tot 2030. Verwacht wordt dat de marktomvang aan het einde van de prognoseperiode 33,50 miljard dollar zal bedragen.niceNICE begon chatbots te commercialiseren lang voordat de hype rond ChatGPT en kunstmatige intelligentie begon. Geïntegreerde chatbots van NICE kunnen alle vragen van klanten beantwoorden of hen, indien nodig, doorverbinden met specialisten. De oplossing wordt contact center as a service (CCaaS) genoemd, en NICE is een innovator en toonaangevende dienstverlener op dit gebied sinds de overname van InContact in 2016. Volgens adviesbureau Gartner is NICE een van de twee leiders in deze markt.

nice-aandelenHet CXone-platform biedt omnichannel interactiebeheer, waardoor bedrijven gegevens over klantinteracties en transacties van meerdere kanalen kunnen verzamelen. Een van de belangrijkste concurrentievoordelen van de oplossing is de mogelijkheid om inkomsten te genereren en kosten te verlagen, terwijl andere B2B SaaS-platforms zich richten op ofwel inkomsten ofwel operationele efficiëntie.

NICE's leidende marktpositie en haar streven naar innovatie hebben het bedrijf in staat gesteld een sterk klantenbestand op te bouwen. Zo behoren binnen het customer experience management segment 10 van de 10 grootste verzekeringsmaatschappijen in de VS, 5 van de 5 grootste telecombedrijven, 9 van de 10 wereldleiders in de financiële dienstenmarkt en 6 van de 10 Fortune 10 bedrijven tot de klanten van NICE.

nice-aandelen-analyse

Door verschillende gerichte overnames in de afgelopen tien jaar heeft NICE een breed portfolio opgebouwd van oplossingen gericht op het bestrijden van financiële criminaliteit en het bestrijden van witwaspraktijken. Binnen het segment Compliance en financiële criminaliteit biedt het bedrijf de platforms X-Sight en X-Ceed, die zich richten op verschillende sectoren van de doelmarkt. Beide platforms hebben echter vergelijkbare functionaliteit: Binnen één ecosysteem bieden ze transactieanalyses en een breed scala aan tools om compliance te vergemakkelijken en financiële misdrijven te bestrijden.

Hoewel het segment momenteel slechts 17% van de totale inkomsten van NICE vertegenwoordigt, is het strategisch belangrijk voor het bedrijf omdat het de potentie heeft om op de lange termijn een aanzienlijke runway te bieden. Volgens Research and Markets zal de wereldwijde antiwitwasmarkt tot 2030 naar verwachting groeien met een CAGR van 15,9% en aan het einde van de prognoseperiode $4,24 miljard bedragen.

NICE zal waarschijnlijk sterk profiteren van de verwachte groei in de sector, omdat het bedrijf een sterke marktpositie heeft veroverd dankzij zijn unieke oplossingen die binnen één platform worden aangeboden. Het klantenbestand van het segment omvat 10 van de 10 grootste Amerikaanse banken, 10 van de 10 grootste wereldwijde investeringsbanken, 10 van de 10 grootste banken in de EU en 4 van de 5 grootste banken in de regio Azië-Pacific.nice-analyse

Hoewel NICE in Israël is gevestigd, komt het merendeel van de inkomsten van het bedrijf, 83%, van klanten uit de VS. Naar onze mening biedt concentratie op de Amerikaanse markt het bedrijf maximale ruimte voor expansie en kan het de risico's van een mogelijke verergering van het conflict in het Midden-Oosten minimaliseren.

Financiële analyse NICE aandelen

In de afgelopen vijf jaar is NICE gegroeid met een CAGR van 10,3%. De financiële prestaties van het bedrijf over de laatste 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $2,28 miljard, een stijging van 4,4% ten opzichte van eind 2022.
 • De brutowinst steeg van $1,50 miljard naar $1,55 miljard. De brutomarge daalde licht, van 68,66% naar 68,01%.
 • De bedrijfswinst steeg van $335 miljoen naar $377 miljoen. De brutowinstmarge steeg van 15,37% naar 16,56%.
 • Het nettoresultaat bedroeg $307 miljoen tegenover $266 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge steeg van 12,19% naar 13,48%.

nice-analyse-aandelen

aandelen-nice

 • TTM kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was $ 531 miljoen versus $ 480 miljoen voor het jaar.
 • De vrije kasstroom steeg van $ 448 miljoen naar $ 497 miljoen. De positieve dynamiek was te danken aan de stijging van het nettoresultaat.

analyse-aandelen-nice

NICE heeft een sterke balans:

 • De totale schuld bedraagt $677 miljoen, terwijl de kasmiddelen en kortetermijninvesteringen $1,66 miljard bedragen.
 • De nettoschuld is met -986 miljoen dollar diep negatief.

Waardering NICE aandelen

Aangezien NICE opereert op basis van een SaaS-model, is 86% van de inkomsten terugkerend, waardoor de volatiliteit van de kasstroom wordt geminimaliseerd. Een aanhoudende en groeiende kasstroom is een belangrijke factor ten gunste van de hogere waardering van het aandeel. NICE wordt echter verhandeld tegen een lagere prijs dan het sectorgemiddelde: EV/Sales - 3,94x, EV/EBITDA - 16,29x, FWD EV/EBITDA - 10,50x, P/Cashflow - 20,69x, P/E - 19,70x, FWD P/E - 17,81x.

analyse-nice

Het minimum koersdoel van D.A. Davidson is $190 per aandeel, terwijl JMP Securities NICE schat op $343 per aandeel. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $252 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 48,6% impliceert.

aandelen-analyse-nice

Belangrijkste risico's NICE aandelen kopen

 • NICE opereert in een zeer cyclische industrie. De mogelijkheid bestaat dat een vertragende economische groei en een verslechterend consumentensentiment leiden tot een vermindering van de uitgaven voor digitale transformatie, wat de activiteiten van het bedrijf zou schaden. In dat geval kan het aandeel NICE onder druk blijven staan.
 • NICE's lange termijn ontwikkelingsstrategie omvat M&A deals. Hoewel strategische overnames tegen aantrekkelijke voorwaarden gunstig zijn voor aandeelhouders, worden bedrijven vaak overgenomen tegen een controlepremie, wat risico's met zich meebrengt voor de omzet van activa en de algehele winstgevendheid van het bedrijf.
 • Omdat het hoofdkantoor van NICE in Israël is gevestigd, zal het landenrisico waarschijnlijk een belangrijke factor zijn die een verdisconterend effect heeft op de waardering van het bedrijf. Als de geopolitieke spanningen aanhouden, zou het aandeel NICE lange tijd onder druk kunnen blijven staan.


Amdocs aandelen kopen of niet? Analyse + 29% Groei | Happy Investors

Over Amdocs, een leverancier van oplossingen voor digitale transformatie

Amdocs Limited (DOX) is een toonaangevende leverancier van software en diensten aan 's werelds grootste telecommunicatie- en mediabedrijven. Amdocs levert end-to-end oplossingen waarmee klanten hun klantervaring kunnen verbeteren, facturen effectief kunnen beheren en activiteiten kunnen stroomlijnen. Het bedrijf is opgericht in Israël en heeft momenteel zijn hoofdkantoor in St. Louis, Missouri, de VS.

 • Ticker: DOX.VS
 • Instapprijs: $83,7
 • Richtprijs: $108
 • Potentieel: 29%
 • Potentieel dividendrendement: 2,1%
 • Horizon: 12 maanden  
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Waarom Amdocs aandelen kopen of niet?

Amdocs richt zich op het leveren van software waarmee klanten hun klantervaring kunnen verbeteren, facturen en cashflow effectief kunnen beheren en netwerkdiensten en bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren. Daarnaast levert Amdocs adviesdiensten om klanten te helpen bij de digitale transformatie, implementatie en het onderhoud van hun technologische producten.

De belangrijkste klanten van Amdocs zijn telecommunicatiebedrijven, een zeer veerkrachtige sector die door beleggers vaak wordt gezien als een veilige haven tegen macro-economische tegenwind. Amdocs is ook zeer veerkrachtig, met 60% van zijn inkomsten uit zijn managed services segment, waar klanten OSS/BSS (Operations Support System/Business Support System) activiteiten uitbesteden. Dit segment zorgt voor regelmatige en terugkerende inkomsten op basis van langetermijncontracten.

amdocs

De telecommunicatie-industrie maakt wereldwijd een meerjarige investeringscyclus door, gedreven door de snelle ontwikkeling van 5G- en Internet of Things (IoT)-technologieën. Volgens Markets and Markets wordt de wereldwijde markt voor 5G-diensten geschat op 107 miljard dollar en zal deze tegen 2027 naar verwachting oplopen tot 331 miljard dollar, met een samengestelde jaarlijkse groei van 25,3% tijdens de prognoseperiode. De IoT-markt wordt geschat op 544 miljard dollar en zal naar verwachting groeien met een CAGR van 26,1% tot 3,35 biljoen dollar in 2030.

amdocs-aandelen

amdocs-aandelen-analyseAmdocs profiteert van deze trends omdat het end-to-end digitale transformatieoplossingen biedt en dankzij zijn uitgebreide klantenbestand een goed inzicht heeft in de behoeften van de sector. Als gevolg hiervan heeft het bedrijf een aanzienlijke orderportefeuille van projecten die momenteel worden geïmplementeerd. Aan het einde van de laatste verslagperiode bedroeg de orderportefeuille $4,14 miljard, een stijging van 0,7% ten opzichte van het vorige kwartaal en 5% ten opzichte van een jaar eerder.

Onder de klanten die wachten op de uitvoering van projecten bevinden zich grote namen als TELUS (cloudoplossingen), Vodafone (digitale transformatie), T-Mobile en Verizon (5G-oplossingen). De groeiende pijplijn van projecten geeft aan dat Amdocs zijn omzet zal blijven vergroten, in ieder geval op de korte termijn.

analyse-amdocsIn tegenstelling tot veel techbedrijven die hun kapitaal na verloop van tijd alleen maar laten verwateren (door enorme op aandelen gebaseerde compensaties), is Amdocs conservatief in zijn kapitaalallocatie en beloont het aandeelhouders actief door middel van dividenden en inkoop. In de afgelopen drie jaar heeft het bedrijf $1,55 miljard uitgegeven aan inkoop, terwijl de totale compensatie in dezelfde periode $479 miljoen bedroeg.

aandelen-amdocs

Op basis van de resultaten van het derde kwartaal heeft de raad van bestuur van Amdocs een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van $1,1 miljard goedgekeurd, zonder tijdslimiet. Op dit moment heeft het bedrijf $1,26 miljard beschikbaar, wat overeenkomt met 13% van de huidige marktkapitalisatie. Daarnaast keert Amdocs $0,44 per aandeel uit aan kwartaaldividenden, wat een forward yield impliceert van 2,1%.

Financiële analyse Amdocs aandelen

In de afgelopen vijf jaar is Amdocs gegroeid met een CAGR van 3,8%. De financiële prestaties van het bedrijf over de laatste 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $4,81 miljard, een stijging van 5,1% ten opzichte van eind 2022.
 • De brutowinst steeg van $1,62 miljard naar $1,70 miljard. De brutomarge steeg van 35,38% naar 35,41%.
 • De bedrijfswinst steeg van $665 miljoen naar $687 miljoen. De brutowinstmarge daalde licht, van 14,53% naar 14,27%.
 • De nettowinst bedroeg $ 569 miljoen tegenover $ 550 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge daalde van 12,01% naar 11,83%.

analyse-aandelen-amdocs

aandelen-analyse-amdocs

 • TTM kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was $ 767 miljoen versus $ 757 miljoen voor het jaar.
 • De vrije kasstroom steeg van $ 530 miljoen naar $ 588 miljoen. De positieve dynamiek was te danken aan de stijging van het nettoresultaat.

amdocs-analyse

Amdocs heeft een sterke balans:

 • De totale schuld is 646 miljoen dollar en de contanten en kortetermijninvesteringen zijn goed voor 750 miljoen dollar.
 • De nettoschuld is diep negatief en bedraagt -104 miljoen dollar.

Op basis van de laatste kwartaalresultaten presenteerde het management van het bedrijf zijn richtlijn voor het volledige jaar 2023. De omzet zal naar verwachting met 7,2%-8,0% jaar-op-jaar groeien, ondersteund door de orderportefeuille. Daarnaast verhoogde het management voor de tweede keer de prognose voor de nettowinst per aandeel (WPA), die naar verwachting met 11% tot 12% zal stijgen.

Waardering Amdocs aandelen

Ondanks de groeiende financiële cijfers, een sterke balans en actieve inkoop van eigen aandelen, handelt Amdocs tegen een aanzienlijke korting op het sectorgemiddelde op basis van de volgende multiples: EV/Sales - 2,03x, EV/EBITDA - 10,73x, FWD EV/EBITDA - 8,69x, P/Cashflow - 12,94x, P/E - 13,95x, FWD P/E - 12,33x.

analyse-amdocs-aandelen

Het minimale koersdoel van Robert W. Baird is $100 per aandeel, terwijl Barclays DOX schat op $115 per aandeel. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $108 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 29% impliceert.

aandelen

Belangrijkste risico's Amdocs aandelen kopen

 • Amdocs heeft een hoge mate van inkomensconcentratie. Eind 2022 waren de twee grootste klanten, AT&T en T-Mobile, goed voor respectievelijk 27% en 20% van de totale inkomsten, terwijl de 10 grootste klanten goed waren voor 70% van de inkomsten. Het verlies van een belangrijke klant zou kunnen leiden tot een daling van de financiële prestaties en de beurswaarde van het bedrijf.
 • Hoewel Amdocs zijn hoofdkantoor naar de VS heeft verplaatst, is een aanzienlijk deel van de activiteiten van het bedrijf nog steeds geconcentreerd in Israël. Het landenrisico is waarschijnlijk een belangrijke factor die een verdisconterend effect heeft op de waardering van het bedrijf. Als de geopolitieke spanningen aanhouden, zou het aandeel DOX lange tijd onder druk kunnen blijven staan.

2024Playtika aandelen kopen? Analyse +54% Groei | Happy Investors

Over 2024Playtika, een ontwikkelaar van mobiele games

Playtika Holding (PLTK) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en distributie van free-to-play mobiele games in de VS en daarbuiten. Het bedrijf bezit een uitgebreid portfolio van casual games en online casino's, die worden gedistribueerd via platforms van derden, waaronder Apple, Facebook en Google. Playtika werd opgericht in 2010 en het hoofdkantoor is gevestigd in Herzliya Pituah, Israël.

 • Ticker: PLTK.US
 • Toegangsprijs: $8,7
 • Richtprijs: $13,4
 • Potentieel: 54%
 • Horizon: 12 maanden 
 • Risico: Hoog
 • Positiegrootte: 2%

Waarom Playtika aandelen kopen?

Playtika positioneert zichzelf als een van de toonaangevende ontwikkelaars van mobiele spellen. Het aanbod van het bedrijf omvat een aantal van de populairste genres, waaronder avontuur en online gokspellen. Playtika werkt op basis van een freemiummodel, waarbij gebruikers spellen gratis kunnen downloaden en spelen. Het bedrijf verdient voornamelijk inkomsten uit de verkoop van in-game items en diensten aan gamers. De populairste spellen van Playtika - Slotomania, WSOP Poker en de casual strategie Board Kings - werden in 2022 meer dan 20,2 miljoen keer gedownload.playtikaTijdens het hoogtepunt van de pandemie waren videospellen een populaire vrijetijdsbesteding. Toen landen echter uit de lockdowns kwamen, werden gameontwikkelaars geconfronteerd met hoge basiseffecten: In de voorgaande twee jaar bereikten hun operationele statistieken ongekend hoge niveaus die moeilijk vol te houden bleken. Daarom is het aantal actieve Playtika-gebruikers sinds begin dit jaar gestaag gedaald. In tegenstelling tot veel concurrenten heeft Playtika echter veel expertise in het te gelde maken van gebruikers. Het bedrijf verbetert actief de spelervaring door de individuele gameplay te analyseren en af te stemmen op de voorkeuren van de gebruiker. Als gevolg hiervan groeien de gemiddelde inkomsten per speler en de conversie van betalers gestaag.playtika-aandelen

Daarnaast is de daling van het totale aantal gebruikers van het bedrijf vooral te zien in het segment casual games. Het online casinosegment groeit nog steeds en was aan het einde van de laatste verslagperiode goed voor 56,8% van de totale omzet van het bedrijf. De verschuiving naar kansspelen zou strategisch kunnen zijn voor Playtika, aangezien de markt indrukwekkende groeipercentages kent, gedreven door agressieve legalisatie in de VS, stijgende internetpenetratie wereldwijd en technologische vooruitgang om de betrokkenheid van spelers te vergroten.

Het is vermeldenswaard dat Playtika ook actief bezig is met het verhogen van de directe verkoop aan consumenten (DTC): Het eigen platform van het bedrijf is goed voor 25,7% van de totale omzet, terwijl platformen van derden 74,3% voor hun rekening nemen. De stijging van de directe verkoop is een belangrijke groeimotor omdat het bedrijf hierdoor hogere marges heeft en cross-selling strategieën kan toepassen, waardoor de kosten voor klantenwerving efficiënter worden.playtika-aandelen-analyse

De ontwikkelingsstrategie van Playtika is grotendeels gericht op fusies en overnames. Het bedrijf heeft een solide geschiedenis van overnames tegen aantrekkelijke prijzen en daaropvolgende verbeteringen gericht op het laten groeien van de aandeelhouderswaarde. In de afgelopen 10 jaar heeft Playtika met succes verschillende mobiele games en studio's overgenomen, waaronder JustPlay (2022), Reworks (2021), Seriously (2019), Supertreat (2019), Wooga (2018), Jelly Button (2017), House of Fun (2014), World Series of Poker (2013) en Bingo Blitz (2012). Twee van de drie meest gedownloade spellen van Playtika, WSOP Poker en Board Kings, zijn overgenomen van andere ontwikkelaars.

Playtika heeft alleen al in het laatste kwartaal twee grote overnames gedaan. Begin augustus ging het bedrijf akkoord met de aankoop van Youda Games van studio Azerion voor een initieel bedrag van €81,3 miljoen in contanten (~$87,4 miljoen) plus een betaling op basis van de prestaties van het overgenomen bedrijf, beperkt tot een maximumbedrag van €150 miljoen (~$161,2 miljoen). Eind september sloot Playtika de overname af van de Israëlische studio Innplay Labs voor een initieel bedrag van $80 miljoen plus een prestatiegebonden betaling, met een maximumbedrag van $300 miljoen.

Beide transacties kunnen belangrijke groeimotoren worden voor het bedrijf. De overname van Innplay zal het mogelijk maken om de Luck Battle gaming markt te betreden met de veelbelovende Animals & Coins franchise, terwijl Youda Games Playtika's positie op de gokmarkt zal versterken met de Governor of Poker franchise.

Financiële analyse Playtika aandelen

In de afgelopen vijf jaar is Playtika gegroeid met een gemiddeld jaarlijks percentage van 9,6%. De financiële prestaties van het bedrijf over 12 maanden (TTM) kunnen als volgt worden samengevat:

 • De omzet bedroeg $2,58 miljard, een daling van 1,4% ten opzichte van eind 2022. De daling is te wijten aan de negatieve dynamiek in de verkoop van platforms van derden.
 • De brutowinst daalde van $1,88 miljard naar $1,84 miljard. De brutomarge daalde licht, van 71,87% naar 71,44%.
 • De bedrijfswinst steeg van $471 miljoen naar $551 miljoen dankzij een aanzienlijke verlaging van de administratieve, R&D- en marketingkosten. De brutowinstmarge steeg van 18,02% naar 21,38%.
 • Het nettoresultaat bedroeg $340 miljoen tegenover $290 miljoen aan het einde van het jaar. De nettomarge steeg van 11,08% naar 13,20%.

aandelen-playtika

analyse-playtika

 • TTM kasstroom uit bedrijfsactiviteiten was $ 480 miljoen versus $ 494 miljoen voor het jaar. De daling is het gevolg van de stijging van het nettowerkkapitaal.
 • De vrije kasstroom steeg van $ 425 miljoen naar $ 432 miljoen dankzij een verlaging van de kapitaaluitgaven.

Playtika heeft een gezonde balans:

 • De totale schuld is $2,42 miljard, terwijl geldmiddelen en kortetermijninvesteringen goed zijn voor $957 miljoen.
 • De nettoschuld is $1,46 miljard, wat slechts twee keer de TTM EBITDA is (Net Debt/EBITDA - 2,01x).

Hoewel de omzet van het bedrijf in de laatste rapportageperiode daalde, verwachten we dat het cijfer zich binnenkort zal stabiliseren. Het management van Playtika gaf zijn richtlijn voor 2023 en verwacht een omzet tussen $2,57 miljard en $2,62 miljard, wat een verandering van -1,7% tot 0,2% inhoudt. De aangepaste EBITDA wordt voorspeld op $805 miljoen tot $830 miljoen, wat een jaar-op-jaar groei suggereert van 0% tot 3%.

analyse-aandelen-playtika

Playtika zal waarschijnlijk haar verwachtingen overtreffen omdat de debiteuren, die het recht van het bedrijf vertegenwoordigen om betalingen te ontvangen die door platformproviders zijn geïnd, in het meest recente kwartaal zijn gestegen van $141,1 miljoen naar $159,8 miljoen.

Waardering Playtika aandelen

Hoewel Playtika een van de weinige gameontwikkelaars is met een positieve winst, wordt het bedrijf verhandeld tegen een aanzienlijke korting op het sectorgemiddelde op basis van de volgende multiples: EV/Sales - 1,81x, EV/EBITDA - 6,19x, FWD EV/EBITDA - 5,70x, P/Cashflow - 6,88x, P/E - 10,40x, FWD P/E - 10,06x.

aandelen-playtika-analyse

Het minimale koersdoel van D.A. Davidson is $11 per aandeel, terwijl TD Cowen PLTR schat op $25 per aandeel. Volgens de consensusschatting van Wall Street is de reële marktwaarde van het aandeel $13,4 per aandeel, wat een opwaarts potentieel van 54% impliceert.

analyse-playtika-aandelen-1

Belangrijkste risico's Playtika aandelen kopen

 • Een aanhoudende daling van het aantal actieve gebruikers is een groot risico voor Playtika en haar aandeelhouders. Aangezien het groeipotentieel van de inkomsten per gebruiker beperkt is, kunnen de financiële prestaties van het bedrijf na verloop van tijd onder druk komen te staan.
 • De ontwikkelingsstrategie van Playtika op lange termijn omvat fusies en overnames. Hoewel strategische overnames tegen aantrekkelijke voorwaarden gunstig zijn voor aandeelhouders, worden bedrijven vaak overgenomen tegen een controlepremie, wat risico's met zich meebrengt voor de omzet van de activa en de algehele winstgevendheid van het bedrijf.
 • Playtika is actief in een zeer cyclische sector. De mogelijkheid bestaat dat de vertragende economische groei en het verslechterende consumentenvertrouwen de activiteiten van het bedrijf zullen schaden. In dat geval kan het aandeel PLTK onder druk blijven staan.
 • Aangezien het hoofdkantoor van het bedrijf in Israël is gevestigd, zal het landenrisico waarschijnlijk een belangrijke factor zijn die een verdisconterend effect heeft op de waardering van het bedrijf. Als de geopolitieke spanningen aanhouden, zou het aandeel PLTK voor langere tijd onder druk kunnen blijven staan.

En, wat denk jij?  Trip.com aandelen kopen of niet? Wat is jouw analyse en jouw koersverwachting? Laat het ons weten! 

Disclaimer: beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. De prognoses en prestaties uit het verleden zijn geen betrouwbare indicatoren voor toekomstige prestaties. Het is essentieel dat u uw eigen analyse uitvoert voordat u een belegging doet. Indien nodig dient u zorgvuldig onafhankelijk beleggingsadvies in te winnen bij een erkende professional. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. Alle content en afbeeldingen zijn van Freedom24. Dit artikel bevat op geen enkele wijze koopadvies.

Reacties
Categorieën